De Galápagoseilanden van Afrika

Aan de westkust van Afrika, ter hoogte van de evenaar tussen Equatoriaal Guinea, Congo en Kameroen, ligt het nog bijna ongerepte Gabon.
Hoewel in Gabon het toerisme nog in de kinderschoenen staat, is het voor de ervaren Afrikaganger die van natuur houdt een absolute topbestemming.

Het land heeft namelijk een nog vrijwel ongerepte wildernis met heuvelachtige binnenlanden die verscholen liggen onder een weelderig oerwoud dat zo nu en dan worden onderbroken door savannes en moerassen.

Gabon heeft 12 nationale parken. De belangrijkste en grootste parken zijn Ivindo (3.000 km2), Lope (4.970 km2), Mimbeke (7.560 km2). Deze parken bestaan uit een mix van jungle, grassavannes en kustgebied en hebben een enorme rijke flora en fauna. Zo leven er naast laagland gorilla’s, chimpansees en mandrils, bosolifanten, bosbuffels, luipaardeluipaarden, vele soorten vogels, krokodillen en antilopen.

Klimaattype: Tropisch regenklimaat (As) Gem. temp 26°C
Regenseizoen: oktober en november en van februari tot en met april Beste
reistijd: juni-augustus

Gabon heeft een warm en vochtig, typisch tropisch regenklimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het hele jaar door rond de 26 graden Celsius. Gabon kent twee regenperiodes; een korte in oktober en november ( het zogenoemde “kleine regenseizoen”) en een langere van februari tot en met april. Het kleine regenseizoen wordt gekenmerkt door korte en hevige regen gevolgd door zon, terwijl het lange regenseizoen het seizoen van de tornado’s is. Gedurende deze periode kan het dan ook hevig regenen. Van mei tot en met september is in Gabon het lange droge seizoen. In deze periode valt er praktisch geen neerslag, maar de luchtvochtigheid blijft bijzonder hoog. Een tweede droge periode in Gabon is de periode van december en januari. Deze periode staat bekend om de heldere blauwe hemel en de kleine hoeveelheid neerslag die gedurende deze periode valt. Gemiddeld valt er in Gabon zo’n 1600 tot 3000 mm neerslag per jaar en in de hoofdstad Libreville bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag 3050 millimeter. Over het algemeen is de beste tijd om Gabon te bezoeken de periode van juni tot augustus. In deze maanden is het in Gabon droog en neemt de luchtvochtigheid iets af, al blijft deze ook gedurende deze periode enorm hoog.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Gabon af. Er zijn weinig voorzieningen en mogelijk onrust. Controleer altijd het meest actuele advies om je eigen afweging te maken.

Vaccinaties die verplicht zijn

– Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor Gabon.
– Een cholerastempel is verplicht als je Gabon over land binnenkomt.

Inentingen die worden aanbevolen

– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Gabon.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Gabon

Nederlandse Consulaat Libreville

Immeuble Dumez, 6e etage
Libreville

Postadres:
B. P. 2326
Libreville

Tel.: 00-241-745282
Fax: 00-241-726365

Belgische Ere-consulaat Libreville

Siat Gabon – Bld. de l’Indépendance – Bord de mer Rue du Camp de Police
Libreville, Gabon
BP 3928

Tel. +241 740718
Fax +241 722217

Reisdocumenten voor Gabon

Voor Gabon heb je nodig:

– Een paspoort dat na vertrek uit Gabon nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum
– een boekingsbevestiging of een geldig retour- of doorreisticket
– Een bewijs van een hotelboeking
– Een gele koortsboekje of kopie daarvan

Visum informatie Gabon

Voor een verblijf in Gabon is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Gabon in Brussel. De kosten van het visum zijn € 100,-.

Voor privébezoek in Gabon moet er in Gabon door de uitnodigende partij een aanvraag voor een “Autorisation d’Entrée” worden aangevraagd bij La Direction à la Documentation et à l’Immigration (de ‘Sedoc’) in Libreville, Franceville of Pointe Noire. Daar moeten een kopie van het paspoort en vier pasfoto’s van de reiziger worden ingeleverd. Op basis van deze Autorisation d’ Entrée kan er in Brussel een visum worden afgegeven.

Adressen ambassade van Gabon in Nederland en België:

Nederland:
Gabon heeft geen vertegenwoordiging in Nederland. de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging van Gabon bevindt zich in België.

België:

Ambassade Gabon
Winston Churchilllaan 112
1180 Brussel

Tel. 0032(0)2 3406210
Fax 0031(0)2 3464669
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:
di t/m vr. 09.00 – 15.30 uur

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Gabon voor de actuele visuminformatie.

De munteenheid in Gabon is de CFA-Frank (X\AF). De CFA-Frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200 en 500 CFA en biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 CFA.

De koers van de CFA was voor de komst van de euro gekoppeld aan de Franse Franc en nu aan de euro met als koers 1 EUR = 655,957 XOF.

Bekijk hier de huidige koers van de CFA-Frank.

De makkelijkste manier om aan CFA te komen is om contante Euro’s mee te nemen en in Gabon om te wisselen. Het is wel aan te raden om geen beschadigde eurobiljetten en geen biljetten groter dan € 50 mee te nemen. Wisselen kun je bij de banken in de grotere plaatsen.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de CFA eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de CFA-Frank.

Pinnen

Het is mogelijk om in Libreville geld te pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. In de rest van Gabon is pinnen maar zeer beperkt mogelijk.

Creditcard

Creditcards worden in Gabon maar in zeer beperkte mate geaccepteerd.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Gabon geopend van maandag tot en met vrijdag van 07:30 uur tot 11:30 uur en van 14:30 uur tot 16:30 uur.

Prijsniveau in Gabon

Het prijsniveau ligt in Gabon ongeveer op dezelfde hoogte als dat in Nederland en België.

Fooien

Het geven van fooi in hotels en restaurants is in Gabon zeer gebruikelijk. Een fooi van 10 tot 15 procent van de rekening is hierbij gangbaar, tenzij de fooi al in de rekening is opgenomen.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Gabon zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Vrouw 17 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Maria Hemelvaart 15 augustus
Nationale Feestdag 16 en 17 augustus
Allerheiligen 1 november
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. Naast deze nationale feestdagen kent Gabon nog een aantal Christelijke- en Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Gabon kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Gabon even laat in Nederland en België en in onze zomer 1 uur vroeger.

De officiële taal van Gabon is het Frans.
Naast het Frans spreken veel Gabonezen het Afrikaanse Fang, Punu en Eshira. Daarnaast worden er Gabon nog vele andere Bantu-dialecten gesproken.

In Gabon kun je maar in beperkte mate terecht met Engels. Een Frans woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.

Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Gabon worden gesproken.

Hoogtepunten in Gabon

Om wilde dieren te zien, ga naar de streek bij het Bateke Plateau. Deze streek bestaat uit savanne en bossen met wilde rivieren die door liaanbruggen worden overspannen, zoals in Poubara. De dieren die je in de streek kunt spotten zijn bosolifanten, buffels, sitatunga (moerasantilope), rivierzwijnen, gorilla’s, panters, krokodillen, apen en papegaaien.

Er leven veel wilde dieren in de Nationale Parken van Gabon. Het grootste Nationale Park in Gabon is Llopé-Okanda Reservaat, in de buurt van La Lopé in het centrum van het land. In het landschap van dit park, dat uit savanne en dicht bos bestaan, vind je gorilla’s, chimpansees en olifanten, evenals een verscheidenheid aan andere primaten, grote zoogdieren en rond de 350 vogelsoorten.

Een andere optie om wilde dieren te zien is door een oversteek te maken naar het betoverende Mayumba, een dunne strook land tussen de zee en een meer. Hier kun je proberen om enkele van de vele dieren die zich hier ophouden te spotten. Je kunt hier zelfs walvissen spotten. Vanaf juli tot september kun je langs de gehele zuidkust van Gabon elk jaar zo´n 3.000 bultrugwalvissen worden gezien.

De belangrijkste en grootste parken zijn Ivindo (3.000 km2), Lope (4.970 km2), Mimbeke (7.560 km2). Deze parken bestaan uit een mix van jungle, grassavannes en kustgebied en hebben een enorme rijke flora en fauna. Zo leven er naast laagland gorilla’s, chimpansees en mandrils, bosolifanten, bosbuffels, luipaardeluipaarden, vele soorten vogels, krokodillen en antilopen.

De belangrijkste en grootste parken zijn Ivindo (3.000 km2), Lope (4.970 km2), Mimbeke (7.560 km2). Deze parken bestaan uit een mix van jungle, grassavannes en kustgebied en hebben een enorme rijke flora en fauna. Zo leven er naast laagland gorilla’s, chimpansees en mandrils, bosolifanten, bosbuffels, luipaardeluipaarden, vele soorten vogels, krokodillen en antilopen.

Reistips voor Gabon

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd.

Lees Meer

Inspiratie voor Gabon

Slimme Reistips

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer v

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Gabon

Reisboeken en gidsen over Gabon

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Gabon | IGN - Institut Géographique National

Goede overzichtskaart van het Franse Cartografisch Instituut. Met autoroutes en stadsplattegronden van de belangrijkste steden. Map size in inches = 39x35 map Type: Country map Format: folded, self-cover, paper map map Theme: Intermediate / sm

Land : Gabon
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Gabon | Bradt Travel Guides

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! Bradt's Gabon remains the only English-language guide dedicated excl

Land : Gabon
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Kameroen - Gabon, Kamerun - Gabun | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Gabon
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Gabon - Sao Tomé et Principe | Petit Futé

Franstalige reisgids over Gabon en Sao Tome: zeer compleet, met zowel bezienswaardigheden als ook praktische informatie.  Les Country Guides sont destinés aux voyageurs individuels mais également à ceux qui partent en groupe. C'est une synth�

Land : Gabon
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer