Vakantie in Zuid-Korea: net wat anders
Vakantie in Zuid-Korea? Dat doen nog maar weinig mensen. Zonde, want Zuid-Korea is een van de veiligste landen in Azië. Je kan het land prima zelf verkennen tijdens een rondreis per auto of trein. Zuid-Korea staat niet direct bekend om bijzondere bezienswaardigheden, maar die zijn er wel. Meest bekend is vermoedelijk de DMZ, de afsluiting tussen Noord- en Zuid-Korea. Sinds de scheiding in 1945 hebben de twee landen zich grotendeels afzonderlijk verder ontwikkeld en daar waar Noord-Korea zich afsloot van de buitenwereld, stelde het zuiden zich open voor invloeden van buitenaf.
Goede en veilige infrastructuur
Dat leidde ertoe dat Zuid-Korea nu het op drie na rijkste land van Azië is. Waar je in veel Aziatische landen, zoals bijvoorbeeld Indonesië of Vietnam niet snel zelf in de auto stapt, is dat in Korea prima mogelijk. Je kan ook gebruikmaken van de goede infrastructuur voor een reis per openbaar vervoer. Bezoek de grote steden Seoel en Busan, of reis naar verderaf gelegen plaatsen als Andong of de natuurgebieden. Zuid-Korea is erg veilig, de criminaliteit is laag. Diefstallen vinden er amper plaats en dat reist wel zo ontspannen.
Cultuur en natuur in Zuid Korea
Vergeet ook niet de vele indrukwekkende boeddhistische tempels te bezoeken, zoals de Haeinsa-tempel, waar de eeuwenoude Tripitaka Koreana liggen. En dan nog zo’n hidden gem: de zeer diverse natuur in Zuid-Korea. Het land varieert van groene heuvels en ruige bergen tot de meer dan drieduizend, veelal onbewoonde eilandjes, maar ook het veelzijdige Jeju en bijzondere Udo met de (hoog)bejaarde duikende vrouwen zijn prachtig.
De eilanden vormen een groot contrast met de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul. Ook deze metropool van meer dan tien miljoen mensen is echter zeer gevarieerd. Zo wordt moderne hoogbouw er moeiteloos afgewisseld met eeuwenoude geschiedenis. In de zomermaanden bieden veel regio’s (muziek)festivals en zijn in Seoel zes buitenzwembaden aan de Hangang-rivier open.
De vele kustgebieden nodigen uit tot duiken, (wind)surfen of andere strandpret. De Koreanen trekken er zelf met allerhande opblaasbanden op uit in het water, en zijn vaak geheel in (zwem)kleding gehuld als ze het water in gaan.
Hiken in Zuid Korea
De vele natuurgebieden zoals Jirisan bieden aanknopingspunten voor meerdaagse hikes, de paden zijn goed aangegeven en er zijn veel berghutten. Ook eendaagse tochten zijn eenvoudig zelf te organiseren, zelfs voor gezinnen met (jongere) kinderen zijn er mogelijkheden de bergen in te trekken.
Ondol slapen Zuid Korea
Overnachtingsmogelijkheden in Zuid-Korea zijn gevarieerd, van het wat spartaanse, maar traditionele ondol (op matjes op de verwarmde vloer), tot Westerse bedden of kamperen in een tent! Reken in Korea niet op overdreven luxe en pracht en praal in hotels en motels, maar wel op gastvrijheid. Er zijn legio mogelijkheden om uit eten te gaan. Vaak traditioneel Koreaans, veel vis en varkensvlees, al dan niet van de barbecue, maar ook opvallend veel koffiezaakjes met desserts of Franse ontbijt- of lunchgerechten.
Taal
Koreanen spreken amper Engels, maar een vertaal-app op je telefoon helpt om contact te maken. Er is vrijwel overal wifi. Om het land goed te ervaren is een rondreis van minstens twee weken nodig, maar je vermaakt je er moeiteloos langer! En… om echt goed te integreren neem je een selfie-stick mee. Als zeldzame Europese reiziger val je sowieso al op, maar wil je toch opgaan in de massa, maak dan net als de Koreanen zelf overal een selfie. Met peace teken!
klimaat Zuid-Korea
Klimaattype: Gematigd Klimaat (Chinaklimaat) (Cw)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september) 23°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart ) -2°C
Regenseizoen: juni tot september
Beste reistijd: maart tot mei en september tot november
Neerslag
Klimaattype: Gematigd Klimaat (Chinaklimaat) (Cw)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 23°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): -2°C
Regenseizoen: juni tot september
Beste reistijd: maart tot mei en september tot november
Neerslag
Er valt jaarlijks ongeveer 1000 mm in het noorden en 1300 mm in het zuiden van het land. Het meeste valt in de periode van juni tot september, maar ook in de andere maanden regent het, in de periode van november tot begin april vaak in de vorm van sneeuw. In Seoul valt er gemiddeld 20 dagen per jaar sneeuw, terwijl er in het uiterste zuiden van Zuid-Korea gemiddeld 10 dagen per jaar sneeuwval is.
Beste reistijd
Over het algemeen is de beste tijd om Zuid-Korea te bezoeken de lente (van maart tot mei) en de herfst (van september tot november). De temperaturen en het weer zijn dan aangenaam, de lucht meestal strakblauw en met name in het najaar is de natuur prachtig wanneer de bomen van kleur veranderen en de bossen zeer kleurrijk zijn.
reisadvies Zuid-Korea
Een vakantie in Zuid-Korea is, ondanks de spanningen met Noord-Korea, heel veilig. De wegen zijn goed en er is amper criminaliteit. Controleer voor vertrek altijd het laatste reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Er kunnen in augustus en september tropische stormen en tyfoons voorkomen. In de zomermaanden kan het tropisch warm zijn. In de wintermaanden kan het hevig sneeuwen. Daardoor zijn sommige delen aan de oostkust van het land soms voor dagen niet of nauwelijks bereikbaar en kan je geplande excursie naar bijvoorbeeld Halong Bay niet doorgaan.
vaccinaties Zuid-Korea
De GGD raadt voor een vakantie Zuid-Korea een inenting aan voor:
– Hepatitis A
– DTP
Je kan je vaccinaties thuis laten zetten. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden. Bekijk bij Thuisvaccinaties de opties en maak meteen een afspraak.
Malaria Zuid-Korea
In Zuid-Korea hoef je niet bang te zijn voor een malaria-besmetting.
visumplicht Zuid-Korea
Voor je vakantie Zuid-Korea heb je nodig:
– Een paspoort dat je gehele verblijf in Zuid-Korea geldig is
Visum
Voor een bezoek aan Zuid-Korea van minder dan 3 maanden is voor Nederlanders en Belgen geen visum nodig. Wil je langer in Zuid-Korea blijven dan heb je een visum nodig.
LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Zuid-Korea.
Adressen ambassade van Zuid-Korea in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Zuid-Korea
Verlengde Tolweg 8
2517 JV Den Haag
Tel: +31 70 358 60 76
Fax: +31 70 350 47 2
E-mail:
België:
Ambassade Zuid-Korea
Terhulpsesteenweg 175
1170 Watermaal-Bosvoorde
Tel: +32 02 675 57 77
Fax: + 32 02 675 52 21
E-mail: [email protected]
Website: www.koreaembasy.org
valuta Zuid-Korea
De munteenheid in Zuid-Korea is de Zuid-Koreaanse won (KRW). De Zuid-Koreaanse won is wordt niet verder onderverdeeld. De won wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 50, 100, 500 won en biljetten van 1000, 5000 en 10.000 won.
Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Koreaanse won.
Je kunt tijdens je vakantie in Zuid-Korea bij banken en geautoriseerde wisselkantoren Euro’s omwisselen in Zuid-Koreaanse won.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Zuid-Koreaanse won eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de won.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Zuid-Korea in veel steden mogelijk. Er zijn volop pinautomaten, maar bij lang niet allemaal is het mogelijk om met internationale bankpassen te pinnen.
Bekijk hier waar je in Zuid-Korea kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.
Credit Card
Credit Cards worden in Zuid-Korea zeer algemeen geaccepteerd.
Reischeques
Bij meeste banken en bij geautoriseerde wisselkantoren in Zuid-Korea kun je travellercheques omwisselen.
Het is overigens belangrijk om de lijst met chequenummers altijd apart van je travelcheques te bewaren. In dit geval heb je, indien je je cheques kwijtraakt, in ieder geval de nummers van de cheques nog en kun je via de alarmcentrale van de bank van uitgifte het geld snel terugkrijgen.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Zuid-Korea geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur.
Prijsniveau
Hoewel Zuid-Korea altijd te boek stond als een redelijk betaalbaar land is het prijsniveau in Zuid-Korea de laatste jaren enorm gestegen. Inmiddels ligt het prijsniveau al iets hoger dan dat in Nederland en België.
Fooien
In Zuid-Korea is het niet gebruikelijk om fooien te geven. Meestal zijn de fooien namelijk al bij de eindprijs gerekend.
feestdagen Zuid-Korea
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Zuid-Korea zijn:
Nieuwjaar
Samil Dag
Dag van de kinderen
Herdenkingsdag
Dag van de onafhankelijkheid
Stichtingsdag
Kerst |
1 januari
1 maart
5 mei
6 juni
15 augustus
3 oktober
25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Zuid-Korea nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Zuid-Korea
In Zuid-Korea is het gedurende de zomer 7 uur en in de winter 8 uur later dan in Nederland en België.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Zuid-Korea.
taal Zuid-Korea
De officiële taal van Zuid-Korea is het Koreaans, dat veel weg heeft van het Japans en Chinees.
Engels
Koreanen spreken amper Engels. Soms zal je tijdens je vakantie in Zuid-Korea een Koreaan treffen die de taal uitstekend spreekt, maar veel vaker zullen ze een vertaalapp op hun mobiele telefoon gebruiken. Ook in hotels en restaurants. Iedereen doet wel zijn of haar best om je te helpen.