Malta, dwergstaatje met natuur en strand

Malta is een Zuid-Europees staatje in de Middellandse Zee en bestaat uit meerdere eilandjes, waarvan Malta het grootste is, Gozo is de kleinere variant met een wat ruigere natuur

Malta staat bekend als strandbestemming, maar biedt echter verrassende bezienswaardigheden. Het gebied heeft immers een zeer lange geschiedenis. Op de eilanden Malta en Gozo staan prehistorische opzichzelfstaande bouwwerken, zoals de megalithische Tempels van Tarxien die gebouwd zijn tussen 3500 en 2500 v.Chr., de tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra en de op het eiland Gozo gelegen tempel van Ġgantija. Bijzonder, want deze bouwwerken zijn ouder dan de Egyptische piramides én Stonehenge.

Er komen jaarlijks twee keer zoveel toeristen als inwoners en dat maakt dat een rustige vakantie op Malta een uitdaging is. Gelukkig is het een flink lange periode zonnig, dus probeer als je gaat buiten het hoogseizoen te reizen.

klimaat Malta

Klimaattype: Mediterraan
Gem. temperatuur zomer: 25-30 graden
Gem. temperatuur winter: 10-15 graden
Beste reistijd: mei tot en met september

Malta heeft een mediterraan klimaat met droge warme zomers en milde natte winters. In de wintermaanden is er vaak een redelijk straffe wind waardoor het toch guur aan kan voelen. In de zomer regent het vrijwel nooit en is er minder wind.  Bezoekers ervaren Malta in de zomer als dor, droog en warm. In de periode juni tot en met september is het ook ‘s avonds nog lang warm en wordt het pas na middernacht kouder dan 25 graden.

In de zomer kan de sirocco opsteken, een woestijnwind die zeer warme lucht naar Malta brengt en dagen kan duren. Hierdoor wordt het heel heet.

reisadvies Malta

Er zijn geen risico’s voor reizen naar Malta.

Kijk voor het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

vaccinaties Malta

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Malta alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Malta binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Voor Malta worden geen inentingen aangeraden.

ambassades Malta

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Malta

Nederlandse Ambassade

Tel. (+356) 21 31 39 80 / 81

E-mail: [email protected]

Belgische Ambassade

Tel nr. + (356) (21) 22 82 14

visumplicht Malta

Je hebt geen visum nodig voor je reis naar Malta.

valuta Malta

Op Malta betaal je met de euro.

Pinnen en creditcard

Je kan op Malta vrijwel overal terecht met je pinpas en creditcard. Er zijn voldoende geldautomaten.

Fooien

Bedieningsgeld is meestal bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Bij tevredenheid kan je het bedrag afronden of een fooi geven van 5-10%. Ook bij taxichauffeurs kan je de rekening afronden naar boven.

feestdagen Malta

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Malta zijn:

Nieuwjaar1 januari
St. Paul10 februari
St. Joseph19 maart
Goede Vrijdag, Hemelvaart en Pasenapril/mei
Dag van de Vrijheid31 maart
Dag van de Arbeid1 mei
Sette Giugno7 juni
St. Peter en St. Paul29 juni
Maria Hemelvaart15 augustus
Dag van de Overwinning8 september
Onafhankelijkheidsdag21 september
Onbevlekte Ontvangenis8 december
Dag van de Republiek13 december
Kerstmis25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

tijdsverschil Malta

Malta bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland

taal Malta

De officiële talen op Malta zijn het Maltees en het Engels. Ouderen spreken vaak ook nog Italiaans of Frans.

Hoogtepunten in Malta

Veruit de grootste trekpleister van Mosta is de zogenaamde Mosta Rotunda, de op twee na grootste koepelkerk van de wereld. Alleen de St. Pieter in Rome en de Aya Sophia in Istanbul zijn groter. De diameter van de koepel is 39,60 meter.

Deze drie steden staan ook wel bekend als “The three cities”. Deze drie, in elkaar overlopende steden, zijn de oudste steden van Malta en een wandeling door deze plaatsen voelt dan ook aan als een wandeling door een openluchtmuseum.

Speciale bezienswaardigheden zijn het maritiem museum, het Inquisitor’s Palace en het folkloremuseum. Hiernaast kun je al slenterend door de kleine straatjes van deze oustste steden een prima indruk krijgen van het dagelijks leven van de Maltezen.

Na diverse aanvallen van de Turken besloot hij op Malta een nieuwe goed beschermde en versterkte stad te bouwen, die hij naar zichzelf vernoemde. Overal in het huidige Valletta zie je nog militaire bouwwerken die aan deze periode doen herinneren. Voorbeelden hiervan zijn de City Gate, de oude stadspoort van de stad en de diverse forten in de stad. Dit alles wordt afgewisseld met prachtige gebouwen, gezellige winkels en cafeetjes.

Er zijn maar weinig steden in de wereld van de omvang van Valetta die zoveel bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken huisvesten als Valletta. Het is dan ook niet voor niets dat Valetta is opgenomen op de lijst van het universeel werelderfgoed van UNESCO. De stad leent zich uitstekend om te voet worden verkend. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich namelijk rond Republic Street, de centrale straat van Valetta. Bovendien is het makkelijk navigeren door de straatjes en over de pleintjes van de stad door het herkenbare ruitpatroon waarin de stad is opgebouwd.

Reistips voor Malta

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Malta

Actief Europa

De archipel Malta beslaat zo’n 315 vierkante kilometer (ongeveer tweemaal de grootte van Texel) en telt ruim 400.000 inwoners, wat het eiland ook meteen een van de dichtst bewoonde gebieden van Europa maakt. Talloze overmeesteraars hebb

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Reisorganisaties Malta

Reizen naar Malta

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

reizen/strandvakantie

Zonvakantie Malta - 115 The Strand

Malta is een fantastische en veelzijdige vakantiebestemming. U kunt er genieten van een heerlijk klimaat, een rijke historie en er zijn talloze mogelijkheden voor leuke excursies. Bovendien vindt u in de diverse gezellige badplaatsjes volop vermaak!

Land : Malta
Aanbieder : Kras
prijs vanaf : 339.00
reisduur : 4
Lees Meer

Rondreis

Wandelvakantie Malta/Gozo

Malta en de omliggende eilanden hebben naast een prachtige natuur ook een bijzondere cultuur. De vele invloeden vanuit Afrika en Europa zijn terug te zien in elke laag van de samenleving en dat maakt een bezoek aan deze regio erg leuk.

Land : Malta
Aanbieder : Baobab
prijs vanaf : 1190.00
Lees Meer

Wandelvakanties

Wandelvakantie Malta/Gozo

Malta en de omliggende eilanden hebben naast een prachtige natuur ook een bijzondere cultuur. De vele invloeden vanuit Afrika en Europa zijn terug te zien in elke laag van de samenleving en dat maakt een bezoek aan deze regio erg leuk.

Land : Malta
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1440.00
Lees Meer

reizen/strandvakantie

Zonvakantie Malta - Intercontinental Malta

Intercontinental Malta: 5-sterren luxe met vele faciliteiten en een aangename ambiance.Op naar het zonnige zuiden! Dat is de enige conclusie die u kunt trekken als u deze schitterende aanbieding heeft gelezen. Wij zijn erin geslaagd een absolute topa

Land : Malta
Aanbieder : Kras
prijs vanaf : 399.00
reisduur : 4
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!