Land van schoonheid en koopjes

In het hart van het Middellandse-Zeegebied ligt Albanië, een land dat bij toeristen nog steeds redelijk onbekend is. Dit kleine, zonnige land aan de Adriatische kust heeft jaren geleden onder armoede, bloedvetes en communistische dictatuur. Hierdoor heeft het land een beetje het stempel gekregen van het lelijke eendje van Europa. Dit echter geheel ten onrechte.

Albanië is weliswaar het armste land van het Europese continent en een waar smokkelparadijs, maar het land heeft als een van de weinige Europese landen nog een eigen cultuur, bestaande uit een vreemde mix van Mediterrane charme en communistische inefficiëntie. Bovendien heeft het land een fascinerende geschiedenis, een geweldige ongerepte natuur, de meest prachtige stranden, een heerlijke locale keuken en vooral een zeer aardige en erg gastvrije bevolking. En dat alles voor een zeer schappelijke prijs!

 

klimaat Albanië

Klimaattype: Gematigd zeeklimaat (Cf) tot een landklimaat (Df) in het oosten

Albanië is onder te verdelen in twee klimaatzones. Langs de kust van Albanië heerst een Middellandse Zeeklimaat met droge, hete zomers en natte, milde winters. In het binnenland en het bergachtige oosten is eerder sprake van een landklimaat met warme zomers en sneeuwrijke, strenge winters. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer varieert van 25 tot 35 °C.Juli is in Tirana de warmste maand, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 °C en de zon schijnt volop. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koelere dagen en frisse nachten. De koudste maand in Tirana is januari, met een gemiddelde temperatuur van 7 °C. In de hoger gelegen gebieden kan het ook in de zomermaanden ´s avonds fris zijn.

Vergeleken met andere Europese landen valt in Albanië relatief veel neerslag. De gemiddelde neerslag per jaar ligt in Albanië op zo”n 1.300 mm. In het noorden kan de totale neerslag echter wel oplopen tot 2.000 mm neerslag per jaar. De meeste neerslag valt van oktober tot mei. De droogste maand is juli, de natste zijn november en december. De beste tijd om naar Albanië te reizen zijn het voorjaar en de zomer.

reisadvies Albanië

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Albanië, al is het wel raadzaam politieke demonstraties te vermijden. Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Verkeersveiligheid

De verkeerssituatie is onveilig. Houd overal in het land rekening met slechte wegen, onverlichte voertuigen, obstakels en onverantwoordelijk rijgedrag. Vooral buiten de hoofdwegen en na zonsondergang zijn de omstandigheden gevaarlijk.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Albanië is matig. Vooral buiten de hoofdstad Tirana kunnen de medische voorzieningen slecht zijn.

vaccinaties Albanië

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Albanië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Albanië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Albanië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Er heerst geen malaria.

ambassades Albanië

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Albanië

Nederlandse Ambassade
Rruga Asim Zeneli 10
Tirana, Albanië

Tel. (+355) 4 240828/839
Fax: (+355) 4 232723

E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie/over-ons/ambassade-in-tirana

Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 08:30-12:30 en 13:00-17:00, vrijdag 09.00 tot 12.00 uur

Belgische Ambassade
Kompleks Edicom, Pallati 1
Kati 8, Rruga Taulantia
L1 Durrës (Tirana)

Tel. + (355) (52) 60.760

visumplicht Albanië

Reisdocumenten

Voor Albanië heb je nodig:

– Een paspoort of identiteitskaart dat/die bij vertrek uit Albanië nog minimaal 3 maanden geldig is

Visuminformatie Albanië

Nederlanders en Belgen mogen vrij reizen in en naar Albanië. Bij aankomst in Albanië krijg je een entry visum waarmee je drie maanden in Albanië mag verblijven.

Adressen ambassade van Albanië in Nederland en België

Nederland
Ambassade Albanië
Hoge Nieuwstraat 22
2514 EL ‘S-Gravenhage

Tel.nr: 070-4272101
Fax: 070-4272083

E-mail: [email protected]
Website: http://www.punetejashtme.gov.al/

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:30-17:00

België
Ambassade Albanië
Tenboschstraat 30
1000 Brussel

Tel.nr. 02/644.33.29

Fax: 02/640.31.77

E-mail: [email protected]

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Albanië voor de actuele visuminformatie.

valuta Albanië

De munteenheid in Albanië is de Lek (ALL). De Lek is onderverdeeld in 100 qintars en wordt uitgegeven in munten van 10, 20, 50 qintarë en 1, 2, 5, 10 en 20 lekë en biljetten van 50, 100, 200, 500, 1.000, 5.000 lekë.

Wisselen

Je kunt in Albanië bij banken, hotels en wisselkantoren Euro”s omwisselen in lek. Bij hotels krijg je over het algemeen een wat slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.

Pinnen en creditcard

In de meeste grote steden in Albanië, zoals Tirana, zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Houd er wel rekening mee dat de pinautomaten vaak leeg of buiten werking kunnen zijn.

Openingstijden banken

De banken in Albanië zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 tot 15:00.

Prijsniveau in Albanië

Het prijsniveau is in Albanië ongeveer gelijk als dat in Nederland en België.

Fooien

Het geven van fooien is in Albanië net zo gebruikelijk als in Nederland en België. De hoogte van de fooi is echter niet overal hetzelfde.

In Albanese restaurants wordt over het algemeen een fooi van 10% verwacht. In cafés is het achterlaten van wat muntgeld op tafel al voldoende.

feestdagen Albanië

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Albanië zijn:

Nieuwjaar1 en 2 januari
Zomerdag14 maart
Nevruz-dag22 maart
Meidag1 mei
Dag van moeder Theresa19 oktober
Onafhankelijkheidsdsag28 november
Bedrijvingsdag29 november
Kerst25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

tijdsverschil Albanië

Albanië bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland en België, namelijk in de zone GMT+1. Ook het veranderen van wintertijd naar zomertijd vindt op dezelfde tijd plaats als in Nederland en België. Er is dan ook gedurende het hele jaar geen tijdsverschil met Nederland en België.

taal Albanië

De officiële taal van Albanië is Albanees, dat veel invloeden vanuit het Grieks heeft.

Het Albanees, dat door de Albanezen zelf “Shqiponja” wordt genoemd is één van de oudste talen van Europa. Het staat bekend als een moeilijke taal qua grammatica en woordopbouw. Naast Albanees worden in Albanië ook Grieks en Macedonisch gesproken.

In Albanië kun je in toenemende mate terecht met Engels en dan met name in Tirana en de toeristische gebieden langs de kust. Een Albanees woordenboekje kan desondanks toch erg handig zijn.

Hoogtepunten in Albanië

De muur loopt van de Venetiaanse toren bij de haven tot aan het amfitheater die stamt uit de tweede eeuw voor Christus. Bezoek ook de historische opgravingen in Apollonia. Hier bevond zich in de Romeinse tijd een grote, rijke stad. Je kunt hier nog het amfitheater en verscheidene delen van het Romeinse stadscentrum bezoeken. Bekijk de prachtige Mirahor Moskee uit 1466 in Korça.

Bezoek de oude stad Butrint. Hier kun je diverse opgravingen bezoeken, zoals een theater, de tempel van Aesculapius, het Nypheum, de Leeuwenpoort, het Altaar van Dionysus en Romeinse huizen en baden. Vanaf de nabijgelegen toeristenplaats Ksamil heb je een prachtig uitzicht over het meer van Butrint.

Breng een bezoek aan Vlora. Deze stad heeft niet alleen een belangrijke haven, maar is ook van groot historisch belang. In deze stad werd immers in 1912 de onafhankelijke Albanese staat afkondigd en hier is vervolgens de eerste nationale regering bijeengeroepen. Belangrijke bezienswaardigheden in Vlora zijn de Muradiye Moskee, ontworpen door de beroemde architect Mimar Sinan, en het toeristencentrum Liria, waarvandaan je een prachtig uitzicht over het strand en de stad hebt.

De stad wordt overheerst door de ruïnes van de Rozafa Vesting, één van de oude Ilyrische kastelen. De vesting is op een rotsheuvel gebouwd en van hieraf heb je dan ook een spectaculair uitzicht over het omringende platteland, het meer en de Lead Moskee. De Mesi Brug, op 8km van Shkodra, is ook zeer de moeite van het bezoeken waard.

Dit diepste meer van het Balkan Schiereiland staat bekend om zijn heldere water en de grote hoeveelheid alcoran (een soort forel) en karper die zic h in het meer bevindt.

De twee grootste badplaatsen zijn Durres en Golem, maar minstens net zo mooi zijn de stranden aan de zuidkust van Albanië, die nog bijna geheel onontdekt zijn.

Albanië bestaat voor tweederde uit bergen en heuvels en deze activiteiten kun je dan ook door bijna het hele land ondernemen, zoals in onder andere deze plaatsen: Bozdoveci, Dajti, Dardha, Llogaraja, Thethi, Valbona en Voskopoja. Skiën is vooral populair in Korça.

Ook de moeite waard is de Piramide van Tirana, die oorspronkelijk als museum voor Enver Hoxha (de vroegere Communistische leider van Albanië) is gebouwd, maar nu een internationaal Cultureel Centrum huisvest.

Bezoek ook de museumsteden Berat (dat ook wel de ‘ stad van duizend vensters’ wordt genoemd) en Gjirokastra en breng een bezoek aan het Museum voor de Middeleeuwse Kunst, het Onderwijsmuseum en de bazaar in Korça.

Reistips voor Albanië

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Reisorganisaties

Reizen naar Albanië

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreis

Rondreis ALBANIË - 9 dagen; Land van bergen en oude koninkrijken

Ervaar hoe anders en vol verrassingen een bestemming relatief dichtbij kan zijn. Natuurliefhebbers zullen aan hun trekken komen in het prachtige berggebied rond Theth en aan de azuurblauwe wateren rond Dürres en Saranda. Aan geschiedenis is ook geen

Land : Albanië
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1145.00
reisduur : 9 dagen / 8 nachten
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Albanië Hoogtepunten

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Albanië ontdek je het land van de gastvrije Albanezen. Albanië heeft een grote variatie aan natuurschoon. Van de witte stranden aan de Ionische Zee tot de groene valleien in het oosten en het helder blauwe w

Land : Albanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 998.00
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Albanië

Tijdens de familiereis Albanië geniet je met het hele gezin van de ongerepte natuur, de vriendelijke mensen, het heerlijke eten en witte stranden. Albanië heeft het allemaal. Nog niet veel reisorganisaties bieden een familievakantie naar Albanië a

Land : Albanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1448.00
Lees Meer

Familiereis

Familiereis ALBANIË - 9 dagen; Langs de Ionische kust

Nog maar enkele decennia geleden was Albanië het meest gesloten land van Europa. Albanië binnenkomen (of verlaten) was schier onmogelijk. Anno nu ligt alles anders. Het land timmert druk aan de weg met de hoop al haar schoons aan de buitenwereld te

Land : ALBANIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1095.00
reisduur : 9
Lees Meer

Rondreis

Familiereis ALBANIË KORT - 9 dagen; Langs de Ionische kust

Nog maar enkele decennia geleden was Albanië het meest gesloten land van Europa. Albanië binnenkomen (of verlaten) was schier onmogelijk. Anno nu ligt alles anders. Het land timmert druk aan de weg met de hoop al haar schoons aan de buitenwereld te

Land : Albanië
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1295.00
reisduur : 9 dagen / 8 nachten
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis ALBANIË - 9 dagen; Land van bergen en oude koninkrijken

Ervaar hoe anders en vol verrassingen een bestemming relatief dichtbij kan zijn. Natuurliefhebbers zullen aan hun trekken komen in het prachtige berggebied rond Theth en aan de azuurblauwe wateren rond Dürres en Saranda. Aan geschiedenis is ook geen

Land : ALBANIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1095.00
reisduur : 9
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Albanië & Macedonië, 15 dagen

Ontdek het onbekende Albanië en bezoek het Ohrid meer in Macedonië. Fascinerende stadjes als Korca, Gjirokastra, Berat en Kruja in een ruig berglandschap en aan de Adriatische kust.

Land : Albanië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1295.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Albanië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Albanië maken we prachtige wandelingen door de ongerepte natuur en maken we kennis met de rijke cultuur. We bezoeken kloosters, kerken en ruïnes en verkennen sfeervolle steden. Slapen doen we in kleinschalig

Land : Albanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1198.00
Lees Meer

Fietsvakanties

Fietsvakantie Albanië (hotel)

Het toerisme in Albanië is zich nog volop aan het ontwikkelen en daarom kun je hier ongestoord genieten van ontspannen tochten door de ongerepte natuur. Bewonder de Romeinse wegen langs uitgestrekte de meren. Ontdek de kliffen aan de Ionische Zee. V

Land : Albanië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1398.00
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Albanië

Wandelkaarten

Wandelkaart 453 Valbona - Albanië | Vektor

Geplastificeerd, met aanduiding van wandelpaden in twee moeilijkheidsgraden, campings en nationale parken. Met hoogtelijnen, reliëfschaduw en overzichtskaartje van de wijdere omgeving. 

Land : Albanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Skutari See National Park | Huber Verlag

Skadarsko jezero Nacionalni park, wandelkaart met hoogtelijnen en opdruk van wandelroutes en fietsroutes en toeristische informatie van het nationale park bij het Scutari meer op de grens van Montenegro met Albanie.

Land : Albanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Trekking map Prokletije - Durmitor | TerraQuest

Gedetailleerde wandelkaart - trekking map van Prokletije en Durmitor. Handig uitgevoerd: geplastificeerd maar toch makkelijk om te slaan en op te vouwen met de gewenste kant voor. Met ingetekende wandelroutes.

Land : Albanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer

Fietskaarten

Wandelkaart - Fietskaart 3 Shkodra | Huber Verlag

Duidelijke wandelkaart en fietskaart van een deel van Albanië met hoogtelijnen en ingetekende routes. Op de achterzijde staan de wandelroutes beschreven, Overnachtingsplakken worden als zodanig met een symbool weergegeven, ook de berghutten! Grade

Land : Albanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Peaks of the Balkans | Rother

Uitstekende wandelgids met praktische informatie en beperkt kaartmateriaal! Wandelingen in verschillende zwaarte weergegeven in rood/blauw/zwart.»Wenn es den Balkan nicht gäbe, müsste man ihn erfinden.« Auch wenn sich der Philosoph Hermann K

Land : Albanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Albanien - Albanië | Michael Müller Verlag

Uitstekende reisgids over Albanië. Veel goede beschrijvingen van cultuur en geschiedenis maar ook vele praktische wetenswaardigheden.Das unbekannteste Land Europas Feine Strände, schroffe Berge, Weltkulturerbe, bewegte Geschichte, gutes

Land : Albanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Peaks of the Balkans | Huber Verlag

Wandelkaart van een speciaal gebied op de grens van Albanië, Kosovo en Montenegro. Ingetekend is de lange afstands wandelroute Peaks of the Balkans. he transnational "Peaks of the Balkans Trail" guides through some of the most out of the way a

Land : Albanië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer
close

Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

close

Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!