
Dublin is nog zo'n stedentrip waar je aan kan haken bij gezellige lokale events. Het Bram Stoker Festival rond Halloween of een culinair feestje met Taste Dublin. Wanneer ga jij?
Lange tijd was Ierland het armste land van West-Europa, maar sinds de eeuwwisseling is de economie meer gericht op hightech en dat zorgde ervoor dat het land nu een van de beste is. Groot voordeel voor reizigers is dat je met de Ierse prijsstunter Ryanair voor een prikje de oversteek maakt. Je kan starten in de hippe stad Dublin, met vele pubs, bijzondere festivals en goede sfeer. Daarna sta je al snel in de stoere, groene natuur.
In het oosten kan je in de Keltische legendes duiken en romantische kastelen bezoeken. Newgrange in de Boyne Valley ligt slechts een uur van Dublin en herbergt 5000 jaar oude beschaving. Heroïsche verhalen van veldslagen en Vikinghelden nemen je mee naar het verleden. Je kan hiken of met de auto een roadtrip maken door de natuur.
De Wild Atlantic Way is bijvoorbeeld een waanzinnige route langs de hoge kliffen en door gezellige dorpen en steden. Er zijn mooie baaien en verborgen strandjes waar je kan surfen. Je kan een tocht op zee maken om de walvissen te zoeken en overnachten in een bed en breakfast, om echt kennis te maken met de Ierse bevolking.
Klimaat: Zeeklimaat
Gem. temperatuur (zomer): 18 graden
Gem. temperatuur (winter): 5 graden
In Ierland is een zeeklimaat met milde winters en relatief koele zomers. Extreme temperaturen komen niet veel voor. In de zomer wordt het zelden warmer dan 25 graden en in de winter is er langs de kust weinig echt winters weer, in het binnenland is er iets meer kans op vorst en sneeuw. West-Ierland is het natst. Daarom is de natuur daar zo groen. In de wintermaanden kan het erg somber worden en soms is er bijna twee weken geen uurtje zonneschijn.
Ierland staat bekend om regen, maar langdurige buien komen niet vaak voor. Omdat de meeste depressies richting Europa via een westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan komen, is Ierland vaak het eerste land waar de regendepressie overheen komt. Daardoor valt er dus bovengemiddeld veel regen. In de zomer kan het soms vrij lange periodes droog.
Door de ligging ten westen van Engeland en het vasteland van Europa heeft de wind vaak vrij spel. Daardoor is er een redelijk hoge kans op harde wind en stormen.
Er zijn geen risico’s voor reizen naar Ierland.
Voor vertrek kan je de meest actuele stand van zaken bekijken op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Er zijn geen vaccinaties nodig voor reizen naar Ierland.
Nederlandse Ambassade
160 Merrion Road
Dublin 4
Tel. 00-353-1-2693444
Fax 00-353-1-2839690
E-mail: [email protected]
Website: www.netherlandsembassy.ie
Open: maandag-vrijdag 08:30-13:00, 13:45-16:00 (kantoor)
maandag-vrijdag 08:30-12:30 (consulair)
Belgische Ambassade
Shrewsbury Road, 2
Ballsbridge – Dublin 4
Tel nr. + (353) (1) 205.71.00
Fax: + (353) (1) 283.94.03
E-Mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/dublinnl
Voor Ierland heb je nodig:
– Een geldig paspoort of toeristenkaart
Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Ierland.
Nederland
Ambassade Ierland
Scheveningseweg 112
2584 AE Den Haag
Openingstijden: maandag-vrijdag 10:00-12:30 en 14:30-17:00
Tel. nr. 070-3630993/4 en 070-3617604
Website: https://www.dfa.ie/irish-embassy/the-netherlands/
België
Ambassade Ierland
Wiertzstraat 50
1050 Brussel
Tel nr. 02.235.66.76
Fax: 02.235.66.71
E-mail: [email protected]
In Ierland betaal je met de euro. In Noord-Ierland wordt alleen de Britse pond gebruikt, daar kan je elders doorgaans ook mee betalen.
Er zijn voldoende pinautomaten in Ierland, ze worden ATM of cashpoint genoemd. Zowel bankpassen als creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Als de fooi niet op de rekening staat bijgeschreven dan is een bedrag van 10 tot 15 procent gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag gewoon afronden.
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Ierland zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
St. Patrick’s Day | 7 maart |
Goede vrijdag en Pasen | april |
Eerste Bank holiday | 3 mei |
Tweede Bank Holiday | 7 juni |
Derde Bank Holiday | 2 augustus |
Halloween | 27 september |
Kerstmis | 25 december |
St. Stephen’s Day | 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Het is in Ierland 1 uur vroeger dan in Nederland en België. Net als in Nederland en België wordt de klok eind maart en eind oktober 1 uur verzet.
Ierland heeft twee officiële talen: het Gaelic en het Engels. Van deze twee talen is het Engels de voertaal in Ierland.
Het museum, helemaal niet zo klein als je denkt trouwens, is een beetje verstopt in een prachtig Gregoriaans pand en telt drie etages, waarvan de muren helemaal vol zijn gehangen met snuisterijen. Variërend van telefoonkaarten, officiële documenten, posters van de popgeschiedenis of een foto van Mohammed Ali. Ieder uur neemt een gids je op een enthousiaste, interactieve manier mee door de geschiedenis van Dublin en Ierland, waarbij de IRA als enige niet genoemd wordt.
Die rondleidingen zijn echt een aanrader, de gidsen zijn locals die alles weten over hun stad en de geschiedenis!
Je huurt ze voor een paar euro op straat en kan ze makkelijk op een andere plek weer achterlaten. De locals fietsen zelf trouwens amper, dus hou er rekening mee dat automobilisten geen rekening met jou houden!
Je kan ook een fietstocht met een gids maken, in drie uur rij je dan voor 25 euro langs alle highlights! Bekijk hier de mogelijkheden.