Nieuw-Zeeland, aansprekend land vol ruige natuur
Slechts weinig landen zullen zo vaak op iemands bucketlist staan als Nieuw-Zeeland. Het is voor Nederlanders en Belgen een verre reis, en dus vaak een bestemming voor een reis voor enkele weken tot maanden. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden (Noordereiland en Zuidereiland) en een aantal kleinere eilanden in de Grote Oceaan.
De Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman ontdekte het als een van de eersten en wellicht is dat een van de redenen voor de aantrekkingskracht op veel reizigers, jong en ouder. Bijna zeventig procent van de bevolking is van Europese oorsprong; voornamelijk uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Ierland.
Op het Noordereiland zijn metropool Auckland, het paradijselijke Bay of Islands, het vulkaanrijke Tongariro Nationaal Park en de dampende modderpoelen van Rotorua enkele van de highlights. Het dunner bevolkte Zuidereiland is vooral geliefd om de geweldige natuur, de bergen, heldere meren en vele schapen! Veel reizigers trekken rond met een camper of maken dagenlange hikes of raft-tochten door de natuur.
Je zal niet de eerste zijn die na terugkomst meteen weer een nieuwe reis plant!
klimaat Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft voor een groot deel een zeeklimaat, met milde winters en vrij warme zomers.
Omdat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen precies tegenovergesteld van Nederland. Als het bij ons winter is, is het in Nieuw Zeeland zomer. Zodra het in Nieuw Zeeland herfst wordt, begint bij ons de lente.
Het gemiddeld aantal zonuren per jaar is zo”n tweeduizend, met uitschieters tot 2.300-2.400. De winters zijn niet zo somber, dan is er nog steeds genoeg zon.
Neerslag
Door de flinke hoogteverschillen is er een groot verschil in de hoeveelheid neerslag per regio. De westkant van het Zuidereiland is aanzienlijk natter dan de oostzijde en het regent het er hele jaar door. Dat komt door de stuwregens, die voortkomen uit depressies die over de Tasmanzee aangevoerd worden. In de lokale zomermaanden (november-maart) valt er wel minder dan in de winter.
reisadvies Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland is een veilig land om in te reizen. Er zijn wel enkele risico”s die te maken hebben met criminaliteit en natuurgeweld, en daarover geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken advies. De meest actuele stand van zaken, onder andere over schade aan steden door natuurgeweld, lees je op hun site. Dat kan hier.
Campers en kamperen
Reis je met een camper of tent? Het is dan volgens de ambassade beter om gebruik te maken van campings en niet ‘wild’ te kamperen. Laat geen waardevolle bezittingen onbeheerd achter. In Rotorua op het noordereiland is een bende actief die in campers en auto”s van toeristen inbreekt, wees extra alert.
Tropische stormen en cyclonen
In Nieuw-Zeeland kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen.
vaccinaties Nieuw-Zeeland
Er worden geen vaccinaties aangeraden voor Nieuw-Zeeland. Er heerst ook geen malaria.
ambassades Nieuw-Zeeland
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Nieuw-Zeeland
Nederlandse Ambassade
Co-operative Bank Building
10th Floor Corner Featherston & Ballance Streets
Wellington 6011
Website: https://www.netherlandsworldwide.nl/countries/new-zealand
E-mail: [email protected]
Open: maandag-donderdag 08:30-17:00, vrijdag 08:30-14:00
Belgisch Ereconsulaat Wellington
Wakefield House (Level 7)
Tel. + (64) (4) 499 89 33
E-mail:[email protected]
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
visumplicht Nieuw-Zeeland
html
valuta Nieuw-Zeeland
De valuta in Nieuw-Zeeland heet de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Er zijn bankbiljetten van vijf, tien, twintig, vijftig en honderd NZD en munten van vijf, tien, twintig en vijftig dollarcent en een en twee dollar.
Pinnen en creditcard
Geld opnemen met je pinpas kan in Nieuw-Zeeland zonder problemen. Pinautomaten vind je in alle grote steden. Ook in de meeste supermarkten kan je ermee terecht, ook je creditcard wordt hier geaccepteerd. Neem altijd contant geld mee als je naar meer afgelegen gebieden reist, daar zijn niet altijd geldautomaten.
feestdagen Nieuw-Zeeland
Feestdagen Nieuw-Zeeland
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Nieuw-Zeeland zijn:
Nieuwjaar 1 en 2 januari
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Nieuw-Zeeland
Tijdsverschil Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland is het van oktober tot begin maart 12 uur
taal Nieuw-Zeeland
Taal in Nieuw-Zeeland
De officiële talen in Nieuw-Zeeland zijn het