Onontdekt ministaatje met negen eilanden
Voor veel reizigers onontdekt en toch zeer aantrekkelijk als vakantiebestemming: de Kaapverdische Eilanden, ofwel Kaapverdië. Dit ministaatje van negen eilanden (en nog wat klein grut) ligt midden in de Atlantische Oceaan tussen West-Afrika en Zuid-Amerika.
De belangrijkste eilanden van de eilandengroep zijn Santiago en Sao Vicente. Op Santiago ligt de hoofdstad Praia, dat met zijn koloniale centrum een zekere deftigheid uitstraalt. Mindelo, de hoofdstad van Sao Vicente is veel rauwer. Hier kun je je zo terugwanen in een soort wilde westen van de 19e eeuw, met losgeslagen zeelieden, prostituees en drankmisbruik. Mensen die een pakketreis boeken komen vaak niet verder dan Sal. Daar ligt dicht bij het grootste vliegveld van het land een verzameling kleine resorts.
De eilandgroep is in feite een verzameling rotspunten die omhoogsteken uit de Atlantische Oceaan. Dat tekent meteen het probleem van de Kaapverdianen. Ze hebben wel zon, maar de landbouwgrond is schaars. Bovendien valt er maar op een beperkt aantal plaatsen regen. Uitzondering is Fogo, met zijn vulkanische top van 2829 meter. Daar wordt zelfs aan wijnbouw gedaan. Verder kent Kaapverdië nauwelijks ondiep water rond de eilanden, waardoor de plaatselijke visserij weinig oplevert. Bij gebrek aan natuurlijk drinkwater moet dat tegen hoge kosten uit het zeewater gemaakt worden.
Vanwege het tekort aan water, voedsel en inkomsten hebben veel Kaapverdianen hun heil in het buitenland gezocht, ook in Nederland. In de VS wonen zelfs ongeveer net zoveel Kaapverdianen als op de eilanden (allebei ongeveer een half miljoen). Door de financiële bijdragen houden deze “gastarbeiders” Kaapverdië op de been, samen met wat toeristen die hun Euro”s en Dollars spenderen.
Kaapverdië is in feite een stukje vooruitgeschoven Afrika. De mensen zijn arm, maar vrolijk. Het is er over het algemeen veilig, hoewel wordt gewaarschuwd voor de genoemde steden Praia en Mindelo. De armoede leidt er soms ook toe dat de bevolking de westerse toerist vooral bekijkt als goed gevulde wandelende portemonnee.
Islandhoppen per schip tussen de overige eilanden is nauwelijks mogelijk. Er varen vrachtschepen die passagiers meenemen. Maar omdat die pas vertrekken als ze vracht hebben moet ze wel heel avontuurlijk zijn aangelegd – en veel tijd in je agenda hebben!
klimaat Kaapverdië
Klimaat: Kaapverdië heeft een tropisch klimaat.
De aantrekkelijkheid van Kaapverdië zit hem vooral in het prachtige klimaat, met gemiddelde temperaturen tussen de 20 en 30 graden. In januari en februari is het er het koudst. Het kwik kan dan bij uitzondering zelfs even onder de 20 graden duiken. Verder is het op de meeste eilanden vooral bijzonder droog, behalve dan in het regenseizoen (augustus-september).
reisadvies Kaapverdië
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt met name voor het risico van criminaliteit. In de steden en toeristische gebieden (Mindelo, Praia) zijn regelmatig berovingen. Maar ook gewapende (soms gewelddadige) overvallen. De berovingen en overvallen gebeuren ook overdag. De stijgende criminaliteit komt door de verslechterde sociaaleconomische situatie.
Op Kaapverdië is niet overal sprake van goede medische voorzieningen. In Praia en Mindelo zijn grote ziekenhuizen. In het land zijn het verder vooral kleinere gezondheidscentra. Op sommige plekken zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is niet altijd beschikbaar.
Er is ook sprake van natuurgeweld, zoals orkanen en de actieve vulkaan Pico do Fogo.
Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
vaccinaties Kaapverdië
Vaccinaties die verplicht zijn
Vaccinatie tegen gele koorts is voor de Kaapverdische Eilanden alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je de Kaapverdische Eilanden binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.
Ook een cholerastempel is verplicht voor Kaapverdië
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor de Kaapverdische Eilanden aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt ook een BMR inenting aanbevolen voor de Kaapverdische Eilanden.
ambassades Kaapverdië
Er is geen Nederlandse ambassade op Kaapverdië. De dichtstbijzijnde ambassade is in Dakar, in Senegal. Het adres is is 37, Rue Jacques Bugnicourt, Dakar, Senegal. In noodgevallen is deze ambassade 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar via telefoonnummer +221 33 829 21 21.
visumplicht Kaapverdië
Voor Kaapverdië heb je nodig:
- Een paspoort dat de gehele duur van je verblijf in Kaapverdië geldig is
- Een visum
Visum
Voor een bezoek aan Kaapverdië heb je een visum nodig.
Een visum is verkrijgbaar bij het Kaapverdische consulaat in Rotterdam of de Kaapverdische ambassade in Brussel en kost ongeveer 40 euro.
Het is verstandig om voor je vertrek informatie op te vragen over de douanebepalingen. Deze worden namelijk nogal eens gewijzigd.
Adressen Kaapverdische consulaat/ambassade in Nederland en België:
Nederland:
Consulaat Kaapverdië
Mathenesserlaan 326
3021 HX Rotterdam
Tel. nr. 010 – 477 89 77
België:
Ambassade Kaapverdië
Johannalaan 29
1050 Elsene
Tel nr. 02.643.62.70
Fax: 02.646.33.85
E-mail: [email protected]
valuta Kaapverdië
Het symbool voor de Kaapverdische Escudo is het dollarteken, $. Dit teken komt achter het bedrag in Escudo’s te staan. Wanneer iets dus 100 Kaapverdische Escudo kost, dan wordt dat weergegeven als 100$. Er zijn biljetten van 5.000, 2.000, 1.000, 500, 200 en 100 CVE. Qua munten bestaat de munteenheid op Kaapverdië uit munten van 100, 50, 20, 10, 5 of 1 CVE.
Naast de Kaapverdische Escudo wordt de Amerikaanse dollar vaak geaccepteerd. In noodgevallen kan je vaak ook met Euro’s betalen.
Creditcard
De belangrijkste en meeste bekende creditcards als MasterCard en VISA worden bij de grote resorts en hotels, geldautomaten en geldwisselkantoren geaccepteerd. Veel kleinere hotels, restaurants en winkels op de Kaapverdische Eilanden accepteren daarentegen geen creditcards.
Geld wisselen
Wanneer je euro’s wilt omwisselen naar de valuta van Kaapverdië dan kan je dit het beste direct bij aankomst op de luchthaven bij een geldwisselkantoor doen. Op alle vier de internationale luchthavens van Kaapverdië (Santiago, Sao Vicente, Sal en Boa Vista) kan je veilig en voor een goed tarief bij officiële geldwisselkantoren de Kaapverdische Escudo verkrijgen. Ook in de grotere steden zoals Santa Maria op het eiland Sal of Sal Rei op het eiland Boa Vista zijn er mogelijkheden om aan de valuta van Kaapverdië te komen. Hier kan je euro’s omwisselen naar de Kaapverdische Escudo bij banken en geldwisselkantoren.
Buiten de steden en luchthavens op Kaapverdië zijn de mogelijkheden om geld te wisselen zeer beperkt. Wissel nooit zomaar geld op staat.
Pinnen
In de grotere plaatsen en op plekken waar veel toeristen komen, zoals Sal en Boa Vista, zijn meerdere banken en pinautomaten aanwezig, ook in winkels en restaurants kan je steeds vaker pinnen.
Banken
De banken zijn meestal geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 15:00. Houd er altijd rekening mee dat de tijden per dorp, stad en eiland verschillen.
feestdagen Kaapverdië
De nationale feestdagen van Kaapverdië
Nieuwjaar |
1 januari |
National Heroes Day |
20 januari |
Pasen, Pinksteren en Goede Vrijdag |
maart/april |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Onafhankelijkheidsdag |
5 juli |
Maria Hemelvaart |
15 augustus |
National Day |
12 september |
Allerheiligen |
1 november |
Kertsmis |
25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Kaapverdië
Tijdens onze zomertijd is het op de Kaapverdische Eilanden 3 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het op de Kaapverdische Eilanden 2 uur vroeger.
taal Kaapverdië
Naast Portugees wordt er vooral Crioulo (Kaapverdisch Creools) gesproken, een mengtaal van Portugees en Afrikaanse talen. Het Creools, wat eigenlijk vaak wordt aangenomen als een dialect van het Portugees terwijl dat niet het geval is, is verschillend per eiland: op het eiland Sao Vicente en Sal leunt het Creools meer aan tegen het Portugees.