Regenwoud, savanne en slavenverleden

De hoofdstad Accra ligt in het zuiden aan de Golf van Guinee. De meeste reizigers trekken snel naar het binnenland, bijvoorbeeld naar het gigantische stuwmeer Volta, of strijken neer op een van de picture perfect zandstranden langs de kust. Doordat het land net boven de evenaar ligt, is de temperatuur het hele jaar door tropisch. Maar hou je niet van regen dan ga je in de maanden januari tot maart of november en december.

Ook fijn: in Ghana kun je met Engels goed uit de voeten. Minder fijn: dat komt door het koloniale verleden onder de Britse overheersing tot 1957. Nog minder fijn: voor de Britten zwaaiden Nederlanders er de scepter en voedden zij vanaf hier de slavenhandel richting Zuid-Amerika. Dit verleden zie je onder andere tandenknarsend terug bij het beroemde ford Elmina. Vandaag de dag zorgen cacao, goud en aardolie voor de inkomsten en is Ghana een relatief welvarend land vergeleken met haar buurlanden Togo, Ivoorkust en Burkina Faso. In Ghana word je overal met een grote lach ontvangen.

Klimaat

Het grootste deel van Ghana heeft een tropisch klimaat, dat in het zuidwestelijke kustgebied overgaat in een tropisch moessonklimaat. In het uiterste noorden van Ghana, dat grenst aan Burkina Faso, heerst het warme steppeklimaat, een droger en warmer klimaattype, maar er valt nog wel neerslag.

Warmte

Het hele jaar ligt de temperatuur rond de tropische grens van dertig graden. In het noorden wordt het nog warmer, met name in de maanden februari, maart en april als het kwik richting de veertig graden gaat.

Regenseizoen

In het noorden is één regenseizoen, dat begint in mei en duurt tot eind september of lokaal begin oktober. Het zuiden kent twee regenseizoenen. Het eerste regenseizoen loopt van april tot begin juli, het tweede nattere seizoen valt in de maanden september en oktober. Langs de kust is juni de natste maand. Gemiddeld valt er dan ongeveer 200 tot 250 millimeter regen per maand.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Ghana. Wees alert op kleine criminaliteit. Berovingen komen soms voor en het verkeer is risicovol. Ook komt (seksueel) geweld voor.

In het noordoosten van Ghana is soms onrust en geweld door conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen over leiderschap en land. Wees hier op je hoede. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Tips van de ambassade

Ghanezen zijn vriendelijk en hulpvaardig voor buitenlanders, maar wees wel voorzichtig met wie je op pad gaat. Neem voorzorgsmaatregelen voor je veiligheid.

Love scams

In Ghana komen ‘love scams’ voor. Op contactsites en contactapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor LGBTI-reizigers (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersekse) komt daarbij het risico van afpersing, soms is de politie hierbij betrokken. Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Ghana. Er zijn geen vervolgingen bekend van homoseksuelen, maar Ghana is een diep religieus land en zijn er veel mensen die intolerant zijn.

Afpersers

Afpersers proberen soms misbruik te maken van mensen die het land niet goed kennen. Neem direct contact op met de ambassade als je hiermee in aanraking komt.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van mensen in uniform, vliegvelden, militaire objecten of bruggen. Je kan problemen krijgen met de autoriteiten als je dan toch doet.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Ghana verplicht, net als e

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Ghana aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
– gele koorts

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Ghana.

Bekijk het complete reisadvies als je langer dan zes weken gaat. Dat kan bijvoorbeeld hier.

Malaria

Er komt in Ghana malaria voor en malariatabletten worden aanbevolen. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Ghana.

Adres Nederlandes en Belgische vertegenwoordiging in Ghana

Nederlandse Ambassade

Tel. 00-233-21-785487

E-mail: [email protected]

Belgisch Ereconsulaat Accra

P.O. Box CT 3890, Cantonments, Accra, Ghana

Tel nr. + (233) (21) 77.65.61

E-Mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Ghana

Voor Ghana heb je nodig:

  • Een paspoort dat na vertrek uit Ghana nog minimaal 6 maanden geldig is
  • Een visum

Visum
Voor een bezoek aan Ghana heb je een visum nodig.
Een visum is verkrijgbaar bij de Ghanese ambassades in Den Haag of Brussel tegen inlevering van vier pasfoto’s, vier ingevulde aanvraagformulieren, een boekingsbewijs en 25 euro. Een visum dient te 3 maanden na afgifte te worden gebruikt en is geldig voor 60 dagen.

Adressen Ghanese ambassades in Nederland en België:

Nederland:
Ambassade Ghana
Laan Copes van Cattenburch 70
2585 GD Den Haag

Openingstijden:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 10:00-13:00 (behalven op Nederlandse of Ghanese feestdagen)
Tel. nr. 070-3384384/5/8/1 en 070-3062800

België:
Ambassade Ghana
Generaal Wahislaan 7
113 Saint-Josse-Ten-Noode
Tel nr. 02.705.63.54
Fax: 02.705.66.53
E-mail: [email protected]

De munteenheid van Ghana is de Cedi, deze is opgedeeld in honderd pesewa. Er zijn biljetten van één, vijf, tien, twintig en vijftig cedi en munten van één, vijf, tien, twintig en vijftig pesewa en één cedi.

Pinnen en creditcard

In de steden zijn pinautomaten aanwezig, waar je vaak alleen met een visa creditcard terecht kan. Met een pinpas of mastercard-creditcard kan je alleen bij Standard Chartered terecht, maar deze is niet royaal vertegenwoordigd. Op het platteland kan je doorgaans niet altijd pinnen.

In de meeste hotels en restaurants kun je in Ghana met alle soorten creditcards betalen. Bedenk wel dat je om deze kaart te gebruiken ook in Ghana steeds vaker een pincode nodig hebt.

Feestdagen Ghana

Feestdagen Ghana
Nieuwjaar 1 januari
Independance Day 6 maart
Dag van de Arbeid 1 mei
Republic Day 1 juli
Farmer’s Day 6 december
Kerstmis 25 december
Boxing Day 26 december

Tijdsverschil Ghana

In Ghana is het Greenwich Mean Time, Engelse tijd.

Taal in Ghana

Engels is de officiële taal van Ghana.

Hoogtepunten in Ghana

Slavenfort Elmina

Aan weerskanten van de brug liggen zo veel vissersboten dat je geen water meer ziet. Het lijkt of alles aan boord met opzet zo gekleurd mogelijk is gemaakt: zelfs de masten zijn in felle kleuren geschilderd. Je krijgt de indruk dat jerrycans alleen maar in fel oranje, knalgeel, hard blauw of lichtgroen leverbaar zijn. Ga met een gids op pad, dan hoor je de lokale verhalen.

Reistips voor Ghana

Een bezoek aan de beroemde moskee in Larabanga staat op het programma van elke georganiseerde reis die het noorden van Ghana aandoet. Een kort bezoekje aan ‘de magische steen’ vlak in de buurt, staat ongetwijfeld op geen enkel programma. Een gemiste kans!

Lees Meer

Inspiratie voor Ghana

Verre Avonturen

Een bezoek aan de beroemde moskee in Larabanga staat op het programma van elke georganiseerde reis die het noorden van Ghana aandoet. Een kort bezoekje aan ‘de magische steen’ vlak in de buurt, staat ongetwijfeld op geen enkel programm

Lees Meer Door: Jan Boonstra

Verre Avonturen

Jan Boonstra zoekt in het reisverhaal Mosesvogels naar wat Ghana Afrikaans maakt. De reis begint in Aburi en eindigt in Accra. Tijdens de rondreis moet hij met een notitieblok en een pen op schoot hebben gezeten, want het relaas is enorm gedetaill

Lees Meer Door: Sigrid Huisman

Verre Avonturen

Een bezoek aan het Saint George-fort in Elmina is een must, vrijwel elke georganiseerde reis naar Ghana heeft een bezoek aan een slavenfort in het programma opgenomen. Een wandeling is zeer de moeite waard.

Lees Meer Door: Jan Boonstra

Verre Avonturen

Vrouwen van de Krobo stam dansen en zingen uitbundig. Er wordt ook gedronken, de ontlading is groot. Dipo, de ceremonie waar jonge meisjes aan hebben meegedaan zit er op. De mannelijke leden van de stam heb ik het hele weekend nauwelijks gezien, m

Lees Meer Door: Ronnie Dankelman

Reisorganisaties Ghana

Reizen naar Ghana

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Groepsreizen

Rondreis GHANA - 15 dagen; Slavenforten en heilige apen

Wildparken, watervallen, cacaoplantages, een prachtige kust met palmenstranden, oude slavenforten, een goedlachse bevolking en levendige steden. Dit ontdek je allemaal tijdens je reis naar het Engelstalige Ghana. Hoe meer je naar het platteland reist

Land : GHANA
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2145.00
reisduur : 15
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Ghana, Togo en Benin

Tijdens deze rondreis door Ghana, Togo en Benin maak je kennis met vele bijzondere culturen, geloven en natuurlijk de mysterieuze Voodoo die West-Afrika rijk is. Ghana is één grote kleurrijke culturele lappendeken klaar om ontdekt te worden. Op som

Land : Ghana
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2398.00
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Ghana

Reisverhalen

Reisverhaal Ghana... een reis op het ritme van de drums | Ada Rosman

Samen met haar echtgenoot reist de auteur door Ghana. Een land met historische banden met Nederland. Eeuwen geleden zijn miljoenen Afrikanen als slaven verscheept, via één van de vele Hollandse slavenforten aan de kust, naar onder andere Amerika

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Ghana | Bradt

Er bestaat geen Lonely Planet van Ghana. Daarom vermelden wij de enige goede gids van Ghana, die van Bradt Guides. Voor Afrikaanse landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor bac

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Ghana | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Folded road and travel map in color. Scale 1:500,000. Distinguishes roa

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Mosesvogels - Een rondreis door Ghana | Jan Boonstra

Amper een paar uur in Ghana vraagt Jan Boonstra zich af wat het zoveelste Afrikaanse land dat hij bezoekt zo 'typisch Afrika' maakt. Zijn het de vrouwen met de kinderen op de rug en de bagage op het hoofd? De Bijbelse kreten op de gevels in het zui

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 21.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Ghana | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids Birds of Ghana | Bloomsbury

Ghana is one of the most accessible countries in Western Africa and is rapidly becoming a top tourist destination. This dedicated country field guide uses illustrations from the acclaimed Birds of Western Africa, which have been recomposed into a n

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 40.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Dansend gras in de Savanne | Elmar

Wie zich aan een fietstocht van Nederland naar Ghana waagt kan problemen verwachten met de watervoorziening. In Frankrijk valt er veel te veel, in West-Afrika is er veel te weinig, zodat de begeleiding rantsoenen instelt. Na het Marokkaanse Fès is

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.50
Lees Meer

Woordenboeken & Taalgidsen

Woordenboek Kauderwelsch Twi für Ghana - Wort für Wort | Reise Know-How Verlag

Twi (sprich „Tschi“), genauer das Asante-Twi, ist eine Sprache des Kwa-Zweiges der west-sudanesischen Untergruppe der Niger-Kongo Sprachfamilie. Sie wird von ca. 6 Mio. Menschen im westafrikanischen Ghana mit seinen insg. ca. 19 Mio. Einwohnern

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Ghana - Togo | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Het Weerzien | Anneloes Dekker

Kleurrijk Afrika geïllustreerd in nieuw reisverslag ‘Het Weerzien’ Met de titel ‘Het Weerzien’ is een humoristisch en avontuurlijk reisverslag in boekvorm uitgebracht door Anneloes Dekker uit het Brabantse Megen. Het boek geeft een kleu

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.45
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Accra & Ghana zuid | ITMB

Ghana was the first African colony to become an independent nation, in 1957. It may not be the largest, most populous, or richest country on the continent, but it is one of the best-managed and prosperous democracies. One seldom hears about Ghana o

Land : Ghana
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer