IJsland, land van ijs en vuur
IJsland, slechts 3 uur vliegen van Nederland en België, maar toch vlakbij de poolcirkel, is een land dat op geen enkel ander land in Europa lijkt. Het is ongeveer drie keer zo groot als Nederland, maar toch leven er maar zo’n 280.000 mensen. IJsland is dan ook één van de meest ongerepte landen van Europa en een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Niet raar dus dat het een opkomende reisbestemming is!
Zo vind je er explosieve vulkanen, spuitende geisers en borrelende modderpoelen, die een opmerkelijk contrast vormen met prachtige watervallen en imposante gletsjers. Vuur en ijs hebben van dit eiland een aaneenschakeling van geologische hoogtepunten gemaakt en ook nu woedt de titanenstrijd tussen ijs en vuur nog steeds voort.
Al dit natuurgeweld staat in contrast met de moderne hoofdstad Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad van Europa. Deze stad wordt ook wel de “hottest town” genoemd, en dat is niet voor niets. Reykjavik heeft namelijk een hoop te bieden; van bijzondere musea en hippe winkelcentra tot gezellige pubs en een zeer uitbundig nachtleven, dat met name tijdens de lange, lichte zomernachten nooit lijkt op te houden. Dat alles maakt IJsland tot een unieke, opwindende reisbestemming, en het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen IJsland als reis- of vakantiebestemming uitkiezen.
klimaat Ijsland
Klimaattype: Koud zeeklimaat (Cfc)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 10-14 graden Celcius
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: alle seizoenen, in de winter is er wel weinig daglicht
IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat (type Cfc volgens het Köppen klimaatsysteem) overgaand in een toendraklimaat (type ET). Zowel de winters als zomers zijn redelijk koud. Kenmerkend is het ruige weer. De vele depressies die over het land gejaagd worden, zorgen hiervoor en nemen regen (of sneeuw) en felle wind mee. Dat kan het guur maken.
IJsland profiteert daarentegen wel van het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit zuidelijke richting aangevoerd wordt. Dit relatief warme zeewater maakt dat het land in de winter niet geteisterd wordt door extreme kou, zoals dat in landen die op eenzelfde breedtegraad liggen.
Koele zomers
Ook in de zomer is IJsland geen land voor een strandvakantie. De enige geschikte plek om te zwemmen zijn de heetwaterbronnen. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10 tot 14 graden Celsius. Op de hoger gelegen gebieden zoals het zuidwesten (Vatnajökull) komt de temperatuur zelfs amper boven het vriespunt uit in de zomer. Hier vind je dan ook gletsjers en gletsjermeren.
Milde winters
De winters zijn grijs, vrij nat en relatief mild. Daar kan je nog een typering aan toevoegen: somber. In december en januari is het namelijk maar vier tot vijf ur licht. In het zuiden ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur in de winterperiode (december tot en met februari) net onder het vriespunt. In het noorden is dat enkele graden onder nul en het vulkanisch gebergte in het zuidwesten zijn het koelste in de winter. Op de gletsjers worden gemiddelde etmaaltemperaturen tussen de min tien en min vijftien graden gemeten en kan het gedurende koude nachten bij een heldere hemel zelfs dalen naar echt lage waardes van tegen of rond de min 30 graden Celsius.
Neerslag
Er valt gemiddeld zevenhonderd tot wel 1.800 millimeter neerslag per jaar. Het noorden is het droogste en het zuiden het natste, wat te verklaren is door de aanvoer van de vele depressies vanuit het zuiden en zuidwesten. Het westen is redelijk droog voor IJslandse begrippen. Hier wordt jaarlijks tussen de 800 en 950 millimeter neerslag geregistreerd.
reisadvies Ijsland
In IJsland kan het weer wel erg snel omslaan, en zijn er actieve vulkanen. Controleer voor vertrek dus altijd de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder raadt het ministerie aan je reisverzekering extra te controleren. Medische hulp moet op IJsland soms per helicopter ingevlogen worden.
vaccinaties Ijsland
Je hebt geen vaccinaties nodig voor je reis naar IJsland. Er zijn geen bijzondere andere risico’s in IJsland.
ambassades Ijsland
Nederlandse Ambassade
Nederland heeft geen ambassade in IJsland. De dichtstbijzijnde ambassade bevindt zich in Oslo, Noorwegen.
Belgische Ambassad
België heeft geen ambassade in IJsland. De dichtstbijzijnde ambassade bevindt zich in Oslo, Noorwegen.
visumplicht Ijsland
valuta Ijsland
Valuta
De munteenheid in IJsland is de IJslandse kroon (ISK). De Kroon is onderverdeeld in 100 eyrir en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 50 en 100 kronen en biljetten van 500, 1.000, 2.000 en 5.000 kronen.
Bekijk hier de huidige koers van de IJslandse Kroon.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de IJslandse Kroon eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de IJslandse Kroon.
Wisselen
Je kunt in IJsland bij banken, postkantoren en wisselkantoren Euro”s omwisselen in IJslandse kronen. Bij hotels krijg je over het algemeen een wat slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.
Pinnen
Het is mogelijk om in Reykjavik en in een aantal andere steden en dorpen in IJsland te pinnen met je pinpas met een Cirrus- of Maestrologo.
Creditcard
Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en benzinestations geaccepteerd.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in IJsland geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.15-16.00 uur.
Prijsniveau in IJsland
Het prijsniveau ligt in IJsland iets hoger dan in Nederland en België.
Fooien
Het geven van fooien is in IJsland niet gebruikelijk. De fooien zijn vaak inbegrepen. Toch wordt een fooi natuurlijk graag in ontvangst genomen. In restaurants is een fooi ter hoogte van 10% van de rekening redelijk. Taxichauffeurs en kruiers in hotels verwachten geen fooi, maar zullen het niet weigeren.
feestdagen Ijsland
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van IJsland zijn:
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze feestdagen heeft IJsland ook nog een aantal Christelijke feestdagen die ieder jaar op een andere dag vallen.
tijdsverschil Ijsland
Op IJsland is het in onze zomer 2 uur vroeger en in de winter 1 uur vroeger dan in Nederland en België
Check hier de actuele tijd in IJsland.
taal Ijsland
De officiële taal van IJsland is het IJslands, dat een verbastering is van het OudNoors.In het IJslandse alfabet zijn nog letters overgebleven die in de andere Europese talen niet langer zijn terug te vinden.
Naast het IJslands wordt door veel jongeren op IJsland Deens gesproken. Bovendien verstaan de meeste mensen op IJsland wel Engels, Frans of Duits.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Thailand worden gesproken.