Amerika, reis naar het bekende onbekende
Een rondreis naar Amerika staat bij veel mensen op de bucketlist. Niet gek natuurlijk, want de Noord-Amerikaanse cultuur komt al dagelijks je huis binnen door televisie en film. Nederlanders kwamen bovendien als een van de eerste kolonisten aan land in Amerika, dus dat is een extra connectie.
Een reis naar een of meer van de vijftig staten van de USA is vol herkenningspunten. Zelfs de seizoenen lopen gelijk aan die in Nederland. Je hebt voor een reis naar xNoord-Amerika een visum nodig, het aanvragen van een ESTA Amerika kan gelukkig online. Daarna kan je gaan en staan waar je wilt, en veel mensen willen een camper huren voor hun reis door Noord-Amerika.
Beste reistijd Noord-Amerika
Veel gezinnen reizen in de zomervakantie naar de VS, omdat je dan vier of meer weken achtereen kan reizen. Maar in de zomer kan de VS wel erg druk zijn, omdat de Amerikanen dan zelf ook op reis gaan. Prima reisperiodes zijn daarom ook het voor- en najaar, mocht je dat kunnen kiezen. Vrijwel alle Amerikanen spreken Engels, maar in veel gebieden wordt ook Spaans gesproken. Mensen komen uit alle uithoeken van de wereld naar de VS, in de hoop op een beter leven.
Het gigantische land is ingesloten door de Atlantische Oceaan in het oosten en de Grote Oceaan in het westen. Het kent alle zes klimaatzones en leent zich geweldig goed voor een roadtrip per auto, minivan of camper. Hiermee kan je de nationale parken doorkruisen, zoals Yosemite park, de Grand Canyon, Yellow Stone of het bloedhete Death Valley, ‘vlakbij’ gokstad Las Vegas.
De VS kennen bergen, woestijnen en canyons. In Florida ontmoet je in de geweldige zee schildpadden en misschien zelfs wel een krokodil. Je rijdt er via 42 bruggen over het meest zuidelijke stukje van de US Highway 1, weer eens iets anders dan de bekende route 66.
Wereldsteden als Miami, New York, Washington, Los Angelos of het bijzondere San Franscisco zijn enorm divers. Liefhebbers van attractieparken zoals Disney World vinden deze met name in Californië, natuurlijk in overtreffende trap. Surfen, kayakken, mountainbiken, paardrijden in de ruige natuur, in Amerika kan je alle sporten beoefenen. Prima om de kilo’s te verliezen die je bij een reis door de VS zeker extra krijgt, want ook het eten is veel en vet!
klimaat Amerika
Klimaattype: van een koud toendraklimaat tot een tropisch regenwoudklimaat
Beste reistijd: sterk afhankelijk van je bestemming, zomermaanden zijn druk
De Verenigde Staten hebben gezien de enorme omvang uiteraard een gevarieerd klimaat, variërend van tropisch regenwoud van Hawaï en tropische savanne van Zuid-Florida (Everglades) tot subarctisch en toendraklimaat in Alaska. Ten oosten van de honderdste meridiaan (de algemene scheidingslijn tussen de droge en vochtige klimaten) is het klimaat vochtig en subtropisch. Het noordoosten van de Verenigde Staten heeft een vochtig, continentaal klimaat. Beide gebieden kennen uitgestreken bossen en ten westen van de honderdste meridiaan is er een steppeklimaat.
Tornado’s en orkanen
De tornado’s in het Middenwesten en de nog verwoestender tropische orkanen in het zuidoosten veroorzaken jaarlijks veel problemen. Vrijwel de gehele oostkust en het zuidoosten hebben kans door orkanen (hurricanes) getroffen te worden. Het seizoen loopt van juni tot en met november. De meeste activiteit wordt in Florida, South Carolina, North Carolina en Louisiana gemeten. Per jaar worden er in het Caribisch gebied zo’n 5 tot 10 orkanen gemeten, die soms desastreuze gevolgen kunnen hebben. Omdat orkanen zich dagen van te voren aankondigen en het pad dat de orkaan volgt vaak redelijk goed te voorspellen is, kunnen bewoners zich er op voorbereiden. Ze timmeren hun ramen dicht, waarna ze tijdelijk elders veilig onderdak zoeken. De materiële schade kan desondanks enorm zijn. Zeker als een bijbehorende vloedgolf de kust bereikt, zoals bij Katrina, die in 2005 New Orleans onder water zette en grote schade en leed berokkende.
Ook wervelwinden of tornado’s komen in Amerika relatief veel voor, met name in het centrale deel van de Verenigde Staten (Texas, Oklahoma, Kansas, Iowa, Nebraska), dat ten oosten van de Rocky Mountains ligt. Per jaar is het in dit gebied ongeveer duizend keer raak en slaan tornado’s verwoestend toe.
Beste reistijd
Gezien de grootte van de Verenigde Staten is er geen algemeen advies voor de beste reisperiode. In de woestijnlandschappen kan de temperatuur overdag enorm hoog zijn, maar ‘s nachts dalen. In het zuidwesten in de beste reistijd tussen april en oktober, hoewel de temperatuur in juli en augustus met zo”n veertig graden wel erg warm is. In de zomermaanden is er aan de kust van Californië echter wel een verkoelende zeewind. In de wintermaanden zijn de hooggelegen natuurparken zoals Seqouia, Yosemite, maar ook delen van de Grand Canyon door sneeuwval niet te bereiken.
De wereldsteden New York en Washington zijn goed te bezoeken tussen mei en begin november. In juli en augustus kan het wel erg heet worden in New York, met temperaturen boven de 35 graden. De winter is sfeervol, maar koud. Washington kent extremere temperaturen, met een haast tropische zomer en een ijskoude winter!
reisadvies Amerika
De VS zijn nog steeds een veilige bestemming. Sommige delen van grote steden zijn wel onveilig, vraag lokaal om meer informatie. Met name in Zuid-Florida komt veel diefstal voor bij toeristen.
Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
Bosbranden
In de droge gebieden in de Verenigde Staten bestaat een risico op bosbranden. Vooral aan de westkust.
Orkanen
Ook kunnen van juni tot en met november orkanen en cyclonen voorkomen. Die kunnen vooral aan de zuid- en oostkust en Hawaï veel schade aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
vaccinaties Amerika
Voor toeristen zijn geen vaccinaties nodig. In de zuid- en zuidoostelijke staten is er wel kans op dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Meer informatie hierover is hier te vinden.
visumplicht Amerika
Voor de Verenigde Staten heb je nodig:
- Een zogenaamd Machine Readable paspoort;
- Een geldig retour- of doorreisticket;
- Een zogenaamd ESTA, een elektronische toestemming om het land binnen te mogen;
- Een visum voor reizigers zonder Mechine Redable paspoort.
Paspoort
Een ieder die naar de Verenigde Staten reist dient over een ‘Machine Readable Passport (MRP)/ te beschikken. De allernieuwste paspoorten voldoen aan deze vereisten. Eerder was er sprake dat er vanaf 26 oktober 2004 een zogenaamd biometrisch paspoort vereist zou zijn, maar de invoering hiervan is voor ‘bevriende landen’ zoals Nederland en België met een jaar uitgesteld.
Vanaf 1 oktober 2003 kunnen kinderen en baby’s niet langer zomaar meereizen op het paspoort van hun ouders. Dit betekent dat elke reiziger een eigen MRP dient te bezitten.
Hulp bij aanvragen visum
Geen creditcard? Hulp en uitleg visum Verenigde Staten kan je bijvoorbeeld via E-visums krijgen. Via de Amerikaanse overheid heb je een creditcard nodig en kost het visum 14 dollar. De formaliteiten vul je bij het visumbureau in in een Nederlandstalig formulier.
E-visums belooft dat het er in 99 procent van de gevallen – bij bestelling voor 20.00 uur – dezelfde dag nog is. Wanneer de Amerikaanse douane meer tijd nodig heeft, dan laten ze dat weten, het duurt dan maximaal 72 uur. De kosten bedragen 29,95 per persoon. Het visum is 90 dagen geldig vanaf uitgifte en je kan er twee jaar mee naar Amerika vliegen.
Visum
Blijf je langer dan 90 dagen in de USA, dan moet je via de Amerikaanse ambassade in Nederland een visum aanvragen. Hiervoor wordt je doorgaans zelf geïnterviewd. Een visum aanvragen duurt minimaal 7 werkdagen en het kost ca. USD 160 per persoon. De VS hebben hiervoor een centraal online systeem ingericht voor de eerste aanvraag. Klik hier.
Houdt er rekening mee dat de grenscontrole in de VS behoorlijk streng is en behoorlijk veel tijd in beslag kan nemen.
Adressen ambassade Verenigde Staten in Nederland en België
Nederland:
U.S. Consulate General
Museumplein 19
1071 DJ Amsterdam
Fax: (31)(0)20-575 5399
Website: http://amsterdam.usconsulate.gov/
België:
Ambassade Verenigde Staten
Regentlaan 27
1000 BRUSSEL
Tel nr. 02.508.21.11
Fax: 02.511.27.25
E-mail: [email protected]
Website: http://ambassade.pagina.nl/
Let op!
Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van de Verenigde Staten voor de actuele visuminformatie.

valuta Amerika
In de Verenigde Staten wordt betaald met de dollar.
Pinnen en creditcard
Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
Fooien
Service charge, oftewel bedieningsgeld, is in de VS vaak niet bij de restaurantrekening inbegrepen. Het is gebruikelijk om een fooi van 15-20% bovenop de rekening te geven (die wordt zeer op prijs gesteld vanwege de lage lonen van restaurantpersoneel).
feestdagen Amerika
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van de Verenigde Staten zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Martin Luther King Day |
derde maandag in januari |
Washington’s Birthday |
derde maandag in februari |
Memorial Day |
laatste maandag in mei |
Fourth of July, Independence Day |
4 juli |
Labor Day |
eerste maandag un september |
Halloween |
31 oktober |
Thanksgiving |
vierde donderdag in november |
Kerstmis |
25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent de VS nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Amerika
Het tijdsverschil met Nederland en België varieert van 6 uur vroeger in het oosten en 9 uur vroeger in het westen
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Verenigde Staten.
taal Amerika
De officiële taal in de Verenigde Staten is Engels. In de zuidelijke staten, met name Californië, Texas en Florida, wordt over het algemeen ook veel Spaans gesproken.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in de VS worden gesproken.