Wit-Rusland, levend Sovjet-museum in Europa

Wit-Rusland, dat ook wel Belarus wordt genoemd, is een land in Oost-Europa dat ten tijde van de koude oorlog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Het land wordt met harde hand geleid door de megalomane leider Alexander Lukashenko, die het niet zo op buitenlandse invloeden heeft. Het is dan ook niet vreemd dat Wit-Rusland nog maar door heel erg weinig toeristen wordt bezocht.

Degenen die toch de moeite nemen om dit land te bezoeken worden echter beloond voor hun moeite. Wit-Rusland is namelijk een land met een unieke geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en een prachtige natuur, dat zorgvuldig beschermd wordt.

Bovendien is het de plek om een beeld te krijgen van een voormalige Sovjet-republiek. In deze sovjettijdcapsule – waar de KGB nog gesprekken afluistert en mensen gesprekken over de politiek uitsluitend op fluitertoon houden – krijg je namelijk het gevoel dat de koude oorlog nooit ten einde is gekomen. Met name in de hoofdstad Minsk vindt je sporen uit de Sovjettijd, maar ook in de rest van het land lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

Belarus is echter niet uitsluitend interessant als Sovjet-openluchtmuseum. Het land heeft voor bezoekers nog veel meer in petto. Zo bezit het land een eeuwenoude cultuur met honderden monumenten, zoals het kasteel Mir, de barokke Kathedraal van St. Dukha en Farny en de houten kerk Sint Boris & Hlib uit de 12e eeuw. Maar ook het gigantisch fort van Brest en het Kasteel van Njasvizj zijn erg indrukwekkend.Daarnaast beschikt Wit-Rusland over het grootste en best bewaarde oerbos van Europa: het Woud van Bialowieza. In dit wereldberoemde bos heb je kans om elanden, lynxen, wolven, reeën, edelherten, wilde zwijnen, en kuddes van de bijna uitgeroeide Europese bizon tegen het lijf te lopen. Maar ook de rest van het land bestaat uit prachtige landschappen met talloze oerbossen, rivieren, meren en moerasgebieden.

Dat alles maakt Wit-Rusland ook nog eens tot een ideale vakantie- of reisbestemming voor mensen die van de natuur houden.

Klimaattype: Gematigd landklimaat (Df)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 19°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): -5°C
Beste reistijd: juni tot en met augustus

Wit-Rusland heeft een gematigd landklimaat, een overgangsvorm van een zeeklimaat naar een landklimaat. met milde, vochtige winters, warme zomers en een vochtige herfst. De gemiddelde temperaturen schommelen van 17 tot 18,5 °C in juli tot -8 °C tot -4,5 °C in januari, maar de temperatuurverschillen in het oosten zijn iets groter dan in het westen, waar nog enige maritieme invloed merkbaar is.

Van december tot april is het land bedekt met sneeuw en de grond is zeven tot acht maanden per jaar bevroren. Toch duurt de periode met temperaturen boven het vriespunt zo’n 230-263 dagen.

Neerslag

De gemiddelde neerslag per jaar in Wit-Rusland is 600-700 mm; in de hooglanden valt er gemiddeld zo’n 650-700 mm en in de laaglanden zo’n 600-650 mm. Ongeveer 70% van jaarlijkse neerslag valt in de warme periode met juni en augustus als natste maanden.

Beste reistijd

De beste periode om Wit-Rusland te bezoeken is de periode van juni tot en met augustus. De temperaturen zijn in deze periode het meest aangenaam, al valt er gedurende deze periode wel iets meer neerslag dan gedurende de rest van het jaar.

Er zijn risico’s voor reizen naar Wit-Rusland, die hangen samen met de gevolgen van de Tsjernobyl-ramp, in 1986, net over de grens in Oekraïne. Het risico van radioactieve besmetting is momenteel echter verwaarloosbaar, behalve in de afgeschermde gebieden in de omgeving van de plek van het ongeluk in het zuiden en oosten van het land.

Belarus heeft een zeer strenge overheid. De ordediensten maken soms hardhandig een eind aan demonstraties en pakken dan demonstranten op. Mijd demonstraties. Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, in het bijzonder het ‘presidential administration office’ in Minsk. Maak ook geen foto’s van militaire objecten. Als je foto’s maakt loopt je het risico te worden verhoord door de politie en/of inlichtingendiensten en kunnen deze autoriteiten de data deleten of de apparatuur in beslag nemen.

Voor Wit-Rusland zijn geen vaccinaties verplicht.

Vaccinaties die voor Wit-Rusland worden aangeraden

– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Voor Wit-Rusland wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Wit-Rusland de volgende vaccinaties aanbevolen:

– vaccinatie tegen buiktyfus
– vaccinatie tegen hepatitis B
– vaccinatie tegen rabiës (=hondsdolheid)
– vaccinatie tegen tuberculose.

Soms worden voor Wit-Rusland vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.

Er is geen Nederlandse ambassade in Wit-Rusland.

Nederland
Nederlandse ambassade in Warschau
ul. Kawalerii 10
00-468 Warszawa

Telefoon: +48225591200
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 9.00 – 17.00 uur

Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/polen/over-ons/ambassade-in-warschau

België
Belgische Ere-consulaat
Tel: +375 17 294 32 98

Website: http://consulbel.at.tut.by
E-mail: [email protected]

Voor Wit-Rusland heb je nodig:

– Een visum, als je langer dan vijf dagen blijft en/of niet via Minsk reist
– Een paspoort dat na vertrek uit Wit-Rusland nog minimaal 6 maanden geldig is
– uitnodiging

Visum

Voor een bezoek aan Wit-Rusland is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist als je langer als vijf dagen wilt blijven en/of niet via Minsk reist. Dit visum kun je aanvragen bij de Wit-Russische ambassades in Brussel en in Den Haag en kost € 50,- (toeristenvisum) of € 30,- (transit). Ook heb je een uitnodiging nodig van een Wit-Russisch toeristenbureau. Veel reisbureaus die gespecialiseerd zijn in het organiseren van reizen naar (Wit-)Rusland kunnen deze uitnodiging voor je regelen. De maximum geldigheidsduur van een toeristenvisum is 30 dagen.

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Wit-Rusland.

Bent u op doorreis naar Rusland? De landsgrens tussen Belarus en Rusland is op dit moment alleen open voor mensen met de Belarussische of Russische nationaliteit. Mensen uit derde landen kunnen de grens niet oversteken. Gebruik een alternatieve route, bijvoorbeeld via de Baltische staten.

Adressen ambassade van Wit-Rusland in Nederland en België:

Nederland

Ambassade Wit-Rusland
Groot Hertoginnelaan 26
2517 EG Den Haag

 

Tel. +31 070-3028030

Website: http://netherlands.mfa.gov.by/en/
E-mail: [email protected]

België
Ambassade Wit-Rusland
Av. Moliere/ Molierelaan 192
1050 Elsene

Tel. +32 2 340 02 96
Website: www.belgium.belembassy.org

De munteenheid in Wit-Rusland is de Wit-Russische roebel (BYR). De roebel is onderverdeeld in 100 kopeken en wordt uitgegeven in biljetten van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 1.000, 500, 100, 50, 20 en 10 roebel. Roebel- of kopekenmunten worden niet uitgegeven.

Bekijk hier de huidige koers van de Wit-Russische roebel.

Je kunt in Wit-Rusland harde valuta, zoals de Euro, dollar en de Britse Pond, wisselen bij banken en wisselkantoren. Het is wel aan te raden om alle bonnetjes van wisseltransacties te bewaren.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Wit-Russische roebel eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de roebel.

Pinnen en creditcard

In Wit-Rusland kun je in de grotere steden redelijk terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Met name in de hoofdstad Minsk vind je een aantal pinautomaten, maar daarbuiten kan het soms wat lastiger zijn om een pinautomaat te vinden. Het is dan ook aan te raden om ook voor andere geldbronnen te zorgen als je naar het platteland van Wit-Rusland gaat. Je kunt in Wit-Rusland ook in toenemende mate terecht met een creditcard van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Wit-Rusland geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Wit-Rusland een stuk lager dan dat in Nederland en België. De prijzen van hotels zijn wel relatief hoog.

Fooien

Het geven van fooien is in Wit-Rusland gebruikelijk als er niet al een fooi in rekening is gebracht. Over het algemeen volstaat het om de rekening in restaurants of de taxiprijs naar boven af te ronden, maar een fooi van ongeveer 10% voor een uitstekende service wordt erg op prijs gesteld.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Wit-Rusland zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Russisch-Orthodox Kerstmis 7 januari
Internationale vrouwendag 8 maart
Radunitsa 28 april
Dag van de arbeid 1 mei
Dag van de overwinning 9 mei
Dag van de onafhankelijkheid 3 juli
Dag van de oktoberrevolutie 7 november
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Wit-Rusland nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

In Wit-Rusland is het hele jaar door 1 uur later dan in Nederland en België.

De officiële talen in Wit-Rusland zijn Wit-Russisch en Russisch. Het feit dat veel Wit-Russen nog steeds Russisch spreken is een gevolg van de russificatie tijdens het Sovjet-tijdperk. In die tijd werd aan 80% van alle kinderen alleen in het Russisch lesgegeven; nu wordt in beide talen les gegeven.

Hoewel het Wit-Russisch en het Russisch erg op elkaar lijken, zijn er toch grote verschillen in de uitspraak en de spelling. Naast het Wit-Russisch en Russisch worden er in Wit-Rusland nog een aantal dialecten gesproken. Jiddisch wordt nog gesproken door de joodse minderheid. Andere minderheidstalen zijn Pools en het Turks van de Tataren.

In Wit-Rusland worden er weinig Westerse talen gesproken. Om je in Wit-Rusland verstaanbaar te kunnen maken kan het dan ook handig zijn om een aantal woordjes Russisch te leren voor je bezoek aan Wit-Rusland of om een Russisch woordenboek meete nemen.

Hoogtepunten in Wit-Rusland

In de stad vind je een cultureel centrum dat naar de beroemde schilder is vernoemd en zijn geboortehuis dat tegenwoordig dienstdoet als museum.

Breng ook een bezoek aan het schilderachtige dorp Raubichi op 22 kilometer van Minsk. Je vind hier een interessant etnografisch museum dat is gehuisvest in een oude kerk

Kloosterleven van Wit-Rusland

Dit dorp is beroemd vanwege het mooie 15de-eeuwse klooster dat zich hier bevindt.

Bezoek ook de gebieden rond Logoysk, Krasnoe en Molodechno waar de ui-vormige koepels van Russische Orthodoxe kerken het landschap overheersen.

Hier krijg je een goed beeld van hoe Minsk er ooit heeft uitgezien. De stad staat vol met kleurige 19de- eeuwse huizen en je vind er ook mooie voorbeelden van barokke architectuur, zoals de Kathedraal van de Heilige Geest, de Kathedraal van St Peter en Paul en de Maryinsky kathedraal.

Vergaap je ook aan de overvloed aan historische, architecturale en culturele monumenten van Pinsk. De stad is bovendien beroemd vanwege de natuurschoon van de omgeving.

Bezoek tot slot Polotsk, de oudste stad van Wit-Rusland met haar twee kloosters en twee nabijgelegen kastelen.

Ook zeer de moeite waard is het nabijgelegen historische Nesvizh. Hier bevindt zich de vroegere woonplaats van de familie Radzivill, één van de mooiste paleizen in het land. Het paleis wordt bovendien omringd door een groot park met talrijke meren en mooie tuinen.

Dit is één van de laatste plaatsen in europa waar je zeldzame dieren als bizons, beren en wolven in hun natuurlijke habitat kunt zien.

(Winter)sport Wit-Rusland

Ga roeien op één van de 30 meren van het Braslav Meren District, die onderling met elkaar verbonden door kanalen.

Geschiedenis van Wit-Rusland

Breng een bezoek aan het gedenkteken in Khatyn, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de vernietiging van deze plaats door het Duitse leger tijdens de tweede wereldoorlog.

Bezoek het dorp Viskouli waar de leiders van Wit-Rusland, Rusland en de Oekraïne de beroemde overeenkomst ondertekenden die de definitieve desintegratie van de Sovjet-Unie inleidde.

Hoewel er nog maar weinig van de oorspronkelijke oude stad overeind staat is een bezoek aan Wit-Rusland niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad. De stad is symmetrisch opgebouwd langs de Svisloch-rivier.

Begeef je ook in de zeer gevarieerde culturele scene van Minsk, met hoogtepunten als het Witrussische ballet en uitsekende musea als het nationaal museum van Witrussische geschiedenis en cultuur, het nationaal museum van Kunsten, het museum van de geschiedenis van de grote patriottische oorlog en het museum van oude Wit-russische cultuur.

Kom tot rust op één van de vele eilandjes in het idyllische meer van Minsk, dat omringd wordt door pijnbomen.

Reistips voor Wit-Rusland

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Wit-Rusland

Stoere Gezinnen

Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

Lees Meer Door: Wouter Peters

Actief Europa

In Europa vind je vele plaatsen waar op  indrukwekkende wijze de gruwelijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Bekende voorbeelden hiervan zijn de voormalige concentratiekampen Buchenwald en Auschwitz en het indrukwe

Lees Meer Door: Martin Boon

Reisorganisaties Wit-Rusland

Reizen naar Wit-Rusland

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Groepsreizen

Rondreis WIT-RUSLAND - 9 dagen; Op zoek naar het verleden

In voormalig Sovjet-deelrepubliek Wit-Rusland heet de KGB nog gewoon de KGB, boerderijen zijn collectief, de hoofdstad is herbouwd volgens Stalinistisch ideaal en een voorstelling van het ballet kost een paar euro. Maar Wit-Rusland heeft veel meer te

Land : WIT-RUSLAND
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1595.00
reisduur : 9
Lees Meer