Wit-Rusland reisinformatie voor jouw vakantie

Wit-Rusland

Wit-Rusland, levend Sovjet-museum in Europa

Wit-Rusland, dat ook wel Belarus wordt genoemd, is een land in Oost-Europa dat ten tijde van de koude oorlog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Het land wordt met harde hand geleid door de megalomane leider Alexander Lukashenko, die het niet zo op buitenlandse invloeden heeft. Het is dan ook niet vreemd dat Wit-Rusland nog maar door heel erg weinig toeristen wordt bezocht, sinds 2022 is er ook een negatief reisadvies.

Wit-Rusland is wel een land met een unieke geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en een prachtige natuur, dat zorgvuldig beschermd wordt. Bovendien is het de plek om een beeld te krijgen van een voormalige Sovjet-republiek. In deze sovjettijdcapsule – waar de KGB nog gesprekken afluistert en mensen gesprekken over de politiek uitsluitend op fluitertoon houden – krijg je namelijk het gevoel dat de koude oorlog nooit ten einde is gekomen. Met name in de hoofdstad Minsk vindt je sporen uit de Sovjettijd, maar ook in de rest van het land lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

Belarus is echter niet uitsluitend interessant als Sovjet-openluchtmuseum. Het land heeft voor bezoekers nog veel meer in petto. Zo bezit het land een eeuwenoude cultuur met honderden monumenten, zoals het kasteel Mir, de barokke Kathedraal van St. Dukha en Farny en de houten kerk Sint Boris & Hlib uit de 12e eeuw. Maar ook het gigantisch fort van Brest en het Kasteel van Njasvizj zijn erg indrukwekkend.Daarnaast beschikt Wit-Rusland over het grootste en best bewaarde oerbos van Europa: het Woud van Bialowieza. In dit wereldberoemde bos heb je kans om elanden, lynxen, wolven, reeën, edelherten, wilde zwijnen, en kuddes van de bijna uitgeroeide Europese bizon tegen het lijf te lopen. Maar ook de rest van het land bestaat uit prachtige landschappen met talloze oerbossen, rivieren, meren en moerasgebieden.