
Suriname is het land waar de Caribbean, Afrika en Zuid Amerika samensmelten. Wat zijn de must-do’s voor een vakantie Suriname?
Suriname ligt aan de noordoostkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het grenst in het oosten aan Frans-Guyana, in het westen aan Guyana, in het zuiden aan Brazilië en in het noorden aan de Atlantische Oceaan. Suriname maakte tot 1975 onderdeel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en die invloed is nog steeds voel- en zichtbaar.
Het protsige koloniale verleden wordt gelukkig gesierd door een kleurrijke mix van culturen. De gastvrije bevolking spreekt vaak Nederlands. Extra reden om je kinderen mee te nemen, zij zullen zich hier ook snel thuisvoelen. Reizen beginnen doorgaans in Paramaribo, maar daarna kan je de natuur intrekken. Het land bestaat voor tachtig procent uit oerbos. Je kan tijdens je ontdekkingstochten bij locals overnachten, lekker uitrusten aan de rivieren en lekker eten en drinken.
Slaap een paar nachten aan het Brokopondomeer, hike naar de watervallen van Brownsberg en vaar per korjaal stroomopwaarts naar de ongerepte regenwouden van Boven-Suriname. Onderweg kom je wellicht nog schildpadden tegen of wilde katachtigen!
Suriname heeft een tropisch klimaat. Overdag is het rond de 30 graden en “s nachts blijft het ook nog vrij warm. Er valt in vergelijking met veel andere landen veel regen.
Naast dat er heel het jaar door buien kunnen vallen, zijn er twee regenperioden, een korte regenperiode van begin december tot begin februari, hierop volgt een korte droge periode.
De beste reistijden zijn de maanden van de korte en lange droogteperiode, van februari tot en met april en half augustus tot en met eind november.
Er zijn risico’s voor reizen naar Suriname, die hebben vooral met criminaliteit te maken. Hierbij gebruikt men soms vuurwapens of kapmessen.
Let op, controleer voor vertrek altijd de meest actuele stand van zaken. Dat kan hier.
De ambassade geeft de volgende voorzorgsmaatregelen:
– vermijd afgelegen gebieden, zoals stille straten en stille parken;
– ga in de nacht niet alleen de straat op. Dit geldt vooral buiten het uitgaanscentrum in Paramaribo. Het uitgaanscentrum bevindt zich bij het Torarica hotel;
– draag geen opvallende juwelen;
– draag andere kostbaarheden onopvallend bij u of laat ze achter in uw hotel of pension.
Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor Suriname.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
In het zuidelijke deel van Suriname komt malaria voor. Voor een deel van dit gebied raden reizigersartsen aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in dit deel van Suriname. In het kustgebied van Suriname komt sporadisch malaria voor en kun je volstaan met anti-muggenmaatregelen.
Nederlandse Ambassade
Van Roseveltkade 5
Paramaribo
Tel. 00-597-477211
Fax 00-597-477792
E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/suriname
Openingstijden: ma t/m vr van 07:30-15:30
Belgische Ere-Consulaat Suriname
Domineestraat 32
(boven kantoor Holding Mij. Interfund)
PB 1841 Paramaribo, Suriname
Avenida Alfredo Musset, 41
Tel nr. + (597) () 47 25 45
Fax: + (597) () 41 05 63
E-Mail: [email protected]
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
Voor Suriname heb je nodig:
– Een paspoort dat na vetrek uit Suriname nog minimaal 6 maanden geldig is;
– Een visum
Voor een verblijf in Suriname is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kan je aanvragen bij het Surinaamse Consulaat-Generaal in Amsterdam of de Surinaamse ambassade in Brussel. Het standaard toeristenvisum kost € 40,- en is 2 maanden geldig. Ook is het mogelijk om een multiple-entry visum aan te vragen voor Suriname. Een multiple-entry visum is langer geldig dan een gewoon toeristenvisum (er zijn drie varianten: een geldighedi van 2 maanden, 6 maanden en van 1 jaar) Bovendien kan je Suriname met dit visum na Suriname verlaten te hebben opnieuw binnenkomen.
Het multiple-entry visum is wel duurder dan een gewoon single-entry visum (€ 150,-).
Voor meer informatie over het aanvragen van een visum voor Suriname kijk op de website van het Surinaamse Consulaat-Generaal in Amsterdam.
Nederland:
Consulaat-Generaal Suriname
De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Tel. nr. 020-6426717 / 020-6426137
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: voor het indienen uitsluitend tussen 9.00 – 11.00 uur
Maandag t/m vrijdag: voor het afhalen uitsluitend tussen 15.30 – 16.30 uur
Website: http://www.consulaatsuriname.nl/
België:
Ambassade Suriname
Avenue Louise 379
Postbus 20
1050 BR Brussel
Tel. nr. 02 6401172
Fax: 02 6463962
e-mail: [email protected]
De munteenheid van Suriname is de Surinaamse Dollar. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25, 100 en 250 cent, muntbiljetten van 1 en 2½ Surinaamse dollar en bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 Surinaamse dollar.
In de steden zoals Paramaribo zijn geldautomaten (ATM), maar neem ook contant geld in dollars mee, mochten de pinautomaten kapot zijn.
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Suriname zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Goede Vrijdag | maart/april |
Holi (Phagwah) | maart |
Pasen | maart/april |
Koningsdag | 27 april |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Hemelvaart | mei |
Keti Koto | 1 juli |
Onafhankelijkheidsdag | 25 november |
Kerstmis | 25 en 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
In Suriname is het tijdens onze zomertijd 5 uur vroeger dan in Nederland en België en wanneer wij wintertijd hebben 4 uur vroeger.
De officiële taal in Suriname is het Nederlands.
De taal die echter het meest wordt gesproken in Suriname is het het Sranantongo (Surinaams).
In de grotere steden spreekt men bovendien vaak ook wel wat Engels. In het binnenland spreekt echter bijna niemand Nederlands of Engels. Hier kan het inschakelen van een lokale gids dan ook zeer handig zijn.
Er leven onder andere apen en je kan de watervallen bezoeken. Er zijn ook veel vlinders in het park. De hikes hebben allerlei moeilijkheidsniveaus.
Als je het water opgaat met een boot zal je zeker ook veel vogels zien, van kleine steltlopers tot rode Ibissen en Amerikaanse fregatvogels. Bij de meeste tours bezoek je ook een garnalenvisserij.
Het staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst en biedt onder andere de Sint Petrus en Paulus Kathedraal, het grootste houten gebouw van Latijns-Amerika. De verschillende religies tref je aan de Keizerstraat, waar een moskee en synagoge naast elkaar zijn gevestigd. Even verderop staat een katholieke kerk en een hindoïstische tempel.
Het Surinaams museum is gevestigd in Fort Zeelandia, het openluchtmuseum in Fort Nieuw-Amsterdam.