Weidse steppes in een onbekend land

Mongolië is voor veel mensen nog een onbekende bestemming, wellicht het meest bekend van de gers.  Het gigantische land is ingeklemd tussen China en Rusland en bestaat uit graslanden, heuvels, bergketens, prachtige meren en – uiteraard – de Gobi woestijn. Mongolië is dunbevolkt, nomaden vormen het grootste deel van de bevolking, zij wonen in hun gers (de traditionele vilten nomadentent). Eenderde van de bevolking woont in hoofdstad Ulaanbaatar.

Het land is een paradijs voor natuurliefhebbers. Schone luchten, geen vervuiling en eindeloze natuur om te ontdekken, van hooggebergte in de Mongoolse Altai tot de zandduinen van de Gobi woestijn. De meren zijn prachtig. Reizen door Mongolië vraagt om voorbereiding, kleding voor de soms extreme weersomstandigheden, maar ook kennis van de lokale cultuur. De bevolking is gastvrij, maar er gelden duidelijke regels, zeker bij de nomaden.

Je kan er boeddhistische monniken ontmoeten in het Erdene Zuu klooster, nomaden zien rijden met hun paarden en bij een goede planning een van de festivals aandoen!

Mongolië heeft te maken met een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat in het oosten en een hooggebergteklimaat in berggebieden zoals de Mongoolse Altaj en het Changajgebergte. De winters zijn (extreem) koud en duren lang, er valt weinig neerslag en de zomers in de lager gelegen gebieden zijn warm tot heet, maar duren kort. ‘s Nachts koelt het ook in de zomermaanden flink af, zodat de temperatuur binnen een etmaal normaliter zo’n twaalf tot meer dan twintig graden schommelt.

De extremen komen omdat Mongolië grotendeels uit hoogvlakte bestaat, dat grotendeels tussen de duizend en tweeduizend meter boven zeeniveau ligt. Het permafrost, een ondergrond die nooit helemaal ontdooit, beïnvloedt het weer ook.

In de Gobiwoestijn kan het kwik in de zomer oplopen tot 40 graden, maar in de winter kan het evenzo hard vriezen. Het toeristisch hoogseizoen duurt van mei tot augustus en dan zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam. Het kan ook in de zomer “s avonds wel flink kan afkoelen, vooral als de wind uit de richting van Siberië waait. Er valt vooral in juli, augustus en september neerslag in de vorm van korte, stevige buien.

Reizen naar Mongolië is veilig, maar je moet wel rekening houden met de enorme afstanden en het feit dat Mongolië enorm dunbevolkt is. Er is dus niet zomaar hulp bij (medische) problemen.

– Vermijd reizen zonder reisgenoten in afgelegen gebieden;

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mongolië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

LET OP: Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie. Dat kan hier.

Vergunning grensgebieden

Buitenlandse reizigers mogen alleen in de grensgebieden reizen met een speciale vergunning van de State Frontier Guard Authority. De grensgebieden kunnen zich uitstrekken tot een straal van 100 kilometer van de grens. Slechts een beperkt aantal grensposten zijn open voor buitenlanders.

Geen foto’s van politie, leger of militairen

Maak geen foto’s van de politie, het leger of militairen. Dit is verboden en wordt beschouwd als een misdrijf. Fotografeer ook geen militaire en andere veiligheidsinstallaties.

Er zijn geen verplichtte vaccinaties voor reizen naar Mongolië, en er heerst geen malaria.

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mongolië aangeraden:

– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio);
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Mongolië.

Vaccinatie tegen teken encefalitis wordt geadviseerd als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november.Teken encefalitis komt voor in het noorden van Mongolië.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Mongolië

Nederlandse Vertegenwoordiging

Nederland heeft geen vertegenwoordiging in Mongolië, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Beijing (Peking)

Belgische Vertegenwoordiging

België heeft geen vertegenwoordiging in Mongolië, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Beijing (Peking)

Reisdocumenten voor Mongolië

Voor Mongolië heb je nodig:

– Een paspoort dat na vertrek uit Mongolië nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum

Visum

Voor een bezoek aan Mongolië is een visum verplicht. Het visum voor Mongolië is verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven in Ulan Bator of bij de grens als je met de Trans-Siberië Express reist. Het visum is 30 dagen geldig en kost ongeveer € 70,-.

Indien je langer dan 30 dagen in Mongolië wil blijven dien je je visum bij de ambassade van Mongolië in Brussel of via het consulaat van Mongolië in Breda aan te vragen. De aanvraag van een visum neemt ongeveer 7 werkdagen in beslag. Hier staat alle informatie: http://www.hcmongolie.nl/index.php/nl/

Adressen Mongoolse ambassade/consulaat in Nederland en België

Nederland:

Consulaat Mongolië
Charles Petitweg 35/10
4827 HJ Breda

Telefoon: (076) 581 05 51

Mail: [email protected]

 

Website: http://www.hcmongolie.nl/index.php/nl/

België:

Ambassade Mongolië
Besmelaan 18
1190 Forest

Tel nr. 02.344.69.74
Fax: 02.344.32.15

E-mail: [email protected]

De Mongoolse tugrik is de munteenheid van Mongolië. Eén tugrik is honderd möngö, maar de möngö wordt door de inflatie niet meer gebruikt.

Er zijn munten van 20, 50, 100 en 200 tugrik en biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000 en 20.000 tugrik.

Pinnen en creditcard

Creditcards worden geaccepteerd bij de banken om geld op te nemen, maar pinnen is beperkt mogelijk in Mongolië, in Ulaanbaatar zijn wel diverse ATM”s bankautomaten waar je met je bankpas met Cirrus/Maestro logo kunt pinnen.
De meeste creditcards (met name Visa en Mastercard) geaccepteerd in de grotere hotels, restaurants en supermarkten in Ulaanbaatar. Neem voldoende cash dollars en euro’s mee om (geld)problemen te voorkomen.

Fooien

Fooien zijn niet gebruikelijk in Mongolië, kijk zelfs niet raar op als je je fooi terugkrijgt.

Feestdagen Mongolië

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mongolië zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Vrouwendag 8 maart
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Moeder en het Kind 1 juni
Naadam 11, 12 en 13 juli
Onafhankelijkheidsdag 26 november
Oudejaarsavond 31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Mongolië kent twee tijdszones. De officiële Mongoolse tijd is GMT + 08:00.

Doordat in Mongolië de wintertijd op een ander tijdstip ingaat dan bij ons bedraagt het tijdsverschil van eind september tot eind oktober zes uur.

Taal in Mongolië

De officiële taal in Mongolië is Mongools.

Het is dan ook aan te raden om een Mongools woordenboek mee te nemen om je verstaanbaar te kunnen maken in Mongolië.

Hoogtepunten in Mongolië

Kharakhorum was de hoofdstad van Mongolië tijdens de overheersing van Djenghis Khan.

Je reis naar Mongolië is niet compleet zonder een verblijf bij een nomadenfamilie.

Reistips voor Mongolië

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Mongolië

Slimme Reistips

Fulltime avomturier valkenier

Tamar Valkenier heeft op haar 28e alle zekerheden opgegeven en is twee jaar fietsend de wereld in getrokken. Daarna heeft ze maandenlange wandeltochten gemaakt in Mongolië en Jordanië. Dankzij de coronabeperkingen had ze tijd een prachtig boek te s

Lees Meer Door: Fleur Besters

Slimme Reistips

Ergens in het ontoegankelijke Altajgebergte, waar de grenzen van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan elkaar ontmoeten, zou het legendarische Shambhala zich bevinden: het Boeddhistisch paradijs.

Lees Meer Door: Hans Karel

Toffe Roadtrips

Van Agatha Christie tot Ian Flemming: treinreizen spelen een grote rol in verhalen, films en in onze verbeelding. De moeder aller treinreizen is toch wel de Transsiberië Express, dwars door 's werelds grootste natie Rusland. De Transmonog

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Reisorganisaties Mongolië

Reizen naar Mongolië

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreizen

Rondreis Mongolië, 18 dagen kampeer/gerreis

Tijdens deze reis ontdek je hoe vriendelijk de bevolking van dit eens zo gevreesde land is. Hoogtepunten die je gaat zien zijn o.a. Amarbayasgalant, Terkhiin Tsagaan Nuur, Khongoryn Els, Erdene Zuu en Khar Korin.

Land : Mongolië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 2595.00
reisduur : 17 dagen
Lees Meer

Pioniersreis

Rondreis MONGOLIË - 23 dagen; Overnachten op eindeloze grasvlaktes

Mongolië geeft de geheimen van de uitgestrekte steppen steeds meer prijs aan de nieuwsgierige buitenwereld. Je ontmoet een volk van herders en ruiters. Onderweg rijd je door een adembenemend landschap, bestaande uit eindeloze grasvlakten en zacht gl

Land : MONGOLIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2895.00
reisduur : 23
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Mongolië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Mongolië reizen we langs ongerepte natuur, spectaculaire vergezichten, de uitgestrekte Gobi woestijn én de gastvrijheid van de nomaden. Alleen de boeddhistische kloosters herinneren nog aan de tijd dat Djeng

Land : Mongolië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2598.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Mongolië, 18 dagen kampeer/gerreis

Tijdens deze reis ontdek je hoe vriendelijk de bevolking van dit eens zo gevreesde land is. Hoogtepunten die je gaat zien zijn o.a. Amarbayasgalant, Terkhiin Tsagaan Nuur, Khongoryn Els, Erdene Zuu en Khar Korin.

Land : Mongolië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 2495.00
reisduur : 18 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis met Dragoman door Mongolië

Tijdens dit overland-avontuur door Mongolië reis je langs de hoogtepunten en meest afgelegen en ongerepte plekken. Echt op avontuur houdt in dat je onder andere slaapt in de echte wildernis. Met Dragoman kom je dicht bij de lokale bevolking en meest

Land : Mongolië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1895.00
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Mongolië

Reisgidsen

Reisgids Mongolei - Mongolië | Trescher Verlag

Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land. Eine Reise in die Mong

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Woordenboeken

Woordenboek Phrasebook & Dictionary Mongolian - Mongools | Lonely Planet

Handige taalgids voor basis Mongolian. Zowel woorden, phonetisch uitgelegd, als zinnen. Engels / mongolian. Lonely Planet With Lonely Planet's Mongolian Phrasebook, let no barriers - language or culture - get in your way. Grab this phrasebook and

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 7.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Mongolia | Kuperard

Culture Smart! provides essential information on attitudes, beliefs and behavior in different countries, ensuring that you arrive at your destination aware of basic manners, common courtesies, and sensitive issues. These concise guides tell you wha

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Mongolia - Mongolië | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Thinking back, it seems hard to believe that we have sold through five

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Mongolie - Genghis Khan and the Mongol Empire | Odyssey

This is a heavily illustrated, beautifully produced and accessible scholarly treatment of Mongol history for the wider public, offering a comprehensive view from pre-historic times to the modern age.   The book is a concise, rich text, with co

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 37.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Mongolia - Mongolië | Bradt Travel Guides

Een goede, vooral praktische reisgids met veel info over overnachten, eetgelegenheden, vervoer, maar ook wandelingen. Daarnaast nog aandacht voor achtergronden als geschiedenis, cultuur en landschap. Sober uitgevoerd, maar complete reisgids. The

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Mongolia - Mongolië | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Mongolia - Mongolië | Gizi Map

Tweetalige kaart A folded road map covering covering all of Mongolia, as well as parts of the surrounding countries. Subtle relief shading and spot heights show the topography. Road detail is good including many minor tracks, intermediate road di

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.25
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Mongolei | Panico Alpin Verlag

Uitstekende wandel- cq trekkinggids voor Mongolië met dagwandelingen, meerdaagse trektochten en bergtochten. Elke route wordt kort getypeerd waarna een uitgebreide beschrijving volgt. Met goede topografische kaartjes! De volgende gebieden worden b

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Mongolei - Mongolië | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids A Field Guide to the Birds of Mongolia | John Beaufoy

A Field Guide to the Birds of Mongolia is a fully comprehensive field guide to the 521 officially recorded bird species of Mongolia. The species are clearly illustrated in over 154 plates, showing plumage variation between sexes, seasons and age cl

Land : Mongolië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 41.50
Lees Meer