
Tamar Valkenier heeft op haar 28e alle zekerheden opgegeven en is twee jaar fietsend de wereld in getrokken. Daarna heeft ze maandenlange wandeltochten gemaakt in Mongolië en Jordanië. Dankzij de coronabeperkingen had ze tijd een prachtig boek te s
Mongolië is voor veel mensen nog een onbekende bestemming, wellicht het meest bekend van de gers. Het gigantische land is ingeklemd tussen China en Rusland en bestaat uit graslanden, heuvels, bergketens, prachtige meren en – uiteraard – de Gobi woestijn. Mongolië is dunbevolkt, nomaden vormen het grootste deel van de bevolking, zij wonen in hun gers (de traditionele vilten nomadentent). Eenderde van de bevolking woont in hoofdstad Ulaanbaatar.
Het land is een paradijs voor natuurliefhebbers. Schone luchten, geen vervuiling en eindeloze natuur om te ontdekken, van hooggebergte in de Mongoolse Altai tot de zandduinen van de Gobi woestijn. De meren zijn prachtig. Reizen door Mongolië vraagt om voorbereiding, kleding voor de soms extreme weersomstandigheden, maar ook kennis van de lokale cultuur. De bevolking is gastvrij, maar er gelden duidelijke regels, zeker bij de nomaden.
Je kan er boeddhistische monniken ontmoeten in het Erdene Zuu klooster, nomaden zien rijden met hun paarden en bij een goede planning een van de festivals aandoen!
Mongolië heeft te maken met een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat in het oosten en een hooggebergteklimaat in berggebieden zoals de Mongoolse Altaj en het Changajgebergte. De winters zijn (extreem) koud en duren lang, er valt weinig neerslag en de zomers in de lager gelegen gebieden zijn warm tot heet, maar duren kort. ‘s Nachts koelt het ook in de zomermaanden flink af, zodat de temperatuur binnen een etmaal normaliter zo’n twaalf tot meer dan twintig graden schommelt.
De extremen komen omdat Mongolië grotendeels uit hoogvlakte bestaat, dat grotendeels tussen de duizend en tweeduizend meter boven zeeniveau ligt. Het permafrost, een ondergrond die nooit helemaal ontdooit, beïnvloedt het weer ook.
In de Gobiwoestijn kan het kwik in de zomer oplopen tot 40 graden, maar in de winter kan het evenzo hard vriezen. Het toeristisch hoogseizoen duurt van mei tot augustus en dan zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam. Het kan ook in de zomer “s avonds wel flink kan afkoelen, vooral als de wind uit de richting van Siberië waait. Er valt vooral in juli, augustus en september neerslag in de vorm van korte, stevige buien.
Reizen naar Mongolië is veilig, maar je moet wel rekening houden met de enorme afstanden en het feit dat Mongolië enorm dunbevolkt is. Er is dus niet zomaar hulp bij (medische) problemen.
– Vermijd reizen zonder reisgenoten in afgelegen gebieden;
Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mongolië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.
LET OP: Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie. Dat kan hier.
Buitenlandse reizigers mogen alleen in de grensgebieden reizen met een speciale vergunning van de State Frontier Guard Authority. De grensgebieden kunnen zich uitstrekken tot een straal van 100 kilometer van de grens. Slechts een beperkt aantal grensposten zijn open voor buitenlanders.
Maak geen foto’s van de politie, het leger of militairen. Dit is verboden en wordt beschouwd als een misdrijf. Fotografeer ook geen militaire en andere veiligheidsinstallaties.
Er zijn geen verplichtte vaccinaties voor reizen naar Mongolië, en er heerst geen malaria.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mongolië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio);
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Mongolië.
Vaccinatie tegen teken encefalitis wordt geadviseerd als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november.Teken encefalitis komt voor in het noorden van Mongolië.
Nederlandse Vertegenwoordiging
Nederland heeft geen vertegenwoordiging in Mongolië, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Beijing (Peking)
Belgische Vertegenwoordiging
België heeft geen vertegenwoordiging in Mongolië, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Beijing (Peking)
Voor Mongolië heb je nodig:
– Een paspoort dat na vertrek uit Mongolië nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum
Voor een bezoek aan Mongolië is een visum verplicht. Het visum voor Mongolië is verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven in Ulan Bator of bij de grens als je met de Trans-Siberië Express reist. Het visum is 30 dagen geldig en kost ongeveer € 70,-.
Indien je langer dan 30 dagen in Mongolië wil blijven dien je je visum bij de ambassade van Mongolië in Brussel of via het consulaat van Mongolië in Breda aan te vragen. De aanvraag van een visum neemt ongeveer 7 werkdagen in beslag. Hier staat alle informatie: http://www.hcmongolie.nl/index.php/nl/
Nederland:
Consulaat Mongolië
Charles Petitweg 35/10
4827 HJ Breda
Telefoon: (076) 581 05 51
Mail: [email protected]
Website: http://www.hcmongolie.nl/index.php/nl/
België:
Ambassade Mongolië
Besmelaan 18
1190 Forest
Tel nr. 02.344.69.74
Fax: 02.344.32.15
E-mail: [email protected]
De Mongoolse tugrik is de munteenheid van Mongolië. Eén tugrik is honderd möngö, maar de möngö wordt door de inflatie niet meer gebruikt.
Er zijn munten van 20, 50, 100 en 200 tugrik en biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000 en 20.000 tugrik.
Creditcards worden geaccepteerd bij de banken om geld op te nemen, maar pinnen is beperkt mogelijk in Mongolië, in Ulaanbaatar zijn wel diverse ATM”s bankautomaten waar je met je bankpas met Cirrus/Maestro logo kunt pinnen.
De meeste creditcards (met name Visa en Mastercard) geaccepteerd in de grotere hotels, restaurants en supermarkten in Ulaanbaatar. Neem voldoende cash dollars en euro’s mee om (geld)problemen te voorkomen.
Fooien zijn niet gebruikelijk in Mongolië, kijk zelfs niet raar op als je je fooi terugkrijgt.
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mongolië zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Vrouwendag | 8 maart |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Dag van de Moeder en het Kind | 1 juni |
Naadam | 11, 12 en 13 juli |
Onafhankelijkheidsdag | 26 november |
Oudejaarsavond | 31 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Mongolië kent twee tijdszones. De officiële Mongoolse tijd is GMT + 08:00.
Doordat in Mongolië de wintertijd op een ander tijdstip ingaat dan bij ons bedraagt het tijdsverschil van eind september tot eind oktober zes uur.
De officiële taal in Mongolië is Mongools.
Het is dan ook aan te raden om een Mongools woordenboek mee te nemen om je verstaanbaar te kunnen maken in Mongolië.
Kharakhorum was de hoofdstad van Mongolië tijdens de overheersing van Djenghis Khan.
Je reis naar Mongolië is niet compleet zonder een verblijf bij een nomadenfamilie.