Sint Maarten, stranden en bescheiden natuur
Sint Maarten is een van de Caribische eilanden die tot het Koninkrijk der Nederlanden horen. Tenminste, het Nederlandse deel, want Sint Maarten kent ook een Frans deel. De voertaal op het hele eiland is Engels, omdat de bewoners grotendeels afstammen van Engelse slaven. Het eiland heeft een eigen luchthaven en krijgt veel, met name Amerikaanse, toeristen op bezoek, ook per boot.
Ze komen natuurlijk voor de 37 geweldige stranden en de zee, maar er is meer te doen. Zelfs vanaf je strand, want het Maho Beach staat bekend om … vliegtuigspotten. De landende vliegtuigen scheren er letterlijk over je hoofd. In april viert de bevolking het jaarlijkse carnaval, dat een enorm Afrikaans-Carabisch feest oplevert.
In het binnenland kan je naar de 411 meter hoge top van de Pic Paradis klimmen. Je komt met name cactussen tegen onderweg. Nattere natuur vind je in twee grote lagunes, Simpson Bay Lagoon en Oyster Bay. Hier zijn de mangrovebossen, die zo”n vijftig verschillende vogelsoorten herbergen. Je kan ook kayakken voor de kust.
klimaat Sint Maarten
Klimaat: Moesson
Gem. temperatuur: 28 graden
Regenseizoen: september tot december
Beste reistijd: hele jaar
Sint Maarten is een zonnige bestemming, de temperatuur zakt zelden onder de 23 graden. Ook in het winterseizoen, november tot en met april, ligt de maximumtemperatuur tussen 28 en 30 graden. Op Sint Maarten is de kans op een regenbui wel het hele jaar aanwezig, in de periode van juli tot en met januari is die kans wel het grootst. Er waait op het eiland altijd een verfrissende passaatwind. Eind juni is er kans op zwaardere wind, en kan het weer twee tot drie dagen flink van slag zijn. Dan valt er ook meer regen.
reisadvies Sint Maarten
Er is geen Nederlands reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikbaar voor Sint Maarten. Het Belgische ministerie waarschuwt met name voor drugsgerelateerde criminaliteit, maar ziet verder geen bijzondere risico”s, buiten de bekende waarschuwingen over het zichtbaar dragen van dure sieraden of elektronica.
vaccinaties Sint Maarten
Thuisvaccinatie raadt voor Sint Maarten de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinatie tegen gele koorts is voor de Nederlandse Antillen en Aruba alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je de Nederlandse Antillen en Aruba binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Verder zijn geen inentingen noodzakelijk.
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
ambassades Sint Maarten
Nederlandse Vertegenwoordiging
Omdat Sint Maarten deel uitmaakt van het Nederlandse Koninkrijk heeft Nederland geen vertegenwoordiging (in de vorm van een ambassade of consulaat) op Sint Maarten.
Belgische Vertegenwoordiging
België heeft geen vertegenwoordiging op Sint Maarten, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Havana
visumplicht Sint Maarten
Voor Sint Maarten heb je nodig:
– Een geldig paspoort
– Een geldig (vlieg- of boot-)retourticket
– Een bevestigde hotelkamerreservering voor de periode dat je op het eiland wilt blijven
Visum
Voor een verblijf op Sint Maarten van minder dan drie maanden is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Als je op het eiland wilt werken heb je een werkvergunning nodig.
valuta Sint Maarten
De Antilliaanse gulden is het betaalmiddel op het Nederlandse deel van Sint Maarten, en op Curacao. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en 1, 2½ en 5 gulden. Bankbiljetten zijn er met een waarde van: 5, 10, 25, 50, 100 en 250 gulden.
Bekijk hier de wisselkoers
Je kan vrijwel overal ook met de Amerikaanse dollar betalen. Ook de euro wordt aangenomen, maar doorgaans tegen een minder gunstige koers.
Op het Franse deel van Sint Maarten in de euro wel het wettige betaalmiddel.
Pinnen en creditcard
Je kan vrijwel overal met je creditcard betalen en er zijn voldoende pinautomaten. Geld opnemen met je pinpas is goedkoper dan met de creditcard.
Fooien
Bij je rekening in een restaurant of hotel is de fooi doorgaans inbegrepen. Anders kan je ongeveer tien procent fooi geven. Bij kamermeisjes, gidsen en taxichauffeurs kan je het bedrag naar boven afronden.
feestdagen Sint Maarten
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Sint Maarten zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
St. Patricks Day |
16 maart |
Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen |
maart/april |
Koningsdag |
27 april |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Hemelvaart |
mei/juni |
Antillendag |
21 oktober |
St. Maarten Dag |
11 november |
Kerst |
25 en 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Sint Maarten
Het is op Sint Maarten 5 uur vroeger dan in Nederland en België; wanneer wij zomertijd hebben 6 uur.
taal Sint Maarten
De officiële taal op het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten is Nederlands. De voertaal is echter Engels. Ook wordt hier en daar het Papiamiento, een mengtaal van Portugees, Nederlands en Afrikaanse talen, gebruikt.
Over het algemeen spreken maar weinig mensen op Sint Maarten goed Nederlands.
Op het Franse deel van Sint-Maarten is de voertaal Frans.