Armanie Azie

Bergachtig land op de grens van Azië en Europa

Het bergachtige Armenië, piepklein, ligt op de grens van Azië en Europa. Geografisch behoort het tot Azië, maar qua cultuur en historie voelt het zich Europees. Grenzend aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije heeft het geen toegang tot een zee. Nog een feitje: hoofdstad Jerevan is een van de oudste steden ter wereld, de stad werd in 782 voor Christus gesticht.

Nu is het een van de armste landen ter wereld. Je reist er van noord naar zuid over smalle, hobbelige en kronkelende bergweggetjes, langs indrukwekkende bergkammen met toppen als haaientanden en dalen met diepe, groene kloven. Wanneer de zon opkomt en zich over de scherpe aftekening van de bergtoppen laat zien, wordt het bruine gesteente van de bergen in een warme, rode gloed gezet.

Op zo’n moment zou je bijna vergeten dat achter die bergen aan je linkerhand het omstreden staatje Nagorno-Karabach ligt. Daarmee ligt oorlog altijd op de loer, terwijl rechts buurland Azerbaijan voor de nodige spanning zorgt. Kom je daar voorbij, dan vind je een honderd procent gesloten grens met Turkije, met wie vrede een brug te ver blijft. Kortom: het landschap van het kleine Armenië is betoverend, maar de geschiedenis die hier ligt is zo oud als de Bijbel en doordrenkt van bloedvergieten. En dat maakt een bezoek interessant. Je bent nog één van de weinigen waarschijnlijk, tot dusver wordt het land vooral door Iraniërs bezocht, die er van wat meer vrijheid willen genieten.

De helft van Armenië ligt hoger dan 2.000 meter en dat maakt dat er flinke klimaatverschillen zijn. In algemene zin kent Armenië een gematigd landklimaat, met op de toppen een hooggebergteklimaat. Hier kan de temperatuur flink verschillen en er valt sneeuw.

Seizoenen Armenië

Armenië kent droge, zonnige zomers, waarin de temperatuur tussen de 22 en 37 graden kan schommelen. De zomer start in juni en duurt tot halverwege september. Wees alert op de zonnekracht, die kan net zo hoog zijn als in het Caribisch gebied.
De herfst valt plots, de temperaturen dalen in de tweede helft van september snel. Reken niet op (stormachtig) herfstweer, en de regen valt mee. De winters in Armenië zijn koel, maar goed te doen. De temperatuur ligt rond het vriespunt. Wil je skiën? Trek dan tussen half december en begin april de bergen in. Daar wordt het wel echt koud en er valt sneeuw.

Gezien de onrustige situatie met buurland Azerbeidzjan worden met name reizen naar de grensstreek Nagorno-Karabach ontraden. In de hele grensstrook met Azerbeidzjan kunnen vuurgevechten voorkomen. Er liggen ook landmijnen.

De grenzen met Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten.

Bekijk gezien de onrust in deze regio voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is geen ambassade in Armenië.

Natuurgeweld

In Armenië kunnen zware aardbevingen voorkomen.

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor reizen naar Armenië.

Ongeacht je verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Armenië aangeraden:

  • vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
  • vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Er heerst geen malaria in Armenië.

Er is geen Nederlandse ambassade in Armenië. De dichtstbijzijnde ambassade is in Georgië.

Je hebt geen visum nodig voor reizen naar Armenië. Wel heb je een paspoort nodig dat nog zes maanden geldig is na aankomst.

Adressen ambassade Armenië in Nederland en België

Armeense Ambassade Nederland
Laan van Meerdervoort 90
2517 AP Den Haag

Website: http://www.netherlands.mfa.am/en/

Armeense ambassade België
Montoyerstraat 28
1000 BRUSSEL

Website: http://www.belgium.mfa.am/en/

De Armeense dram is de geldeenheid in Armenië. Een dram is onderverdeeld in 100 loema. Er zijn muntstukken van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 dram en biljetten van 1000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 dram.

Pinnen en creditcard

Het is slim om in Armenië cash bij je te hebben, want hoewel er in de grote steden pinautomaten zijn, werken die niet altijd.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Armenië zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Armeens kerstmis 6 januari
Merelots (Dag van de Doden) 7 januari
Dag van het Leger 28 januari
Trndez 13 februari
Herdenking Armeense Genocide 24 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Overwinning 9 mei
Republic Day 28 mei
Dag van de Grondwet 5 juli
Vardavar (Dag van het water) 8 juli
Onafhankelijkheidsdag 21 september
Oudjaarsavond 31 december

In Armenië is het drie uur later dan in Nederland.

In Armenië wordt Armeens gesproken.

Hoogtepunten in Armenië

Bezienswaardigheden Yerevan

Yerevan is een historische stad, met onder andere een indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de genocide in 1915.

Het centrum van de stad is goed te voet te verkennen, het is helder aangelegd in de Sovjet-tijd. Pronkstukken zijn de cascade en het Opera House. Bij die laatste plek zijn inmiddels ook hippe koffietentjes geopend. In Yerevan is nog één moskee, de blauwe moskee.

Reistips voor Armenië

Om een beeld van Armenië te krijgen, kun je vanuit hoofdstad Yerevan in één dag meerdere highlights bezoeken die allemaal in een straal van een uur rijden liggen.

Lees Meer

Inspiratie voor Armenië

Actief Europa

Georgie en armenie -ararat-berg-local-hero-travel

Een anders-dan-anders rondreis aan de rand van Europa? De bergachtige Kaukasus is ideaal voor ondernemende reizigers die historie en natuur combineren en niet vies zijn van flinke wandelingen door hooggelegen alpine bergweiden!

Lees Meer Door:

Actief Europa

Om een beeld van Armenië te krijgen, kun je vanuit hoofdstad Yerevan in één dag meerdere highlights bezoeken die allemaal in een straal van een uur rijden liggen.

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Actief Europa

Zo klein als Armenië is, zo indrukwekkend is zowel de geschiedenis als het landschap. Maak dagtrips vanuit hoofdstad Yerevan, of maak een roadtrip per bus of auto. 

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Reisorganisaties Armenië

Reizen naar Armenië

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Groepsreizen

Rondreis AZERBAIJAN, GEORGIË EN ARMENIË - 23 dagen; Hoogtepunten van de Kaukasus

In een van de verste uithoeken van Europa liggen drie bijzondere landen, elk met een eigen identiteit en duizenden jaren geschiedenis. In Azerbaijan ontwikkelt de hoofdstad Bakoe zich snel door inkomsten uit gas en olie, terwijl je buiten de stad hee

Land : ARMENIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2295.00
reisduur : 23
Lees Meer

Actieve rondreizen

Rondreis Armenië, 9 dagen

Rondreis door het indrukwekkende Armenië, een van de oudste landen ter wereld. Een land vol cultuur en geschiedenis, nog voelbaar in de vele kastelen en kloosters die het land rijk is.

Land : Armenië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1195.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Armenië & Georgië, 15 dagen

Rondreis door de twee republieken Armenië en Georgië hooggelegen in de Kaukasus. Bezoek de hoofdsteden Jerevan en Tbilisi, de grottenstad Vardzia en het geboortehuis van Stalin.

Land : Armenië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1745.00
reisduur : 14 dagen
Lees Meer

Wandelvakanties

Wandelvakantie Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus

In de schaduw van de mythische berg Ararat ligt Armenië. Net iets kleiner in oppervlakte dan België, heeft het indrukwekkende buren als Iran en Turkije. Het trotse Armenië profileert zich als de oudste christelijke staat ter wereld en heeft een un

Land : Armenië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1580.00
Lees Meer

Pioniersreis

Rondreis ZIJDEROUTE - 65 dagen; Van Tbilisi naar Beijing

Volg de legendarische Zijderoute en reis dwars door Georgië, Armenië, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en China. Je geniet tijdens deze Zijderoute rondreis van oude karavanserais en badhuizen, blauwbetegelde moskeeën, een eno

Land : ARMENIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 7195.00
reisduur : 65
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Armenië en Georgië

Tijdens deze avontuurlijke rondreis bezoeken we Georgië en Armenië. Deze reis is een perfecte combinatie van cultuur en natuur. Ruïnes, kloosters en kathedralen worden afgewisseld met ruige bergen en kloven. Armenië staat bekend om zijn mooie lan

Land : Armenië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1798.00
Lees Meer

ReisKnaller

ReisKnaller: Armenië 9 dagen; Hart van de Kaukasus

Wil je kort weg naar een van de meest fascinerende uithoeken van Europa? Hou je van cultuur, geschiedenis en overweldigende natuur? Dan is deze korte Armenië rondreis precies waar je naar op zoek bent. Omdat Armenië een van de oudste Christelijke l

Land : ARMENIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1299.00
reisduur : 9 dagen / 8 nachten
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Georgië & Armenië; Waar de reiziger een gast is...

Nog niet veel westerlingen reizen naar Georgië en Armenië. Jammer, want deze landen hebben zoveel moois te bieden! Het bergachtige landschap is erg gevarieerd en vaak nog ongerept, met blauwe meren en woeste riviertjes. De hoofdsteden Tblisi en Yer

Land : ARMENIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1599.00
reisduur : 16 dagen / 15 nachten
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Armenië & Georgië, 15 dagen

Rondreis door de twee republieken Armenië en Georgië hooggelegen in de Kaukasus. Bezoek de hoofdsteden Jerevan en Tbilisi, de grottenstad Vardzia en het geboortehuis van Stalin.

Land : Armenië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1795.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis ARMENIË - 14 dagen; Khatchkars, kloosters en sneeuwtoppen

Armenië is een echt bergland, minder dan 10 procent van het land ligt onder de 1000 meter hoogte. Het overwegend ongerepte landschap telt veel meren en woeste beken. De bevolking is over het algemeen Armeens-orthodox. Tijdens de Sovjetperiode waren

Land : ARMENIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1495.00
reisduur : 14
Lees Meer

Zonvakantie

15-daagse rondreis Georgië & Armenië

15-daagse rondreis Georgië & Armenië

Land : Armenië
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1406.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Armenië - 10 dagen; Onvergetelijke indrukken in bergachtig Armenië

Ontdek het nog onbekende maar fascinerende Armenië. Van diepe kloven tot besneeuwde bergtoppen en van watervallen tot bossen. Tijdens deze reis doorkruis je het land en zie je de verscheidenheid in natuur. De diversiteit in landschap levert indrukwe

Land : Armenië
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 999.00
reisduur : 10 dagen / 9 nachten
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Armenië

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Caucasus - Kaukasus | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegvelden en grote wegen. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Tweezijdig. The traditional geographic border between Europe and Asia has been the mountainous region between the B

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Ararat | Frank Westerman

In de republiek Armenië ligt de berg Ararat, waar de ark van Noach zou zijn gestrand. De reis die Frank Westerman naar die bijbelse plek ondernam, maakte een heleboel vragen bij hem los: over (het verlies van) geloof, de nietigheid van de mens en

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.00
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Armenië & Azerbaijan - Armenia & Azerbaijan | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van Baku en Yerevan. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Legend Includes: Roads by classification, Airports, Bus Termina

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Dominicus Georgië - Armenië | Gottmer

Rijk geillustreerde gids met nadruk op historische en culturele hoogtepunten. Daarnaast nog veel besprekingen van toeristische plaatsen. Zonder meer een complete gids. Een prettig leesboek voor, tijdens en achteraf de reis. In Armenië en Georgi�

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.99
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Reise-Handbuch Armenien - Armenië | Dumont

Een praktisch handboek voor alle individuele reizigers, die zelf hun reis willen samenstellen over Armenië. Van ieder hoofdstuk de belangrijkste informatie in één oogopslag: de bezienswaardigheden, tips en bijzondere ontdekkingen, mooiste routes

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 27.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Georgia & Armenia - Georgië & Armenië | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. De kracht van deze kaart is dat met kleurgebruik het landschap en de hoogtes heel duidelijk zichtbaar zijn, de n

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Kaukasus - Caucasus | Gizi Map

  The Caucasus at 1:1,000,000 from Gizi Map, presenting the region in a road edition with relief shading to show its topography and make the road network stand out better against the background. Coverage includes the southern republics of Russia

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.25
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Armenia (with Nagorno Karabagh) - Armenië | Bradt

Er bestaat geen Lonely Planet van Armenië. Daarom vermelden wij de enige goede, die van Bradt Guides. Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met ve

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Georgia, Armenia & Azerbaijan - Georgië, Armenië & Azerbeidzjan | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Armenien - Armenië | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Kaukasus (Georgië, Armenië, Azerbijan) | Freytag & Berndt

Goede, gedegen wegenkaart van de Kaukasus met Georgië, Armenië, Azerbijan met toeristische informatie, nationale parken en afstanden in kilometers. Met register. The Caucasus countries, Georgia, Armenia and Azerbaijan, on an indexed road map fr

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Armenia | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Georgië en Armenië | Reisreport

Extra dikke en speciale uitgave met omdraai-cover, waar Georgië en Armenië in één reisgids magazine zijn samengevoegd. Bezienswaardigheden, achtergrondartikelen, uitvoerige reportages, reisverhalen en praktische actuele tips voor reizigers. Het

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.00
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Kaukasus : Armenië - Azerbeidzjan - Georgië | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Armenië - Armenien | Trescher Verlag

Goede reisgids over een nauwelijks bezocht Armenie. Veel beschrijvingen van cultuur, bevolking en bezienswaardigheden. Daarnaast ook praktische informatie. Armenien ist eines der ältesten christlichen Länder der Erde und bietet atemberaubende G

Land : Armenië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.50
Lees Meer