Estland reisinformatie voor jouw vakantie

Estland

Ongerepter dan gedacht

Estland, de noordelijkste van de Baltische staten, is zo plat als Nederland. Ook hier flankeert de zee ongeveer de helft van het land, de Oostzee, en regeren rivieren en meren het landschap. Maar daar houdt de vergelijking met Nederland op. Het land is veel ongerepter met haar moerassen, eindeloze bossen en uitgestrekte natuurreservaten. Ook liggen er voor de kust veel meer eilanden, waarvan een flink aantal onbewoond is. Een walhalla voor vogelaars, wandelaars en kanovaarders die van de gebaande paden willen afwijken.

De Estse cultuur is een mix van Russische en Scandinavische invloeden. Na jarenlange overheersing door de Sovjet Unie tot 1991 woont er een flinke Russische gemeenschap in Estland, waardoor je de taal overal hoort en dineert met Russische vleesgerechten. Toch richten de Esten zich vandaag de dag vooral op Finland voor hun muzikale en culturele invloed. De Estse taal heeft meer gemeen met het Fins dan het Russisch of de Slavische talen, die wel in de andere Baltische staten Letland en Litouwen worden gesproken. Helsinki ligt dan ook slechts op twee uur varen van hoofdstad Tallinn. Hier tref je naast Russische en Baltische architectuur ook Finse en Zweedse invloeden. Vaak wordt de stad als mooiste van de noord-Europese hoofdsteden genoemd.

Je vindt trouwens nergens sneller internet dan in Estland! Door fikse overheidsinvesteringen loopt het land voorop met digitalisering en het is dan ook niet voor niets dat Skype hier vandaan komt.