
De Baltische Staten – Litouwen, Letland en Estland – als zomerbestemming? Dat staat niet vaak op het menu van reizigers. Maar stel je dit eens voor: de mooiste stranden, eindeloos groene bossen, een razend interessante geschiedenis en nog rustig
Estland, de noordelijkste van de Baltische staten, is zo plat als Nederland. Ook hier flankeert de zee ongeveer de helft van het land, de Oostzee, en regeren rivieren en meren het landschap. Maar daar houdt de vergelijking met Nederland op. Het land is veel ongerepter met haar moerassen, eindeloze bossen en uitgestrekte natuurreservaten. Ook liggen er voor de kust veel meer eilanden, waarvan een flink aantal onbewoond is. Een walhalla voor vogelaars, wandelaars en kanovaarders die van de gebaande paden willen afwijken.
De Estse cultuur is een mix van Russische en Scandinavische invloeden. Na jarenlange overheersing door de Sovjet Unie tot 1991 woont er een flinke Russische gemeenschap in Estland, waardoor je de taal overal hoort en dineert met Russische vleesgerechten. Toch richten de Esten zich vandaag de dag vooral op Finland voor hun muzikale en culturele invloed. De Estse taal heeft meer gemeen met het Fins dan het Russisch of de Slavische talen, die wel in de andere Baltische staten Letland en Litouwen worden gesproken. Helsinki ligt dan ook slechts op twee uur varen van hoofdstad Tallinn. Hier tref je naast Russische en Baltische architectuur ook Finse en Zweedse invloeden. Vaak wordt de stad als mooiste van de noord-Europese hoofdsteden genoemd.
Je vindt trouwens nergens sneller internet dan in Estland! Door fikse overheidsinvesteringen loopt het land voorop met digitalisering en het is dan ook niet voor niets dat Skype hier vandaan komt.
Estland heeft een gematigd zeeklimaat met koele winters en milde zomers. Er valt het hele jaar neerslag, in het najaar het meeste, in het voorjaar is het wat droger dan gemiddeld.
Onder invloed van het zeewater is het in de winter aan de kust vaak enkele graden warmer dan in het binnenland. In de zomermaanden is het juist andersom, dan is het in het binnenland vaak wat warmer dan in kustplaatsen, zoals de hoofdstad Tallinn.
De winters beginnen rond eind oktober/begin november en duren tot en met april. Er valt geregeld sneeuw en die blijft dan langere tijd liggen. B
Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Estland.
Het is verplicht altijd, dus ook overdag, met de koplampen aan te rijden. Het is verboden te rijden na het drinken van alcohol. De politie hanteert een ‘zero tolerance’ beleid.
Het meest recente reisadvies staat hier.
Je hebt geen vaccinaties nodig voor je reis naar Estland.
Voor Estland wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aangeraden als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt in Estland.
Nederlandse Ambassade
Rahukohtu 4-l
10130 Tallinn
Estland
Tel. +372-6805500
Fax +372-6805501
E-mail: [email protected]
Website: www.netherlandsembassy.ee
Open: maandag 09.00-11.00, dinsdag t/m vrijdag 09:00-12:00 (anders op afspraak)
Belgische Ambassade
Er is geen Belgische ambassade meer in Talinn.
Voor Estland heb je nodig:
– Een geldig paspoort of toeristenkaart
Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Estland.
Nederland:
Ambassade Estland
Zeestraat 92
2518 AD Den Haag
Tel. 070-3029050
Fax 070-3029051
E-mail: [email protected]
Website: http://www.estemb.nl/nl
België:
Ambassade Estland
Isidoor Gerardlaan 1
1160 Oudergem
Tel nr. 02.779.07.55
Fax: 02.779.28.17
E-mail: [email protected]
Je betaalt in Estland ook met de euro.
Je kan vrijwel overal terecht met je pinpas en creditcard. Er zijn voldoende geldautomaten in de grote steden.
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Estland zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Onafhankelijkheidsdag | 24 februari |
Goede Vrijdag | maart/april |
Paaszondag | maart/april |
Voorjaarsdag | 1 mei |
Victory Day | 23 juni |
Midzomerdag | 24 juni |
Dag van de hernieuwde onafhankelijkheid | 20 augustus |
Kerstmis | 25 december |
Boxing Day | 26 december |
Het is in Estland 1 uur later dan in Nederland en en België. Net als in Nederland en België wordt de klok eind maart en eind oktober 1 uur verzet.
De officiële taal van Estland is Ests,
Je kan redelijk goed uit de voeten met Engels.
Het park ligt in het zuidwesten van Estland en is 390 km2 kilometer. Je kan er ook zien hoe volgens oude tradities kano’s worden gemaakt.
Torenspitsen, waaronder die van het stadhuis, geven Tallinn zijn karakteristieke ‘skyline’ van spitse torens. Een bezoek aan het Tompeakasteel en de Lange Hermann horen bij het bezoek aan de bovenstad, evenals een blik op het ‘huis van het Estlandse ridderschap‘.
Het is ook interessant om de ‘Unescowereld’ te verlaten en zonder vast plan rond te lopen in wijken waar gewone mensen wonen. Je vindt er nette vrijstaande huizen, soms van hout, vervallen of keurig opgeknapt, uit allerlei bouwperioden, stalinistische flatarchitectuur, boerderij-achtige huizen en vervallen fabrieken. Alsof de stad langzaam uitwaaiert naar het platteland.
Je kan Talinn ook met een huurfiets verkennen, dat scheelt ritjes met de bus. Bekijk hier hoe je dat regelt. Bajabikes biedt ook tochten met een gids aan.