Nicaragua, onontdekt land in Midden-Amerika

Nicaragua ligt in Midden-Amerika en grenst in het noorden aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De hoofdstad en grootste stad van het land is Managua.

Nicaragua wordt nog niet veel door toeristen bezocht. Het heeft desondanks wel veel te bieden: vulkanen, veel uitgestrekte junglegebieden en mooie, koloniale steden, zoals León of Granada. En veel reizigers die er wel zijn geweest, roemen de relaxede sfeer. San Juan del Sur is de beroemdste badplaats van het land en je kan er bijvoorbeeld leren surfen.

Met de ferry kom je op Isla de Ometepe, het “eiland met de twee vulkanen”. In totaal zijn er negentien vulkanen verspreid over Nicaragua. Op de Cerro Negro kan je bijvoorbeeld met een board naar beneden “surfen” vanaf de 800 meter hoge top! Je moet wel zelf naar boven klimmen trouwens…

Het groene noorden biedt nevelwouden, tabaksplantages en bijvoorbeeld de prachtige Somoto-canyon. Genoeg redenen om dit land te gaan ontdekken!

Nicaragua kent een tropisch klimaat met twee seizoenen. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober. De neerslag bestaat dan uit korte, hevige, tropische regenbuien, die soms hele straten blank zet. Het droge seizoen duurt van november tot april. In deze periode valt amper regen en het kan verstikkend warm worden. Aan de Caribische kust (oostkust) is het door de tropische regenwouden constant vochtig. Het kan daar zelfs flink regenen tijdens het droge seizoen.

In hoofdstad Managua is het het hele jaar zo”n 30 graden. Op de hoogste plekken wordt het gemiddeld maximaal een graad of 22-24.

Nicaragua is een van de natste landen van Midden-Amerika. Er valt jaarlijks een kleine duizend millimeter op de droogste plekken aan de lijzijde van de bergen, tot ruim zesduizend millimeter aan de loefzijde van de bergen.

Orkanen

Nicaragua ligt in een gebied dat gevoelig is voor orkanen. De oostelijke helft van het land ligt binnen het bereik van tropische stormen, tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen dat duurt van juni tot december is er kans op zware regenval, storm en vloedgolven als gevolg van orkanen. Hoewel de kans dat een orkaan in volle hevigheid aan land komt niet zo groot is, bestaat er wel een aanzienlijke kans op flinke regenval, waarbij de grote hoeveelheden die binnen een etmaal vallen kunnen leiden tot overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen.

Beste reistijd voor Nicaragua

De beste tijd om Nicaragua aan te doen is in december of januari, omdat de temperatuur dan heel aangenaam is. Maar met uitzondering van medio april-mei, als het land echt heel droog en stoffig is, kan Nicaragua het hele jaar bezocht worden.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Nicaragua, ondanks dat het bekend staat als een veilig land. Toch kan het door armoede ook in Nicaragua onveilig zijn. Gewelddadige criminaliteit komt voor in de grote steden, zoals Managua, Granada en Leon. En ook aan het strand in toeristische plaatsen (San Juan del Sur). Let vooral goed op in de buurt van markten, busterminals en bij de grensovergang van en naar Costa Rica. Ook komen er korte ontvoeringen voor, vanuit illegale taxi’s.

Let op! Raadpleeg voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies met precieze aanwijzingen op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Natuurgeweld

In Nicaragua kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt je tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer jezelf over de situatie.

Nicaragua ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Ook heeft het land een aantal actieve vulkanen. Controleer altijd ter plekke of er risico”s zijn.

Onveilige gebieden

In de volgende gebieden maken kleine gewapende bendes de wegen onveilig, reis niet na zonsondergang in deze gebieden:

Voor Nicaragua zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Nicaragua aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Malaria

Er komt in Nicaragua malaria voor. Voor bepaalde delen van Nicaragua wordt door reizigersartsen geadviseerd om naast goede antimuggen-maatregelen ook een noodbehandeling voor malaria mee te nemen.

Er is geen Nederlandse ambassade in Nicaragua. Kijk hier waar je terecht kan in noodgevallen.

België

Belgisch consulaat
De la CST (Central Sandinista de Trabajadores)
1 cuadra sur, 20 varas oeste
Calle 27 de Mayo
Apartado Postal 3397
Managua

Reisdocumenten voor Nicaragua

Voor Nicaragua heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Nicaragua nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een verblijf in Nicaragua van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Je krijgt ter plekke een toeristenvisum voor ongeveer USD 10.

Let op! De visumvereisten kunnen wijzigen. Controleer voor vertrek altijd de meest actuele eisen bij de ambassade van Nicaragua.

Adressen Consulaat/ambassade van Nicaragua in Nederland

Ambassade Nicaragua
Eisenhowerlaan 112

2517 KM ‘S-Gravenhage

Telefoon: (070) 322 50 63
Fax: (070) 350 83 31
E-mail: [email protected]

De munteenheid in Nicaragua is de córdoba (C$), onderverdeeld in 100 centavos. Er zijn bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 500 córdoba.

In het dagelijkse leven wordt de córdoba ook wel peso genoemd.  De 500-biljetten kun je beter wisselen in biljetten van 100 córdoba omdat de meeste Nicaraguanen geen wisselgeld hebben.

Pinnen en creditcard

Op steeds meer plaatsen in Nicaragua kun je pinnen, met name bij aankomst op het vliegveld en in de grote steden bij onder andere de BAC credomatics. Deze automaten zijn ook te vinden bij tankstations van bijvoorbeeld Shell. De meeste pinautomaten zijn geschikt voor Visa kaarten, een beperkt deel voor bankpassen met Maestro/Cirrus logo. Het is voor de zekerheid handig om een creditcard mee te nemen. In grotere hotels en restaurants kun je hiermee betalen.

Fooien

Het geven van een fooi in Nicaragua is in eenvoudige restaurants niet zo gebruikelijk. In de wat duurdere restaurants wordt automatisch 10 tot 15 procent fooi (propina) in rekening gebracht. Hotelpersoneel en gidsen verwachten wel een fooi.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Nicaragua zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Witte Donderdag, Goede Vrijdag april
Pasen april
Dag van de Arbeid 1 mei
Moederdag 30 mei
Nationale Bevrijdingsdag 19 juli
Slag van San Jacinto 14 september
Onafhankelijkheidsdag 15 september
Día de los Muertos (Allerzielen) 2 november
La Purísima, verering van Maria 8 december
Kerstmis 26 december

Het tijdsverschil tussen Nicaragua en Nederland of België is in onze zomer 8 uur en in de winter is 7 uur.

De officiële taal van Nicaragua is het Spaans. Drie procent van de bevolking spreekt een inheemse taal (Miskito, Mayangna en Rama) en één procent spreekt Criollo of Garífuna.

Door de Britse invloed wordt aan de Caribische kust en op de Corn Islands ook Engels gesproken.

Hoogtepunten in Nicaragua

Je komt er per vliegtuig of (lange) boottocht. Je kan er snorkelen, ontmoet schildpassen en ga duiken tussen de hamerhaaien.

Vulkaanboarden Cerro Negro

Niet geheel toevallig ligt deze vulkaan bij de ook interessante studentenstad Léon. Daar kan je een tripje boeken en krijg je alle instructies en veiligheidsmiddelen, want ongevaarlijk is het niet. De vulkaan veert niet mee als er wat mis gaat…

Rio San Juan ligt tegen de grens met Costa Rica. Je kan er boottochten maken en junglewandelingen, bijvoorbeeld naar het natuurreservaat Indio Maiz. Zie apen, tropische vogels en wellicht ontmoet je alligators en de bekende gifkikkers.

De krater dampt nog altijd en is per auto bereikbaar. Deze toegankelijkheid maakt dat er van alles te doen is. Bij Laguna De Apoya, een helderblauw kratermeer, kan je lekker bijkomen van je hikes.

Bezoek zeker de iconische Kathedraal van Granada en Iglesia Le Merced, waar je een prachtig uitzicht krijgt over de daken van de stad.

Reistips voor Nicaragua

Midden in het Lago de Nigaragua doemen twee vulkanen op. Het zijn Concepción en Maderas. Samen vormen zij Isla Ometepe, een eiland van 276 vierkante kilometer in omvang. Ver van alle hectiek van het vaste land is Ometepe een oase van rust. Na een paar dagen onthaasten besluiten we het eiland wat beter te gaan verkennen. Nederlands als wij zijn lijkt de fiets ons daarvoor het beste vervoermiddel.

Lees Meer

Leon is een koloniale stad gesticht door de Spanjaarden, en dus gekenmerkt door een grid van vierkante blokken, veel lage huizen, geschilderd in een zachte pasteltinten, met pannendaken en weinig raamoppervlak. En door pleinen met kerken en kathedralen met fotogenieke gevels.

Lees Meer

Inspiratie voor Nicaragua

Toffe Roadtrips

Midden in het Lago de Nigaragua doemen twee vulkanen op. Het zijn Concepción en Maderas. Samen vormen zij Isla Ometepe, een eiland van 276 vierkante kilometer in omvang. Ver van alle hectiek van het vaste land is Ometepe een

Lees Meer Door: Koen Samson

Verre Avonturen

Leon is een koloniale stad gesticht door de Spanjaarden, en dus gekenmerkt door een grid van vierkante blokken, veel lage huizen, geschilderd in een zachte pasteltinten, met pannendaken en weinig raamoppervlak. En door pleinen met kerken en kathed

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Reisorganisaties Nicaragua

Reizen naar Nicaragua

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreis

Highlights of Nicaragua

Een avontuurlijke rondreis voor een uitgebreide kennismaking met Nicaragua kan het beste door zelf achter het stuur te kruipen. Een ware belevenis die een verzameling van impressies oplevert: de meren, weidse vergezichten waarbij er geen ontkomen is

Land : Nicaragua
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 0.00
reisduur : 12 dagen
Lees Meer

autoreis

Perfect Match Costa Rica & Nicaragua

Costa Rica schittert in natuurpracht, maar het ontbreekt het land aan authentieke koloniale steden. In het buurland Nicaragua daarentegen zijn mooie, eeuwenoude stadjes te vinden; het koloniale juweel Granada spant de kroon. Deze reis combineert het

Land : Nicaragua
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1950.00
reisduur : 0
Lees Meer

individuele reis met gids/chauffeur

Impressions of Nicaragua

Een reis die u meeneemt langs de hoogtepunten van veelzijdig Nicaragua met het comfort van een privé chauffeur/gids. De prachtige stranden in het zuiden aan de Stille Oceaan, de vulkanen op Ometepe Island en de koloniale steden León en Granada. Nic

Land : Nicaragua
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1750.00
reisduur : 0
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Nicaragua en Costa Rica

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nicaragua en Costa Rica is veel afwisseling aanwezig. In Costa Rica, waar we de reis beginnen, vind je volop natuur. Dierenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. In Nicaragua vind je de koloniale steden en

Land : Nicaragua
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2298.00
Lees Meer

autoreis

Highlights of Nicaragua

Een avontuurlijke rondreis voor een uitgebreide kennismaking met Nicaragua kan het beste door zelf achter het stuur te kruipen. Een ware belevenis die een verzameling van impressies oplevert: de meren, weidse vergezichten waarbij er geen ontkomen is

Land : Nicaragua
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1150.00
reisduur : 0
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Nicaragua

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Masaya - Granada ( Zuidwest Nicaragua ) | Mapas Naturismo

South-Western Nicaragua map at 1:120,000 from Mapas NaTurismo, covering the area west of Lago Nicaragua between Managua and Rivas with, on the reverse, street plans of Masaya and Granada, plus enlargements for Volcán Mombacho, Isletas de Granada a

Land : Nicaragua
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Nicaragua | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Nicaragua
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Nicaragua | Mapas Naturismo

Uitstekende wegenkaart van Nicaragua. Zo niet de beste op de markt van de kleine uitgeverij Mapas Naturismo! Met gedetailleerde kaarten van: - Rio San Juan 1:200.000 - Island Ometepe 1:200.000 - Delta Río San Juan 1:10.000 - Big and Little C

Land : Nicaragua
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Handbook Nicaragua Handbook | Footprint

Zo mogelijk nog betere gids dan de Lonely Planet. Vol met de praktische informatie over reizen, slapen etc. Goede verwijzingen naar websites en veel mailadressen. Zelfde soort informatie als de Lonely Planet, diepgaander met vooral meer tips in de

Land : Nicaragua
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Reisgidsen

Opruiming - Reisgids Nicaragua | Footprint

opruiming = oude druk Nicaragua's ethereal beauty and anarchic charms make traveling in the country an intense adventure. From the tempestuous spine of volcanoes that run down to the vast Lake Nicaragua, to the sultry rhythms of Caribbean life on

Land : Nicaragua
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Nicaragua | Moon Travel Guides

De Amerikaanse uitgever Moon is een vergelijkbare gids met uitgever Lonely Planet > veel praktische informatie met veel diepgang! Het feit dat het een Amerikaanse uitgever is, maken deze gidsen zeer aantrekkelijk voor de staten en nabije landen afz

Land : Nicaragua
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Nicaragua | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Nicaragua
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Reishandboek Nicaragua | Elmar

Nederlandstalige reisgids. Vooral veel praktische informatie en streekbeschrijvingen. Sober uitgevoerd, wel veel zeer veel details en achtergrondinformatie. Goede algemene reisgids.   Full colourgidsen boordevol informatie voor de moderne reiz

Land : Nicaragua
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.95
Lees Meer