Nicaragua, onontdekt land in Midden-Amerika
Nicaragua ligt in Midden-Amerika en grenst in het noorden aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De hoofdstad en grootste stad van het land is Managua.
Nicaragua wordt nog niet veel door toeristen bezocht. Het heeft desondanks wel veel te bieden: vulkanen, veel uitgestrekte junglegebieden en mooie, koloniale steden, zoals León of Granada. En veel reizigers die er wel zijn geweest, roemen de relaxede sfeer. San Juan del Sur is de beroemdste badplaats van het land en je kan er bijvoorbeeld leren surfen.
Met de ferry kom je op Isla de Ometepe, het “eiland met de twee vulkanen”. In totaal zijn er negentien vulkanen verspreid over Nicaragua. Op de Cerro Negro kan je bijvoorbeeld met een board naar beneden “surfen” vanaf de 800 meter hoge top! Je moet wel zelf naar boven klimmen trouwens…
Het groene noorden biedt nevelwouden, tabaksplantages en bijvoorbeeld de prachtige Somoto-canyon. Genoeg redenen om dit land te gaan ontdekken!
klimaat Nicaragua
Nicaragua kent een tropisch klimaat met twee seizoenen. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober. De neerslag bestaat dan uit korte, hevige, tropische regenbuien, die soms hele straten blank zet. Het droge seizoen duurt van november tot april. In deze periode valt amper regen en het kan verstikkend warm worden. Aan de Caribische kust (oostkust) is het door de tropische regenwouden constant vochtig. Het kan daar zelfs flink regenen tijdens het droge seizoen.
In hoofdstad Managua is het het hele jaar zo”n 30 graden. Op de hoogste plekken wordt het gemiddeld maximaal een graad of 22-24.
Nicaragua is een van de natste landen van Midden-Amerika. Er valt jaarlijks een kleine duizend millimeter op de droogste plekken aan de lijzijde van de bergen, tot ruim zesduizend millimeter aan de loefzijde van de bergen.
Orkanen
Nicaragua ligt in een gebied dat gevoelig is voor orkanen. De oostelijke helft van het land ligt binnen het bereik van tropische stormen, tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen dat duurt van juni tot december is er kans op zware regenval, storm en vloedgolven als gevolg van orkanen. Hoewel de kans dat een orkaan in volle hevigheid aan land komt niet zo groot is, bestaat er wel een aanzienlijke kans op flinke regenval, waarbij de grote hoeveelheden die binnen een etmaal vallen kunnen leiden tot overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen.
Beste reistijd voor Nicaragua
De beste tijd om Nicaragua aan te doen is in december of januari, omdat de temperatuur dan heel aangenaam is. Maar met uitzondering van medio april-mei, als het land echt heel droog en stoffig is, kan Nicaragua het hele jaar bezocht worden.
reisadvies Nicaragua
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Nicaragua, ondanks dat het bekend staat als een veilig land. Toch kan het door armoede ook in Nicaragua onveilig zijn. Gewelddadige criminaliteit komt voor in de grote steden, zoals Managua, Granada en Leon. En ook aan het strand in toeristische plaatsen (San Juan del Sur). Let vooral goed op in de buurt van markten, busterminals en bij de grensovergang van en naar Costa Rica. Ook komen er korte ontvoeringen voor, vanuit illegale taxi’s.
Let op! Raadpleeg voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies met precieze aanwijzingen op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
Natuurgeweld
In Nicaragua kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt je tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer jezelf over de situatie.
Nicaragua ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Ook heeft het land een aantal actieve vulkanen. Controleer altijd ter plekke of er risico”s zijn.
Onveilige gebieden
In de volgende gebieden maken kleine gewapende bendes de wegen onveilig, reis niet na zonsondergang in deze gebieden:
vaccinaties Nicaragua
Voor Nicaragua zijn geen inentingen verplicht gesteld.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Nicaragua aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Malaria
Er komt in Nicaragua malaria voor. Voor bepaalde delen van Nicaragua wordt door reizigersartsen geadviseerd om naast goede antimuggen-maatregelen ook een noodbehandeling voor malaria mee te nemen.
ambassades Nicaragua
Er is geen Nederlandse ambassade in Nicaragua. Kijk hier waar je terecht kan in noodgevallen.
België
Belgisch consulaat
De la CST (Central Sandinista de Trabajadores)
1 cuadra sur, 20 varas oeste
Calle 27 de Mayo
Apartado Postal 3397
Managua
visumplicht Nicaragua
Reisdocumenten voor Nicaragua
Voor Nicaragua heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Nicaragua nog minimaal 6 maanden geldig is
Visum
Voor een verblijf in Nicaragua van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Je krijgt ter plekke een toeristenvisum voor ongeveer USD 10.
Let op! De visumvereisten kunnen wijzigen. Controleer voor vertrek altijd de meest actuele eisen bij de ambassade van Nicaragua.
Adressen Consulaat/ambassade van Nicaragua in Nederland
Ambassade Nicaragua
Eisenhowerlaan 112
2517 KM ‘S-Gravenhage
Telefoon: (070) 322 50 63
Fax: (070) 350 83 31
E-mail: [email protected]
valuta Nicaragua
De munteenheid in Nicaragua is de córdoba (C$), onderverdeeld in 100 centavos. Er zijn bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 500 córdoba.
In het dagelijkse leven wordt de córdoba ook wel peso genoemd. De 500-biljetten kun je beter wisselen in biljetten van 100 córdoba omdat de meeste Nicaraguanen geen wisselgeld hebben.
Pinnen en creditcard
Op steeds meer plaatsen in Nicaragua kun je pinnen, met name bij aankomst op het vliegveld en in de grote steden bij onder andere de BAC credomatics. Deze automaten zijn ook te vinden bij tankstations van bijvoorbeeld Shell. De meeste pinautomaten zijn geschikt voor Visa kaarten, een beperkt deel voor bankpassen met Maestro/Cirrus logo. Het is voor de zekerheid handig om een creditcard mee te nemen. In grotere hotels en restaurants kun je hiermee betalen.
Fooien
Het geven van een fooi in Nicaragua is in eenvoudige restaurants niet zo gebruikelijk. In de wat duurdere restaurants wordt automatisch 10 tot 15 procent fooi (propina) in rekening gebracht. Hotelpersoneel en gidsen verwachten wel een fooi.
feestdagen Nicaragua
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Nicaragua zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Witte Donderdag, Goede Vrijdag |
april |
Pasen |
april |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Moederdag |
30 mei |
Nationale Bevrijdingsdag |
19 juli |
Slag van San Jacinto |
14 september |
Onafhankelijkheidsdag |
15 september |
Día de los Muertos (Allerzielen) |
2 november |
La Purísima, verering van Maria |
8 december |
Kerstmis |
26 december |
tijdsverschil Nicaragua
Het tijdsverschil tussen Nicaragua en Nederland of België is in onze zomer 8 uur en in de winter is 7 uur.
taal Nicaragua
De officiële taal van Nicaragua is het Spaans. Drie procent van de bevolking spreekt een inheemse taal (Miskito, Mayangna en Rama) en één procent spreekt Criollo of Garífuna.
Door de Britse invloed wordt aan de Caribische kust en op de Corn Islands ook Engels gesproken.