Nicaragua reisinformatie voor jouw vakantie

Nicaragua – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Nicaragua

Nicaragua kent een tropisch klimaat met twee seizoenen. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober. De neerslag bestaat dan uit korte, hevige, tropische regenbuien, die soms hele straten blank zet. Het droge seizoen duurt van november tot april. In deze periode valt amper regen en het kan verstikkend warm worden. Aan de Caribische kust (oostkust) is het door de tropische regenwouden constant vochtig. Het kan daar zelfs flink regenen tijdens het droge seizoen.

In hoofdstad Managua is het het hele jaar zo”n 30 graden. Op de hoogste plekken wordt het gemiddeld maximaal een graad of 22-24.

Nicaragua is een van de natste landen van Midden-Amerika. Er valt jaarlijks een kleine duizend millimeter op de droogste plekken aan de lijzijde van de bergen, tot ruim zesduizend millimeter aan de loefzijde van de bergen.

Orkanen

Nicaragua ligt in een gebied dat gevoelig is voor orkanen. De oostelijke helft van het land ligt binnen het bereik van tropische stormen, tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen dat duurt van juni tot december is er kans op zware regenval, storm en vloedgolven als gevolg van orkanen. Hoewel de kans dat een orkaan in volle hevigheid aan land komt niet zo groot is, bestaat er wel een aanzienlijke kans op flinke regenval, waarbij de grote hoeveelheden die binnen een etmaal vallen kunnen leiden tot overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen.

Beste reistijd voor Nicaragua

De beste tijd om Nicaragua aan te doen is in december of januari, omdat de temperatuur dan heel aangenaam is. Maar met uitzondering van medio april-mei, als het land echt heel droog en stoffig is, kan Nicaragua het hele jaar bezocht worden.