Petra zal op ieders verlanglijstje staan bij een bezoek aan Jordanië. Maar er is veel meer! Hiken, overnachten in de natuur, duiken vanaf het strand. Wij geven je de beste, soms verborgen, tips!
Het Haschemitische koninkrijk Jordanië is een jong land met een oude en rijke geschiedenis. Reeds in de oudheid waren reizigers al gefascineerd door het land dat tegenwoordig Jordanië heet, maar ook op de moderne reiziger heeft het land een steeds grotere aantrekkingskracht, en dat is niet voor niets. Jordanië is een bijzonder gastvrij land vol met indrukwekkende overblijfselen van diverse culturen en magnifieke landschappen. Het is een van de weinige stabiele landen in het Midden-Oosten.
Het is bovendien een land van tegenstellingen. Zo tref je er de prachtige, mysterieuze en verlaten Wadi Rum woestijn, maar ook het levendige centrum van Amman, (woestijn)burchten, moskeeën, monumenten en majestueuze ruïnes, maar ook de indrukwekkende onderwaterwereld van de koraalriffen van de Dode Zee. En dan is er natuurlijk ook nog het magnifieke Petra. Deze deels uit rotsen gehakte stad, die door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed, is voor velen het hoogtepunt van hun reis of vakantie naar Jordanië, maar het land biedt zoveel meer.
Doordat Jordanië als het ware een brug vormt tussen oost en west treft je er een mix aan van de Arabische- en de westerse cultuur. Hierdoor heb je er volop de gelegenheid om de Arabische cultuur op te snuiven, bijvoorbeeld in de talloze levendige markten (soeks) in de steden of bij de bedoeïenenfamilies in de woestijn. Doordat de afstanden niet zo groot zijn en Jordanië een redelijk modern wegennet heeft is het ook nog eens zeer goed te bereizen, bijvoorbeeld met een eigen huurauto. Je kan er zo goed zelf reizen, bijvoorbeeld naar de geweldige natuurparken Dana NP of Wadi Rum.
En, hoewel je dat niet zou zeggen met Irak, Syrië, Saudi-Arabië en Israël als buurlanden, is het ook nog eens een stabiel en politiek rustig land. Dit alles maakt het betoverende Jordanië tot een perfecte bestemming voor een korte actieve reis of vakantie.
Klimaattype: Woestijnklimaat (BW) en een een mediterraan klimaat (Cs) in het noordwesten.
Gem. temp. zomer (juni-juli-augustus): 24°C
Gem. tem. winter (december-januari-februari): 10°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: half maart tot half mei en september en oktober
Jordanië is grofweg in te delen in twee klimaatzones. Het noordwesten van het land heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en koele, regenachtige winters; de rest van het land heeft een woestijnklimaat. Hier valt gemiddeld minder dan 200 mm neerslag per jaar.
Jordanië is qua seizoenen gelijk aan Nederland. De zomerperiode loopt ongeveer van juni tot en met augustus en de winterperiode van december tot maart.
De gemiddelde temperatuur in januari ligt in het noorden van Jordanië tussen de 5° en 10°C, in het zuiden tussen 10° en 15°C. In de Jordaan-vallei en de Wadi Araba is het nog iets warmer, tussen de 15° en 20°C.
In de zomer lopen de temperaturen op tot 25° tot 30°C in het noorden en 30°C tot 35°C in het zuiden. In de Jordaan-vallei en de Wadi Araba komen de temperaturen zelfs geregeld boven de 40°C uit.
Er valt van 50 mm in de woestijn tot 800 mm in de noordelijke heuvels. De meeste neerslag valt over het algemeen in de winterperiode. In de zomer regent het zelden. Door de hoogte valt de neerslag hier soms in de vorm van sneeuw.
De watertemperatuur van de Rode Zee varieert van 20°C in de winter tot 28°C in de zomer.
Je kunt Jordanië het hele jaar door bezoeken, maar over het algemeen geldt de periode van half maart tot half mei en de maanden september en oktober als beste reistijd. De temperaturen zijn dan mild en er valt over het algemeen minder neerslag.
Wel kan het in deze periode kan vrij druk zijn in de hotels, waardoor sommige accommodaties of kamertypes mogelijk niet meer beschikbaar zijn. Het is in deze perioden dan ook aan te raden om hotelkamers van tevoren te reserveren.
Jordanië is een veilige bestemming. Er zijn ook voor reizen naar Jordanië wel enkele risico’s. Vermijdt de grensstreek met Syrië en Irak in ieder geval. Ook de stad Ma’an is beter te mijden, daar vinden geregeld politieke demonstraties plaats. Hoewel Jordanië een gastvrij land is, moet je je realiseren dat de positie van de vrouw anders is. Gedekte kleding voor vrouwen wordt zeker buiten Amman op prijs gesteld.
Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In december 2016 is onverwacht bijvoorbeeld een aanslag gepleegd op het kasteel in Kerak.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Jordanië, tenzij je zeven dagen voor vertrek in een gele koorts land bent geweest, dan moet je hiervoor worden ingeënt.
– DTP
– Hepatitis A
Mocht je deze vaccinaties nog niet hebben, dan kan je ze via Thuisvaccinatie bijvoorbeeld thuis laten zetten. Ideaal als je samen reist, bijvoorbeeld met je gezin. Ze komen ook ‘s avonds langs. Voor deze service betaal je geen extra kosten. Bekijk hier de opties voor thuisvaccinatie.
Abubakr Al Sarag Street 3
Abdoun Al Shamali
Amman, Jordanië
Tel nr. +962 6 – 5902200
Fax: +962 6 – 5930161
E-mail: [email protected]
Website: http://jordanie.nlambassade.org/
Openingstijden: zondag t/m donderdag 09.00 – 16.00 uur
Hawari Boumediene Street
Jabal Amman 27 – near 4th circle
11118 Amman, Jordanië
Tel nr. +962 6 5932683
Fax +962 6 5930487
E-mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/ammannl/
Openingstijden: zondag tot donderdag van 09.00 tot 14.00 uur
Voor Jordanië heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Jordanië nog 6 maanden geldig is met daarin nog minstens 2 lege pagina’s tegenover elkaar
– Een visum
Nederlanders en Belgen kunnen bij aankomst een visum voor Jordanië aanschaffen op een van de internationale luchthavens. De kosten bedragen 40 Jordaanse dinar voor een visum, waarmee je één maal het land in mag en ongeveer 32 Euro voor een visum, waarmee je binnen dertig dagen meerdere malen het land in mag.
Ook kun je een visum van tevoren aanvragen bij de ambassade van Jordanië in Brussel of Den Haag.
Als je in Jordanië Petra wil bezoeken, en dat wil vrijwel iedereen, dan is de Jordan Pass een aanrader. Hiermee krijg je toegang tot veertig bezienswaardigheden, waaronder Petra. Als je deze pas aanvraagt voor vertrek én tenminste drie nachten in Jordanië verblijft, telt het als visum! Bekijk hier alle informatie over de Jordan Pass.
Voor alle reizigers geldt verder dat het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Jordanië. Ook dien je in je paspoort 2 lege tegenoverliggende pagina’s te hebben waar het visum in kan worden geplakt en de stempels kunnen worden gezet.
Nederland:
Ambassade Jordanië
Badhuisweg 79
2587 CD Den Haag
Tel nr. 070-4167200
Fax: 070-4167209
E-mail:[email protected]
Website: www.jordanembassy.nl
België:
Ambassade Jordanië
F.D. Rooseveltlaan 104
1050 Brussel
Tel nr. +0032 02 6407755
Fax: +0032 02 6402796
E-mail:[email protected]
Website: http://www.jordanembassy.be
Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Jordanië voor de actuele visuminformatie. Op deze site vind je deze informatie.
De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse Dinar (JOD). De dinar is onderverdeeld in 10 dirham, 100 qirsh of 1000 fils. De dinar wordt uitgegeven in munten van 500, 250, 100, 50, 25, 20, 10, 5 en 1 fils en biljetten van 1,5,10, 20 dinar en 500 fils.
Bekijk hier de huidige koers van de Jordaanse Dinar.
In Jordanië kun je euro”s of dollars omwisselen in dinar bij banken, wisselkantoren en de meeste hotels.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Jordaanse Dinar eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de dinar.
Pinnen is in Jordanië mogelijk in de grotere steden en op het vliegveld. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirussymbool. Je kunt vaak per dag maximaal 200 – 300 euro opnemen.
Creditcards worden in Jordanië over het algemeen geaccepteerd in de grote hotels en restaurants.
Over het algemeen zijn de banken in Jordanië geopend van zaterdag tot en met donderdag van 08:30 uur tot 15:00 uur.
Het prijsniveau ligt in Jordanië iets lager dan dat in Nederland en België.
Het geven van fooi voor geleverde diensten is in Jordanië heel gebruikelijk. De lonen zijn dermate laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. Met name in restaurants, café”s, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een fooi te geven.
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Jordanië zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Verjaardag van Koning Abdullah II | 30 januari |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Onafhankelijkheidsdag | 25 mei |
Verjaardag van Koning Hussein | 14 november |
Kerst | 25 en 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Jordanië nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
In Jordanië is het bijna het gehele jaar 1 uur later dan dan in Nederland en België.
Omdat de zomer- en wintertijd in Jordanië echter op een andere datum beginnen dan in Nederland en België kunnen er rondom het wisselen van zomer- en wintertijd een paar dagen zijn waarbij het tijdsverschil 2 uur is of dat er geen tijdsverschil is.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Jordanië.
De officiële taal van Jordanië is het standaard Arabisch. Naast het standaard Arabisch worden er in Jordanië ook vele andere Arabische talen gesproken.
In Jordanië kun je je, vooral in de steden en in de toeristische plaatsen, redelijk met Engels redden. Desondanks wordt het erg op prijs gesteld wanneer je je in het Arabisch probeert verstaanbaar te maken. Het is dan ook aan te raden om een taalgidsje Arabisch mee te nemen.
Het gebied biedt opvallend veel verschillende activiteiten. Je kan er zelfs per luchtballon overheen vliegen. Trek op de grond zeker bergschoenen aan, want het zand is – niet onverwacht – gloeiend heet en je kan slangen tegenkomen. Neem ook genoeg water mee. Lokale Bedoeïnen rijden je per jeep moeiteloos door het mulle zand.
Negeer de grote resorts en rij door naar de kleinere hostels. Die liggen vlak aan het strand. Je kan vanaf het strand duiken en de cursussen zijn erg betaalbaar.
Het redelijk goed bewaarde bouwwerk ligt bovenop een steile heuvelrug en bood destijds een strategisch zicht op de valleien rondom. Met de meegebrachte zaklamp kan je de ondergrondse gewelven verkennen, die in meer of mindere mate bewaard zijn gebleven.
Ook voor wie niet gelovig is, is deze plek waar Mozes volgens de Bijbel uitkeek over het beloofde land, een spirituele plek. Het uitzicht is fenomenaal en geeft een voorproefje van wat je komende dagen nog te zien krijgt. Er is ook een bezoekerscentrum.
Kinderen jonger dan vijftien betalen geen entree, reis je met je gezin, neem dan sowieso een gids. Op verzoek zijn zeer deskundige rondleiders beschikbaar, zelfs Nederlandstalig. De kosten staan vast, voor 50 JD lopen ze de volledige route met je en vertellen heel veel. Je kan ook ‘s avonds naar Petra, dan is het verlicht door kaarsen. Je ziet dan niet alles, maar het is wel sprookjesachtig mooi.