Jordanië reisinformatie voor jouw vakantie

Jordanië – Klimaat

Klimaattype: Woestijnklimaat (BW) en een een mediterraan klimaat (Cs) in het noordwesten.
Gem. temp. zomer (juni-juli-augustus): 24°C
Gem. tem. winter (december-januari-februari): 10°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: half maart tot half mei en september en oktober

Jordanië is grofweg in te delen in twee klimaatzones. Het noordwesten van het land heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en koele, regenachtige winters; de rest van het land heeft een woestijnklimaat. Hier valt gemiddeld minder dan 200 mm neerslag per jaar.

Jordanië is qua seizoenen gelijk aan Nederland. De zomerperiode loopt ongeveer van juni tot en met augustus en de winterperiode van december tot maart.

De gemiddelde temperatuur in januari ligt in het noorden van Jordanië tussen de 5° en 10°C, in het zuiden tussen 10° en 15°C. In de Jordaan-vallei en de Wadi Araba is het nog iets warmer, tussen de 15° en 20°C.

In de zomer lopen de temperaturen op tot 25° tot 30°C in het noorden en 30°C tot 35°C in het zuiden. In de Jordaan-vallei en de Wadi Araba komen de temperaturen zelfs geregeld boven de 40°C uit.

Neerslag

Er valt van 50 mm in de woestijn tot 800 mm in de noordelijke heuvels. De meeste neerslag valt over het algemeen in de winterperiode. In de zomer regent het zelden. Door de hoogte valt de neerslag hier soms in de vorm van sneeuw.

Watertemperatuur

De watertemperatuur van de Rode Zee varieert van 20°C in de winter tot 28°C in de zomer.

Beste reistijd Jordanië

Je kunt Jordanië het hele jaar door bezoeken, maar over het algemeen geldt de periode van half maart tot half mei en de maanden september en oktober als beste reistijd. De temperaturen zijn dan mild en er valt over het algemeen minder neerslag.

Wel kan het in deze periode kan vrij druk zijn in de hotels, waardoor sommige accommodaties of kamertypes mogelijk niet meer beschikbaar zijn. Het is in deze perioden dan ook aan te raden om hotelkamers van tevoren te reserveren.