Fascinerend en meest dichtbevolkt
Een vakantie naar China is een kennismaking met het op Rusland en Canada na grootste land ter wereld. De Volksrepubliek China ligt in Oost-Azië. De totale oppervlakte van het land bedraagt 9.571.300 km2. Het is niet zo verwonderlijk dat het land met dergelijke afmetingen een land van contrasten is, niet alleen in klimaat en landschap, maar ook in levenswijze van de bevolking. Elke regio heeft eigen gebruiken en gewoonten en een eigen taal en keuken. Bovendien is er een enorm verschil tussen het leven in de steden en dat op het platteland.
Dichtbevolkt China
Met 1,29 miljard inwoners is het het meest dichtbevolkte land ter wereld. De socialistische éénpartijstaat staat onder leiding van de communistische partij van China. Het land is ingedeeld in 27 provincies en 7 regio’s. En hoewel het centraal gezag vanuit hoofdstad Beijing in theorie strak is, genieten de provincies toch aanzienlijke autonomie in de wijze waarop ze de richtlijnen van Beijing uitvoeren. Het meer traditionele China, de bakermat van de Chinese cultuur, beslaat grofweg het zuidoosten en midden van het vasteland. Gebieden als Taiwan, Hongkong, Tibet en Binnen-Mongolië hebben weer hun heel eigen taal en cultuur.
Nederig
Mede door de één-kindpolitiek investeren ouders veel in hun nageslacht. Studeren is erg belangrijk, en er zijn strenge toelatingseisen voor hoger onderwijs. In de Chinese cultuur stellen mensen zich nederig op naar anderen. Ze zijn gewend om hard te werken en kennen een groei-economie. Landbouw blijft belangrijk, denk aan de rijstvelden, maar de industrie neemt snel toe. Tradities en de technologische opmars zijn in bijvoorbeeld hoofdstad Beijing vlak naast elkaar te zien.
Veel cultuur en natuur in China
China is daarmee een fascinerend land met een gevarieerd aanbod aan cultuur en natuur. Bovendien heeft het een zeer rijke en boeiende geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling.Je vindt in China hemelse tempels, keizerlijke gebouwen, uitgestrekte rijstvelden, ommuurde steden en ruige, besneeuwde bergen, een ongelofelijk vriendelijke bevolking, een exotische keuken, reuzenpanda’s en een aantal wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de indrukwekkende 6.000 kilometer lange Chinese Muur, de Verboden Stad, de Drie Kloven op de Yangtze rivier en het beroemde Terracotta Leger. Tel daar moderne steden als Hongkong, Shanghai en Beijing aan toe, en bizarre activiteiten als de hoogste buitenlift ter wereld en het moge duidelijk zijn dat China een unieke reisbestemming is voor elk type reiziger.
klimaat China
Klimaattype: Gematigd klimaat met natte zomers (Chinaklimaat) (Cw)
Gem. temp. zomer Shanghai (juli-augustus-september): 23°C
Gem. temp. winter Shanghai (januari-februari-maart): 4°C
Regenseizoen: mei tot oktober
Beste reistijd: maart tot mei en september tot november
China heeft gezien haar omvang veel uiteenlopende klimaten en het is goed daar rekening mee te houden als je je vakantie naar China plant. Het noordoostelijke deel en centraal China zijn in de zomer heet en in de winter koud, met veel zand- en stofstormen. Het zuidoostelijk deel kent een tropisch klimaat en heeft een regenperiode in de zomer. De kustregio heeft een zeeklimaat met vaak meer regen in de zomer. Tropische cyclonen komen van juli tot oktober voor.
Met warme en vochtige zomers heeft Beijing een landklimaat. De winters zijn koud en droog. Het voor- en najaar zijn vrij kort. De kans op helder weer is in Beijing beperkt door de smog in de stad. Het regenseizoen is in de zomer: in de maanden juli en augustus valt veertig procent van de jaarlijkse neerslag in hevige buien, vaak aan het eind van de middag. Omdat Shanghai zuidelijker ligt, is het daar vaak warmer, maar in de zomer is de luchtvochtigheid ook hier hoog. De winters zijn doorgaans droger.
Neerslag
Het regenseizoen valt in met name juni en juli, met gezien de grote verschillen in het land (flinke) uitlopers naar de periode ervoor en erna.
Beste reistijd
De beste reistijd voor je vakantie China zijn april, mei, september en oktober, hoewel het gezien de omvang van het land lastig is een advies voor een grote rondreis te geven. In het voor- en najaar omzeil je de drukte en heb je minder last van regenbuien.
reisadvies China
In algemene zin is China veilig om te bereizen tijdens een vakantie, uitgezonderd de provincie Xinjiang. Daar zijn diverse aanslagen gepleegd op met name vliegvelden, busstations en treinstations, waarbij tientallen doden zijn gevallen.
Coronavirus
Sinds december 2019 is er een uitbraak van een nieuw coronavirus in China. Het virus geeft luchtwegklachten en het virus breidt zich binnen China snel uit. Bekijk het meest recente reisadvies China met tips op de site van het Ministerie van Buitenlandse zaken.
Als u in China bent aangekomen, dan moet u zich binnen 24 uur registreren bij een politiebureau (Public Security Bureau). Verblijft u in een hotel, dan regelt het hotel dit voor u.
Altijd legitimeren
In China moeten mensen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen legitimeren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u met daarin uw visum. Let op: uw visum moet geldig zijn.
Arrestaties
Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten kunnen lang worden vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf worden beschuldigd. De autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlanders komen meestal niet op borgtocht vrij. Drugsgebruik en drugshandel worden zwaar bestraft, zelfs met de doodstraf. Het bezoeken van prostituees is strafbaar. De straf kan 15 dagen opsluiting zijn en een geldboete.
Maak geen foto’s van een demonstratie of opstootje. Maak ook geen foto’s van de politie en het leger.
Vergunning is nodig voor bezoek Tibet
Reizen naar de autonome regio Tibet kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Zo’n permit kunt u vóór uw reis aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dat leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.
Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio
Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.
Let op bij Chinees-Nederlandse nationaliteit
China kent geen dubbele nationaliteit. Heeft u een Chinees en Nederlands paspoort, dan zien de Chinese autoriteiten u als een Chinees burger. Dat kan problemen opleveren als u hulp nodig heeft van de ambassade. De Chinese autoriteiten kunnen dan weigeren toestemming te geven om u te helpen. Ook als u afstand hebt gedaan van de Chinese nationaliteit en met een Nederlands paspoort naar China reist kan dit voorkomen. Reist u naar China, neem dan de papieren mee waarop staat dat u afstand hebt gedaan van de Chinese nationaliteit.
Nederlandse ambassade in Peking
Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Peking.
Kleine criminaliteit
Vooral paspoorten, laptops en mobiele telefoons zijn in trek bij zakkenrollers. Neem altijd een officiële taxi met een taxibordje en meter, vooral als u alleen bent en ’s nachts vervoer nodig heeft. Zo voorkomt u mogelijke onenigheid over de prijs van de rit. Soms eindigt dat met agressie of geweld.Vraag ook altijd om een bonnetje met het taxinummer.
Soms bieden Chinese jongeren die goed Engels spreken hun diensten aan als ‘gids’. Zij willen u dan helpen met het bezoeken van bijvoorbeeld een thee-ceremonie of een museum. Ook komt het voor dat mensen die u per toeval ontmoet u willen leiden naar een (thee)winkel, massagesalon of bar. Dergelijke uitstapjes eindigen soms met een hoge rekening, die u u contant, via uw bankkaart of met uw creditcard moet betalen. Weigert u te betalen, dan kunt u bedreigd worden met geweld.
Zakelijke conflicten komen regelmatig voor in China. Soms wordt gedreigd met geweld. Overkomt u dat, doe dan altijd aangifte bij de Chinese politie.
Blijf bereikbaar in noodsituaties
In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Gezondheid
In de grote steden bieden veel ziekenhuizen goede zorg. Buiten de grote steden zijn de ziekenhuizen vaak eenvoudig en is de medische zorg minder goed. Medische behandeling moeten meestal contant betaald worden. De rekeningen kunnen hoog zijn. Houd hier rekening mee als u een verzekering afsluit.
Neem medicijnen mee vanuit Nederland. Ook de gewone reismedicijnen. De bijschriften van Chinese medicijnen zijn alleen in het Chinees. En ze zijn niet van dezelfde kwaliteit als in Europa.
In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar China reist.
Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling en andere waarden in verschillende grote steden op:
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.
Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.
Natuurgeweld
In China kunnen van mei tot en met november tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
In China komen aardbevingen voor. Vooral in het westen.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
Tips van de ambassade
In China worden buitenlandse en internationale rijbewijzen niet erkend. Alleen personen met een Chinees rijbewijs kunnen in China een auto huren.
Verkeersveiligheid
In China is het aantal auto’s sterk gegroeid. Chauffeurs zijn vaak onervaren. Dat zorgt voor een groot aantal verkeersongevallen. Let op in het verkeer en op straat.
Facebook en Twitter geblokkeerd, Google soms
China controleert het internet. Websites als Facebook, YouTube en Twitter zijn altijd geblokkeerd. Sommige websites en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn soms geblokkeerd. Wilt u altijd toegang tot internet, dan heeft u een VPN-verbinding nodig. Een goede VPN biedt uitkomst als u via sociale netwerken contact wilt blijven houden met familie en vrienden.
Niet alle pinpassen werken overal
U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En zo mogelijk verschillende creditcards.
Hou kaartje op zak met Chinees- en Engelstalige contactgegevens
De Chinese taal is vaak een obstakel. Zeker als u in de problemen raakt. Zorg dat u altijd een visitekaartje op zak heeft van een contactpersoon of van uw hotel. En dat de gegevens er in het Chinees en in het Engels op staan. Dan kunt u altijd de hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt. En u kunt altijd terug naar uw verblijfadres.
Verlies paspoort
Bent u uw paspoort verloren? Doe dan direct aangifte bij het Public Security Bureau. Neem direct contact op met de ambassade voor een vervangend nooddocument.
vaccinaties China
Het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor China de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinatie tegen gele koorts is voor China alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je China binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor China aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
visumplicht China
Reisdocumenten China
Je hebt voor je reis naar China een visum nodig. Dat kan je online aanvragen bij het China Visa Application Service Center (CVASC). Je moet je paspoort mee opsturen met de aanvraag, het paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn. Je krijgt een visum voor maximaal negentig dagen. Je hebt ook een geldige hotelreservering en een uitdraai van je vliegtickets nodig voor je aanvraag.
Snellere aanvraag met E-visum China
Je kan ook je visum China aanvragen via E-visums.nl, kijk hier voor uitleg visum China aanvragen. Hiermee kan je het land 21 dagen bezoeken, en je hoeft je paspoort niet op te sturen. Groot voordeel is dat deze Nederlandse organisatie je ook door de procedure heen helpt, de Chinese variant is aardig ingewikkeld. De kosten voor dit visum bedragen 162,55 euro per persoon, je kan het alleen samen met iemand anders – die gelijktijdig reist – aanvragen.
Legitimatie in China zelf
In China moeten mensen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen legitimeren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u met daarin uw visum. Let op: uw visum moet geldig zijn.
Vergunning is nodig voor bezoek Tibet
Reizen naar de autonome regio Tibet kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Zo’n permit kunt u vóór uw reis aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dat leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.
Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio
Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.
Let op bij Chinees-Nederlandse nationaliteit
China kent geen dubbele nationaliteit. Heeft u een Chinees en Nederlands paspoort, dan zien de Chinese autoriteiten u als een Chinees burger. Dat kan problemen opleveren als u hulp nodig heeft van de ambassade. De Chinese autoriteiten kunnen dan weigeren toestemming te geven om u te helpen. Ook als u afstand hebt gedaan van de Chinese nationaliteit en met een Nederlands paspoort naar China reist kan dit voorkomen. Reist u naar China, neem dan de papieren mee waarop staat dat u afstand hebt gedaan van de Chinese nationaliteit.
valuta China
Valuta
De munteenheid in China is de Yuan renminbi (RMB). De Yuan is onderverdeeld in tien jiao, die ook weer zijn onderverdeeld in tien fen. Er zijn munten van 2 en 5 fen, 1 en 5 jiao en 1 yuan en biljetten van 1, 2 en 5 jiao en 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 yuan.
Bekijk hier de huidige koers van de Yuan renminbi.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Yuan eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Yuan renminbi.
Wisselen
Je kunt in China bij banken, hotels en wisselkantoren Euro”s omwisselen in Yuan. Bij hotels krijg je over het algemeen een wat slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.
Zorg ervoor dat je niet teveel yuans wisselt, want je kunt ze niet meer terugwisselen en zult ze dus allemaal moeten uitgeven voor vertrek of ze moeten meenemen bij vertrek.
Kijk uit dat je geen gescheurde of oude biljetten krijgt, want deze worden op veel plaatsen geweigerd. Kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan, want daar zijn er relatief veel van.
Pinnen
In China kun je in beperkte mate pinnen met je pinpas met een Cirrus- of Maestrologo. Met name in de grote steden kun je terecht met je pinpas. Op het platteland is pinnen veelal niet mogelijk.
Actuele informatie over geldautomaten in China kun je vinden op: www.mastercard.com/atmlocator en www.atmlocator.info.
Credit Card
Creditcards worden in de grote steden en in toeristische gebieden bij grote hotels, restaurants, winkels geaccepteerd. Daarbuiten kun je in maar zeer beperkte mate terecht met je creditcard.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in China geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur.
Prijsniveau in China
Het prijsniveau ligt in China lager dan in Nederland en België.
Fooien
Het geven van fooien is in China niet gebruikelijk. De fooien zijn vaak inbegrepen bij de hotel- en restaurantrekening. Met name in kleinere steden is het zeer ongebruikelijk om een fooi te geven in een restaurant. In dure restaurants wordt evenmin een fooi verwacht, al is men daar meer gewend aan het ontvangen van fooien. Taxichauffeurs in China verwachten geen fooi.
Vreemde valuta bestellen
Tegenwoordig is het niet moeilijk om buitenlandse valuta te bestellen. Via het internet is dit snel en comfortabel gedaan. Dat kan via GWK Travelex. Daar kun je online buitenlandse valuta bestellen en bij elk GWK kantoor ophalen. Makkelijk is dat dit ook op luchthaven Schiphol gedaan kan worden. Ook kun je via internet heel gemakkelijk Travellers cheques of een Cash Passport bestellen.
– Bestel direct online Yuan
– Bestel direct online Travellers cheques
– Bestel direct online Cash Passport
feestdagen China
De belangrijkste feestdagen die jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkeren in China zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Chinees Nieuwjaar |
januari/februari |
Internationale Vrouwendag |
8 maart |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Jeugddag |
4 mei |
Kinderdag |
1 juni |
Partijdag |
1 juli |
Legerdag |
1 augustus |
Lerarendag |
5 september |
Oprichtingsdag VRC |
1 oktober |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent China nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil China
Het is in China 6 uur later dan in Nederland en België. De tijd geldt voor het hele land en wordt ook wel “Beijing-time” genoemd. Soms hanteren kleine lokale bevolkingen nog een soort van eigen tijdsysteem naast de “Beijing-time”.
taal China
De officiële taal van China is het Chinees. De Chinese taal bestaat uit een verzameling van 7 hoofdtalen en vele lokale talen en dialecten.Putonghua is de spreektaal en is afgeleid van het Mandarijn.
Op toeristische plaatsen kun je meestal ook wel terecht met Engels, maar daarbuiten wordt er in China beperkt Engels gesproken.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in China worden gesproken.