Afrika met een vleugje Azië
Madagascar is een eiland in de Indische Oceaan ten Oosten van Afrika. Het is het op vier na grootste eiland ter wereld en hoewel het land bij Afrika hoort is het niet typisch Afrikaans. Je treft er namelijk een mengeling van Afrikaanse en Aziatische invloeden. De bevolking heeft uit beide werelddelen eigen gebruiken en geloof meegenomen. Uit Azië riksja’s en rijstterrassen, uit Afrika bijgeloof en uitbundigheid en ook in de huidskleur zie je alle varianten van geel tot zwart.
Met een biodiversiteit die je nergens anders ter wereld vindt, is Madagascar ook nog eens een paradijs voor de natuurliefhebber. Zo herbergt het land vele soorten lemuren (halfapen) die alleen hier voorkomen, unieke soorten baobab-bomen en nergens ter wereld zijn zoveel soorten kameleons.
Je kan prachtige wandelingen maken door het canyon landschap van Isalo, het tropische woud van Périnet en ook het Ankarana Park met zijn rotsformaties en de weelderige Amberbergen zijn de moeite van het verkennen waard. Daarnaast is Madagascar ook nog eens bekend om zijn schitterende kustgebieden met vaar-, duik – en snorkelmogelijkheden en de prachtige palmenstranden op de eilanden ten westen van het hoofdeiland, zoals Nosy Be. Al met al dus een fantastische, afwisselende reis- of vakantiebestemming.
klimaat Madagascar
Klimaattype: Tropisch klimaat (Aw, maar in het oosten Af) met uitzondering van:
– het zuiden: een Woestijnklimaat (BW)
– de hooggelegen gebieden: een gematigd klimaat (Cw)
Gem. temp. zomer (januari-februari-maart): 15°C
Gem. temp.: winter (juli-augustus-september): 22°C
Regenseizoen: november tot april
Beste reistijd: april tot november
Madagascar heeft een tropisch klimaat, maar de temperatuur en de hoeveelheid neerslag is toch erg verschillend op de verschillende delen van het eiland. De temperatuur en neerslag worden met name bepaald door de hoogte. Hoe hoger je komt, hoe koeler het is.De winter in Madagascar is de periode van mei tot september. In deze periode varieert de temperatuur van ca. 25 graden aan de kust tot ca. 18 graden in de bergen. Wel kan de temperatuur hier na zonsondergang dalen tot het vriespunt. De zomer duurt in Madagascar van november tot maart. In deze maanden is het warmer met overdag temperaturen van zo”n 35 graden aan de kust en zo”n 28 graden in de bergen.
Neerslag
Madagascar kent twee seizoenen: een droog seizoen van mei tot oktober en een regenseizoen van november tot april. In november valt gewoonlijk de meeste neerslag en deze gaat vaak gepaard met onweer. In de maanden januari tot maart kunnen er bovendien cyclonen voorkomen.Aan de oostkust van het eiland regent het overigens het gehele jaar door. Het zuiden van Madagascar daarentegen heeft juist weer een droog klimaat; er valt slechts rond de 50mm regen in het jaar.
Beste reistijd
Over het algemeen is de beste tijd om een bezoek aan Madagascar te brengen de periode van april tot november. De temperaturen zijn dan aangenaam, gemiddeld zo’n 20 – 25 graden en er valt in deze periode weinig neerslag. In het binnenland en op de hoogvlaktes koelen de nachten echter flink af. De maanden februari en maart zijn de slechtste maanden om het eiland te bezoeken. Er komen dan namelijk regelmatig cyclonen voor (met name aan de noord-oostkust).
reisadvies Madagascar
Er zijn spanningen in het land, en in het verleden zijn ook Nederlandse toeristen in afgelegen gebied aangevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een extra waarschuwing af voor de volgende gebieden:
– Het eiland Nosy Be. Begin oktober 2013 doodde een vijandige menigte er 2 buitenlanders.
– Het binnenland in het algemeen. Gewelddadige aanvallen op buitenlandse toeristen door gewapende bendes nemen toe.
– De kustwateren rond Madagaskar. Daar zijn piraten actief. Deze piraten vormen een dreiging voor de koopvaardij, maar ook voor particuliere zeiljachten.
Gaat u naar deze gebieden? Volg dan de berichten in de media en informeer naar de veiligheidssituatie voordat u vertrekt. Bijvoorbeeld bij mensen die het gebied goed kennen.
Controleer voor vertrek ook altijd het actuele reisadvies op de site van het ministerie.
vaccinaties Madagascar
Het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Madagascar de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinaties die voor Madagascar verplicht zijn
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Madagascar alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Madagascar binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Een cholerastempel is altijd verplicht voor Madagascar.
Vaccinaties die voor Madagascar worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Madagascar aanbevolen:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
ambassades Madagascar
Nederlandse Consulaat (Hoofdpost: Ambassade Dar es Salaam, Tanzania)
Villa Christina n° 88
Lotissement Bonnet
Ivandry, Antananarivo, Madagascar
Telefoon: (+261) 202368231
Fax: (+261) 202368207
E-mail: [email protected]
Belgische Ere-consulaat (Hoofdpost: Ambassade Nairobi, Kenia)
Immeuble ASSIST – 3rd Floor –
Ivandry, Antananarivo, Madagaskar
Telefoon: +261 20 224 36 22
Fax: +261 20 224 36 29
E-mail: [email protected]
visumplicht Madagascar
Voor Madagascar heb je nodig:
- Een paspoort dat bij aankomst in Madagascar nog minimaal 6 maanden geldig is
- Een visum
- Een kopie van een vliegticket of een boekingsverklaring
Visum
Voor een bezoek aan Madagascar is een visum verplicht. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Madagascar in Brussel en het consulaat van Madagascar in Rotterdam. Het visum kost ongeveer € 60,- en is geldig voor drie maanden.
Vraag hier een visum aan voor Madagascar
LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij het consulaat of de ambasse van Madagascar.
Adressen ambassade van Madagascar in Nederland en België:
Nederland:
Consulaat Rotterdam
Heemraadssingel 97
3022 CB Rotterdam
Tel nr. 010-4255212
Fax: 010-4254940
België:
Ambassade Madagascar
Avenue de Tervuren 276B
11 50 Brussel
Tel nr. 00-332/7701726
Fax: 00-322/7723731
E-mail: [email protected]
valuta Madagascar
Valuta
De munteenheid in Madagascar is de Ariary (MGA). De Malagasy francs, jaren de munteenheid van Madagascar, wordt nagenoeg niet meer geaccepteerd. De Ariary is onderverdeeld in 5 iraimbilanja en wordt uitgegeven in munten van 1/5, 2/5, 1, 2, 4, 5, 10, 20 en 50 ariary en biljetten van 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 ariary.
Bekijk hier de huidige koers van de Ariary.
De Ariary is in Nederland en België niet verkrijgbaar. In Madagascar kun je Euro”s omwisselen in Ariary op de luchthaven in Antananarivo en bij banken en officiële wisselkantoortjes (bureaux de change) en in de grotere hotels, maar die bieden over het algemeen een wat minder gunstige wisselkoers. De Ariary kan niet worden terug gewisseld in Euro”s of in andere valuta, dus wisselen niet teveel tegelijk om.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Ariary eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Ariary.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Madagascar in toenemende mate mogelijk in Antananarivo en in een aantal andere grote steden in Madagascar.
Creditcard
Je kan in Madagascar bij de grotere, duurdere hotels betalen met een creditcard van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa. Verder worden creditcards in Madagascar in zeer beperkte mate geaccepteerd.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Madagascar geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 11:00 uur en van 14:00 uur tot 16:00 uur.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Madagascar een stuk lager dan dat in Nederland en België.
Fooien
Het geven van fooi in hotels en restaurants is in Madagascar zeer gebruikelijk. Een fooi van tien procent van de rekening is hierbij gangbaar.
feestdagen Madagascar
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Madagascar zijn:
Nieuwjaar 1 januari
Dag van de martelaren 29 maart
Dag van de arbeid 1 mei
Onafhankelijkheidsdag 26 juni
Maria Hemelvaart 15 augustus
Allerheiligen 1 november
Kerst 25 december
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Madagascar nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Madagascar
In Madagascar is het tijdens onze wintertijd twee uur later dan in Nederland en België. Gedurende onze zomer bedraagt het tijdsverschil met Nederland en België 1 uur.
Check hier de actuele tijd in Madagascar.
taal Madagascar
Officiële taal van Madagascar
De drie officiële talen van Madagascar zijn het Malagasy, het Frans en het Engels. Het Malagasy wordt door de verschillende bevolkingsgroepen op verschillende wijzen gesproken.
Andere talen in Madagascar
In Madagascar kun je redelijk terecht met Engels, al wordt het Frans meer gesproken. Een Frans woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.