Denemarken, knusse familiebestemming met een vriendelijke bevolking
Denemarken is een knusse bestemming met vriendelijke inwoners op relatief korte afstand van Nederland. Het land heeft zelfs wel iets van Nederland. Zo vind je er weilanden, boerderijen, kleine dorpjes en een lange kuststrook, die met name in West-Jutland met zijn zandstranden, wadden, duinen en zelfs dijken erg op de Nederlandse kust lijkt.
Toch is het land op sommige plaatsen ook weer heel anders dan Nederland. Zo bestaat Denemarken uit vele verschillende eilanden en vind je aan de oostkant van een land een kuststrook die met haar fjorden juist weer meer Scandinavisch aandoet. Al met al is Denemarken een veelzijdige bestemming met water, bossen, stranden, rust en ruimte, middeleeuwse kastelen, gemoedelijke dorpjes en levendige steden zoals de hoofdstad Kopenhagen.
De kustlijn van 7.500 km en een aantal attracties die bij kinderen zeer tot de verbeelding spreken, zoals Legoland, het beeld van de kleine zeemeermin en het pretpark Tivoli, maken het ook een goede bestemming voor het gezin.
klimaat Denemarken
Klimaattype: Gematigd zeeklimaat (Cf) en een poolklimaat (EF) in Groenland
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 19°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 0°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: april tot oktober en half juni tot half september voor Groenland
Denemarken
Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat en is qua klimaat vergelijkbaar met Nederland en België. Net als bij ons kent Denemarken dan ook een vrij mild klimaat met aangename zomers en zachte winters. Gemiddeld genomen is het met een gemiddelde jaartemperatuur van 7 graden °C iets kouder dan in Nederland en België. Doordat Denemarken relatief klein is en aan vrijwel aan alle zijden door zee is omgeven, zijn de klimaatverschillen in het land zeer gering. De koudste maand is over het algemeen februari met een gemiddelde temperatuur van zo”n 0°C. De lentemaanden april en mei zijn in Denemarken mild. De zomer is meestal warm en over het algemeen zonniger dan in Nederland en België. De herfstmaanden zijn qua weer vergelijkbaar met Nederland en België, alleen de temperatuur is iets koeler.
Neerslag
Gemiddeld valt er in Denemarken 600 mm neerslag per jaar en het aantal regendagen ligt tussen de 120 en 200 dagen per jaar, het meeste valt van augustus tot en met oktober. De droogste periode is tussen eind april en begin juni. Het zuiden van Jutland is het natste gebied, hier valt jaarlijks meer dan 900 millimeter neerslag.
Beste reistijd
De beste tijd om Denemarken te bezoeken is over het algemeen de periode van april tot oktober. In deze maanden is de temperatuur het meest aangenaam en schijnt de zon veelvuldig.
Groenland
Groenland heeft een poolklimaat met regionaal grote verschillen. Het binnenland is door de ijskap zeer koud met in de winter soms temperaturen van -50°C terwijl het klimaat aan de kust door de invloed van de zee zacht is met temperaturen die in de zomer kunnen oplopen tot 20°C.
Neerslag
In Groenland valt relatief veel neerslag dat het hele jaar door in de vorm van sneeuw kan vallen. In de zomer is de zuidelijke kust het natste gebied. Hier valt jaarlijks 2500 millimeter. Noord-Groenland is in juni één van de zonnigste plaatsen van de hele wereld. De middernachtzon is aanwezig en ook in zuidelijker delen van Groenland wordt het rond 21 juni niet echt donker. In december daarentegen schijnt de zon in heel Groenland niet.
Beste reistijd
De beste tijd voor een bezoek aan Groenland is de periode van half juni tot half september. Het weer is dan gunstig, er is volop daglicht en de interessante bestemmingen zijn doorgaans goed per boot of helikopter bereikbaar. Wel zijn er van eind juli tot begin augustus heel veel muggen. Het is dan ook aan te raden om in die periode goede muggenolie mee te nemen.
reisadvies Denemarken
Er zijn geen risico’s voor reizen naar Denemarken. Mochten er toch eens actualiteiten zijn, hier vind je de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
vaccinaties Denemarken
Er zijn geen vaccinaties verplicht.
Vaccinaties die voor Denemarken worden aangeraden
Voor Denemarken wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt. Teken encefalitis komt alleen in het zuiden van Denemarken voor.
visumplicht Denemarken
Voor Denemarken heb je nodig:
– Een geldig paspoort of identiteitskaart
Adressen Deense ambassade in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Denemarken
Koninginnegracht 30
2514 AB Den Haag
Tel. +31 070 302 59 59
E-mail: [email protected]
Website: www.ambhaag.um.dk
België:
Ambassade Denemarken
Rue d’Arlon/Aarlenstraat 73
1040 Bruxelles/Brussel
Tel. +32 02 233 09 23
E-mail: [email protected]
Website: http://belgien.um.dk/
valuta Denemarken
De munteenheid in Denemarken is de Deense Kroon (DKK). De Deense Kroon is onderverdeeld in 100 øre en wordt uitgegeven in munten van 25 en 50 øre en 1, 2, 5 en 10 Kroon en biljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 Kroon.
Bekijk hier de huidige koers van de Deense Kroon.
Je kunt in Denemarken bij banken en wisselkantoren Euro’s omwisselen in Deense Kronen. Sommige banken weigeren echter bankbiljetten van 500 of 1000 Euro om te wisselen.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Deense Kroon eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Kroon.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Denemarken op zeer veel plaatsen mogelijk.
Creditcard
Creditcards worden in Denemarken algemeen geaccepteerd.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Denemarken geopend van maandag tot en met woensdag en op vrijdag 09:30 uur tot 17:00 uur en op donderdag van 9:30 uur tot 18:00 uur.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Denemarken iets hoger dan dat in Nederland en België.
Fooien
In Denemarken is het gebruikelijk om in restaurants, bars en eetgelegenheden een kleine fooi achter te laten. Ook taxichauffeurs verwachten over het algemeen een kleine fooi.
feestdagen Denemarken
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Denemarken zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Dag van de Constitutie |
5 juni |
Kerst |
25 en 26 december |
Oudjaar |
31 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Denemarken nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Denemarken
In Denemarken is het het gehele jaar dezelfde tijd als in Nederland en België.
taal Denemarken
De officiële taal van Denemerken is het Deens, al zijn in de verschillende regio”s de dialecten vrij afwijkend van elkaar. In Zuid-Jutland wordt door een minderheid van de inwoners Duits en Noord-Fries gesproken.
Over het algemeen kun je in Denemarken redelijk goed terecht met Engels. Desondanks kan het handig zijn om een taalgidsje Deens mee te nemen.