Hongarije, stoere natuur en heilzame bronnen

Hongarije ligt in Centraal-Europa en wordt doorsneden door de Donau. Meest bekend zijn uiteraard hoofdstad Boedapest en het Balatonmeer, met de vele fijne strandjes. Maar het land telt ook maar liefst tien nationale parken, 38 beschermde natuurgebieden en heel veel natuurreservaten. De karstgrotten van Aggtelek op de grens van Hongarije en Slowakije bestaan uit maar liefst 712 grotten, heel anders is weer de Hortobágy-poesta. Bij het grootse kunstmatige meer Tisza-meer kan je vissen op karpers, brasem, snoek en meerval.

Zonder gids kan je heel veel verschillende routes hiken, maar je kan ook met een gids op pad van het pad af. Je kan groter wild tegenkomen, maar ook op zoek naar kleurrijke mineralen of naar de sneeuwwitte rhyolietvelden in de buurt van Kázár. Overnachten kan je op het platteland of in ecolodges, waar je mee kan helpen met de gastvrije lokale bevolking.

En wist je dat Hongarije ook bekend staat om de heilzame warmwaterbronnen?

klimaat Hongarije

Klimaattype: Landklimaat (Df)

Hongarije heeft een landklimaat, dat een matigende invloed ondergaat van Atlantische en mediterrane (vanuit de Adriatische Zee) stromingen.

Het land heeft over het algemeen koude, natte winters en warme zomers. De koudste maanden zijn december t/m februari. In die periode kunnen de temperaturen variëren van rond het vriespunt in het westen en zuidwesten, tot -15° C in de vlaktes in het zuidoosten. De gemiddelde temperatuur tussen half juni en half september varieert van 20° C in het noordwesten tot 32° C in het

Hongarije heeft Europees gezien vrij veel zonne-uren, namelijk gemiddeld 2000 uur per jaar en er valt relatief weinig neerslag (500 mm per jaar) . De droogste maand is september met een gemiddelde neerslag van 33mm, en is daarom de beste maand om het land te bezoeken. De natste maanden zijn mei en juni met een neerslag van gemiddeld 72 respectievelijk 80 mm.

In de winter is het land vaak bedekt met een dik sneeuwtapijt. Op gemiddeld meer dan dertig dagen per jaar ligt er sneeuw in Hongarije. Vooral in de heuvels en het middelgebergte is dit het geval.

reisadvies Hongarije

Er zijn geen bijzondere risico”s voor reizen naar Hongarije. Zorg wel voor een goede reisverzekering, want de medische zorg in Hongarije is niet zo goed als in Nederland. Bij ernstige medische problemen moet je terug naar Nederland gebracht kunnen worden.

Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tips van de ambassade

Zorg dat je vanaf het vliegveld een betrouwbare taxi neemt door de zwarte lijn vanaf de bagageband naar buiten te volgen.

vaccinaties Hongarije

Voor Hongarije zijn geen inentingen verplicht.

Inentingen die worden aanbevolen

Er wordt voor Hongarije inenting tegen teken encefalitis aangeraden als je langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november of op andere wijze meer risico loopt.

ambassades Hongarije

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Hongarije

Nederlandse Ambassade
Kapás u. 6-12.
Víziváros Office Center
H-1027 Budapest

Hongarije

 

Tel. +36 1 3366300
E-mail: [email protected]

Website: http://hongarije.nlambassade.org/locaties/ambassade-in-boedapest.html

Openingstijden: maandag-vrijdag 10:00-12:00

Belgische Ambassade
Buda Business Center
1027 Budapest
Kapàs u. 11-15. III.étage

Tel. + (36) (1) 457.99.60
Fax + (36) (1) 375.15.66

E-mail: [email protected]

Website: http://www.diplomatie.be/budapestnl

visumplicht Hongarije

Voor Hongarije heb je nodig:

– Een geldig paspoort of toeristenkaart

Visum

Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Hongarije. Nederlanders en Belgen hebben dan ook geen visum nodig voor een reis of vakantie naar Hongarije.

Adressen ambassade Hongarije in Nederland en België

Nederland
Ambassade Hongarije
Hogeweg 14
2585 JD Den Haag

Tel: 070-3500404
Fax: 070-3521749

E-mail: [email protected]
Website: http://haga.gov.hu/en

Openingstijden: maandag-donderdag 08:00-13:00 en 14:00-16:30, vrijdag 08:00-12:00

België
Ambassade Hongarije
De Groene Jagerlaan 44
1180 Ukkel

Tel nr. 02.348.18.00
Fax: 02.347.60.28

E-mail: [email protected]

valuta Hongarije

De munteenheid in Hongarije is de forint (Ft). De forint is onderverdeeld in 100 filler en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 forint en biljetten van 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 forint.

Bekijk hier de huidige koers van de Hongaarse Florint.

Buitenlandse valuta kunnen onbeperkt worden in- en uitgevoerd, maar moeten bij een bedrag boven de 1 miljoen forint bij binnenkomst in het land wel worden aangegeven.

Pinnen en creditcard

In Hongarije kan je goed terecht mer je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Met name in Boedapest kun je bij alle geldautomaten met je pinpas geld pinnen.

Openingstijden banken

De banken in Hongarije zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met donderdag van 8:00 tot 15:00 en vrijdag van 8:00 tot 13:00.

Prijsniveau in Hongarije

Het prijsniveau ligt in Hongarije iets lager dan in Nederland en België.

Fooien in Hongarije

Het geven van fooien is in Hongarije net zo gebruikelijk als in Nederland en België. Over het algemeen is het gebruikelijk om in Hongarije in restaurants een fooi te geven van 5 tot 10%. Ook in de hotels wordt meestal een fooi verwacht.

feestdagen Hongarije

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Hongarije zijn:

Nieuwjaar1 januari
Dag van de Revolutie15 maart
Dag van de Arbeid1 mei
Dag van de Sint Stephen20 augustus
Dag van de Republiek23 oktober
Allerheiligen1 november
Kerst25 en 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Hongarije nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil Hongarije

Hongarije bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland en België, namelijk in de zone GMT+1.

Ook het veranderen van wintertijd naar zomertijd vindt op dezelfde tijd plaats als in Nederland en België.

taal Hongarije

De officiële taal van Hongarije is het Hongaars, dat door 98,5% van de bevolking wordt gesproken. Het Hongaars behoort tot de Fins-Oegrische taalgroep en heeft in het verleden Turkse, Duitse en Slavische woorden overgenomen.

Doordat de taal nauwelijks verwant is met andere talen in Europa is Hongaars moeilijk te leren. Andersom hebben Hongaren vaak ook moeite met buitenlandse talen. Desondanks kun je in Hongarije in toenemende mate terecht met Engels en Duits (en dan met name bij de jongeren).

Hoogtepunten in Hongarije

Het complex telt 21 baden en allerhande extra faciliteiten. Het bad ligt in het stadspark.

Wijn proeven

In het noordelijke gedeelte maak je echter ook kennis met het echte Hongaarse plattelandsleven. In het zuiden vind je eindeloze steppen – de Hongaarse poesta – levendige steden en geneeskrachtige baden.

Afkoelen Balatonmeer

Weetje: het water maar twee meter diep. Daardoor warmt het zoete water snel op, en is het niet echt afkoelen, maar je kan in het midden zelfs helemaal van de ene kant van het meer naar het andere lopen. Het meer wordt immers bijna in tweeën gesplitst door het schiereiland Tihany.

Met een gids fiets je door de stad, en ga je vaak net wat verder dan je zelf zou doen. Rij bijvoorbeeld naar de retro buitenwijken en krijg van een Nederlandse local uitleg over de geschiedenis.

Bezoek in Boedapest zeker het Parlementsgebouw, het Vissersbastion, het Millenniummonument en de Kettingbrug.

Reistips voor Hongarije

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Hongarije

Actief Europa, Toffe Roadtrips

In één week 5 steden in 4 landen. Geen tijd te verliezen! Stad nummer drie; Budapest!

"Ooit waren er de drie zustersteden; Pest, Buda en Obuda. De wortels van Buda en Obuda gaan terug tot op z'n minst de vroeg Romeinse

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Hongarije

Reizen naar Hongarije

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Busreizen

10-daagse busrondreis Hongaarse Hoogtepunten

Prachtige reis naar het nog onbekende noorden van Hongarije. Vanuit het stadje Eger ontdekken we vele bezienswaardigheden.

Land : Hongarije
Aanbieder : De Jong Intra
prijs vanaf : 749.00
Lees Meer

reizen/actieve vakanties

Fietsvakantie langs de Donau van Wenen-Boedapest

Het Oostenrijkse Wenen en het Hongaarse Boedapest vormen begin- en eindpunt van deze nieuwe fietsreis. Nationale parken, wijngaarden, drie juwelen van hoofdsteden (want u gaat ook naar het Slowaakse Bratislava), pittoreske oeverdorpen, uitgestrekte l

Land : Hongarije
Aanbieder : Kras
prijs vanaf : 499.00
reisduur : 8
Lees Meer

Actieve rondreizen

Kookreis Boedapest, 4 dagen

Een leuke stad, een rijke geschiedenis, gezellige restaurantjes, leerzame workshops over koken en vooral veel, heel veel proeven! Deze city trip heeft het allemaal en dat op een steenworp afstand van huis.

Land : Hongarije
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 995.00
Lees Meer

reizen/actieve vakanties

Fietsvakantie langs de Donau van Wenen-Boedapest

Bent u op zoek naar de reis `Fietsen in East Anglia`? Kijk dan hier!Het Oostenrijkse Wenen en het Hongaarse Boedapest vormen begin- en eindpunt van deze nieuwe fietsreis. Nationale parken, wijngaarden, drie juwelen van hoofdsteden (want u gaat ook na

Land : Hongarije
Aanbieder : Kras
prijs vanaf : 499.00
reisduur : 8
Lees Meer

reizen/actieve vakanties

Fietsvakantie langs de Donau van Wenen-Boedapest

Het Oostenrijkse Wenen en het Hongaarse Boedapest vormen begin- en eindpunt van deze nieuwe fietsreis. Nationale parken, wijngaarden, drie juwelen van hoofdsteden (want u gaat ook naar het Slowaakse Bratislava), pittoreske oeverdorpen, uitgestrekte l

Land : Hongarije
Aanbieder : Kras
prijs vanaf : 539.00
reisduur : 9
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Hongarije

Reisgidsen

Reisgids Budapest and Hungary - Hongarije | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Hongarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer

Woordenboeken

Woordenboek Phrasebook & Dictionary Hungarian - Hongaars | Lonely Planet

Handige taalgids Engels - Hongaars en omgekeerd. Veel thematische hoofdstukken met zinnen en basis woordenschat. In binnenzakformaat!Hungarian is a unique language. Though distantly related to Finnish, it has no significant similarities to any o

Land : Hongarije
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 7.50
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!