Curacao, meer dan slechts een tropische bestemming
Curaçao is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Met het onbewoonde Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, het is het grootste eiland binnen de voormalige Nederlandse Antillen. Het hoogste punt van het eiland is de Sint Christoffelberg, 375 meter hoog. Het eiland bestaat uit koraalkalk en vulkanisch gesteente.
Curaçao is typisch een bestemming waarbij reizigers vooral aan zon, zee en strand denken. De geschiedenis van het inderdaad tropische eiland gaat echter eeuwen terug in de tijd. Die historie zie je terug bij de diverse landhuizen en in de musea op het eiland en is zeer de moeite waard om te bezoeken. Curaçao heeft zes natuurlijke havens, die zijn ontstaan doordat de zee de koraalkalk heeft uitgehold. Je kan er prachtige duiken maken, bijvoorbeeld in het Mushroom Forest (paddenstoelenbos): een onderwaterbos met grote koralen in de vorm van paddenstoelen.
In het westen van het eiland zijn twee natuurgebieden: het Christoffelpark en het nationaal park Shete Boka, waar zeeschildpadden voorkomen. Er leven ook hagedissen op het eiland, allerlei tropische vogels en een aantal speciale vleermuissoorten. De Hato grotten zijn een uitgebreid netwerk van stalactieten en stalagmieten en tekeningen van wel 1500 jaar oud. Naast hiken zijn er ook mogelijkheden om te fietsen of paard te rijden!
Genoeg dus naast de geweldige stranden, die Curaçao uiteraard sowieso tot een prachtige bestemming maken.
klimaat Curacao
Klimaattype: Tropisch savanneklimaat
De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar. Het verschil tussen de laagste gemiddelde etmaaltemperatuur en de hoogste is binnen één jaar slechts 3 graden. Het verschil in jaargetijde zit hem in de neerslag
Wel zit er een duidelijk verschil in het neerslagpatroon. Vanaf februari tot en juni is het droog, het aantal millimeters regen blijft dan vrijwel altijd onder de grens van dertig millimeter. Januari, juli, augustus en september zijn met hoeveelheden tussen de veertig en vijftig millimeter gemiddeld per maand iets natter. De laatste drie maanden van het jaar vormen de beduidend nattere periode waarbij er maandelijks rond de honderd millimeter neerslag geregistreerd wordt. Niet genoeg om van een echt regenseizoen te spreken, maar wel aanzienlijk meer dan de andere maanden. De luchtvochtigheid is met 75-80% wel hoog. Zeker langs de zuidkust kan het bij het ontbreken van een duidelijk voelbare wind dan klam en benauwd aanvoelen.
De zon schijnt gemiddeld ruim acht uur per dag op Curacao. Er zijn vaak wel wat wolken, maar die waaien eenvoudig over naar het vasteland.
Orkanen
In het Caribisch gebied is er vanaf begin juni tot begin december kans op orkanen en tropische stormen, maar ze komen er zelden voor. Niet voor niets heten de eilanden waar Curaçao toe behoort de Benedenwindse Eilanden. Hoewel het eiland dus zelf zelden wordt getroffen, heeft het wel degelijk last van orkaanactiviteit in de regio. De wind kan erg ruw worden en golven kunnen hard op de kust van het eiland slaan met alle gevolgen van dien. Ook zijn grote hoeveelheden regen mogelijk als gevolg van orkaandepressies in de nabije omgeving.
reisadvies Curacao
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen reisadvies voor Curacao opgesteld. Er zijn geen grote risico’s bekend, al is er wel criminaliteit, zeker in een aantal delen van Willemstad. Drugsbezit is bovendien streng verboden.
vaccinaties Curacao
Thuisvaccinatie raadt voor Curaçao de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Curaçao alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Curaçao binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
ambassades Curacao
Er is geen ambassade, omdat Curacao onderdeel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao
Curaçaohuis
Postadres
e-mail: [email protected]
Telefoonnummer: 070 – 3066 111
visumplicht Curacao
Voor Curaçao heb je nodig:
– Een geldig paspoort
– Een geldig (vlieg- of boot-)retourticket
– Een bevestigde hotelkamerreservering voor de periode dat je op het eiland wilt blijven
Visum
Voor een verblijf op Curaçao van minder dan drie maanden is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Als je op het eiland wilt werken heb je een werkvergunning nodig.
Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad, Curaçao (VNW)
Scharlooweg 55,
Willemstad, Curaçao
Postbus 441
Tel: +599 94 34 32 00
valuta Curacao
Banken en geldautomaten
De banken zijn de gehele dag open van 8:00 tot 15:30 uur, van maandag tot en met vrijdag. De bank op de luchthaven is open van 8:00 tot 20:00 uur, van maandag tot en met zaterdag en van 9:00 tot 16:00 uur op zondag om geld te wisselen.
Met name in Willemstad en op de luchthaven zijn voldoende geldautomaten te vinden waar je met de gangbare Nederlandse bankpassen geld kunt opnemen. Hiervoor wordt, afhankelijk van de bank, wel een toeslag van enkele euro’s in rekening gebracht.
Pinnen op Curacao
Het is in steeds meer winkels en supermarkten mogelijk om je boodschappen te ‘pinnen’. Ook worden creditcards veelal geaccepteerd, let er wel op dat je doorgaans een toeslag betaalt.
feestdagen Curacao
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Curaçao zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Carnaval |
februari/maart |
Goede Vrijdag en Pasen |
maart/april |
Koningsdag |
27 april |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Hemelvaart |
mei |
Curaçao-dag |
2 juli |
Antillen-dag |
21 oktober |
Kerstmis |
25 en 26 december |
tijdsverschil Curacao
Het is op Curaçao 5 uur vroeger dan in Nederland en België en wanneer wij zomertijd hebben 6 uur.
taal Curacao
De officiële taal op Curaçao is Nederlands.