Oase van rust in de Hoorn van Afrika

Djibouti, officieel de Republiek Djibouti, is een klein in de Hoorn van Afrika in het oosten van Afrika. Het grenst aan Eritrea in het noorden, Ethiopië in het westen en zuiden, en Somalië in het zuidoosten. Verder grenst het aan de Rode Zee en de Golf van Aden. Jemen, dat op het Arabisch Schiereiland ligt, is slechts 20 kilometer van de kust van Djibouti verwijderd.

Djibouti staat bekend als een van de heetste landen ter wereld. Het land bestaat voor een groot deel uit woestijn, waar het bijna onmogelijk is om iets te verbouwen. In het oosten van het land bevinden zich smalle kustvlaktes en een kustlijn met veel prachtige witte zandstranden, met name rondom de Golf van Tadjoura. Het noorden van het land is bergachtig met als hoogste punt de Mousa berg.

Het land is nog niet echt ontdekt door toeristen en men leeft dan ook nog traditioneel in het land. De toeristen die het land bezoeken komen hier vooral om te duiken, want langs de 300 kilometer lange kustlijn bevinden zich een aantal prachtige duiklocaties. De twee beste duikstekken zijn Les sept frères (o.a. walvishaaien) en De Golf van Tadjourah.

Naast een aantal top-duiklocaties heeft Djibouti reizigers toch ook nog wel wat meer te bieden, zoals de hoofdstad Djibouti-stad. Deze grootste stad van het land is een levendige havenstad met oude koloniale gebouwen en gebouwen met een Arabische stijl. De stad heeft een bijzondere haven, een aantal mooie stranden en vele marktjes, waaronder een erg leuke kamelenmarkt.

Ook Maskali en Moucha, twee eilanden voor de kust van Djibouti, zijn interessant. Je vind hier namelijk prachtige stranden en je kunt er erg goed snorkelen.

Meer landinwaarts, bij de grens met Ethiopië, ligt het Abbémeer. Hier zie je vulkanisch gesteente in allerlei vormen. Ook is het een broedplaats voor allerlei soorten vogels zoals de flamingo, pelikaan en de ibis. In de omgeving van het meer vind je een aantal warmwaterbronnen waar vooral nomaden gebruik van maken.

Zeer de moeite waard is ook het Assalmeer, het laagste puntje van het Afrikaanse continent. Het is ook nog eens het heetste plekje ter wereld. Het meer zelf is ook heel bijzonder. De slapende vulkanen en het zwarte lavazand steken erg mooi af tegen het witte kalksteen bij het meer.

Tenslotte is er natuurlijk ook nog de woestijn, waarin je een aantal oases aantreft, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ook heb je kans om hier struisvogels, hyena”s, antilopen en gazellen tegen het lijf te lopen.

Het land staat verder bekend als relatief veilig in vergelijking met de omliggende landen. Dit maakt Djibouti tot een kleine oase van rust en orde temidden van de andere onrustige en chaotische Oost-Afrikaanse landen. Kortom, een ideale plaats om de batterij even op te laden tijdens of na een rondreis door Afrika.

Klimaattype: Woestijnklimaat (BW)Gem. temp. zomer (juli-augustus-september) 33°C Gem. temp. winter (januari-februari-maart) 25°C Regenseizoen: geen Beste reistijd: november-april

Djibouti heeft een uitgesproken woestijnklimaat met zeer weinig neerslag.

Er is een groot verschil in temperatuur tussen de winter en de zomer. De gemiddelde dagtemperatuur ligt van oktober tot april rond de 29 graden terwijl het in de zomer bloedheet is (met temperaturen tot wel boven de 45 graden Celcius). Juli is de heetste maand met een gemiddelde temperatuur van 36 °C. In deze maand waait ook de hete khamsin-wind.

Gemiddeld valt er in Djibouti zo”n 500 mm neerslag per jaar maar in veel plaatsen ligt dit gemiddelde veel lager. Djibouti kent niet echt een uitgesproken regenperiode maar over het algemeen is de kans op neerslag aan de kust het grootst in de periode van november tot maart en in het binnenland van april tot oktober.

Het aantal zonuren ligt het hele jaar door gemiddeld zo rond de 8 a 9 uur per dag.

Over het algemeen is de beste tijd om Djibouti te bezoeken de periode van november tot april. In deze maanden is de temperatuur iets aangenamer dan in de extreem hete zomer.

Er zijn risico’s voor een reis naar Djibouti. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, met name in de oude binnenstad van Djibouti, de wijk Balbala van Djibouti en plaatsen waar veel westerlingen komen. Het wegennet kan slecht zijn en bussen en taxi’s zijn vaak slecht onderhouden.

Raadpleeg altijd het meest recente reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier. 

Thuisvaccinatie raadt voor Trinidad en Tobago de volgende vaccinaties en inentingen aan:

Vaccinaties die voor Djibouti verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Djibouti alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Djibouti binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Een cholerastempel is verplicht als je over land Djibouti binnenkomt.

Vaccinaties die voor Djibouti worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Djibouti aangeraden:

– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Djibouti

Nederlandse Consulaat in Djibouti

Shell DjiboutiJetee DuparachyDjibouti

Postadres:B. P. 140 Djibouti

Tel.: 00-253-350334Fax: 00-253-353721

Belgisch Ereconsulaat in Djibouti

c/o Aéroport International, DjiboutiDjibouti

PostadresP.B. 204

Tel. + () (253) 341647Fax + () (253) 340723

E-mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Djibouti

Voor Djibouti heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Djibouti nog minimaal 6 maanden geldig is- Een visum- Een boekingsbevestiging of kopie ticket naar de volgende bestemming

Visum informatie Djibouti

Voor een verblijf in Djibouti is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Djibouti in Brussel. De kosten van het visum zijn € 37,50,-. Een visum voor een maximaal verblijf in Djibouti van 30 dagen wordt afgegeven op het vliegveld van Djibouti. Voor

Adressen Consulaat/Ambassade Djibouti in Nederland en België:

Nederland:

Consulaat in Gorinchem

Avelingen West 20

4202 MS Gorinchem

Tel.:0183-639.250

Fax: 0183-631.103

E-mail: [email protected]

België:

Ambassade Djibouti

Avenue Franklin Roosevelt 204

1050 Brussel

Tel nr. 023476967

Fax: 023476963

E-mail: [email protected]

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 14:30-17:00

Let op! Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Djibouti voor de actuele visuminformatie.

Valuta

De munteenheid in Djibouti is de Djibouti frank (DJF). De Djibouti frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 frank en biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 frank.

Bekijk hier de huidige koers van de Djibouti frank.

Je kunt in Djibouti geld wisselen bij de grote banken en hotels of bij geautoriseerde “bureaux de change” in de hoofdstad.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Djibouti frank eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de frank.

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Djibouti momenteel niet mogelijk.

Credit Card

Credit Cards worden in Djibouti slechts geaccepteerd door luchtvaartmaatschappijen en sommige van de grotere hotels.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Djibouti geopend van zaterdag tot en met donderdag van 07:15 uur tot 11:45 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Djibouti een lager dan dat in Nederland en België, maar wel weer hoger dan in vele andere Afrikaanse landen.

Fooien

Het geven van fooi is in Djibouti niet erg gebruikelijk.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Djibouti zijn:

Feestdagen Djibouti
Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Nationale Feestdag 27 en 28 juni
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. Naast deze nationale feestdagen kent Djibouti nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Djibouti kent geen zomer- en wintertijd. In de winter is het in Djibouti 2 uur en in de zomer 1 uur later dan in Nederland en België.

Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Djibouti.

De officiële talen van Djibouti zijn Frans en Arabisch.Naast deze talen spreekt men in het dagelijks leven Afaren Somali.

In gebieden waar wel eens toeristen komen spreekt men ook wel wat Engels. Desondanks kan een Frans woordenboekje erg handig zijn.

Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Djibouti worden gesproken.

Hoogtepunten in Djibouti

Je kan in Djibouti goed duiken

Geen voor de hand liggende bestemming, maar het onderwaterleven in Djibouti is zeker de moeite waard. De Rode Zee komt hier samen met de Indische Oceaan. In de periode van oktober tot januari biedt Djibouti een rustplaats aan trekkende walvishaaien en er zijn dan veel jongen. In dezelfde periode zijn er ook Mantaroggen, dolfijnen en allerlei soorten haaien te zien, zoals piloot-, rif- en verpleegsterhaaien, en zelfs tijger- en hamerhaaien.

Reizen naar Djibouti zijn een niche. Onder andere Desertroos biedt duikreizen aan.

Reistips voor Djibouti

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd.

Lees Meer

Inspiratie voor Djibouti

Slimme Reistips

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer v

Lees Meer Door: Reisbijbel

Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

Ik bevind me in een bar gelegen aan een plein omringd door Arabisch aandoende, meest twee verdiepingen hoge, panden met hoefijzervormige bogen en eronder vaak een galerij. De voertaal is Frans en de tap zou Belgisch bier schenken als dat niet op w

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Reisorganisaties Djibouti

Reisboeken en gidsen over Djibouti

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Somalië & Djibouti | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. The Horn of Africa has long been in turmoil, but it is a fascinating pl

Land : Djibouti
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 745 Noordoost Afrika en Midden Oosten | Michelin

Zeer populaire kaart van een deel van Afrika voor overlanders en mensen die meerdere landen gaan bezoeken. Helder en overzichtelijk kaartbeeld met mooie kleuren. Schaduwgebruik laat de belangrijkste berggebieden zien. De wegen zijn geclassificeer

Land : Djibouti
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Ethiopia, Djibouti - Ethiopië | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Djibouti
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Ethiopië, Somalië, Eritrea, Djibouti | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Djibouti
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids Birds of the Horn of Africa | Bloomsbury

The Horn of Africa has the highest endemism of any region in Africa, and around 70 species are found nowhere else in the world. Many of these are confined to the isolated highlands of Ethiopia and Eritrea, but a large number of larks specialise in

Land : Djibouti
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 51.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Ethiopia - Eritrea - Djibouti - Somaliland | Gizi Map

Mooie wegenkaart in prettige reliëfkleuren van Ethiopië. Met index en deelkaarten. Ook Eritrea, Somaliland en Djibouti staan op de kaart. Full colour geographical map with relief shading and a place name index. With extra maps of Addis Ababa

Land : Djibouti
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.25
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Djibouti | IGN - Institut Géographique National

Goede overzichtskaart van het Franse Cartografisch Instituut. Met autoroutes en stadsplattegronden van de belangrijkste steden. Indexed map showing relief and including an inset map of Djibouti city. Road classification distinguishes unsurfaced r

Land : Djibouti
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer