Oase van rust in de Hoorn van Afrika
Djibouti, officieel de Republiek Djibouti, is een klein in de Hoorn van Afrika in het oosten van Afrika. Het grenst aan Eritrea in het noorden, Ethiopië in het westen en zuiden, en Somalië in het zuidoosten. Verder grenst het aan de Rode Zee en de Golf van Aden. Jemen, dat op het Arabisch Schiereiland ligt, is slechts 20 kilometer van de kust van Djibouti verwijderd.
Djibouti staat bekend als een van de heetste landen ter wereld. Het land bestaat voor een groot deel uit woestijn, waar het bijna onmogelijk is om iets te verbouwen. In het oosten van het land bevinden zich smalle kustvlaktes en een kustlijn met veel prachtige witte zandstranden, met name rondom de Golf van Tadjoura. Het noorden van het land is bergachtig met als hoogste punt de Mousa berg.
Het land is nog niet echt ontdekt door toeristen en men leeft dan ook nog traditioneel in het land. De toeristen die het land bezoeken komen hier vooral om te duiken, want langs de 300 kilometer lange kustlijn bevinden zich een aantal prachtige duiklocaties. De twee beste duikstekken zijn Les sept frères (o.a. walvishaaien) en De Golf van Tadjourah.
Naast een aantal top-duiklocaties heeft Djibouti reizigers toch ook nog wel wat meer te bieden, zoals de hoofdstad Djibouti-stad. Deze grootste stad van het land is een levendige havenstad met oude koloniale gebouwen en gebouwen met een Arabische stijl. De stad heeft een bijzondere haven, een aantal mooie stranden en vele marktjes, waaronder een erg leuke kamelenmarkt.
Ook Maskali en Moucha, twee eilanden voor de kust van Djibouti, zijn interessant. Je vind hier namelijk prachtige stranden en je kunt er erg goed snorkelen.
Meer landinwaarts, bij de grens met Ethiopië, ligt het Abbémeer. Hier zie je vulkanisch gesteente in allerlei vormen. Ook is het een broedplaats voor allerlei soorten vogels zoals de flamingo, pelikaan en de ibis. In de omgeving van het meer vind je een aantal warmwaterbronnen waar vooral nomaden gebruik van maken.
Zeer de moeite waard is ook het Assalmeer, het laagste puntje van het Afrikaanse continent. Het is ook nog eens het heetste plekje ter wereld. Het meer zelf is ook heel bijzonder. De slapende vulkanen en het zwarte lavazand steken erg mooi af tegen het witte kalksteen bij het meer.
Tenslotte is er natuurlijk ook nog de woestijn, waarin je een aantal oases aantreft, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ook heb je kans om hier struisvogels, hyena”s, antilopen en gazellen tegen het lijf te lopen.
Het land staat verder bekend als relatief veilig in vergelijking met de omliggende landen. Dit maakt Djibouti tot een kleine oase van rust en orde temidden van de andere onrustige en chaotische Oost-Afrikaanse landen. Kortom, een ideale plaats om de batterij even op te laden tijdens of na een rondreis door Afrika.
klimaat Djibouti
Klimaattype: Woestijnklimaat (BW)Gem. temp. zomer (juli-augustus-september) 33°C Gem. temp. winter (januari-februari-maart) 25°C Regenseizoen: geen Beste reistijd: november-april
Djibouti heeft een uitgesproken woestijnklimaat met zeer weinig neerslag.
Er is een groot verschil in temperatuur tussen de winter en de zomer. De gemiddelde dagtemperatuur ligt van oktober tot april rond de 29 graden terwijl het in de zomer bloedheet is (met temperaturen tot wel boven de 45 graden Celcius). Juli is de heetste maand met een gemiddelde temperatuur van 36 °C. In deze maand waait ook de hete khamsin-wind.
Gemiddeld valt er in Djibouti zo”n 500 mm neerslag per jaar maar in veel plaatsen ligt dit gemiddelde veel lager. Djibouti kent niet echt een uitgesproken regenperiode maar over het algemeen is de kans op neerslag aan de kust het grootst in de periode van november tot maart en in het binnenland van april tot oktober.
Het aantal zonuren ligt het hele jaar door gemiddeld zo rond de 8 a 9 uur per dag.
Over het algemeen is de beste tijd om Djibouti te bezoeken de periode van november tot april. In deze maanden is de temperatuur iets aangenamer dan in de extreem hete zomer.
reisadvies Djibouti
Er zijn risico’s voor een reis naar Djibouti. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, met name in de oude binnenstad van Djibouti, de wijk Balbala van Djibouti en plaatsen waar veel westerlingen komen. Het wegennet kan slecht zijn en bussen en taxi’s zijn vaak slecht onderhouden.
Raadpleeg altijd het meest recente reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
vaccinaties Djibouti
Thuisvaccinatie raadt voor Trinidad en Tobago de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinaties die voor Djibouti verplicht zijn
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Djibouti alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Djibouti binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Een cholerastempel is verplicht als je over land Djibouti binnenkomt.
Vaccinaties die voor Djibouti worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Djibouti aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
ambassades Djibouti
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Djibouti
Nederlandse Consulaat in Djibouti
Shell DjiboutiJetee DuparachyDjibouti
Postadres:B. P. 140 Djibouti
Tel.: 00-253-350334Fax: 00-253-353721
Belgisch Ereconsulaat in Djibouti
c/o Aéroport International, DjiboutiDjibouti
PostadresP.B. 204
Tel. + () (253) 341647Fax + () (253) 340723
E-mail: [email protected]
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
visumplicht Djibouti
Reisdocumenten voor Djibouti
Voor Djibouti heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Djibouti nog minimaal 6 maanden geldig is- Een visum- Een boekingsbevestiging of kopie ticket naar de volgende bestemming
Visum informatie Djibouti
Voor een verblijf in Djibouti is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Djibouti in Brussel. De kosten van het visum zijn € 37,50,-. Een visum voor een maximaal verblijf in Djibouti van 30 dagen wordt afgegeven op het vliegveld van Djibouti. Voor
Adressen Consulaat/Ambassade Djibouti in Nederland en België:
Nederland:
Consulaat in Gorinchem
Avelingen West 20
4202 MS Gorinchem
Tel.:0183-639.250
Fax: 0183-631.103
E-mail: [email protected]
België:
Ambassade Djibouti
Avenue Franklin Roosevelt 204
1050 Brussel
Tel nr. 023476967
Fax: 023476963
E-mail: [email protected]
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 14:30-17:00
Let op! Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Djibouti voor de actuele visuminformatie.
valuta Djibouti
Valuta
De munteenheid in Djibouti is de Djibouti frank (DJF). De Djibouti frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 frank en biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 frank.
Bekijk hier de huidige koers van de Djibouti frank.
Je kunt in Djibouti geld wisselen bij de grote banken en hotels of bij geautoriseerde “bureaux de change” in de hoofdstad.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Djibouti frank eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de frank.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Djibouti momenteel niet mogelijk.
Credit Card
Credit Cards worden in Djibouti slechts geaccepteerd door luchtvaartmaatschappijen en sommige van de grotere hotels.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Djibouti geopend van zaterdag tot en met donderdag van 07:15 uur tot 11:45 uur.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Djibouti een lager dan dat in Nederland en België, maar wel weer hoger dan in vele andere Afrikaanse landen.
Fooien
Het geven van fooi is in Djibouti niet erg gebruikelijk.
feestdagen Djibouti
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Djibouti zijn:
Feestdagen Djibouti
Nieuwjaar |
1 januari |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Nationale Feestdag |
27 en 28 juni |
Kerst |
25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. Naast deze nationale feestdagen kent Djibouti nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Djibouti
Djibouti kent geen zomer- en wintertijd. In de winter is het in Djibouti 2 uur en in de zomer 1 uur later dan in Nederland en België.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Djibouti.
taal Djibouti
De officiële talen van Djibouti zijn Frans en Arabisch.Naast deze talen spreekt men in het dagelijks leven Afaren Somali.
In gebieden waar wel eens toeristen komen spreekt men ook wel wat Engels. Desondanks kan een Frans woordenboekje erg handig zijn.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Djibouti worden gesproken.