Colombia, jungle, woestijn en vriendelijke bevolking
Colombia heeft lange tijd een negatief imago gehad. Zware (drugs)criminaliteit en een instabiele politieke situatie hielden toeristen weg, en het land kent zeker nog steeds risico’s. Er worden echter steeds meer reizen aangeboden en dat is niet voor niets. Denk aan het
De hoofdstad van Colombia is Bogota. In het noorden grenst het land aan de Caraïbische Zee, in het oosten aan Venezuela, in het zuidoosten aan Brazilië, in het zuiden aan Peru en Ecuador en in het westen aan Panama en de Grote Oceaan. Er is zowel veel natuur als cultuur te ontdekken. Popayan, ook wel de witte stad genoemd, is een van de mooiste koloniale steden van Colombia. Je koopt er bij straatverkopers tropische fruit als Tomate de arbol, zapote, lulo en granadilla. Haal er uiteraard een overheerlijke kop koffie bij.
Bezoek ook zeker de zoutkathedraal in Zipaquira, die ruimte biedt aan maar liefst 8.400 mensen. Je kan bij San Gil terecht voor outdoor, zoals raften en in Taironaka kan je in een rubberband tropische vogels spotten!
klimaat Colombia
Weer en Klimaat Colombia
Klimaattype: Tropisch regenklimaat (As) en in de hoogvlakten een gematigd klimaat (Cs) tot een hooggebergte klimaat (EH) op grote hoogte.
Gem. temp.:
‘tierra caliente’: 24°+C;
‘tierra templada’: 17-24°C;
‘tierra fría’: 12-17°C;
‘páramo’: 12- °C
Regenseizoen: mei-juni en oktober-november
Beste reistijd: december-maart
In Colombia heerst een tropisch regenklimaat , maar door de grote hoogteverschillen heeft Colombia toch klimaatverschillen.
De drie hoge Andesketens die het land van zuid naar noord doorsnijden en de daaruit voortvloeiende hoogteverschillen beïnvloeden het klimaat in nagenoeg het gehele land. Op basis van de hoogteverschillen wordt Colombia verdeeld in de volgende klimaatzones:
tierra caliente
Tierra caliente is de warme zone met een gemiddelde temperatuur van meer dan 24 graden Celsius en met een hoogte van 0 tot 1000 meter. 83% van Colombia valt in deze zone.
tierra templada
De tierra templada is de gematigde zone met een gemiddelde temperatuur van 17 tot 24 graden Celsius en met een hoogte van 1000 tot 2000 meter. 9% van Colombia valt in deze zone, waaronder de steden Cali en Medellín.
tierra fría
De tierra fria is de koude zone met een gemiddelde temperatuur van 12 tot 17 graden Celsius en met een hoogte van 2000 tot 3000 meter. 6% van Colombia valt in deze zone, waaronder de hoofdstad van Colombia: Bogotá.
páramo
De páramo is de ijszone met een gemiddelde temperatuur van minder dan 12 graden Celsius en met een hoogte van meer dan 3000 meter. 2% van Colombia valt in deze zone. De Eeuwige sneeuw vindt je in Colombia overigens pas boven de 4500 meter hoogte, op de toppen van de Andes. Colombia kent geen echte seizoenen; wel twee regentijden (mei-juni en oktober-november). In de regel valt er overigens het hele jaar veel regen in Colombia.
De meeste regen valt echter in de maand oktober met een gemiddelde neerslag van 160 mm. De droogste maand is februari: er valt dan gemiddeld 51 mm regen. De regen verschilt echter ook weer per gebied. In de lage gebieden aan de Caribische kust (het noorden) is er een droog seizoen van december tot maart, de rest van het jaar is het regenachtig. In het zuiden wordt het regenseizoen onderbroken door een periode van minder neerslag in juni en juli, en aan de Pacifische kust komt een droog seizoen bijna niet voor.
Over het algemeen is de beste tijd om Colombia te bezoeken de periode van december tot en met februari. In deze maanden valt gemiddeld de minste regen.
reisadvies Colombia
De veiligheidssituatie in Colombia kan snel veranderen en is sterk regionaal bepaald. Daarom is het voor vertrek erg belangrijk de meest actuele stand van zaken te raadplegen op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
De veiligheid in Colombia is de afgelopen jaren verbeterd. Maar zware criminaliteit en terrorisme komen nog steeds veel voor. Hoewel de guerrillabeweging FARC is gedemobiliseerd, is er nog steeds een gewapend conflict in het land gaande met guerrillabeweging ELN. Ook zijn nog steeds verschillende gewapende groepen actief: Bandas Criminales (BACRIM). Deze groepen houden zich onder meer bezig met drugshandel, ontvoeringen, afpersing en smokkel. Informeer kort voor je reis hoe de veiligheidssituatie op de plaats van je bestemming is.
Landmijnen
In Colombia liggen veel landmijnen, vooral in de gebieden waarvoor het ministerie reizen alleen aanraadt als het noodzakelijk is. Het aantal slachtoffers van landmijnen in Colombia is één van de hoogste ter wereld.
Tips van de ambassade
– In Colombia worden regelmatig passagiers in taxi’s ontvoerd en gedwongen om geld te pinnen. Slachtoffers moeten meerdere malen pinnen. Download de gratis Apps EasyTaxi en Tappsi op je smartphone. Hiermee roept je gemakkelijk een geregistreerde taxi op.
– Criminelen gebruiken steeds vaker drugs om slachtoffers bewusteloos of willoos te maken. Daarna kunnen de dieven makkelijk hun gang gaan. De drugs kunnen in drankjes of in voedsel zitten, maar ook in drankjes, sigaretten, sprays, poeders of zelfs in papier.
– Kindersekstoerisme komt in steden als Medellín, Calí en aan de Caribische kust voor. Bij overtreding volgen zware straffen.
– In toeristische gebieden zijn drugs gemakkelijk verkrijgbaar. De straf voor het bezit van of handel in drugs in Colombia is veel zwaarder dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Colombiaanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugssmokkel.
vaccinaties Colombia
Vaccinaties en Inentingen voor Colombia
In het algemeen gelden voor Colombia de volgende adviezen volgens de Landenlijst LCR.
– Gele koorts vaccinatie wordt aanbevolen, behalve boven de 2300 meter en ook niet in Bogotá en het departement San Andrés en Providencia
– Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen
– Bescherming tegen Hepatitis A wordt aanbevolen.
Malaria
Er komt in Colombia malaria voor, zie deze malariakaart Colombia voor de precieze locaties. Voor bepaalde delen van Colombia wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen.
ambassades Colombia
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Colombia
Nederlandse Ambassade
Carrera 13 No. 93-40
Bogotá
Tel. +57 1 638 42 00
Fax +57 1 623 30 20
E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/colombia
Belgische Ambassade
Calle 26 – n°4 A-45 – piso 7
Bogota D.C.
Apartado aereo 3564
Tel. + (57) (1) 380.03.70
Fax + (57) (1) 380.03.40
E-Mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/bogotanl
visumplicht Colombia
Reisdocumenten voor Colombia
Voor Colombia heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Colombia nog minimaal 6 maanden geldig is
– Visum
Voor een verblijf in Colombia van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.
Adressen Colombiaanse ambassade in Nederland en België
Nederland:
Ambassade Colombia
Groot Hertoginnelaan 14
2517 EG Den Haag
Tel. :070-3614545/3614650
Fax :070-3614636
E-mail: [email protected]
Website: http://paisesbajos.embajada.gov.co/
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-17:00
België:
Ambassade Colombia
F.D. Rooseveltlaan 96A
1050 Elsene
Tel nr. 02.649.56.79
Fax: 02.646.54.91
E-mail: [email protected]
valuta Colombia
De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse Peso (COL$). De Peso is onderverdeeld in 100 centavos, maar door inflatie wordt deze ondereenheid niet meer gebruikt. De peso wordt dan ook uitgegeven in munten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 peso en biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 peso.
De makkelijkste manier om aan Peso te komen is om contante Euro”s en/of dollars mee te nemen en in Colombia om te wisselen. Euro’s en dollars zijn gemakkelijk in te wisselen bij wisselkantoren.
Pinnen en creditcard
In de meeste grote en middelgrote steden in Colombia zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo.
feestdagen Colombia
Feestdagen Colombia
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Colombia zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Epiphany |
8 januari |
Sint Josef Dag |
20 maart |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Dag van Sint Peter en Sint Paul |
2 juli |
Onafhankelijkheidsdag |
20 juli |
De Slag bij Boyacá-dag |
7 augustus |
Maria Hemelvaart |
21 augustus |
Columbus Dag |
15 oktober |
Allerheiligen |
5 november |
Onafhankelijkheidsdag van Cartagena |
12 november |
Onbevlekte ontvangenis |
8 december |
Kerst |
25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Colombia nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Colombia
Tijdsverschil Colombia
In Colombia is het in gedurende onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Colombia 7 uur vroeger.
taal Colombia
Naast het Spaans worden er in Colombia meer dan 70 inheemse talen gesproken, waarvan het Wayuu en het Páez de belangrijkste zijn.
In Colombia – en zeker buiten de belangrijkste toeristische centra – wordt maar zeer beperkt Engels gesproken. Een Spaans woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.