Verenigde Arabische Emiraten, luxe oliestaatjes met verrassende natuur

De Verenigde Arabische Emiraten zijn wellicht het meest bekend door de namen van enkele van de in totaal zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Ze staan bekend om hun olie-rijkdommen, maar die olie is niet overal even rijkelijk aanwezig. Abu Dhabi is bovendien verreweg het grootst in oppervlakte en heeft daarom ook het meeste olie. Er wonen ook het meeste mensen: ruim 925.000, van wie tweederde in de gelijknamige hoofdstad woont. Het kleinste emiraat is Umm Al Qaywayn met 27.000 mensen.

Bijzonder is dat de inwoners van de Emiraten geen belasting hoeven te betalen. Ook ziektekosten en studiekosten worden uit de olieproductie betaald. Het land investeert flink in enorme bouwwerken, zoals het hoogste gebouw ter wereld: de Burj Khalifa. Ook de Palmeilanden zijn (zeker vanuit de lucht) spectaculair. Shoppers kunnen hun hart ophalen in de Dubai Mall.

Waar tot dusver de meeste reizigers op Dubai landen en daar blijven hangen, loont het de moeite juist verder te kijken. Het emiraat Ras al-Khaimah richt zich bijvoorbeeld niet zozeer, of niet alleen, op luxe. Zij wil reizigers trekken met de vele outdoormogelijkheden en bouwt een spectaculaire zipline. Je kan er kamperen en hiken op de berg Jebel Jais.

Klimaat VEA

In de Verenigde Arabische Emiraten heerst een woestijnklimaat. Er valt weinig neerslag en er zijn zowel hete zomers als warme winters. De winter is met temperaturen van rond de 25 graden een prima bestemming. In mei start de zomer en die duurt tot begin oktober. Dan is het eigenlijk te heet om te reizen. De temperatuur kan oplopen tot veertig tot vijftig graden. Zelfs de zee warmt dan op tot dertig graden.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ligt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in een onrustige regio met een verhoogde terrorismedreiging. Het ministerie adviseert daarom extra voorzichtig te zijn op plaatsen waar veel mensen komen en bij grote publieke evenementen.

Controleer voor vertrek altijd de laatste veiligheidsadviezen van het ministerie. Dat kan hier.

Daarnaast wordt er gevaarlijk en hard gereden door automobilisten. Er vallen hierdoor relatief veel doden in het verkeer. Rijden met alcohol is daarentegen streng verboden.

Vermijdt de eilanden Abu Musa en Tunb als je een boottocht maakt in de Golf. Zowel Iran als de Verenigde Arabische Emiraten eisen de eilanden op en Iran kan je van spionage beschuldigen.

Zeden

De Verenigde Arabische Emiraten is een diep religieus moslimland. Hier moet je als reiziger rekening mee houden. Kledingvoorschriften zijn bijvoorbeeld veel conservatiever dan in ons land, maar het is ook niet toegestaan om seks buiten het huwelijk te hebben, dronken te zijn, pornografisch materiaal bij je te hebben of topless te zonnen. Ook lichamelijk contact is in het openbaar niet toegestaan. Homoseksualiteit wordt niet getolereerd.

Fotograferen van mensen mag niet zonder toestemming, net als het vastleggen van vliegvelden en officiële gebouwen.

Voor reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Aangeraden

Ongeacht je verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor de Verenigde Arabische Emiraten aangeraden:

– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Er komt in de Verenigde Arabische Emiraten geen malaria voor.

De Nederlandse ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten is in hoofdstad Abu Dhabi gevestigd.

Nederlandse ambassade in Abu Dhabi

Centro Capital Centre
Office Tower – Bldg no. 11, 14th floor
Al Khaleej Al Arabi Street
(ADNEC area) Abu Dhabi

P.O. Box 46560
Abu Dhabi

E-mail: [email protected]

Website: ambassade Abu Dhabi. Je kan er op zondag tot en met donderdag van 8 tot half vier terecht, maar alleen op afspraak.

Voor je reis naar de Verenigde Arabische Emiraten heb je nodig:
– Een paspoort dat nog zes maanden geldig is na vertrek
– Een visum dat je bij aankomst gratis krijgt

Let op: de visumvereisten kunnen snel wijzigen. Controleer de meest recente eisen hier.

Ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten

Eisenhowerlaan 130
2517 KN ‘S-Gravenhage

Telefoon: (070) 338 43 70
Mail: [email protected]
Website: http://www.uae-embassy.ae/embassies/nl

In de Verenigde Arabische Emiraten betaal je met de Dirham, onderverdeeld in 100 Fils. Er zijn biljetten van 1000-500-200-100-50-20-10 en 5 Dirham en munten van 1 Dirham en Fils 50-25-10-5 en 1.

De koers is gekoppeld aan de dollar.

Pinnen en creditcard

Je kan vrijwel overal terecht met internationale creditcards zoals Mastercard en Visa. Daarnaast zijn er volop geldautomaten te vinden waar je met Nederlandse pinpassen geld kunt pinnen. Let er wel op dat je beschikt over een pinpas met het Maestro logo en pint bij een pinautomaat met het Maestro logo. Ga je naar meer afgelegen plekken, zorg dan dat je voldoende cash meeneemt.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van de Verenigde Arabische Emiraten zijn:

Nieuwjaarsdag 1 januari
Moederdag 21 maart
Lailat-ul-Meraj 24 april
Vaderdag 21 juni
Dag van Arafa 31 augustus
Muharram 22 september
Mawlid an-Nabi 1 december
Ontstaan VAE in 1971 2 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn. Ramadan, Suikerfeest en Offerfeest vallen jaarlijks op andere dagen. Bekijk hier wanneer dat is.

In de Verenigde Arabische Emiraten is het in de zomer twee en in de winter drie uur later dan in Nederland.

De officiële taal is Arabisch. Het Engels geldt als handelstaal.

Hoogtepunten in Verenigde Arabische Emiraten

Via Ferrata Ras El-Khaihah

Je komt er via een net aangelegde Via Ferrata op de berg Jebel Jais.

Het prijswinnende hotel kost natuurlijk wel wat. Wie weet kan je er een kopje koffie drinken in de hotelbar! Bekijk het Burj Al Arab resort.

Schrik niet als de bestuurder eerst wat lucht uit de banden laat lopen, zo heeft de wagen meer grip in het losse zand.

Er ligt bijvoorbeeld het grootste tapijt ter wereld, ontworpen door Ali Khaliqi en er hangt de grootste kroonluchter ter wereld: een diameter van tien meter. Maar liefst 40.000 mensen kunnen hier tegelijk bidden!

Reistips voor Verenigde Arabische Emiraten

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Verenigde Arabische Emiraten

Verre Avonturen

vakantie dubai

Dubai biedt mooie stranden, uiteraard volop luxe, maar heeft ook toffe avontuurlijke activiteiten in petto. Wil je kennismaken met deze Arabische bestemming, lees dan snel verder voor tips voor een vakantie in Dubai.

Lees Meer Door:

Verre Avonturen

Na prachtige timelapse-video's van onder andere Barcelona, Hoi An, Kuala Lumpur<

Lees Meer Door: Koen Samson

Verre Avonturen

Als je met Emirates naar Azië vliegt, kun je een stopover maken in Dubai en daarme tijdens één trip het exotische Azië combineren met het mysterieuze Midden-Oosten. Dat is ook precies wat videomaker Joshua Morin deed a

Lees Meer Door: Wouter Peters

Verre Avonturen

Het hoogste gebouw ter wereld is de Burj Khalifa in Dubai. Zolang dat het geval is (er zijn plannen om in Saudi Arabië een toren te bouwen die zo'n 200 meter hoger is) laat het steenrijke emiraat geen gelegenheid onbenut om aan de wereld

Lees Meer Door: Reisbijbel

Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

Tegenwoordig kun je niet meer op wereldreis zonder terug te komen met een bijzonder videootje. Eerlijk gezegd vinden wij veel van die "leuk bedoelde" reisvideo's niet zo heel bijzonder, maar zo af en toe zit er wel een heel leuke bij, zoals de

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Videomaker Brandon Li reisde begin dit jaar naar Oman en de Verenigde Arabische Emiraten om naar eigen zeggen de wat minder bekende delen van deze regio met een complexe persoonlijkheid te laten zien. 

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

De lucht boven Dubai is over het algemeen strakblauw en over wolken die de zon uit het zicht houden, hoef je je geen zorgen te maken. Een aantal dagen per jaar rolt er 's ochtends vroeg echter een dik pak mist de stad binnen waardoor alleen no

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Er is geen plek op de wereld waar de contrasten groter zijn dan in Dubai. Met aan de ene kant de steenrijke Emirati's en aan de andere kant de arbeidersklasse die hoofdzakelijk bestaat uit Pakistani, Indiërs en Filipino's. Filmmaker G

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Bij Dubai zal je waarschijnlijk toch vooral aan woestijn denken en niet zo snel aan wolken en mist. Toch heeft zelfs Dubai wel eens te maken met bewolkte of mistige dagen en als dat gebeurt dan levert dat waanzinnig mooie beelden op, zoals je in d

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Verenigde Arabische Emiraten