
Op de flanken van de Morne Watt vulkaan op het tropische eiland Dominica, ligt een met borrelend water gevulde krater, die door de lokale bevolking zeer toepasselijk Boiling Lake wordt genoemd.
Boiling Lake is met een doorsnee van 100 meter h
Dominica dankt haar naam aan de dag dat het ontdekt werd door Columbus, in 1493. Het was een zondag. Dit nog relatief onbekende Caribische eiland heeft reizigers heel veel te bieden, het heeft een van de ruigste landschappen van de Caraïben.
Midden in het met regenwoud bedekte eiland kun je bijvoorbeeld in een “ecolodge” verblijven, waar vrijwel alles recht uit de natuur wordt gehaald. Daarnaast zijn er zes slapende vulkanen, actieve zwavelbronnen en het op een na grootste kokende meer ter wereld. Je kan er hiken en duiken naar de mooiste natuurschatten.
Tel daar 148 kilometer kustlijn bij op, schimmige mangrovebossen en idyllische watervallen en je hebt een pure, ongerepte reisbestemming gevonden!
Dominica heeft een warm en vochtig, typisch tropisch regenklimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het hele jaar door rond de 26 graden Celsius en in de zomermaanden ligt de temperatuur zelfs nog een aantal graden hoger.
Dominica kent een droog seizoen van november tot en met april en van juli tot en met november een regenseizoen, maar ook in andere maanden kunnen zich buien voordoen. Tijdens het regenseizoen kan het erg drukkend en klam zijn.
In het bergachtige binnenland van Dominica valt aanzienlijk (tot wel zes keer zoveel) meer regen dan op de overige plaatsen in Dominica.
Dominica ligt op de route van hevige tropische orkanen, die zich meestal tussen augustus en oktober ontwikkelen. De zwaarste orkanen treffen Dominica slechts eens in de zoveel jaar, maar ook de wat minder zware orkanen zorgen voor de nodige overlast.
Over het algemeen is de beste tijd om Dominica te bezoeken de periode van januari tot april. In deze maanden is het in Dominica relatief droog, al kan ook gedurende deze periode nog regelmatig een tropische bui vallen.
Er zijn geen speciale veiligheidsrisico”s voor reizen naar Dominica. Wel kunnen er van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt je tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media. Tijdens en na dergelijke stormen kan het land ontregeld raken.
Dominica ligt in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. Er zijn regelmatig aardschokken en trillingen.
Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
Thuisvaccinatie raadt voor Dominica de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Dominica alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Dominica binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Dominica aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Er komt geen malaria voor.
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
Adressen Ambassade/Consulaat Dominica in Nederland en België:
Nederland:
Consulaat Willemstad
Louise de Colignylaan 22
Willemstad
Tel. :7 34 78
België:
Ambassade Dominica
Bel Airlaan 12
1180 Ukkel
Tel nr. 02.346.49.35
Fax: 02.346.51.52
E-mail: [email protected]
Er is geen visum nodig voor een reis naar Dominica. Wel heb je een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is.
Controleer voor vertrek bij het consulaat altijd de meest recente reisvoorwaarden.
65 King George V Street
Postbus 75
Roseau
Telefoonnummer: (1.767) 448-3221 / 3841
E-mail: [email protected]
Website: http://trinidadandtobago.nlembassy.org/organization/dutch-consulates-in-the-region
Openingstijden: maandag tot vrijdag 8.00-16.30 uur
Hanover Street 20
Roseau
Postadres:
P.O. Box 79 – Roseau – Dominica
Tel. + (1) (767) 448.30.12
Fax + (1) (767) 448.68.08
E-mail: [email protected]
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
Bekijk hier de huidige koers van de Oost-Caribische dollar.
Je kunt in Dominica Euro”s omwisselen in Oost-Caribische dollars bij banken en “bureaux de change” maar je kunt in Dominica ook betalen met US dollars en Engelse Ponden.
In veel plaatsen in Dominica zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Je kan
De banken in Dominica zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 15.00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17.00 uur.
Het prijsniveau ligt in Dominica op dezelfde hoogte als dat in Nederland en België.
Het geven van fooi voor verleende diensten is in Dominica gebruikelijk. Een fooi van 10 tot 15 procent van de rekening is hierbij gangbaar in hotels en restaurants, tenzij de fooi al in de rekening is opgenome
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Dominica zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Nieuwjaarsvakantie | 2 januari |
Dag van de spijtbetuiging en toewijding | 8 april |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Dag van de Emancipatie | 6 augustus |
Dag van de Onafhankelijkheid | 3 november |
Gemeenschapsdag | 4 november |
Kerst | 25 december |
Boxing Day | 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Dominica nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
Dominica kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Dominica 5 uur en in onze zomer 6 uur vroeger dan in Nederland en België.
De officiële taal van Dominica is het Engels.
Naast het Engels wordt er door de lokale bevolking Patois, een Caribische dialect, gesproken
Boiling Lake is met een doorsnee van 100 meter het op één na het grootste kokende meer van de wereld. Geologen geloven dat het meer een ondergelopen fumarole is. Dat is een opening in de aardkorst waar hete gassen en dampen uit ontsnappen.
Niet alleen het meer zelf is erg bijzonder, ook de wandeltocht er naartoe is een unieke ervaring. De 13 kilometer lange wandeltocht voert je door het dichtbegroeide regenwoud met heel veel vogels en langs de indrukwekkende zwavelbronnen van de Valley of desolation.