Dominica, onbekende Caribische ecobestemming

Dominica dankt haar naam aan de dag dat het ontdekt werd door Columbus, in 1493. Het was een zondag. Dit nog relatief onbekende Caribische eiland heeft reizigers heel veel te bieden, het heeft een van de ruigste landschappen van de Caraïben.

Midden in het met regenwoud bedekte eiland kun je bijvoorbeeld in een “ecolodge” verblijven, waar vrijwel alles recht uit de natuur wordt gehaald. Daarnaast zijn er zes slapende vulkanen, actieve zwavelbronnen en het op een na grootste kokende meer ter wereld. Je kan er hiken en duiken naar de mooiste natuurschatten.

Tel daar 148 kilometer kustlijn bij op, schimmige mangrovebossen en idyllische watervallen en je hebt een pure, ongerepte reisbestemming gevonden!

Dominica heeft een warm en vochtig, typisch tropisch regenklimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het hele jaar door rond de 26 graden Celsius en in de zomermaanden ligt de temperatuur zelfs nog een aantal graden hoger.

Dominica kent een droog seizoen van november tot en met april en van juli tot en met november een regenseizoen, maar ook in andere maanden kunnen zich buien voordoen. Tijdens het regenseizoen kan het erg drukkend en klam zijn.

In het bergachtige binnenland van Dominica valt aanzienlijk (tot wel zes keer zoveel) meer regen dan op de overige plaatsen in Dominica.

Dominica ligt op de route van hevige tropische orkanen, die zich meestal tussen augustus en oktober ontwikkelen. De zwaarste orkanen treffen Dominica slechts eens in de zoveel jaar, maar ook de wat minder zware orkanen zorgen voor de nodige overlast.

Over het algemeen is de beste tijd om Dominica te bezoeken de periode van januari tot april. In deze maanden is het in Dominica relatief droog, al kan ook gedurende deze periode nog regelmatig een tropische bui vallen.

Er zijn geen speciale veiligheidsrisico”s voor reizen naar Dominica. Wel kunnen er van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt je tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media. Tijdens en na dergelijke stormen kan het land ontregeld raken.

Dominica ligt in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. Er zijn regelmatig aardschokken en trillingen.

Controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Thuisvaccinatie raadt voor Dominica de volgende vaccinaties en inentingen aan:

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Dominica alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Dominica binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Dominica aangeraden:

– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)

– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Er komt geen malaria voor.

Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.

Adressen Ambassade/Consulaat Dominica in Nederland en België:

Nederland:
Consulaat Willemstad
Louise de Colignylaan 22
Willemstad

Tel. :7 34 78

België:
Ambassade Dominica
Bel Airlaan 12
1180 Ukkel

Tel nr. 02.346.49.35
Fax: 02.346.51.52
E-mail: [email protected]

Er is geen visum nodig voor een reis naar Dominica. Wel heb je een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is.

Controleer voor vertrek bij het consulaat altijd de meest recente reisvoorwaarden.

Nederlands consulaat in Dominica

65 King George V Street
Postbus 75
Roseau
Telefoonnummer: (1.767) 448-3221 / 3841

E-mail: [email protected]
Website: http://trinidadandtobago.nlembassy.org/organization/dutch-consulates-in-the-region

Openingstijden: maandag tot vrijdag 8.00-16.30 uur

Belgisch Ereconsulaat Roseau

Hanover Street 20
Roseau

Postadres:
P.O. Box 79 – Roseau – Dominica

Tel. + (1) (767) 448.30.12
Fax + (1) (767) 448.68.08
E-mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Bekijk hier de huidige koers van de Oost-Caribische dollar.

Je kunt in Dominica Euro”s omwisselen in Oost-Caribische dollars bij banken en “bureaux de change” maar je kunt in Dominica ook betalen met US dollars en Engelse Ponden.

Pinnen en creditcard

In veel plaatsen in Dominica zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Je kan

Openingstijden banken

De banken in Dominica zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 15.00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17.00 uur.

Prijsniveau in Dominica

Het prijsniveau ligt in Dominica op dezelfde hoogte als dat in Nederland en België.

Fooien in Dominica

Het geven van fooi voor verleende diensten is in Dominica gebruikelijk. Een fooi van 10 tot 15 procent van de rekening is hierbij gangbaar in hotels en restaurants, tenzij de fooi al in de rekening is opgenome

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Dominica zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Nieuwjaarsvakantie 2 januari
Dag van de spijtbetuiging en toewijding 8 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Emancipatie 6 augustus
Dag van de Onafhankelijkheid 3 november
Gemeenschapsdag 4 november
Kerst 25 december
Boxing Day 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Dominica nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Dominica kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Dominica 5 uur en in onze zomer 6 uur vroeger dan in Nederland en België.

De officiële taal van Dominica is het Engels.

Naast het Engels wordt er door de lokale bevolking Patois, een Caribische dialect, gesproken

Hoogtepunten in Dominica

Boiling Lake is met een doorsnee van 100 meter het op één na het grootste kokende meer van de wereld. Geologen geloven dat het meer een ondergelopen fumarole is. Dat is een opening in de aardkorst waar hete gassen en dampen uit ontsnappen.

Niet alleen het meer zelf is erg bijzonder, ook de wandeltocht er naartoe is een unieke ervaring. De 13 kilometer lange wandeltocht voert je door het dichtbegroeide regenwoud met heel veel vogels en langs de indrukwekkende zwavelbronnen van de Valley of desolation.

Reistips voor Dominica

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Dominica

Verre Avonturen

Op de flanken van de Morne Watt vulkaan op het tropische eiland Dominica, ligt een met borrelend water gevulde krater, die door de lokale bevolking zeer toepasselijk Boiling Lake wordt genoemd.
Boiling Lake is met een doorsnee van 100 meter h

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Dominica

Reisboeken en gidsen over Dominica

Vogelgidsen

Vogelgids Dominican Republic Birds - Dominicaanse Republiek | Waterford Press

Een bijzonder handige uitklapkaart met alle veelvoorkomende vogels van de Dominicaanse Republiek. Duidelijke illustraties, goede korte omschrijving van soort en leefgebied, geplastificeerd. A top birding destination, this Caribbean island is home

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Focus St Lucia en Dominica | Footprint

Kleine uitgave van de alom gewaardeerde Footprint guides: goede gidsen met veel praktische informatie als hotels, restaurants, openbaar vervoer en musea. Ook gedegen culturele achtergrond informatie. Lush, tropical landscapes define this area of

Land : Dominica
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 3102 Adventure Map Dominican Republic | National Geographic

Wegenkaart van Dominicaanse Republiek met vermelding van veel bezienswaardigheden, nationale parken en attrakties. Watervast en scheurvast. Juist door deze vermeldingen onderscheidt de kaart zich van andere wegenkaarten. The Dominican Republic is

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Kleine Antillen - Guadeloupe, Martinique & Dominica, St. Lucia & Sint Maarten | Hildebrand's

Handige goede wegenkaart van de kleine antillen Guadeloupe: Basse-Terre, Grande-Terre 1:165.000; Marie-Galante, La Désirade 1:130.000; Les Saintes, Saint-Barthélemy 1:60.000; Saint-Martin 1:100.000. Martinique 1:125.000; Dominica, St. Luc

Land : Dominica
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.25
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Merian live Dominicaanse Republiek | Deltas

Leuke handzame reisgids met een beschrijving van alle bezienswaardigheden; vrij veel praktische tips als het gaat om bijv. Accommodatie of restaurants. Met uitklapkaart. Goed voor een eerste kennismaking met het land.

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Dominican Republic - Dominicaanse Republiek | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Guadeloupe & Dominica | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Guadeloupe 1:110.000 Dominica 1:50.000

Land : Dominica
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Dominica - Santa Lucia | ITMB

  Landkaart van de Caribische eilanden Dominica en op de achterkant St. Lucia. Overzichtskaart met veel plaatsen en wegen, spoorlijnen en rivieren, hoogten, lengte- en breedtegraden. Zeer gedetailleerde schaal 1:50.000 resp. 1:40.000.   Eac

Land : Dominica
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids The Dominican Republic - Dominicaanse Republiek | Rough Guides

Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Voor veel landen meestal completer en beter dan de Lonely Planet ! This in-dept

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Dominikanische Republik - Dominicaanse Republiek | Natur und Tier verlag

Dieser umfassende und bilderreiche Führer stellt die Regionen des Landes mit ihren Naturreisezielen ausführlich vor, von gut erschlossenen Nationalparks bis zu entlegenen Inselregionen. Die vielgestaltigen Landschaften, Flora und Fauna finden dab

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 29.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Dominikanische Republik - Haiti | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits) van de Dominicaanse Republiek en Haïti. Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Dominican Republic - Dominicaanse Republiek | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Dominica | Bradt Travel Guides

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! Bradt's Dominica is the only standalone guide available to this Cari

Land : Dominica
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Dominicaanse Republiek - Haiti | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. This map has been a difficult update, coming in the midst of the turmoi

Land : Dominicaanse Republiek
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer