Bulgarije, meer dan communisme en goedkope strandvakanties
Bulgarije is een van die Oostbloklanden die wordt geassocieerd met het IJzeren gordijn en goedkope strandvakanties. Dat laatste klopt zeker, de stranden aan Zwarte Zee zijn zeker zo mooi als de duurdere varianten in Zuid-Europa, maar het land heeft zo veel meer te bieden als alleen zon, zee en strand. Zeker omdat naast de warme zomers hier nog echt koude winters zijn.
Neem de rijke geschiedenis, veel cultuur, ruim duizend kloosters, prachtige natuur, een vriendelijke gastvrije bevolking en zelfs wintersportmogelijkheden. En dit alles nog steeds zeer betaalbaar. Bulgarije is in opkomst, maar je bent er – buiten de bekende badplaatsen – nog ver van het massatoerisme. Er zijn twee seizoenen voor vogelspotters, je kan er bergbeklimmen of raften. Hikers kunnen er, zeker met een gids, ook prima terecht.
klimaat Bulgarije
Klimaattype: Gematigd landklimaat (Df) en een gematigd zeeklimaat (Cf) in het zuiden
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 18°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 2°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: april tot en met juni (cultuur), juni tot en met september (standvakantie) december tot en met maart (skivakantie)
Verschillende klimaten
Het grootste gedeelte van Bulgarije heeft een gematigd landklimaat, met iets koudere winters en een stuk warmere zomers dan Nederland en België. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkangebergte, waardoor er in Bulgarije verschillende klimaten kunnen worden onderscheiden.
In Noord-Bulgarije heerst een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkangebergte, dat Bulgarije van west naar oost doorsnijdt, heerst een zachter klimaat dat naarmate men zuidelijker komt steeds meer een mediterraan karakter krijgt.
In het oosten, bij de Zwarte Zee, heerst een milder klimaat. Hier kan de gemiddelde temperatuur in juli en augustus 30 graden worden. Het aantal zonne-uren is hier ook iets hoger dan in het binnenland. De watertemperatuur van de Zwarte Zee kan tijdens de zomer de watertemperatuur van de zee oplopen tot 28°C.
De winters zijn koud, met gemiddelde dagtemperaturen van -2°C in het noorden tot +2°C in het zuiden. In de zomer loopt de temperatuur op tot gemiddeld 23°C in het noorden en 35°C in het zuiden. De gemiddelde temperatuur van april tot september is 23°C. In Bulgarije valt gemiddeld 600 mm neerslag per jaar, in de bergen valt met gemiddeld zo”n 1.000 mm per jaar aanzienlijk meer. Hier sneeuwt het vaker. De meeste neerslag valt aan het begin van de zomer.
Beste Reistijd
Bulgarije is het hele jaar door goed te bezoeken. Wanneer je komt om cultuur op te snuiven zijn het voorjaar (vanaf april) en de vroege zomer de meest aangename periode, maar voor een strandvakantie aan de kust van de Zwarte Zee zijn de warme zomermaanden ideaal. Het ski-seizoen loopt dan weer van december tot en met maart.
reisadvies Bulgarije
Bulgarije is een veilig land om te bezoeken. Je kan er zelf autorijden, maar daar zijn wel risico’s aan verbonden, met name in de nacht vinden er overvallen plaats, waarbij auto’s worden buitgemaakt. Bij de grens vinden gevallen van afpersing plaats.
Kijk voor de meest actuele stand van zaken bij het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
vaccinaties Bulgarije
Er zijn geen vaccinaties verplicht, maar het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Bulgarije de volgende vaccinaties en inentingen aan:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
visumplicht Bulgarije
Voor Bulgarije heb je nodig:
– Een geldig paspoort of identiteitskaart
Visum
Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Bulgarije. Nederlanders en Belgen hebben dan ook geen visum nodig voor een reis of vakantie naar Bulgarije.
Adressen Bulgaarse ambassade in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Bulgarije
Duinroosweg 9
2597 KJ ‘s-Gravenhage
Tel nr. +31-(0)70-350-30-51
Fax: +31-(0)70-358-46-88
E-mail: [email protected]
Website: www.embassy-bulgaria.nl
België:
Ambassade Bulgarije
Hamoirlaan 5
81180 Ukkel
Tel nr. +32 2 374 47 88
Fax: +32 2 375 53 82
E-Mail: [email protected]
Website http://www.bulgaria-embassy.org
valuta Bulgarije
De munteenheid in Bulgarije is de Lev (Lv). De Lev is onderverdeeld in 100 stotinka en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinka en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro.
Je kunt in Bulgarije bij banken, wisselkantoren en grote hotels Euro”s omwisselen in Bulgaarse lev. Ook op straat kun je Euro”s in lev omwisselen, maar dit is niet aan te raden, aangezien je de beste deals krijgt bij de officiele wisselkantoren, aangezien deze geen commissie in rekening mogen brengen.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Bulgaarse Lev eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Lev.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Bulgarije op zeer veel plaatsen mogelijk.
Creditcard
Creditcards worden in Bulgarije in grote steden geaccepteerd bij de wat grotere hotels en bij autoverhuurbedrijven en in sommige winkels. Buiten de grote steden kan je echter maar zeer beperkt met je credit card terecht.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Bulgarije geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Bulgarije over het algemeen iets lager dan dat in Nederland en België.
Fooien
In Bulgarije is het gebruikelijk om een fooi te geven van zo”n 5-10% van de totale rekening. In restaurants en in cafés is het gewoonte wat wisselgeld te laten liggen.
feestdagen Bulgarije
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Bulgarije zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Bevrijdingsdag |
3 maart |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Sint George Dag |
6 mei |
Dag van de cultuur en literatuur |
24 mei |
Dag van de Eenheid |
6 september |
Dag van de Onafhankelijkheid |
22 september |
Kerstavond |
24 december |
Kerst |
25 en 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Bulgarije nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Bulgarije
In Bulgarije is het het gehele jaar één uur later dan in Nederland en België.
taal Bulgarije
De officiële taal van Bulgarije is het Bulgaars, dat met het cyrillische alfabet wordt geschreven. Minderheden in Bulgarije spreken Turks en Romani.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Bulgarije worden gesproken.