Bulgarije reisinformatie voor jouw vakantie

Bulgarije – Klimaat

Klimaat en beste reistijd Bulgarije

Klimaattype: Gematigd landklimaat (Df) en een gematigd zeeklimaat (Cf) in het zuiden
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 18°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 2°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: april tot en met juni (cultuur), juni tot en met september (standvakantie) december tot en met maart (skivakantie)

Verschillende klimaten

Het grootste gedeelte van Bulgarije heeft een gematigd landklimaat, met iets koudere winters en een stuk warmere zomers dan Nederland en België. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkangebergte, waardoor er in Bulgarije verschillende klimaten kunnen worden onderscheiden.

In Noord-Bulgarije heerst een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkangebergte, dat Bulgarije van west naar oost doorsnijdt, heerst een zachter klimaat dat naarmate men zuidelijker komt steeds meer een mediterraan karakter krijgt.

In het oosten, bij de Zwarte Zee, heerst een milder klimaat. Hier kan de gemiddelde temperatuur in juli en augustus 30 graden worden. Het aantal zonne-uren is hier ook iets hoger dan in het binnenland. De watertemperatuur van de Zwarte Zee kan tijdens de zomer de watertemperatuur van de zee oplopen tot 28°C.

De winters zijn koud, met gemiddelde dagtemperaturen van -2°C in het noorden tot +2°C in het zuiden. In de zomer loopt de temperatuur op tot gemiddeld 23°C in het noorden en 35°C in het zuiden. De gemiddelde temperatuur van april tot september is 23°C. In Bulgarije valt gemiddeld 600 mm neerslag per jaar, in de bergen valt met gemiddeld zo”n 1.000 mm per jaar aanzienlijk meer. Hier sneeuwt het vaker. De meeste neerslag valt aan het begin van de zomer.

Beste Reistijd

Bulgarije is het hele jaar door goed te bezoeken. Wanneer je komt om cultuur op te snuiven zijn het voorjaar (vanaf april) en de vroege zomer de meest aangename periode, maar voor een strandvakantie aan de kust van de Zwarte Zee zijn de warme zomermaanden ideaal. Het ski-seizoen loopt dan weer van december tot en met maart.