Letland reisinformatie voor jouw vakantie

Letland

Letland, dunbevolkt land met mooie historische steden

Letland is een van de dunstbevolkste landen van de Europese Unie. Hoofdstad Riga is daarentegen een van de grootste steden in Noord-Europa en wellicht de meest bekende trekpleister van het toch nog tamelijk onbekende Letland. Riga staat vanwege de vele Jugendstil architectuur bekend als het Parijs van het noorden.

Maar ook de rest van het land is enorm de moeite waard. Neem Cesis met haar middeleeuwse kasteelruïne en mooie binnenstad. Sigulda, ook in het noorden, ligt aan de Gaujarivier en is sinds enkele jaren uitgegroeid tot wintersportplek. Er is een bobsleebaan en er zijn skipistes aangelegd in de heuvels.

Wil je wat stranddagen tijdens je reis? Jurmela is de meest bekende badplaats. Het 150 jaar oude stadje ligt dicht bij Riga, je kan er met de trein of bus heen. Het staat ook bekend als kuuroord en wordt gelukkig goed beschermd. Langs het ruim dertig kilometer lange zandstrand mogen geen hotels of andere gebouwen neergezet worden. Je ziet aan de zee dus alleen enkele buitenverblijven uit de negentiende eeuw en één hotel, het meest luxe dat er is.

Letland wordt vaak gecombineerd met Estland en Litouwen, met name door de verbeterde vliegverbindingen.