Letland, dunbevolkt land met mooie historische steden

Letland is een van de dunstbevolkste landen van de Europese Unie. Hoofdstad Riga is daarentegen een van de grootste steden in Noord-Europa en wellicht de meest bekende trekpleister van het toch nog tamelijk onbekende Letland. Riga staat vanwege de vele Jugendstil architectuur bekend als het Parijs van het noorden.

Maar ook de rest van het land is enorm de moeite waard. Neem Cesis met haar middeleeuwse kasteelruïne en mooie binnenstad. Sigulda, ook in het noorden, ligt aan de Gaujarivier en is sinds enkele jaren uitgegroeid tot wintersportplek. Er is een bobsleebaan en er zijn skipistes aangelegd in de heuvels.

Wil je wat stranddagen tijdens je reis? Jurmela is de meest bekende badplaats. Het 150 jaar oude stadje ligt dicht bij Riga, je kan er met de trein of bus heen. Het staat ook bekend als kuuroord en wordt gelukkig goed beschermd. Langs het ruim dertig kilometer lange zandstrand mogen geen hotels of andere gebouwen neergezet worden. Je ziet aan de zee dus alleen enkele buitenverblijven uit de negentiende eeuw en één hotel, het meest luxe dat er is.

Letland wordt vaak gecombineerd met Estland en Litouwen, met name door de verbeterde vliegverbindingen.

Letland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers.

Het klimaat wordt sterk beinvloed door de Baltische zee. Dit resulteert in temperaturen die variëren van -2,8°C in Liepaja tot -6,6°C in Daugavpils in januari tot 16,7°C in Liepaja en 17,6°C in Daugavpils in juli. De temperaturen kunnen echter regelmatig een stuk hoger en lager uitvallen dan deze gemiddelden, waardoor het in de zomer warm (30°C) en in de winter erg koud (tot wel -30°C) kan zijn.

In Letland valt gemiddeld 500 tot 700 mm neerslag per jaar. Deze neerslag valt het hele jaar door (het regent ongeveer 180 dagen per jaar) en er is dan ook geen sprake van een regenseizoen in Letland. Wel valt in augustus en september meer neerslag dan in de overige maanden.

Het is in Letland 72 dagen per jaar zonnig en er ligt gemiddeld 3 maanden sneeuw, terwijl de vorstvrije periode ongeveer 177 dagen bedraagt.

Over het algemeen is de zomer van juni tot september de beste tijd om Letland te bezoeken. Gedurende deze periode is de temperatuur het meest aangenaam terwijl het in de winter nog wel eens erg koud kan zijn.

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Letland.

Bekijk hier het meest actuele reisadvies voor Letland.

Voor Letland zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Inentingen die worden aanbevolen

Voor Letland wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Letland

Nederlandse Ambassade

Tel. +371 7326147

E-mail: [email protected]

Openingstijden:

Belgische Ambassade

Tel. + (371) () 711 48 52

E-mail: [email protected]

In Letland betaal je ook met de Euro.

Pinnen en creditcard

In bijna alle wat grotere plaatsen in Letland kun je pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Pinnen is dan ook de gemakkelijkste manier om in Letland aan geld te komen.

Openingstijden banken

Banken in Letland zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en soms op zaterdagmorgen.

Fooien

Het geven van fooien is redelijk gebruikelijk in Letland. In restaurants wordt over het algemeen een fooi verwacht van zo”n 5 tot 10%.

Prijsniveau

Het leven in Letland is behoorlijk duur, bijna vergelijkbaar met de prijzen in Scandinavië. Het duurst zijn over het algemeen de overnachtingen. De kosten van vervoer vallen echter erg mee.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Letland zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van het herstel van de onafhankelijkheid 4 mei
Ligo 23 juni
Jani 24 juni
Onafhankelijkheidsdag 18 november
Kerst 25 en 26 december
Oudejaarsavond 31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Letland nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

In Letland is het het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België.

De officiële taal van Letland is het Lets, dat in veel gebieden in een ander dialect wordt gesproken.

Het Lets is een van de twee enige overgebleven Baltische talen die afstammen van de oude Indo-Europese taal. De taal wordt met uitsterven bedreigd.

Een Lets woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.

Hoogtepunten in Letland

bezoek het Rundale Paleis in het zuiden, de Letse riviera nabij Jurmala of ga hiken in het Gauja National Park, ten noordoosten van Riga.

Je kan al voor een tientje de stad Riga per fiets verkennen. Met een gids erbij betaal je vijf euro meer en ontdek je snel de highlights of juist de meer verborgen plekken, zoals de Joodse wijk, de oude begraafplaats en oude en nieuwe hotspots. Check de mogelijkheden hier.

Reistips voor Letland

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Letland

Actief Europa

Baltische Staten Gaujas National Park_

De Baltische Staten – Litouwen, Letland en Estland – als zomerbestemming? Dat staat niet vaak op het menu van reizigers. Maar stel je dit eens voor: de mooiste stranden, eindeloos groene bossen, een razend interessante geschiedenis en nog rustig

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Actief Europa

Riga, de hoofdstad van Letland, ligt op ongeveer anderhalf uur vliegen van Nederland. Omdat Letland een Schengenland is, kun je in een mum van tijd op de bus stappen die naar het centrum voert, dat een waar feest van art deco architectuur is. De s

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

Tegenwoordig kun je niet meer op wereldreis zonder terug te komen met een bijzonder videootje. Eerlijk gezegd vinden wij veel van die "leuk bedoelde" reisvideo's niet zo heel bijzonder, maar zo af en toe zit er wel een heel leuke bij, zoals de

Lees Meer Door: Reisbijbel

Stoere Gezinnen

Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

Lees Meer Door: Wouter Peters

Actief Europa

De hoofdsteden van de landen in de Baltische regio lenen zich uistekend voor een originele stedentrip. In deze video zie je een bezoek aan zowel Riga als Vilnius. Twee Scandinavië-achtige steden met Sovjet-geschiedenis. 

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Letland

Reisboeken en gidsen over Letland

Wegenatlassen

Wegenatlas Letland zuid Zemgale - Vidusdaugava | Jana Seta

Bijzonder gedetailleerde wegenatlas van een deel van Letland. Uitvoering in ringband en op geplastificeerd papier. Inclusief stadplattegronden van Aizkraukle, Auce, Bauska, Dobele. Iecava, Jekabplis, Jeglava, Lielvarde, Plavinas en Tukums. Jana S

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 37.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Riga | Merian

Mooie cultuur - reisgids over Riga: veel aandacht voor cultuur historische aspecten, Met illustraties en kaartmateriaal.  Die Boulevards und Jugendstilvillen ein Weltkulturerbe, die Nationalbibliothek ein "Schloss des Lichts", durch die Stadt fl

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Merian live Riga | Deltas

Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met Riga. Aandacht voor o.a. taal, festivals en eten en drinken. Prettig formaat en toch met veel foto’s.

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.50
Lees Meer

Wegenatlassen

Wegenatlas Letland oost - Latgale | Jana Seta

Bijzonder gedetailleerde wegenatlas van een deel van Letland. Uitvoering in ringband en op geplastificeerd papier. Inclusief stadplattegronden van Balvi, Daugavpils, Kraslava, Livani, Ludza, Preili en Rezekne. Jana Seta’s adventure atlases in

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 37.50
Lees Meer

Wegenatlassen

Wegenatlas Letland west - Kurzeme | Jana Seta

Bijzonder gedetailleerde wegenatlas van een deel van Letland. Uitvoering in ringband en op geplastificeerd papier. Inclusief stadplattegronden van Aizpute, Kandava, Kuldiga, Liepaja, Saldus, Talsi, Tukums en Ventspils. Jana Seta’s adventure at

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 37.50
Lees Meer

Campergidsen

Campergids Wohnmobil Reiseführer Baltische Staaten - Lettland | Mobil und Aktiv Erleben

Reisgids speciaal voor campers: er worden een aantal routes beschreven waarin zowel de bezienswaardigheden aan bod komen als ook de mooiste, handigste en meest veilige camperplaatsen op deze routes. TOP-TEN-TIPPS FÜR IHRE REISE MIT DEM WOHNMOBIL

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 16.95
Lees Meer

Plattegronden

Stadsplattegrond Riga | Jana Seta

Stadsplattegrond van Riga. Met stratenindex en overzicht voor openbaar vervoer.  Inclusief engelstalig overzicht met informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden.  

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 7.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids - Wandelgids Lettland - Letland | Naturzeit Reiseverlag

Reisgids voor Letland met nadruk op activiteiten als wandelen, fietsen of kanoen in de natuur. Goede beschrijvingen, praktische informatie en kaartmateriaal in de gids.     Das Naturzeit Tourenbuch »Lettland« führt Sie mit 32 Ausflügen z

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Lettland - Letland | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Insight Pocket Guide Riga | Insight Guides

De pocket guide serie van Insight Guides is een zeer compacte reisgids die makkelijk in een jas- of broekzak past. Veel informatie over bezienswaardigheden, maar ook praktische zaken als vervoer, accommodaties etc.   Deze gids is identiek aan

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Fietskaarten

Wegenkaart - landkaart - Fietskaart Letland | Freytag & Berndt

Een uitstekende kaart van Letland met toeristische informatie, campings, jachthavens, stranden en ook de gemarkeerde doorgaande paden. Alle bezienswaardigheden worden goed weergegeven. Met register.   De kaart is opgesplitst in twee dubbelzijd

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.50
Lees Meer

Natuurgidsen

Natuurgids Natuurwijzer Letland | Jochem Wouda

Een unieke serie Natuurwijzers van de drie Baltische Staten afzonderlijk met gedetailleerde beschrijvingen van de Nationale Parken van het land met de daarbij horende karakteristieke soorten flora en fauna. Voorin de gids is een korte beschrijving

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids CityTrip Riga | Reise Know-How Verlag

Reise Know-How is een duitstalige praktische reisgids voor alle leeftijden, boordevol informatie over accommodatie van budget tot luxe, vervoer en plaatsbeschrijvingen. Kenmerk: brede cultuur en achtergrondinformatie, bondig geschreven. Riga, Hau

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Literaire steden Trefpunt Riga | Bas Lubberhuizen

Trefpunt Riga peilt de literaire ziel van de stad. De Letse hoofdstad Riga is van oudsher een modieuze, kosmopolitische en muzikale handelsstad waarop Letten, Baltische Duitsers en Russen hun stempel drukten. Een melancholieke en amoureuze kant spe

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Wallpaper* City Guide Riga | Phaidon

Wallpaper City Guides is een Engelstalige trendy reisgids voor alle leeftijden, boordevol informatie over accommodatie van middenklasse tot luxe en plaatsbeschrijvingen - kenmerk: brede cultuur en achtergrondinformatie, bondig geschreven. A tight

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Fietskaarten

Fietskaart Velo Marsruti Latvija - Fietskaart Letland | Jana Seta

De kaart is uitgegeven op een zeer duurzaam Tyvek® synthetisch vezelmateriaal dat waterbestendig is en scheurvast. waardoor de levensduur van het kaartgebruik wordt gegarandeerd.   De kaart nodigt u uit om Letland  op het meest milieuvriende

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Pocket Guide Riga | Berlitz

Riga Pocket Guide Berlitz is een handzaam engelstalige reisgids met bezienswaardigheden, kaartjes, hotels en restaurants Compact, concise and packed full of essential information about where to go and what to do, this is an ideal on-the-move guid

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Wegenatlassen

Wegenatlas Letland noord - Vidzeme | Jana Seta

Bijzonder gedetailleerde wegenatlas van een deel van Letland. Uitvoering in ringband en op geplastificeerd papier. Inclusief stadplattegronden van Aluksne, Cesis, Gulbene, Limbaži, Madona, Ogre, Sigulda, Valka, en Valmiera.   Jana Seta’s a

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 37.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Dabas- Takas, Natuurwandelingen in Letland | Jana Seta

De kaart is uitgegeven op een zeer duurzaam Tyvek® synthetisch vezelmateriaal dat waterbestendig is en scheurvast, waardoor de levensduur van het kaartgebruik wordt gegarandeerd.   Oo de kaart worden de mooiste wandelplekken weergegeven met u

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Stadsplattegronden

Stadsplattegrond Letland - Latvia & Riga | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. This is a brand new mapping area for ITMB. We have had a map of Riga for years

Land : Letland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer