Ecuador, bontgekleurd land vol natuur en oude culturen
Ecuador ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan Colombia, in het oosten en zuiden aan Peru, en in het westen aan de Stille Oceaan. Het is vanuit het Spaans genoemd naar de evenaar, die het land doorsnijdt. Je kan Ecuador verdelen in vier zones: de kust (Costa), de Andes (Sierra), het Amazonebekken (Oriente) en de Galapagoseilanden. Allen brengen een bijzondere dynamiek mee.
Je komt in Ecuador de meest prachtige en afwisselende landschappen tegen, waaronder uiteraard het Amazoneregenwoud, imposante vulkanen en de Galápagos Eilanden. In de hoofdstad Quino komt je de oude koloniale sfeer tegen, met nauwe straatjes, markten, kloosters en barokke kerken. De kabelbaan langs de helling van de Pichincha Vulkaan brengt je tot een hoogte van maar liefst 4.000 meter, waar je uitkijkt over de stad.
Felgekleurde bloemen, helderblauwe rivieren, bontgekleurde indianenstammen, exotische diersoorten, vulkanen die verschillende kleuren aannemen en de spierwitte besneeuwde bergtoppen: het maakt Ecuador zo gevarieerd!
Kers op de taart voor veel reizigers is een bezoek aan de Galápagos-eilanden. Als je budget het toelaat een must!
klimaat Ecuador
Ecuador ligt op de evenaar en de lage gedeeltes hebben een tropisch klimaat. In de Andes daalt de temperatuur naarmate je hoger komt. De temperatuur is het hele jaar ongeveer gelijk. Er zijn grofweg twee seizoenen: het droge en regenseizoen en die vallen niet overal precies gelijk.
Aan de kust is het tropisch en vochtig, met een relatief droge tijd van juli t/m november. In het regenseizoen vallen er vaak tropische regenbuien aan het einde van de dag. De temperatuur aan de kust is gemiddeld zo’n 30 graden.
In de Andes bepaalt de hoogte de temperatuur. In Quito is het gemiddeld tussen de 14 en 21 graden, waarbij het gedurende de dag steeds warmer wordt. Laat in de dag regent het vaak en ‘s nachts koelt het flink af. Het regenseizoen in de Sierra duurt van november tot mei, de zon schijnt dan doorgaans ook nog een paar uur.
In het Amazonegebied is het het hele jaar door broeierig en regent het veel. April t/m juni zijn doorgaans de natste en augustus en december t/m maart de droogste maanden, maar dat is een erg relatief gegeven. Het is immers een tropisch regenwoud.
De Galápagosarchipel heeft een regenseizoen van januari t/m juni, waarin het goed te bereizen is. Er valt dan af en toe een flinke tropische bui, maar de rest van de tijd is het lekker warm. Tijdens het droge seizoen van juli t/m december is het koeler en vaak mistig, de naam Garua. Dan is het minder aangenaam.
reisadvies Ecuador
Reizen naar Ecuador is relatief veilig, maar er zijn zeker risico’s, zeker in de grensstreek met Colombia worden voorzorgsmaatregelen geadviseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, daar zijn terroristische groepen actief. De situatie verandert bovendien geregeld, dus hou voor vertrek altijd het meest actuele advies in de gaten via deze site.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordelijke provincies van Ecuador. In de overige provincies moet je rekening houden met criminaliteit, vooral in de steden Quito en Guayaquil komen berovingen voor.
In Ecuador kunnen demonstraties en stakingen voorkomen die tot geweld leiden, probeer niet langs of door de blokkade te gaan.
Taxi’s
Het ministerie waarschuwt ook voor express ontvoeringen door illegale taxi’s, waarbij toeristen worden gedwongen te gaan pinnen. Dit komt vooral in Quito en Guayaquil, vaak met niet-geregistreerde taxichauffeurs als handlanger. Officiële taxi’s zijn geel en hebben registratienummers op de deur en een taximeter.
Risico’s in/met natuur
De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. Je kan er verdwalen of beroofd worden. Daarom is het raadzaam om natuurgebieden in groepsverband, onder leiding van een gids, te bezoeken.
In Ecuador kunnen (zware) aardbevingen voorkomen. In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru
Reis tussen Ecuador en Peru over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied met mijnen die nog niet ontploft zijn. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld.
Drugs
De meeste Nederlanders die in een Ecuadoraanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Ecuador maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.
Tips ambassade
Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend poeder, genaamd scopolamine. Dit kan een poging tot beroving zijn. Soms wordt het zelfs op promotiefolders gespoten.
vaccinaties Ecuador
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Ecuador alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Ecuador binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Maar het wordt voor grote delen wel aangeraden.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Ecuador aangeraden:
- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
- vaccinatie tegen gele koorts: in het Amazonegebied, oostelijk van de Andes en in het kustgebied.
Voor verblijf in de Andes zelf hoef je geen gele koorts vaccinatie te halen. Ook voor de Galapagos eilanden wordt geen gele koorts inenting aanbevolen.
Malaria
Er komt in Ecuador malaria voor in de gebieden beneden 1500 meter (maar niet op de Galapagos eilanden). Voor bepaalde delen van Ecuador wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen.
Voor een verre reis als deze is het altijd goed om voorzorgsmaatregelen te nemen. De artsen van Thuisvaccinatie komen, zelfs ‘s avonds of in het weekeinde, bij je langs voor advies en vaccinaties. Bekijk hier de opties, de kosten zijn vaak niet hoger dan bij de GGD.
ambassades Ecuador
Geen Nederlandse ambassade in Ecuador
Er is geen Nederlandse ambassade in Ecuador. De dichtstbijzijnde ambassade is in Lima, Peru.
visumplicht Ecuador
Reisdocumenten voor Ecuador
Voor Ecuador heb je nodig:
– Een paspoort dat na vetrek uit Ecuador nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum bij een verblijf langer dan drie maanden
– Een vliegticket met een bevestigde terug- of doorvlucht
– Voldoende geld om je verblijf in Ecuador te kunnen financieren, zo’n 500 euro per maand.
Visum
Voor een verblijf in Ecuador is geen visum vereist voor reizigers met de Nederlandse of de Belgische nationaliteit.
Voor een verblijf van langer dan drie maanden is wel een visum vereist. In dit geval kun je een visum aanvragen bij de Ambassade van Ecuador in Nederland of België. Met dit visum mag je maximaal 6 maanden in Ecuador blijven. Meer informatie staat hier.
Het is verstandig om voor je vertrek informatie op te vragen over de douanebepalingen. Deze worden namelijk nogal eens gewijzigd.
Adressen ambassades Ecuador in Nederland en België
Nederland:
Ambassade Ecuador
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:30-18:00
Tel. nr. 070-3463753/9563 en 070-3658910
België:
Ambassade Ecuador
Louizalaan 363
1050 Elsene
Tel nr. 02.644.30.50
Fax: 02.644.28.13
E-mail: [email protected]
valuta Ecuador
In Ecuador wordt sinds 2000 met de Amerikaanse dollar betaald. Er worden biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar gebruikt en munten van 1, 5, 10, 25 en 50 dollarcent.
Pinnen en creditcard
In de grote steden Quito, Otavalo, Baños, Riobamba, Cuenca en Guayaquil kan gepind worden. Je kunt ook geld opnemen met de belangrijkste creditcards en daarmee betalen in de duurdere zaken, restaurants en hotels. Soms wordt commissie gerekend. Zorg dat je voldoende kleine coupures hebt, van één dollar, want er is vaak geen wisselgeld voorhanden.
Zorg dat je altijd voldoende cash geld hebt, pinautomaten zijn geregeld kapot of buiten gebruik.
feestdagen Ecuador
Feestdagen Ecuador
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Ecuador zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Carnaval |
februari |
Witte Donderdag |
maart/april |
Goede Vrijdag |
maart/april |
Pasen |
maart/april |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Herdenking van de Slag bij Pinchincha |
24 mei |
Corpus Christi |
10 juni |
Simon Bolivar Dag |
24 juni |
Allerheiligen |
1 november |
Allerzielen |
2 november |
Kerstmis |
25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Ecuador
Tijdsverschil Ecuador
Tijdens de zomertijd is het in Ecuador 7 uur vroeger dan in Nederland en België, in de winter is het verschil 6 uur.
Op de Galapagos-eilanden is het nog één uur vroeger dan op het vasteland van Ecuador.
taal Ecuador
Taal in Ecuador
De officiële taal van Ecuador is Spaans.
De Indianen in de Sierra spreken overwegend Chibcha en vooral Quechua, wat oorspronkelijk de gesproken taal van de Inca’s was. Het Quechua heeft verschillende dialecten die flink van elkaar verschillen en deze taal wordt ook nog in Peru en Bolivia gesproken.
In de Oriente worden vele andere indianentalen en dialecten gesproken. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans of Engels spreekt.
In hotels en restaurants spreekt men redelijk Engels. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.