Zuid-AmerikaBruisende steden, Inca-schatten en toppen van de Andes

Zuid-Amerika is een continent waar je uitgestrekte canyons treft, in Peru en Bolivia op grote hoogte door de Andes gaat, maar ook tropisch laagland kan verkennen, bijvoorbeeld in Brazilië en Argentinië. Ontmoet gaucho’s, de echte Zuid-Amerikaanse cowboys, misschien kan je zelf ook wel paardrijden?

Machu Picchu

Zuid-Amerika is natuurlijk bekend van de Inca-schatten. Machu Picchu natuurlijk, de verborgen stad, maar er is veel meer te zien en ontdekken. Reis naar de Foz de Iquacu, misschien wel de mooiste watervallen ter wereld, op de grens van Argentinië, Brazilië en Paraguay. En ben je de natuur beu, moet je alle indrukken laten bezinken? Reis naar de stranden en de bruisende steden, met Rio de Janeiro en Copacabana als meest bekende voorbeeld.

Motorrijden of vliegen

Wil je echt hele hele continent door, dan zijn vliegreizen onontkomelijk. Maar je kan ook op avontuur op de motor, mits je je goed voorbereidt. Want niet alle landen in Zuid-Amerika zijn (geheel) veilig. Neem Colombia, waarbij je goed moet weten waar je je route doorheen plant. Maar ook de bruisende steden kunnen je onaangenaam verrassen, de verschillen tussen arm en rijk zijn hier groot.

Terug naar vervlogen tijden

Op het platteland lijkt de moderne tijd geen vat te hebben gekregen. In Peru bijvoorbeeld ontdek je een leven zonder design, mode of welk esthetisch belang dan ook. Geen mooi ogende huizen, geen ontworpen lantaarnpalen, bruggen en gebouwen, geen dure auto’s. Je lijkt er iedere dag in een ander land te reizen. In Suriname douche je tijdens je trekking in de rivier, trouwens wel even checken of er geen piranha’s of sidderalen zitten!

Zuid-Amerika is ook geschikt om met je gezin te reizen. Plan je reis zorgvuldig, overweeg de afstanden en sluit eventueel bij een groepsreis aan, om tijd te besparen. Welk land bezoek jij als eerste?

Reisbijbel tipt bijzondere landen in Zuid-Amerika

Nieuwste reistips voor Zuid-Amerika

Costa Rica selfdrive strand

Op selfdrive avontuur in Costa Rica

Costa Rica is zeker een bucketlist bestemming. Het Zuid-Amerikaanse land is prima geschikt als selfdrive bestemming. Duik de natuur in en ga op avontuur in Costa Rica!

Lees meer

Lange overstap vliegveld: boek een transithotel

Heb je een lange overstap op het vliegveld? Dan kan je vaak een trip naar de stad bij het vliegveld regelen, of je boekt een transit-hotel op de airport!

Lees meer
last minute reis lange overstap

Voors- en tegens van een last minute reis boeken

Een last minute reis, die heeft altijd de schijn mee van voordeeltjes en goedkope verre trips. Maar is dat ook zo, en heb je er geen stress van?

Lees meer
Schiphol vliegveld bagage

Bagage kwijt, vertraagd of beschadigd: dit zijn je rechten

Bagage kwijt of beschadigd tijdens een vliegreis, dat is balen. Maar je krijgt wel een vergoeding. Lees hier hoe je dat regelt.

Lees meer
Lokaal toerisme china community based tourism

Lokaal reizen: regel je doe-het-zelf reis community based

Lokaal reizen. Je ouders deden het vroeger wellicht al als ze bij een boer in de tuin kampeerden. Nu kan je het ook duizenden kilometers verderop doen, bij je verre reis. Wat hulp is wellicht welkom!

Lees meer
Polar pinguin

Drie varianten voor een waanzinnige Antartica reis

Een reis naar Antartica met een expeditieschip. Een droomreis? Met flink doorsparen of een prijswinnend lot lukt het misschien. Wij geven je vast de beste tips!

Lees meer
Ecuador lama

Reis in Ecuador met vier prachtige stops

Reizen in Ecuador betekent rondtrekken in een heel divers land. Van de Amazone, de bergen, kust en misschien wel de Galagapos eilanden. Welke keuzes maak jij?

Lees meer
Patagonië Perito Moreno gletsjer

Reizen naar Patagonië: vijf vooroordelen

Patagonië is een bucketlist bestemming. Voor backpack reizigers, maar dat staat wellicht in contrast met de vermeende hoge kosten van een bezoek aan het zuidelijkste stuk(je) Zuid-Amerika. Vijf vooroordelen over een reis naar Patagonië!

Lees meer
lifehacksvoorkoffers

Slimme hacks om je koffer in te pakken

Je koffer inpakken is hoe dan ook altijd even een klein stress-momentje. Met deze lifehacks wordt inpakken net wat minder gedoe.

Lees meer

Rondreizen: van bucketlistreis tot onverwachte roadtrip

Tijdens je vrije weken zoveel mogelijk zien, dan is een rondreis natuurlijk ideaal. En als je steeds een paar dagen op dezelfde plek blijft, heb je genoeg tijd om even te 'aarden' en genieten, maar ook genoeg gelegenheid om veel mee te maken. Bonus: vaak heb je na een rondreis bij thuiskomt het gevoel dat je veel langer weggeweest bent.

Lees meer

Brazilië: Bruisende steden en mooie natuur

Naar Brazilië
Strand Rio de Janeiro
Bikinishoppen in Brazilië

Als je in Brazilië bent en omgeven wordt door überhippe bikini`s wil je als vrouw toch een beetje meedoen met de laatste trends.
Toen ik mijn vakanties nog ieder jaar doorbracht in Portugal ondekte ik al dat de hipste bikini`s uit Brazilië kwamen, en dat is nog steeds zo. Brazilianen zijn bikinitrendsetters, al passen wij de modelletjes wel iets aan aan de Europese zedelijkheidsnormen. Bij ons bedekken de broekjes net iets meer dan alleen de schaamlippen en bovenstukjes worden verkocht in grotere maten dan peqinha peqinha (XS).

Mount Roraim Venezuela
Mount Roraima, spectaculaire tafelberg in Venezuela, Brazilië en Guyana

In en rond Nationaal park Canaima in het zuidoosten van Venezuela, ligt een keten van meer dan honderd tafelbergen, die door de lokale Pemonindianen tepu's worden genoemd. Deze tepu's vormen met elkaar zo'n indrukwekkend en onwerkelijk landschap waarin je elk moment verwacht een dinosaurus tegen het lijf te lopen.

Verre Avonturen in Zuid-Amerika

Machu Picchu Peru
Off the beaten track in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is bij uitstek geschikt voor een avontuurlijke reis, weg van de bekende paden. Hier ben je geen toerist, maar een reiziger. Natuurlijk zijn er bezienswaardigheden in Zuid-Amerika die je niet wil missen, Machu Picchu bijvoorbeeld, maar je kan heel veel zelf ontdekken, samen met locals! Trek de natuur in en geniet!

Inspiratie...

Argentinië: Land met vele gezichten

Naar Argentinië
Argentinië als test voor motorreis Zuid-Amerika
Argentinië als test voor motorreis Zuid-Amerika

Plannen voor een motorreis door Zuid-Amerika? Riding reporter Daniëlle Boelens tipt Argentinië als 'testland'!

Met de motor door Zuid-Amerika
Do’s and dont’s met je motor in Zuid-Amerika

Laat je motor thuis Hoewel automobilisten en motorrijders uiteraard veel gemeen hebben en beide kwaliteiten zelfs erg goed samengaan in één persoon, is er als het op reizen aankomt, toch een cruciaal verschil. Een automobilist huurt vanzelfsprekend een auto op de plaats van bestemming. Maar een motorfiets huren om een reis te maken? Er zijn niet...

Toffe Roadtrips door Zuid-Amerika

Toffe Roadtrips Zuid-Amerika
Auto, motor of openbaar vervoer

Zuid-Amerika is zo uitgestrekt, dat je wel een roadtrip moét maken. Per motor, als je dat kan en durft. Of per auto, huur er ter plekke een en maak de rondreis van je dromen. Verken de zoutvlaktes, passeer bergpassen en bezoek de steden. En wil je niet zelf rijden? Sluit dan aan in het openbaar vervoer en maak onderweg nieuwe vrienden!

Inspiratie...

Peru: Land van de Incas

Naar Peru
Tip: Gratis rondleidingen door wereldsteden – meet the locals!

Delen past bij reizen. En dus zijn er in steeds meer steden in de wereld vrijwilligers, vaak studenten, die toeristen gratis rondleiden. Contact leg je vooraf via Facebook of een site. En dus vraagt een hip geklede Koreaanse jongen ons voorzichtig onze naam, nog voordat we het metrostation Anguk in de Koreaanse hoofdstad Seoel hebben verlaten.

Machu Picchu Peru
Tip: koop kaartjes voor Machu Picchu van tevoren

De trekpleister van Peru is Machu Picchu. Deze mysterieuze oude Incastad bij Cusco wordt algemeen als 1 van de wonderen van de wereld beschouwd en werd in 2007 dan ook niet geheel verrassend op de lijst met 7 nieuwe wereldwonderen verkozen. De oude stad, die ook is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is echter zo populair dat deze per jaar door meer dan 800.000 bezoekers werd bezocht, dit tot zorg van UNESCO die vreesde dat dit grote aantal bezoekers de stad verder zou beschadigen. Op aanraden van UNESCO hebben de Peruaanse autoriteiten in de 2e helft van juli 2011 dan ook een limiet gesteld aan het aantal bezoekers dat Machu Picchu mag bezoeken.

Slimme Reistips

Slimme Reistips Zuid-Amerika
Visum, vaccinaties en de beste reistas

Een reis naar Zuid-Amerika vraagt om een gedegen voorbereiding. Bekijk welke vaccinaties je nodig hebt, vraag je visa online aan en zoek de goedkoopste tickets. Omdat je hoogstwaarschijnlijk veel gaat rondreizen, is het kiezen van een reistas of koffer belangrijk, en pak 'm slim in!

Inspiratie...

Colombia: Jungle, woestijn en vriendelijke bevolking

Naar Colombia
Colombia het enige risico is dat je wilt blijven
Colombia: het enige risico is dat je wilt blijven

In Colombia is iedereen aan de coke, elke minuut wordt er een onschuldige ziel voor je neus neergeschoten en je kunt niemand vertrouwen. Toch? Helaas kampt Colombia nog steeds met een fout imago. Allemaal gebaseerd op de geschiedenis, inmiddels behoorlijk verouderd. Dit Zuid-Amerikaanse land heeft zo veel waanzinnigs te bieden!

Colombia, niet zo eng als het lijkt

Zeven weken met twee vrouwen op een motor door Colombia. Ondanks alle enge verhalen durfden de Riding Reporters het aan. 

Caño Cristales Colombia
Caño Cristales, regenboogrivier in Colombia

Caño Cristales, de rivier die ook wel "de rivier van de vijf kleuren" en "de rivier die is weggelopen uit het paradijs" wordt genoemd, wordt door velen als mooiste rivier van de wereld beschouwd. En dat is niet voor de niets. De rivier in het Nationaal Park Serranía de la Macarena in de provincie Meta in Colombia is namelijk een absoluut natuurwonder.

Stoere Gezinnen

Stoere Gezinnen Zuid-Amerika
Avontuur, natuur en cultuur

De tickets zijn het duurste, maar als je eenmaal in Zuid-Amerika bent, dan heb je hier alle opties open voor een geweldige gezinsreis. Sluit je aan bij een groep of ga samen op pad. Trek de jungle in in Costa Rica, ontmoet locals in Peru of bezoek de Mayaruïnes van Tikal. Zuid-Amerika leent zich voor een lange rondreis met je gezin!

Inspiratie...