De beste tips voor je rondreis Patagonië

Verre Avonturen
Patagonie
Als je van natuur houdt, veel vogels en dieren in en rond het water wilt zien, je beslist niet verveeld raakt van elke dag steak en Malbec op het menu en het einde van de wereld met eigen ogen wilt zien, dan moet je beslist naar Patagonië gaan! Dat is dan ook precies wat ik heb gedaan!
Tekst: Lisette Kaptein

Veel mensen denken dat Patagonië een apart land is, maar dat is het niet. Patagonië is strekt zich duizenden kilometers uit over het zuiden van Zuid-Amerika, van het zuiden van de Rio Colorado-rivier in Argentinië tot aan de Straat Magellaan in het uiterste zuiden van het Zuid-Amerika. Met deze tips kan je een keuze maken voor je rondreis Patagonië!

Fin del Mundo en vuurland

Start je rondreis bijvoorbeeld in de meest zuidelijk gelegen stad van de wereld: Ushuaia. Er hangt een relaxte sfeer. Je voelt aan alles dat dit echt een bijzondere plek is. Chili claimt terecht dat ze het meest Zuidelijke stukje land hebben. Vanuit Ushuaia vertrekken bijvoorbeeld ook de cruises naar Antartica. Wel nog even doorsparen, maar mocht je dit willen, lees dan dit artikel over Antartica zeker ook!

Bezoek ook het mooie natuurpark Tierra del Fuego (Vuurland), waar je een prachtige wandeling langs de kust kan maken. Ook gaaf: ga per kano over het Beagle kanaal. Erg ruig daar, oer-natuur tijdens je rondreis in Patagonië. Er leven nagenoeg geen insecten en alles ademt een sprookjes achtige sfeer uit. Eindig je wandel-boottocht bij het officiële einde van Ruta 3, die begint in Alaska! Zuidelijker loopt er geen weg.

rondreis-patagonie-perito

El Calafate

Vanaf Ushuaia bereik je met een binnenlandse vlucht van anderhalf uur El Calafate. El Calafate is vooral bekend om de Perito Moreno gletsjer en die moet je beslist gezien hebben tijdens je rondreis door Patagonië! Het is eén van de laatste gletsjers die nog dagelijks ongeveer een meter aangroeit.

Het is enorm indrukwekkend om die enorme ijsmuur (5 km breed, 40 meter hoog) van zo dichtbij te kunnen zien. Via keurige wandelpaden loop je langs de gletsjer die je af en toe enorm hoort kraken. En ook vallen er stukken af! Daarna kan je met een bootje heel dicht langs de gletsjer varen naar de andere kant van het water en er een ‘mini-trekking’ doen. Oftewel: een klein stukje over de gletsjer lopen!

Met klimijzers loop je over het duizenden jaren oude ijs en zie je onder je de meest waanzinnige kleuren blauw verschijnen. Na een anderhalf uur durende wandeling krijgen we tot slot op de gletsjer een drankje aangeboden: whiskey on the rocks. Juist met ijs vanaf de gletsjer!

rondreis-patagonië-mount-fitzgoy

El Chaltèn

In El Chaltèn wonen slechts 500 mensen, maar jaarlijks komen er tienduizenden mensen bergwandelen of -klimmen. Het dorpje zelf is in het laagseizoen nagenoeg uitgestorven.
De routes in de regio zijn heel goed aangegeven. Je hebt vanuit El Chaltèn uitzicht op de een van de meest iconische bergtoppen van Patagonië: Fitz Roy en dat is al een van de reden om erheen te gaan.

Een andere reden om dit dorpje aan te doen tijdens je rondreis Patagonië is Lake (of Lago) Viedma. Dit staat vooral bekend om het helder blauwe water, waar veel ijsblokken in drijven. Die zie je door een boottour te boeken. De tochten duren vaak een halve dag tot een dag.

Bariloche

Bariloche ligt in een merengebied tegen bergen aan. Het is het outdoor- en ski-centrum van Argentinië, herkenbaar aan de hotels met namen zoals: ‘Edelweiss’, ‘Bariloche Ski hotel’, ‘Alpen hotel’ en ‘Chamonix’.

Op het plein zie je wellicht  de eerste straattekeningen van de witte hoofddoekjes van de Madres. Dat zijn de Argentijnse moeders die elke donderdag in Buenos Aires demonstreren om de regering te dwingen uitsluitsel te geven wat er met hun verdwenen zonen is gebeurd. Bij elk hoofddoekje staat een naam en een datum.

In de omgeving van Bariloche kan je een paardrijtocht maken door uitgestrekte heuvelachtige landschappen met duizenden koeien en besneeuwde bergtoppen in de verte. Je kan ook de stoeltjeslift omhoog nemen naar de top van de Cerro Campanário, een 3.444 voet hoge heuvel aan de oevers van Lake Nahuel Huapi.

rondreis-patagonie-zeeleeuw

Zeeleeuwen in Puerto Madryn

Puerto Madryn is de plek waar je tijdens je rondreis Patagonië met een kolonie van 700 zeeleeuwen kan duiken of snorkelen. Na een kort boot tripje kom je in de baai waar de zeeleeuwen verblijven. Met hoogtij slapen de mama’s en papa’s op het strand en spelen de kleintjes lekker in het water. Het duiken met zeeleeuwen is een enorm bijzondere ervaring. De dieren voelen met hun mond, voelsprieten en tanden wie of wat jij bent.

Walvissen (Zuidkapers)

Naast de zeeleeuwen kan je op dit deel van je roadtrip in Patagonië ook walvissen (Zuidkapers) spotten. Rij vanuit in Puerto Madryn met een huurauto in je eigen tempo naar het schiereiland, 80 km noordelijker. In Puerto Pyramides vertrekt een stevige rubberboot, een zogenaamde RIB, om je naar een baaitje te brengen waar de walvissen verblijven. Het gespuit uit het ademgat en de staarten die in de lucht zwiepen zijn ontroerend! De walvissen komen heel dichtbij en de boot houdt goed stil zodat ze in de buurt blijven.

Na de walvissentocht rijden we met de huurauto verder het schiereiland over. We rijden langs de kust waar vele zeeleeuwen en zee-olifanten huizen! Je moet goed opletten want de meesten liggen op apegapen en bewegen nauwelijks. Je kan ook guanaco’s tegenkomen, een soort lama’s die overal in Argentinië voorkomen.

Afsluiting in Buenos Aires

Sluit je rondreis Patagonië af met een paar dagen in/rondom Buenos Aires. De stad zelf is warm, broeierig, lawaaiig en vol. Na bijna drie weken natuur valt zo’n stad wellicht wat tegen, maar toch is het een must als je in Argentinië bent. Ga naar het Plaza de Mayo, met het roze huis. Daar heeft Evita Perron haar balkonscene gehouden. En bezoek het plein waar elke donderdag de Madres nog demonstreren.

La Boca, de wijk waar voetballer Maradona is opgegroeid en waar mooie gekleurde huisjes staan, is enorme tourist-trap geworden. Alleen een must dus voor de echte voetbalfans. Een fijne manier een stad als Buenos Aires te verkennen is een fietstocht met gids. Ook leuk: een tangoles of een tangoshow bezoeken.

Dia del Campo

En valt de stad zo tegen dat je echt weer de rust wil opzoeken als afsluiting van je rondreis Patagonië? Boek een verblijf op het Dia del Campo, het platteland. Op een uurtje rijden van de stad kan je een of meer dagen verblijven op een super relaxte boerderij. Maak eerst een paardrijtochtje, ga dan lunchen (asado) en tot slot relaxen bij het zwembad.

Regel je rondreis Patagonië

Je kunt Argentinië prima op eigen houtje bereizen en zo je rondreis Patagonië uitstippelen. Als je een beperkte reistijd hebt, kan je slim zijn je binnenlandse vluchten vooruit te boeken.  Dat kan ook geld schelen omdat je met een zogeheten ‘Airpass’ goedkopere tarieven krijgt. Als je geen bezwaar hebt tegen de bus én tijd genoeg hebt, is dat vervoersmiddel veel voordeliger.

Wil je toch alles van te voren (laten) regelen, dan zijn er ook genoeg opties. Je kan een groepsreis boeken, bijvoorbeeld bij Koning Aap.

Let op

Bewaar al je (pin)bonnetjes en aankoopbewijzen van je pesos, anders kun je ze niet meer wisselen tegen euros. :

En de binnenlandse airlines zijn niet heel betrouwbaar, zorg dus voor een alternatief plan als de door jou geboekte vluchten worden geannuleerd.