Vliegen als Harry Potter op een bezemsteel en daarna even op bezoek in de woonvertrekken van de Duke of Northumberland. Het imposante Alnwick Castle is een must see als je per boot naar Engeland op Schotland gaat.
Engeland heeft als grootste land in Groot-Brittannië verreweg de meeste inwoners. Die vindt je vooral in de grote steden als Londen, met haar markante gebouwen als de Big Ben en London Eye. Maar ook de meest gefotografeerde deur van de wereld: 10th Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier. St Paul’s Cathedral en Westminister Abbey zijn de meest bekende voorbeelden van de vele kathedralen, Hyde Park het beroemdste park.
Met name in de zomer zijn er veel muziekfestivals in Engeland, niet gek natuurlijk als je aan de invloed van de Britse popband The Beatles denkt. Ook theater en musical-liefhebbers komen ruim aan hun trekken, zeker in Londen.
Maar, de natuur is even indrukwekkend. Er zijn tien nationale parken, maar ook vele zogenaamde Areas of Outstanding Natural Beauty. Het zuiden is bekend vanwege de prachtige kustgebieden en ook badplaatsen. Het noorden heeft hogere heuvels en zelfs bergen. Het oosten van het land heeft een grotendeels vlak landschap en het westen afwisselend vlak en heuvelachtig. Meer in het midden vindt u bijvoorbeeld het Peak District National Park en Kielder Park, waar je sterren kan kijken. En dan zijn er nog Stonehenge, de krijtrotsen van Dover en, meer recent, de Engelse tuinen.
Je kan natuurlijk vliegen naar het eiland, maar ook per trein of auto gaan. Er zijn veerdiensten en tunnels.
Engeland heeft een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Engeland heeft de reputatie erg nat te zijn. Maar het in het noorden gelegen Schotland en het in het westen gelegen Wales zijn aanzienlijk natter dan Engeland. Het zuidoosten van Engeland is gemiddeld zelfs droger dan Nederland, sommige delen van Essex, Kent en Cambridgeshire blijven zelfs onder de grens van vijfhonderd millimeter steken, waarmee deze gebieden zich wat betreft neerslaghoeveelheden kunnen meten met de Franse Riviera!
De zomers in Engeland zijn gemiddeld te vergelijken met Nederland. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Zo is hoofdstad Londen iets warmer en droger en bij langere periodes van mooi weer liggen de temperaturen vaak rond een aangenaam zomers niveau van 24 tot 28 graden. Matig tot slecht zomerweer wordt vaak vooral door Schotland, Wales en Ierland opgevangen.
Gemiddeld valt er in Engeland slechts zo”n zevenhonderd millimeter neerslag per jaar, meest regen. Het zuidwesten en noordwesten van Engeland zijn een stuk natter dan het oostelijke deel. In het noordwesten zijn het vooral de heuvels en bergen die grote hoeveelheden regen te verwerken krijgen. Het wandelgebied Lake District is met zo”n tweeduizend millimeter neerslag per jaar het natste gebied van Engeland. Mist en bewolking maken het grauwe plaatje hier al snel compleet, waarmee dit deel van het land geheel voldoet aan het beeld dat veel mensen hebben over het weer in Engeland. Gemiddeld schijnt in de zeer groene heuvels ook maar duizend uur per jaar de zon. In de meeste sombere jaren kan de teller blijven steken bij minder dan achthonderd uur, wat neerkomt op gemiddeld minder dan drie uur zonneschijn per dag.
De winters in Engeland zijn redelijk mild. Als er echter een aanvoer is van koude poollucht uit het noorden dan kunnen de temperaturen in Engeland flink dalen en ontstaat “s nachts flinke vorst. Het sneeuwt niet zo vaak, daar is de lucht niet koud genoeg voor, maar als het gebeurt kan er heel veel tegelijk vallen. Echte wintersport in Engeland is niet mogelijk. Hoewel er in de heuvels soms wel een prachtig wit sneeuwdek ligt waarop je kan sleeën, langlaufen of zelf skiën, zijn er geen officiële skipistes in Engeland.
Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Engeland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden staat er vaak een stormachtige wind en is ook de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft is het zuidwesten van Engeland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11 oplopen, af en toe wordt er zelfs orkaankracht (windkracht 12) gemeten. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is eigenlijk nooit sprake in Engeland.
Er zijn geen speciale reisadviezen voor Engeland. Controleer altijd de meest actuele stand van zaken op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Nederlandse Ambassade
Tel. 00-44-20-75903200
E-mail: [email protected]
Belgische Ambassade
Tel nr. 020/7470.37.00
– Een geldig paspoort of toeristenkaart
Controleer voor vertrek bij de ambassade de meest recente eisen, nu Engeland uit de Europese Unie stapt.
Nederland:
Ambassade Verenigd Koninkrijk van Groot-Britannië en Noord-Ierland
Lange Voorhout 10
2514 ED Den Haag
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 14:15-17:30
Tel. nr. 070 – 427042 en 070 – 4270345
België:
Ambassade Verenigd Koninkrijk
Aarlenstraat 85
1040 Etterbeek
Tel nr. 02.287.62.11
Fax: 02.287.63.55
E-mail: [email protected]
In Engeland betaal je met de Great Britain Pond Sterling (GBP), ook wel de Engelse Pond genoemd. Zowel Schotland als Noord-Ierland hebben hun eigen betaalmiddel: de Schotse £ en Ierse £. De koersen zijn gelijk aan die van de Pond Sterling. Zowel in Schotland als Ierland is het geen probleem om met Engelse Ponden te betalen. Omgekeerd is het soms wat lastiger.
£ 1=100 Pence
Biljetten: £ 50-20-10 en 5
Munten: £ 2 en 1 en Pence 50-20-10-5-2 en 1
Bij alle banken, wisselkantoren, grote reisbureau’s en warenhuizen kan je je geld wisselen.
Het Cardgebruik is in heel Groot Brittannië goed ingevoerd.
Met je bankpas met Cirrus en/of Maestro logo kan je gebruik maken van betaalautomaten (pinbetalingen) en ATM’s (geldopnamen).
Veelal wordt op iedere rekening een fooi bijgeteld van zo’n tien à vijftien procent. Is dit niet het geval, dan wordt een soortgelijke fooi verwacht. Barkeepers verwachten geen fooi, taxichauffeurs wel.
Doordeweeks: 9.30 uur ‘s morgens tot 15.30 uur ‘s namiddag. In bepaalde gevallen kan het zijn dat de bank open is tot 16.30 uur, maar dat is echt meer uitzondering dan regel.
Op zaterdag zijn de meeste banken gesloten, al willen vooral de grote namen nog wel eens klanten verwelkomen tot 13.00 uur. Op zon- en feestdagen blijven de bankdeuren gesloten.
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Engeland zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Goede Vrijdag | maart/april |
Pasen | maart/april |
May Day | 2 mei |
Spring Bank Holiday | 30 mei |
Summer Bank Holiday | 29 augustus |
Kerstmis | 25 en 26 december |
Het is in Engeland 1 uur vroeger dan in Nederland
Je kan zelf een fiets huren, of samen met een gids op pad gaan. Bijvoorbeeld Bajabikes biedt beide varianten aan. Boek hier direct een tocht, of bekijk hun aanbod.