Aruba is meer dan strand alleen
Aruba is een van de drie tropische ABC-eilanden die onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden. Het ligt 23 kilometer ten noorden van het Venezolaanse schiereiland Paraguaná. De bevolking van Aruba stamt af van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners, Europeanen, voornamelijk Nederlanders, en Sefardische Joden en Afrikaanse slaven. De meeste mensen gaan naar Aruba voor een zonzekere strandvakantie, maar er is veel meer te doen op het dertig kilometer lange en negen kilometer brede eiland.
De hoofdstad Oranjestad met haar lichtgekleurde huizen is een trekpleister. Natuurliefhebbers gaan echter naar het Nationaal Park Arikok, waar je met een terreinauto, paard of te voet op verkenning kan door het ruige landschap. Je trekt langs rotsformaties, groene heuvels en oude grotten met Indiaanse rotsschilderingen. Er zijn bijzondere cactussoorten, die je op de 29 hiking-routes tegenkomt. En, de rangers nemen je gratis mee op pad, ook bij volle maan!
Onder water is er uiteraard ook heel veel te zien. Het azuurblauwe water herbergt twintig vaste duikspots waar je met name tussen december en mei heel goed kan duiken.
klimaat Aruba
Klimaattype: Tropisch klimaat (As)
Aruba heeft een warm tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is over het gehele jaar genomen 28 ° C en ook de zee heeft het hele jaar een temperatuur van ongeveer 28 ° C. De noordoostpassaat van de Caribische zee zorgt bijna altijd voor een aangename verkoeling.
Het verschil in temperatuur tussen zomer en winter is met gemiddeld zo”n 3,6° C zeer klein en dat geldt eveneens voor het verschil tussen dag en nacht dat gemiddeld slechts 5,5° C bedraagt.
Aruba is met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van zo”n zestig centimeter per jaar droog. De meeste neerslag valt in de maanden november, december en januari en dan veelal in de vorm van korte, hevige en plaatselijke buien. Tropische stormen en tornado’s komen op Aruba niet voor.
Aruba is het gehele jaar door goed te bezoeken. Door de verkoelende passaatwind is de temperatuur altijd aangenaam Wel is het zo dat in januari, februari en maart de meeste toeristen komen
reisadvies Aruba
Er is geen Nederlands reisadvies beschikbaar voor Aruba. De Belgische overheid heeft wel een reisadvies voor Aruba en waarschuwt met name voor drugscriminaliteit. De straffen hierop zijn veel hoger. Criminaliteit als berovingen en overvallen richten zich met name op luxe sieraden en goederen.
vaccinaties Aruba
Thuisvaccinatie raadt voor Aruba de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Aruba alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Aruba binnenkomt in een gele koorts land bent.
Er is geen malaria op Aruba.
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
ambassades Aruba
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging op Aruba
Nederlandse Vertegenwoordiging op Aruba
Plaza Henny Eman 1
Oranjestad
Tel. 00297 5 834 559
Fax. 00297 5 821 750
E-mail: [email protected]
Belgische Vertegenwoordiging op Aruba
België heeft geen vertegenwoordiging op Aruba, voor de bevoegde Belgische ambassade voor Aruba zie: Ambassade Caracas.
visumplicht Aruba
Voor Aruba heb je nodig:
– Een paspoort dat na het verblijf op Aruba nog drie maanden geldig is;
– Bewijs van vertrek uit Aruba naar ander land;
– Aantonen voldoende financiële middelen;
– Reisverzekering;
– Een verblijfadres in Aruba.
Visum
Voor een verblijf op Aruba van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.
Let op: controleer voor vertrek de meest actuele visumvereisten op de site van de Nederlandse vertegenwoordiging op Aruba.
Vertegenwoordiging Aruba
Arubahuis
R.J. Schimmelpennincklaan 1
2517 JN Den Haag
tel. (070) 356 62 00
fax. (070) 345 14 46
website: www.arubahuis.nl
valuta Aruba
De Arubaanse florin heeft sinds 1986 een vaste wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar: 1 USD = 1,79000 AWG.
Bekijk hier de huidige koers van de Arubaanse florin.
Je kunt op Aruba met US-Dollars betalen, maar ook kun je overige valuta bij banken omwisselen in florin.
Pinnen en creditcard
Je vind op Aruba op diverse plaatsen pinautomaten, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Ook kun je bij sommige duurdere hotels (zoals het Hyatt) geld pinnen.
Openingstijden banken
De banken op Aruba zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13:30 uur tot 16:00 uur.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt op Aruba iets hoger dan dat in Nederland en België. Met name eten, drinken en hotelovernachtingen zijn duur. Daar staat tegenover dat luxe-artikelen vaak goedkoper zijn dan in Nederland en België doordat hier geen belasting over hoeft te worden betaald.
Fooien op Aruba
Het geven van fooi voor verleende diensten is op Aruba gebruikelijk. Een fooi van 10 tot 15 procent van de rekening is hierbij gangbaar in hotels en restaurants, tenzij de fooi al in de rekening is opgenomen.In dat geval kun je een extra fooi wanneer je zeer tevreden bent over de geleverde service.
feestdagen Aruba
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Aruba zijn:
Nieuwjaar 1 januari
Croes Dag 25 januari
Koninginnedag 30 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Kerst 25 en 26 december
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Aruba nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Aruba
Op Aruba is het in gedurende onze wintertijd 5 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het op Aruba 6 uur vroeger.
taal Aruba
De officiële taal van Aruba is het Nederlands. De meest gesproken taal op Aruba is echter het Papiamentu, terwijl er ook redelijk wat Engels wordt gesproken op Aruba.