Aruba is meer dan strand alleen

Aruba is een van de drie tropische ABC-eilanden die onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden. Het ligt 23 kilometer ten noorden van het Venezolaanse schiereiland Paraguaná. De bevolking van Aruba stamt af van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners, Europeanen, voornamelijk Nederlanders, en Sefardische Joden en Afrikaanse slaven. De meeste mensen gaan naar Aruba voor een zonzekere strandvakantie, maar er is veel meer te doen op het dertig kilometer lange en negen kilometer brede eiland.

De hoofdstad Oranjestad met haar lichtgekleurde huizen is een trekpleister. Natuurliefhebbers gaan echter naar het Nationaal Park Arikok, waar je met een terreinauto, paard of te voet op verkenning kan door het ruige landschap. Je trekt langs rotsformaties, groene heuvels en oude grotten met Indiaanse rotsschilderingen. Er zijn bijzondere cactussoorten, die je op de 29 hiking-routes tegenkomt. En, de rangers nemen je gratis mee op pad, ook bij volle maan!

Onder water is er uiteraard ook heel veel te zien. Het azuurblauwe water herbergt twintig vaste duikspots waar je met name tussen december en mei heel goed kan duiken.

Klimaattype: Tropisch klimaat (As)

Aruba heeft een warm tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is over het gehele jaar genomen 28 ° C en ook de zee heeft het hele jaar een temperatuur van ongeveer 28 ° C. De noordoostpassaat van de Caribische zee zorgt bijna altijd voor een aangename verkoeling.

Het verschil in temperatuur tussen zomer en winter is met gemiddeld zo”n 3,6° C zeer klein en dat geldt eveneens voor het verschil tussen dag en nacht dat gemiddeld slechts 5,5° C bedraagt.

Aruba is met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van zo”n zestig centimeter per jaar droog. De meeste neerslag valt in de maanden november, december en januari en dan veelal in de vorm van korte, hevige en plaatselijke buien. Tropische stormen en tornado’s komen op Aruba niet voor.

Aruba is het gehele jaar door goed te bezoeken. Door de verkoelende passaatwind is de temperatuur altijd aangenaam Wel is het zo dat in januari, februari en maart de meeste toeristen komen

Er is geen Nederlands reisadvies beschikbaar voor Aruba. De Belgische overheid heeft wel een reisadvies voor Aruba en waarschuwt met name voor drugscriminaliteit. De straffen hierop zijn veel hoger. Criminaliteit als berovingen en overvallen richten zich met name op luxe sieraden en goederen.

Thuisvaccinatie raadt voor Aruba de volgende vaccinaties en inentingen aan:

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Aruba alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Aruba binnenkomt in een gele koorts land bent.

Er is geen malaria op Aruba.

Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging op Aruba

Nederlandse Vertegenwoordiging op Aruba

Plaza Henny Eman 1
Oranjestad

Tel. 00297 5 834 559
Fax. 00297 5 821 750

E-mail: [email protected]

Belgische Vertegenwoordiging op Aruba

België heeft geen vertegenwoordiging op Aruba, voor de bevoegde Belgische ambassade voor Aruba zie: Ambassade Caracas.

Voor Aruba heb je nodig:

– Een paspoort dat na het verblijf op Aruba nog drie maanden geldig is;
– Bewijs van vertrek uit Aruba naar ander land;
– Aantonen voldoende financiële middelen;
– Reisverzekering;
– Een verblijfadres in Aruba.

Visum

Voor een verblijf op Aruba van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.

Let op: controleer voor vertrek de meest actuele visumvereisten op de site van de Nederlandse vertegenwoordiging op Aruba.

Vertegenwoordiging Aruba

Arubahuis
R.J. Schimmelpennincklaan 1
2517 JN Den Haag

tel. (070) 356 62 00
fax. (070) 345 14 46

website: www.arubahuis.nl

De Arubaanse florin heeft sinds 1986 een vaste wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar: 1 USD = 1,79000 AWG.

Bekijk hier de huidige koers van de Arubaanse florin.

Je kunt op Aruba met US-Dollars betalen, maar ook kun je overige valuta bij banken omwisselen in florin.

Pinnen en creditcard

Je vind op Aruba op diverse plaatsen pinautomaten, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Ook kun je bij sommige duurdere hotels (zoals het Hyatt) geld pinnen.

Openingstijden banken

De banken op Aruba zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13:30 uur tot 16:00 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt op Aruba iets hoger dan dat in Nederland en België. Met name eten, drinken en hotelovernachtingen zijn duur. Daar staat tegenover dat luxe-artikelen vaak goedkoper zijn dan in Nederland en België doordat hier geen belasting over hoeft te worden betaald.

Fooien op Aruba

Het geven van fooi voor verleende diensten is op Aruba gebruikelijk. Een fooi van 10 tot 15 procent van de rekening is hierbij gangbaar in hotels en restaurants, tenzij de fooi al in de rekening is opgenomen.In dat geval kun je een extra fooi wanneer je zeer tevreden bent over de geleverde service.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Aruba zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Croes Dag 25 januari
Koninginnedag 30 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Kerst 25 en 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Aruba nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Op Aruba is het in gedurende onze wintertijd 5 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het op Aruba 6 uur vroeger.

De officiële taal van Aruba is het Nederlands. De meest gesproken taal op Aruba is echter het Papiamentu, terwijl er ook redelijk wat Engels wordt gesproken op Aruba.

Hoogtepunten in Aruba

De rotsformatie van Casibari bestaat uit stollingsgesteente en de rotsen wegen wel een paar ton.

De torenhoge rotsformatie van Ayo, de grootste van Aruba, ligt verder landinwaarts. Je waant je hier in de prehistorie tussen deze oergesteenten!

Je kan het beschermde gebied verkennen met een jeep. Rij er mee naar de rotsen en de afgelegen stranden.

Er is ook een grottenstelsel, waar de eerste bewoners van Aruba hebben gewoond. Nu wonen er vleermuizen en zijn stalactieten en stalagmieten ontstaan.

Je kan starten met kitesurfen vanaf het strand, en dat maakt het geschikt voor beginners.

Op Eagle Beach staat de welbekende fofoti boom en zowel de lokale bevolking als toeristen bezoeken dit strand graag. Het is goed bereikbaar via de grote weg. Je geniet er van een heerlijke picknick of een strandwandeling.

Reistips voor Aruba

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Reisorganisaties Aruba

Reizen naar Aruba

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 339.99
Lees Meer

Zonvakantie

Divi Aruba All Inclusive

Snoepen van Sandpipers hamburgers, swingen bij de Caribische show en een zumba-ronde door drie zwembaden. Bij Divi Aruba betekent Ultra All Inclusive non-stop entertainment. In dit 4-sterrenresort is vervelen geen optie. Relaxen wél. Vanaf het ruime

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1549.00
reisduur : 9
Lees Meer

Zonvakantie

Divi Aruba Phoenix

9-daagse Zonvakantie naar Divi Aruba Phoenix in Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1050.00
reisduur : 9 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Paradera Park

Het sfeervolle Paradera Park is gelegen op een rustige en centrale locatie. Met slechts 17 appartementen, die omringd zijn door tropische tuinen, kom je terecht in een ultieme oase van rust, comfort en privacy. Dit resort is zeer geliefd en hier draa

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 879.00
reisduur : 9
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 329.99
Lees Meer

Zonvakantie

Boardwalk Boutique Hotel

Een verstopte parel op Aruba, gelegen in een schitterende tropische tuin. Welkom bij Boardwalk Boutique Hotel. Leef als een local in een van de 46 ruime kamers verspreid over de tuinen van een historische kokosplantage. Overdag droom je weg in je eig

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 999.00
reisduur : 9
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 339.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Zonvakantie

Hacienda Wayaca

Vanuit de luchthaven ben je binnen no-time bij Hacienda Wayaca. Zodra je een voet op het kleinschalige complex zet, voel je een oase van rust. Zie hoe de kleurrijke bloemen stralen in de zon. Droom weg in een van de zitjes met palapa in de tuin. De w

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 698.00
Lees Meer

Zonvakantie

MVC Eagle Beach

Waar mariniers ooit kwamen om te relaxen, is het MVC Eagle Beach nu een knus familiehotel op Aruba. Verwacht geen luxe, maar een charmant, fris opgeknapt hotel dat met vrolijke kleuren en een gezellig team helemaal in Arubaanse stijl is. Met een klei

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 822.00
Lees Meer

Zonvakantie

White Beach

Onder het fluitend toezicht van een knaloranje troepiaal ontbijten op de eigen veranda, wie wil dat nou niet? Tussen palmbomen verscholen liggen de moderne White Beach appartementen. De vriendelijke Arubaanse host staat klaar met tips of een gezellig

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 789.00
reisduur : 9
Lees Meer

Zonvakantie

Mammaloe's Bed & Breakfast

Welkom bij Mammaloe's voor een unieke Arubaanse ervaring. Alleen al bij de aanblik van deze accommodatie voel je je thuis. Met het geluid van tjilpende vogels word je wakker in je kleine, maar fijne, Gypsy Wagon of Casita. De stralende zon lacht je t

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 749.00
reisduur : 9
Lees Meer

Zonvakantie

RIU Palace Antillas

Ah, het RIU Palace Antillas! Heerlijk samen op vakantie tussen alleen maar volwassenen. Hier is het warme welkom bij aankomst slechts een voorproefje van de ontspannen sfeer. Het personeel vult op ongeziene momenten telkens weer de minibar aan en che

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1439.00
reisduur : 9
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 329.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Zonvakantie

Courtyard by Marriot Aruba Resort

9-daagse Zonvakantie naar Courtyard by Marriot Aruba Resort in Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1306.00
reisduur : 9 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 693.00
Lees Meer

Verre reizen

12 dg cruise Caribische Zee met Panamakanaal

12-daagse Verre reizen naar 12 dg cruise Caribische Zee met Panamakanaal in Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1749.00
reisduur : 12 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 259.99
Lees Meer

Zonvakantie

Renaissance Aruba Resort & Casino

Op het enige privéstrand van Aruba zonnen? En daarna het bootje terug pakken naar thuis-ver-van-huis Renaissance Aruba Resort & Casino? Zowel families als koppels voelen zich hier thuis. Het unieke aan dit resort is dat het 2 verschillende hotels in

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1099.00
reisduur : 9
Lees Meer

Zonvakantie

Caribbean Palm Village Resort

Rustig gelegen en toch om de hoek bij Palm Beach. Wij heten je welkom in Caribbean Palm Village Resort. Op dit vrolijk gekleurde resort kom je helemaal in de vakantiestemming. Een spa, whirlpool en twee zwembaden om lekker in af te koelen. Liever naa

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 862.00
Lees Meer

Zonvakantie

Talk of the Town

Met een boutique-style makeover heeft hotel Talk of the Town zichzelf goed op de Arubaanse kaart gezet. Een gloednieuw zwembad op de binnenplaats, een houten vlonder om op te zonnen, overal vrolijke kleuren in de nieuwe kamers en chaises longues op h

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 949.00
reisduur : 9
Lees Meer

Zonvakantie

Renaissance Aruba All Inclusive Resort

Het alombekende Renaissance Aruba nu volledig All Inclusive. Bon Bini op het enige privéstrand van Aruba. Zowel families als koppels voelen zich hier thuis. Het unieke aan dit resort is dat het 2 verschillende hotels ineen zijn. Allebei in het bruis

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1534.00
reisduur : 9
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 339.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 449.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 339.99
Lees Meer

Verre reizen

11 dg cruise Caribische Zee met de ABC eilanden

11-daagse Verre reizen naar 11 dg cruise Caribische Zee met de ABC eilanden in Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1349.00
reisduur : 11 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 339.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 309.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 309.99
Lees Meer

Vakantie

10 daagse Nieuwjaarscruise Zuidelijke Caribbean

10-daagse Vakantie naar 10 daagse Nieuwjaarscruise Zuidelijke Caribbean in Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1499.00
reisduur : 10 dagen
Lees Meer

Zonvakantie

Amsterdam Manor Beach Resort

Liggend op een bedje met een koloniaal landhuis achter je. Veel beter dan dit wordt een zonvakantie niet. Amsterdam Manor Beach Resort voelt als een tweede thuis. En met zo'n uitzicht over het turquoise blauwe water van Eagle Beach is het geen wonder

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1199.00
reisduur : 9
Lees Meer

Zonvakantie

Bucuti & Tara Beach Resort

Twee glazen champagne en het mooiste palmstrand van Aruba tussen je tenen. Bucuti & Tara Beach Resort is een uniek boutique resort voor koppels. Dat betekent hippe beachchairs en luxe beddengoed, maar ook biologisch eten en films kijken onder de ster

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1669.00
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 309.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 339.99
Lees Meer

Zonvakantie

Divi Village Golf & Beach Resort

Bon bini op Aruba! Want op deze plek voel je je al snel helemaal thuis. Koffiezetapparaat, koelkast, broodrooster en ruime appartementen. Aan alles is gedacht bij het Divi Village Golf & Beach Resort. Plons in het zwembad of in de zee, want Druif Bea

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1039.00
reisduur : 9
Lees Meer

Zonvakantie

Aruba Blue Village

Met de gunstige ligging tussen Oranjestad en Eagle Beach verblijf je bij Aruba Blue Village zeer centraal. De ruime appartementen zijn basic, maar dankzij het vriendelijke personeel voel je je meteen thuis. Ga met de gratis shuttleservice naar het st

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 886.00
reisduur : 9
Lees Meer

Verre reizen

11 dg cruise Caribbean met Panamakanaal

11-daagse Verre reizen naar 11 dg cruise Caribbean met Panamakanaal in Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1549.00
reisduur : 11 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Zonvakantie

Divi Dutch Village Beach Resort

De appartementen van Divi Dutch Village: dat betekent verblijven in een ruim appartement. En als je wilt, op z'n Divi's: Ultra All Inclusive. Hier is vervelen geen optie. Relaxen wél. Je kunt elke dag genieten van een heerlijk diner in één van de

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1110.00
reisduur : 9
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 339.99
Lees Meer

Zonvakantie

Manchebo Beach Resort & Spa

Misschien wel het állermooiste aan Manchebo Beach Resort & Spa is het strand. Het beroemde Eagle Beach is het breedste stuk strand van heel Aruba. En het enige resort op het eiland met speciale strandzones voor yoga en pilates. Hier kom je om te ont

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1699.00
reisduur : 9
Lees Meer

Zonvakantie

Aruba's Life Vacation Residences

9-daagse Zonvakantie naar Aruba bij Aruba's Life Vacation Residences

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 969.00
reisduur : 9 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 339.99
Lees Meer

Verre reizen

18 dg cruise Midden Amerika en Panamakanaal

18-daagse Verre reizen naar 18 dg cruise Midden Amerika en Panamakanaal in Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 3173.00
reisduur : 18 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Zonvakantie

Tamarijn Aruba All Inclusive

Zodra je de lobby binnenstapt van Hotel Tamarijn Aruba All Inclusive geniet je meteen van het uitzicht op zee. Dat wordt morgenochtend fijn ontwaken in je kamer: ogen en schuifpui open, tenen in het parelwitte zand van Druif Beach. Met het aflopende

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1549.00
reisduur : 9
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 309.99
Lees Meer

Verre reizen

17 dg cruise Panamakanaal

17-daagse Verre reizen naar 17 dg cruise Panamakanaal in Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 2994.00
reisduur : 17 dagen
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Retourticket naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 499.00
Lees Meer

Zonvakantie

Hyatt Regency Aruba Resort & Casino

Je stapt de lobby binnen en hebt meteen oog op de zee… Pure verwennerij, luxe, fit & wellness, uitstekende service en boordevol faciliteiten zijn enkele steekwoorden die het schitterende Hyatt Regency Aruba Resort & Casino typeren. Het in Spaans-ko

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1839.00
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 439.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Boek je vlucht met TUI naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 0.00
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 329.99
Lees Meer

Vliegtickets

Aruba

Enkele reis naar Aruba

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 449.99
Lees Meer

Zonvakantie

Arubiana Inn

Een kleurrijke wegwijzer wijst naar rechts voor het strand. De eigenaren van Arubiana Inn hebben de koelbox al op de kamer klaargezet. Met een paar ijskoude blikjes van de supermarkt om de hoek is het straks heerlijk chillen op Eagle Beach. Het hotel

Land : Aruba
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 649.00
reisduur : 9
Lees Meer