Cyprus staat vooral bekend als zonbestemming, verdeeld in een zelfstandige en Turkse zijde. Maar het biedt veel meer voor de reiziger die op onderzoek uitgaat. Zo is Cyprus volgens de Griekse mythologie de geboorteplaats van de godin Aphrodite. Ze zou volgens de overlevering op het kleine schiereiland Akamas haar geliefde Adonis hebben ontmoet. Hoe dan ook, je kan daar nu in ruige natuur hiken en naar de blue lagoon varen.
Want het kristalblauwe water is een van de attracties van dit eiland. Cyprus staat bekend als duikbestemming! Natuur boven water vind je in het Troödosgebergte, met prachtige bergkammen, geweldige uitzichten en koele berglucht is het een must voor wandelaars en natuurliefhebbers die op zoek zijn naar de ziel van Cyprus. Hier zijn tal van oude Byzantijnse kloosters en authentieke dorpjes, verstopt in het groen langs de vele wandelpaden. Ideaal ook in de zomer, want dan is het heel heet op Cyprus en hier vind je schaduw. In de winter kan hier zelfs – in beperkte mate – aan wintersport gedaan worden!
De geschiedenis van Cyprus is mede bepaald geweest door de vaak strategische ligging van het eiland aan de uithoeken van de grote rijken in de loop der tijden. Dwars door het oude stadsdeel van Nicosia loopt de de Green Line, die noord en zuid scheidt. De meeste bezienswaardigheden van de stad zijn in oud-Nicosia, maar ook in de directe omgeving van de Nicosia liggen bezienswaardigheden zoals Byzantijnse kerken en kloosters, archeologische vindplaatsen en sfeervolle dorpen, die het bezoeken meer dan waard zijn.
Zo kan je de drukke badplaatsen ontlopen, waar met name Engelsen en Duitsers hun heil zoeken. Rust vind je hier niet, wel veel uitgaansgelegenheden.
Klimaattype:
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 25-30 graden
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 10-15 graden
Beste reistijd: vanaf half mei tot half oktober
Cyprus heeft een mediterraan klimaat met zachte winters en warme droge zomers. Het is enorm zonzeker. Zelfs in oktober kunnen temperaturen de 30 graden grens ruim passeren. Dit warme klimaat werkt als een magneet op zonliefhebbers, die vanaf half mei tot half oktober vrijwel altijd kunnen rekenen op goed strand- en zonweer.
De wintermaanden zijn zacht maar relatief nat. Zo”n 95% van alle neerslag op Cyprus valt in de periode november tot en met april. Om te overwinteren is Cyprus net te koel en te wisselvallig.
Het in het binnenland gelegen Troodos-gebergte is in de winterperiode wintersportgebied. In de maanden januari en februari kan er in sommige delen geskied worden als er voldoende sneeuw gevallen is. Verwacht echter geen kilometerslange pistes zoals in bijvoorbeeld de Alpen.
De zomermaanden zijn in Cyprus warm en erg droog. In Nicosia zijn in juli en augustus temperaturen tussen de 35 en 40 graden meer regel dan uitzondering. De enige plek waar je in de zomer verkoeling kunt vinden buiten het zeewater is het Troodosgebergte. Het verschil met de zuidkust is overdag meestal zo”n acht tot tien graden, waardoor bij kusttemperaturen van bijvoorbeeld 35 graden het in de bergen een aangename 25 tot 28 graden is.
Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Cyprus.
De Republiek Cyprus ligt op het gehele grondgebied van het eiland Cyprus. Sinds de inval door het Turkse leger in 1974, heeft de regering van de Republiek Cyprus echter geen controle meer over het noorden van het eiland. In het noorden is de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’ uitgeroepen. Deze is alleen door Turkije erkend. De regering van de Republiek Cyprus is gevestigd in Nicosia. Deze regering is door de internationale gemeenschap erkend.
Als Nederlander kan je van met je geldige reisbewijs van zuid naar noord reizen. Van noord naar zuid via de luchthaven van Tymbou/Ercan en de havens van Kyrenia en Famagusta (in het noordelijke deel) is daarentegen illegaal volgens de regering van Cyprus. In de praktijk kan je met een geldig reisdocument wel van noord naar zuid via de ‘staakt-het-vuren lijn’ (Groene Lijn) over tussen de beide delen van Cyprus.
Maak geen foto’s van militaire objecten en versperringen. Vooral niet bij de staakt-het-vurenlijn.
Let op: Controleer voor vertrek altijd de meest actuele stand van zaken op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Er zijn geen vaccinaties nodig voor een reis naar Cyprus.
Nederlandse Ambassade
34 Demosthenis Severis Avenue
1080 Nicosia
Postadres:
P.O. Box 23835
1686 Nicosia, Cyprus
Tel. 00 357 22 873666
Fax 00 357 22 872399
E-mail [email protected]
Open: maandag-vrijdag 08:00-15:00
Belgische Ambassade
The Riverside Forum
2A, Chilonos Street, Office 102
1101 Nicosia
Tel nr. + (357) (22) 44.90 20
Fax: + (357) (22) 77 47 17
E-Mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/nicosianl
Voor Cyprus heb je nodig:
– Een geldig paspoort of toeristenkaart
Inwoners van de Europese Unie mogen hebben geen visum nodig om in en naar Cyprus te reizen.
Nederland:
Ambassade Cyprus
Surinamestraat 15
2585 GG Den Haag
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-17:00
Tel. nr. 070-3466499 en 070-3924024
België:
Ambassade Cyprus
Kortenberglaan 61
1000 Brussel
Tel nr. 02.650.06.10
Fax: 02.650.06.20
E-mail: [email protected]
In Cyprus betaal je met de Euro, behalve in het Turkse deel, daar betaal je met de Turkse lire.
Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd en creditcards
De fooi is meestal al inbegrepen in je restaurantrekening. Taxichauffeurs verwachten doorgaans geen fooi.
Nieuwjaar | 1 januari |
Driekoningen | 6 januari |
Asmaandag | februari/maart |
Onafhankelijkheidsdag | 25 maart |
Groene maandag | 14 maart |
Nationale dag | 1 april |
Goede vrijdag | april |
Orthodox Pasen | april/mei |
Dag van Europa | 9 mei |
Orthodox Pinksteren | juni |
Theotokos | 15 augustus |
Onafhankelijkheidsdag | 1 oktober |
Ochi-dag | 28 oktober |
Kerst | 25 en 26 december |
Het is op Cyprus 1 uur later dan in Nederland en België. Net als in Nederland en België wordt de klok eind maart en eind oktober 1 uur verzet.
De officiële taal van Cyprus is het Nieuw-Grieks.
Hiernaast spreekt vrijwel iedereen Engels. In het Turkse gedeelte van Cyprus (ten noorden van de Atilla- of Green Line) spreekt men Turks. Ook hier kan je met Engels overigens goed redden.
Het plaatsje heeft prachtige zandstranden, uitstekende restaurants, een bruisend uitgaansleven en volop winkelmogelijkheden. Bovendien ligt de luchthaven van Larnaka op maar 40 km afstand, waardoor je redelijk snel op je bestemming bent.
Het toeristische leven bevindt zich grotendeels rond het haventje, waar de kleurrijke vissersboten bij het vallen van de avond hun vangst van de dag aan wal komen brengen.
In één van de vele restaurantjes aan het haventje kan men ’s-avonds dan ook de meest heerlijke verse visgerechten eten.
Veel bezienswaardigheden heeft Agia Napa niet. Er is een klein museum over het zeeleven op Cyprus en er is een mooi klooster in het centrum.
Je kunt er dan ook een bezoekje brengen aan één van de grote wijnproducenten in de buurt. Zeer de moeite waard is ook het wijnfestival dat elk jaar in september in Limassol wordt gehouden.
De belangrijkste bezienswaardigheden van Limassol zijn:
Het fort van Limassol, een bezoek aan de wijnproducenten, de koningsstas Amathus, het kasteel van Kolossi, de opgravingen van Kourion, Petra tou romiou (de rots waar Aphrodite werd geboren), Lefkara en het Troodos-gebergte.
De stad strekt zich uit langs de zuidkust en biedt hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden, merendeel langs het strand gelegen.
De ligging halverwege de zuidkust van Cyprus, tussen Larnaka en Pafos, maakt Limassol tot een ideaal uitgangspunt voor het maken van uitstapjes. Alle bezienswaardigheden zijn in een zeer korte tijd bereikbaar. Zo vind je bijvoorbeeld in de nabijheid van Limassol de dichtbegroeide hellingen van het Troodos gebergte met idyllische bergplaatsjes, sfeervolle wijndorpen en de zeer fraaie streek Pitsylia, maar ook steden als Larnaka, Pafos en Nicosia zijn goed te bereiken vanuit Limassol.
Myceense Grieken versterkten deze stad uit de 12de eeuw voor Christus met indrukwekkende muren, en de Phoeniciers stichtten er in de de 9de eeuw voor Christus een eigen machtig koninkrijk.
Kition was later de geboorteplaats van de filosoof Zeno, grondlegger van de stoicijnse wijsbegeerte, en volgens de overlevering was het ook de plaats waar de heilige Lazarus na zijn opwekking uit de dood lange tijd bisschop is geweest.
In de de 18de eeuw was Larnaka een belangrijk handelscentrum in de loop van de vorige eeuw verloor Larnaka echter langzaam maar zeker aan belang ten opzichte van Famagusta. Na de Turkse bezetting van Noord-Cyprus (Door de Turkse inval is de bevolking van Larnaka explosief gegeroeid.) en de opkomst van het toerisme in Larnaka is Larnaka weer één van de meest bloeiende steden van Cyprus.
In Larnaka ligt de belangrijkste luchthaven van Cyprus en Larnaka is dan ook de plaats waar toeristen het eiland binnenkomen en weer verlaten.
Het pal tegenover het vliegveld gelegen zoutmeer, waar in de koele maanden kolonies flamingo’s en andere trekvogels overwinteren, is dan ook veelal de eerste indruk die toeristen van Cyprus opdoen.
Het hart van Larnaka wordt gevormd door de buurt rond de boulevard, die door palmbomen wordt omringd en waar de vele cafés en terrassen altijd druk bezet zijn. Het is dan ook geen wonder dat de boulevard een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op zowel toeristen als Cyprioten.
Druk is het ook in de jachthaven aan de noordkant van de boulevard, waar de cruiseschepen, die Cyprus aandoen aanmeren.
Larnaka staat niet bekend om de vele bezienswaardigheden. Toch is er in Larnaka en de directe omgeving van Larnaka voldoende te zien om je een aantal dagen te vermaken. Bovendien is er altijd nog het lange zandstrand van Larnaka waar je kunt zonnebaden of je kunt vermaken met de diverse watersporten die je er kunt beoefenen.
Voor deze wandelingen, maar ook voor andere excursies in het Troodos-gebergte vormt het 1127 m hoog gelegen stadje Platres een goed startpunt. Er zijn hier vele hotels waar je kunt overnachten, maar ook vanuit Nicosia, Limassol of Pafos is een bezoek aan het gebergte goed te doen.
Hier bevindt zich een icoon van de maagd Maria, die door de apostel Lucas zou zijn geschilderd.
Het klooster is evenens beroemd omdat de eerste president van Cyprus, Makarios III hier als novice in het klooster is getreden. Het is dan ook niet voor niets dat dit klooster is opgenomen op de UNESCO-lijst van beschermd cultureel erfgoed.
Naast het Kykkosklooster zijn nog acht andere Byzantijnse kerken uit het Troodos-gebergte door de Unesco op haar Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de bijzondere architectuur, fresco’s en iconen.
In de winter is het het Mekka van de wintersport op Cyprus en kun je er zelfs skieën.
Hoewel het hele gebergte als Troodos wordt aangeduid, is met deze naam soms alleen het gebied rond de berg Olympus (met 1951 meter de hoogste berg van Cyprus.) en het dorpje Troodos bedoeld.
Het Trodoos-gebergte stond al in de oudheid bekend om zijn mijnen. In de Byzantijnse tijd werden er, ver van de voortdurend bedreigde kusten, tal van kerken en kloosters gebouwd en groeide de Troodos uit tot een belangrijk centrum van Byzantijnse kunst.
Ook tegenwoordig heeft het Trodoos-gebergte de bezoeker veel te bieden: van natuurschoon tot schilderachtige bergdorpjes en van koele bergstromen tot talloze Byzantijnse kloosters en kerken, het Troodos heeft het.
Ook het ‘Bad van Aphrodite’ en de Fontana Amorosa (‘Fontein der Liefde’) ten noorden van Pafos herinneren aan de godin van liefde en schoonheid.
Voor wie van Turks fruit houdt mag een bezoek aan het dorp Geroskipou niet ontbreken. Dit dorp staat namelijk bekend om zijn heerlijke Turks fruit (loukoumi).
Ook voor de natuurliefhebber heeft Pafos een hoop te bieden. Zo kan je prachtige wandelingen maken in het ruige landschap van het schiereiland Akamas en heb je kans om in de Cedar Valley (‘Vallei der Ceders’) oog in oog te komen te staan met een heuze moeflon, het wilde inheemse bergschaap van Cyprus.
Er zijn talrijke archeologische vindplaatsen en ook de schitterende mozaïekvloeren in de villa’s van Dionysos, Theseus en Aion zijn zeer de moeite waard. Andere bezienswaardigheden in Pafos, die de moeite waard zijn, zijn de Koningsgraven, het Odeon-theater, het Archeologisch Districtsmuseum, het Byzantijns Museum, de Byzantijnse vesting van de Saranda Kolones en de Georgios Eliades-collectie fossielen en archeologische voorwerpen in Exo Vrysis Street.