Chili, langste land ter wereld
Met een lengte van ongeveer vier-en-een-halfduizend kilometer is Chili het langste land ter wereld. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de Andes. De vroegst bewoonde plek in Chili, Monte Verde, is gedateerd op 12.500 jaar geleden. De vroegste menselijke resten die op het Chileense grondgebied zijn gevonden, zijn ongeveer 10.500 jaar oud. De Mapuche waren de oorspronkelijke inwoners van centraal en zuidelijk Chili.
De meeste Chilenen wonen nu rond de hoofdstad Santiago. Het is een gemêleerd volk, bestaande uit afstammelingen van Spaanse kolonisten, inheemse indianenvolkeren zoals de Mapuche, Aymara en Atacamenos en uit Europa geëmigreerde blanken.
Chili is een gave reisbestemming voor avontuurlijke reizigers, die op zoek zijn naar natuur, veel diersoorten en rust en ruimte. Je kan er hiken, raften, op zoek naar cultuur en uiteraard paardrijden.
klimaat Chili
Chili kent meerdere klimaten en vier seizoenen, die tegenovergesteld zijn aan de onze. De zomer duurt van december tot en met februari, de herfst van maart t/m mei, de winter van juni t/m augustus en de lente van september t/m november. De verschillen binnen de seizoenen kenmerken zich enerzijds door de temperatuurverschillen, anderzijds door de hoeveelheid neerslag die er valt. Controleer goed of de regio die je wilt bezoeken geschikt is in je geplande periode.
De winter is vooral in het zuiden van Chili de natte periode, de zomer is de drogere periode. De totale hoeveelheid neerslag verschilt enorm binnen het land. In het centraal in Chili gelegen Valdivia valt ruim 2.700 millimeter regen per jaar, terwijl het noordelijke Iquique het moet doen met slechts 0,3 millimeter. Helemaal in het zuiden, in Vuurland, valt minder neerslag.
Het westelijke kustgebied langs de Grote Oceaan en het oosten vormt de westelijke helft van het Andes gebergte, wat in het zuiden bijna geruisloos overgaat in Vuurland, een eilandengroep met een koel zeeklimaat. Meer noordwaarts is er een gematigd zeeklimaat, een gematigd mediterraan klimaat, een koud steppeklimaat tot uiteindelijk een koud woestijnklimaat.
Het uiterste noordwestelijke puntje heeft op basis van gemiddelde jaartemperatuur een warm woestijnklimaat. De hoogst gelegen plekjes in de Andes kennen een hooggebergteklimaat, waarbij de temperatuur vrijwel het hele jaar onder het vriespunt ligt en er op de toppen sprake is van eeuwige sneeuw.
reisadvies Chili
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Chili. Dat heeft onder meer te maken met criminaliteit.
Bekijk altijd het meest actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier. De ambassade biedt ook extra tips, zoals deze:
– Het is strikt verboden om een (kamp)vuur te maken in nationale parken, bossen en buiten kampeergebieden. U loopt dan het risico dat uw toeristenvisum ingetrokken wordt. U krijgt de keuze Chili vrijwillig te verlaten of het land uitgezet te worden. Veroorzaakt u een bosbrand, dan kunt u hiervoor een boete krijgen of veroordeeld worden.
Criminaliteit toerisme
Er vinden overal diefstallen plaats, vooral op drukke toeristische plekken. Aan drankjes worden soms ongemerkt drugs of andere middelen toegevoegd (‘spiked drinks’). Dit gebeurt vooral in uitgaansgebieden in Santiago, rond de straten “Suecia” en “Bellavista”.
Drugs
In heel Chili is het in bezit hebben van drugs strafbaar. De straf voor het bezit van, of handel in drugs in Chili is veel zwaarder dan in Nederland. Nederlanders die in een Chileense gevangenis terechtkomen, zijn meestal veroordeeld wegens drugsbezit.
Gezondheid
Gebeurt er buiten de grote steden een ongeluk, dan is medische hulp meestal niet snel ter plekke. De afstanden in Chili zijn groot. Daardoor zijn de reistijden naar ziekenhuizen erg lang. De kwaliteit van de gezondheidszorg is niet in alle ziekenhuizen vergelijkbaar met de Nederlandse zorg.
Mijnenvelden in regio’s I, II, XII en XV
In verschillende regio’s van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen de mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen. Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden in acht.
Binnenlandse spanningen in regio IX
In regio IX (Araucanía, de streek rond Temuco) zijn er spanningen tussen de inheemse Mapuche-bevolking en de Chileense bevolking Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten.
Aardbevingen
In Chili is het risico op aardbevingen hoog. Let extra op in kustgebieden, want daar kunnen na aardbevingen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.
vaccinaties Chili
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Chili aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Er komt geen malaria voor in Chili.
ambassades Chili
De Nederlandse en Belgische ambassade in Chili
Nederlandse ambassade
Avenida Apoquindo 3500, 13e verdieping
Las Condes
Santiago de Chile
Tel: 00-56-2-756-9200
Fax: 00-56-2-756-9226
Email: [email protected]
Web: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/chili
Belgische Ambassade
Edificio Forum
Avenida Providencia, 2653
Oficina 1103 – Providencia/Santiago
Casilla 125, Correo 35 / Santiago de Chile
Tel. + (56) (2) 232.10.70
Fax + (56) (2) 232.10.73
E-mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/santiagonl
visumplicht Chili
Reisdocumenten voor Chili
Voor Chili heb je nodig:
– Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is
– Visum on arrival
Voor een verblijf van minder dan 90 dagen in Chili is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Bij aankomst in Chili krijg je gratis een zogenaamde tarjeta de turismo (toeristenkaart), die je weer moet inleveren bij je vertrek uit Chili. Bewaar deze kaart dan ook goed!
Indien je van plan bent om langer dan 90 dagen in Chili te blijven, dan raden we je aan om even contact op te nemen met de Chileense ambassade in Den Haag of Brussel.
Adressen Chileense Ambassade in Nederland en België
Nederland:
Ambassade Chili
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
Tel: 070-3123640
Fax: 070-3452109/3616227/3608345
E-mail: [email protected]
Web: http://chile.gob.cl/paises-bajos/en/
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-17:00
België:
Ambassade Chili
Aduatukersstraat 106
1040 Etterbeek
Tel nr. 02.280.16.20
Fax: 02.736.49.94
E-mail: [email protected]
valuta Chili
De munteenheid van Chili is de Chileense peso. Een peso bestaat uit 100 centavos en er zijn biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000.
Pinnen en creditcard
Je kan met je pinpas terecht bij geldautomaten van Redbanc in bijna alle steden. Niet alle automaten werken met de gewone pinpas. Soms zul je dus met je creditcard geld moeten pinnen.
Creditcards worden over het algemeen ook bij de grotere hotels en winkels geaccepteerd, tegen een meerprijs. In meer afgelegen gebieden moet je ook contact geld meenemen.
feestdagen Chili
Feestdagen Chili
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Chili zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Pasen |
maart/april |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Slag bij Iquique |
21 mei |
Corpus Christi, Sacramentsdag |
22 juni |
San Pedro y San Pablo |
29 juni |
Maria Hemelvaart |
15 augustus |
Nationale Dag van de Nationale Eenheid |
1e maandag van september |
Onafhankelijkheidsdag |
18 september |
Dag van het Leger |
19 september |
Dag van Columbus |
12 oktober |
Allerzielen |
1 november |
Onbevlekte ontvangenis |
8 december |
Kerstmis |
25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Chili
Het tijdsverschil met Chili bedraagt in onze winter vier uur vroeger en in onze zomer zes uur.
taal Chili
Taal in Chili
De officiële taal in Chili is Spaans. Daarnaast zijn er (met name op de Altiplano in het noorden) nog enkele kleine groepen indianen die nog steeds Indiaans (meestal Aymara) spreken.
Op plaatsen waar veel toeristen komen zijn meestal wel mensen te vinden die Engels spreken. Toch is het aan te raden om een Spaans taalgidsje mee te nemen.