Chili reisinformatie voor jouw vakantie

Chili – Klimaat

Klimaat en beste Reistijd Chili

Chili kent meerdere klimaten en vier seizoenen, die tegenovergesteld zijn aan de onze. De zomer duurt van december tot en met februari, de herfst van maart t/m mei, de winter van juni t/m augustus en de lente van september t/m november. De verschillen binnen de seizoenen kenmerken zich enerzijds door de temperatuurverschillen, anderzijds door de hoeveelheid neerslag die er valt. Controleer goed of de regio die je wilt bezoeken geschikt is in je geplande periode.

De winter is vooral in het zuiden van Chili de natte periode, de zomer is de drogere periode. De totale hoeveelheid neerslag verschilt enorm binnen het land. In het centraal in Chili gelegen Valdivia valt ruim 2.700 millimeter regen per jaar, terwijl het noordelijke Iquique het moet doen met slechts 0,3 millimeter. Helemaal in het zuiden, in Vuurland, valt minder neerslag.

Het westelijke kustgebied langs de Grote Oceaan en het oosten vormt de westelijke helft van het Andes gebergte, wat in het zuiden bijna geruisloos overgaat in Vuurland, een eilandengroep met een koel zeeklimaat. Meer noordwaarts is er een gematigd zeeklimaat, een gematigd mediterraan klimaat, een koud steppeklimaat tot uiteindelijk een koud woestijnklimaat.
Het uiterste noordwestelijke puntje heeft op basis van gemiddelde jaartemperatuur een warm woestijnklimaat. De hoogst gelegen plekjes in de Andes kennen een hooggebergteklimaat, waarbij de temperatuur vrijwel het hele jaar onder het vriespunt ligt en er op de toppen sprake is van eeuwige sneeuw.