Benin, dat vroeger Dahomey heette, ligt in het westen van Afrika. Dit voor Afrikaanse begrippen kleine landje wordt nog weinig door toeristen bezocht. Toch heeft het land de bezoeker heel wat te bieden. Zo is Benin een ideaal land om Afrika te leren kennen, want op slechts een kleine oppervlakte vind je bijna alle Afrikaanse facetten terug: van kleurrijke inlandse markten, prachtige ongerepte stranden, traditionele stammen met hun eigen muziek en typerende dansen en natuurlijk het Afrikaanse wild.
Toch heeft Benin ook iets geheel eigens. Het land is namelijk de bakermat van de voodoo-cultuur, waarbij goden, geesten en voorouders worden aanbeden. Vooral in het zuiden zijn er veel voodoo-aanhangers en hier bevindt zich ook de stad Ouida, dat fungeert als spirituele hoofdstad van de voodoo, met jaarlijks in januari het beroemde voodoo-festival. Ouida was ook het eindpunt van de slavenroute.
Naast de voodoo-cultuur heeft Benin de bezoeker nog veel meer te bieden. Zo zijn er nog veel sporen te vinden van het oude koninkrijk Dahomey, dat in de 17e eeuw een aanzienlijk deel van West-Afrika besloeg. De paleizen in Abomey – vol schedels van gedode vijanden – en het historisch museum tonen hoe machtig dit rijk ooit was.
Hiernaast vind je er prachtige ongerepte stranden, een stad op palen (Ganvié) met als bijnaam “Venetië van Afrika” en twee van de beste wildparken van West-Afrika (Park W en het Pjendjari park), waar, naast vele soorten antilopen, ook olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden leven.
Kortom, Benin is een verassende reis- of vakantiebestemming voor iedereen die wel eens kennis wil maken met authentiek West-Afrika.
Klimaattype: Steppeklimaat (BS) in het noorden en een Tropisch regenklimaat (Aw) in het zuiden
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 25°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 28°C
Regenseizoen: mei tot half juli en van september tot december in het zuiden en mei tot september in het noorden
Beste reistijd: december tot en met maart
Klimaatoverzicht verschillende plaatsen in Benin
Door de langgerekte vorm in noord-zuid richting heeft Benin twee klimaten. In het zuiden heerst een tropisch klimaat en in het noorden, grenzend aan de Sahel, een droog steppeklimaat (hier ook wel Sahelklimaat genoemd).
In het zuiden is het hele jaar door heet en vochtig klimaat met gemiddelde temperaturen tussen de 22°C en 35°C. De heetste perioden in het zuiden zijn de maanden januari tot april en augustus. Naarmate men meer naar het noorden gaat krijgt het sahelklimaat meer invloed. De vochtigheid is hier dan ook veel lager dan in het zuiden, maar de temperaturen kunnen wel veel hoger liggen. De periode van november tot en met juni is in het noorden de heetste periode van het jaar. Temperaturen kunnen dan wel oplopen tot 45°C. Van december to februari waait er in het gehele land, met uitzondering van een smalle strook langs de kust, een stevige droge harmattan-wind.
Neerslag
Het zuiden van Benin kent twee regenseizoenen: van mei tot half juli en van september tot december. Het noorden heeft één regenperiode: van mei tot september, met de meeste neerslag in de maand augustus.
Jaarlijks valt in Benin gemiddeld 1245 mm. Naarmate je meer naar het zuid-westen reist neemt de neerslag af. Zo valt er jaarlijks in Grand-Popo 820 mm, tegen 1.200 mm in Porto-Novo. Gebieden rond de Atakorabergen ontvangen met regelmaat hevige regenval.
Beste reistijd
Over het algemeen is de periode van december tot april de beste reistijd. In deze maanden is het in Benin droog, wel kan het met name in het noorden erg warm zijn.
Controleer altijd het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Standaard wordt tijdens reizen in Benin aangeraden om waakzaamheid te betrachten, zeker ook rond de feestdagen in december. Dan is er vaak meer criminaliteit. Ook zijn er onveilige gebieden rond grensstreken, waar ontvoeringen plaatsvinden.
Thuisvaccinatie raadt voor Aruba de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht in Benin.
Een cholerastempel is verplicht als je Benin over land binnenkomt.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Benin aanbevolen:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
Nederlandse Ambassade
Avenue Pape Jean Paul II
Route de l’aeroport (derrière le Tri Postal)
Cotonou, Benin
Tel nr. 00-229-21 – 30 04 39 / 30 21 39 / 30 21 53
Fax: 00-229-21 – 30 41 50
E-mail: [email protected]
Website: http://www.mfa.nl/cot
Belgische Ambassade
Lot 554 Avenue Clozel – Place Ganhi
Cotonou, Benin
Postadres: BP 1951 – Cotonou – Bénin
Tel nr. + (229) (21) 31 36 90
Fax + (229) (21) 31 36 90
E-Mail: [email protected]
– Een paspoort dat na vertrek uit Benin nog minimaal 6 maanden geldig is;
– Een visum;
– Een bewijs van een hotelboeking
Voor een verblijf in Benin is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Benin in Brussel en het consulaat van Benin in Den Haag. De kosten van het visum zijn € 75,-. Met het visum kun je één maand in Benin verblijven.
Nederland:
Consulaat Benin
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
Tel. 070-2629425
Fax: 070-7620353
GSM: 06 81206139
E-mail: [email protected]
België:
Ambassade Benin
Sterrewachtlaan 51180 Brussel
Tel nr. 02.374.91.92
Fax: 02.375.83.26
E-mail: [email protected]
Let op!
Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Benin voor de actuele visuminformatie.
De munteenheid in Benin is de CFA-Frank (XOF). De CFA-Frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200 en 500 CFA en biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 CFA.
Bekijk hier de huidige koers van de CFA-Frank.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de CFA-Frank eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de CFA-Frank.
De makkelijkste manier om aan CFA te komen is om contante Euro”s mee te nemen en in Benin om te wisselen. Het is wel aan te raden om geen beschadigde eurobiljetten en geen biljetten groter dan € 50 mee te nemen. Wisselen kun je bij de banken in de grotere plaatsen. De beste bank om uw geld te wisselen is de Bank van Afrika. Deze biedt de laagste wisselkoers en vraagt geen commissie. Ook is er in Benin een zwarte markt waar je geld kunt omwisselen. De wisselkoers is zowel op de markt als in de banken gelijk.
In Benin kun je vrijwel nergens pinnen. De pinautomaten die in het land aanwezig zijn, kunnen vaak alleen gebruikt worden met een Visacard.
Actuele informatie over geldautomaten in Benin kun je vinden op: www.mastercard.com/atmlocator en www.atmlocator.info.
Credit Cards worden in Benin in zeer beperkte mate geaccepteerd.
Over het algemeen zijn de banken in Benin geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 11:00 uur en van 15:00 uur tot 17:00 uur. Een aantal banken is bovendien ook nog op zaterdag geopend.
Het prijsniveau is een stuk lager als in Nederland en België.
Het geven van fooi in hotels en restaurants is in Benin zeer gebruikelijk. Een fooi van tien procent van de rekening is hierbij gangbaar.
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Benin zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Vaudoun dag | 10 januari |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
National Day | 1 augustus |
Maria Hemelvaart | 15 augustus |
Allerheiligen | 1 november |
Kerst | 25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Benin kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Benin even laat als in Nederland en België. In onze zomer is het er één uur vroeger.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Benin.
De officiële taal van Benin is het Frans. Naast het Frans heeft iedere bevolkingsgroep zijn eigen taal. In het zuiden spreekt men voornamelijk Fon en in het noorden Bariba en Dendi. Tegen de grens met Nigeria wordt Yoruba gesproken, dat ook wel Nagot wordt genoemd.
In Benin kun je maar in beperkte mate terecht met Engels. Een Frans woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.
Een wereld waarin rituele potten en figuren van aardewerk goden, godinnen, voorouders en geesten kunnen aantrekken.
In de stad Abomey kan je een pottenbakster bezoeken. In dit deel van de wereld noemt men aardewerk dat speciaal is bedoeld voor Voodoo-rituelen Wen-Zen, ofwel potten met een boodschap. Het is dus niet zomaar een pot die deze prachtige Afrikaanse vrouw gaat bakken.
De pottenbakster van Abomey doet onverstoorbaar haar werk terwijl je toekijkt, een mooi schouwspel. Bijna in trance kneed en boetseert ze haar klei terwijl de kippen rondscharrelen. Uiteindelijk zal de pot in een gat in de grond vol gloeiende kolen verdwijnen. In deze ‘Afrikaanse oven’ zal de pot de nacht doorbrengen en na afkoelen klaar zijn voor gebruik. Laat het offeren maar beginnen.
Je kan de potten achteraf – uiteraard – ook kopen. Dan blijkt de trance toch enkel gedurende het bakken, daarna neemt de handelsgeest het weer over.