Benin-Klimaat reisinformatie voor jouw vakantie

Benin – Klimaat

Klimaat in Benin


Klimaattype:
Steppeklimaat (BS) in het noorden en een Tropisch regenklimaat (Aw) in het zuiden
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 25°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 28°C
Regenseizoen: mei tot half juli en van september tot december in het zuiden en mei tot september in het noorden
Beste reistijd: december tot en met maart

Klimaatoverzicht verschillende plaatsen in Benin

Door de langgerekte vorm in noord-zuid richting heeft Benin twee klimaten. In het zuiden heerst een tropisch klimaat en in het noorden, grenzend aan de Sahel, een droog steppeklimaat (hier ook wel Sahelklimaat genoemd).
In het zuiden is het hele jaar door heet en vochtig klimaat met gemiddelde temperaturen tussen de 22°C en 35°C. De heetste perioden in het zuiden zijn de maanden januari tot april en augustus. Naarmate men meer naar het noorden gaat krijgt het sahelklimaat meer invloed. De vochtigheid is hier dan ook veel lager dan in het zuiden, maar de temperaturen kunnen wel veel hoger liggen. De periode van november tot en met juni is in het noorden de heetste periode van het jaar. Temperaturen kunnen dan wel oplopen tot 45°C. Van december to februari waait er in het gehele land, met uitzondering van een smalle strook langs de kust, een stevige droge harmattan-wind.

Neerslag

Het zuiden van Benin kent twee regenseizoenen: van mei tot half juli en van september tot december. Het noorden heeft één regenperiode: van mei tot september, met de meeste neerslag in de maand augustus.

Jaarlijks valt in Benin gemiddeld 1245 mm. Naarmate je meer naar het zuid-westen reist neemt de neerslag af. Zo valt er jaarlijks in Grand-Popo 820 mm, tegen 1.200 mm in Porto-Novo. Gebieden rond de Atakorabergen ontvangen met regelmaat hevige regenval.

Beste reistijd

Over het algemeen is de periode van december tot april de beste reistijd. In deze maanden is het in Benin droog, wel kan het met name in het noorden erg warm zijn.