Onontdekt islamitisch Afrikaans land

Mauritanië ligt aan de westkust van Afrika en grenst aan de Westelijke Sahara, Algerije, Mali, Senegal en de Atlantische Oceaan. Er zijn weinig toeristische voorzieningen in dit islamitische land. Het hete land bestaat vooral uit woestijn, en heeft zandduinen, rotsachtige plateaus, diepe ravijnen en heuvels. Er is enkel vruchtbare grond bij de oases en de vlakke kustvlakten, die in het zuiden doorkruist worden door de Senegal. Deze rivier vormt de natuurlijke grens met buurland Senegal.

Mauritantië kent een mix van West-Afrikaanse invloeden aan de kust en de Oriëntaalse cultuur rond de oases. In het Banc d’Arguin National Park is het op twee na grootste vogelreservaat van de wereld. In de winter komen er zo’n 2 miljoen Noord-Europese vogels overwinteren. De groene oase Diawling park is een toevluchtsoord voor vele diersoorten, zoals pelikanen, zwarte ooievaars en flamingo’s. Doordat hier ook water is, kun je er ook apen, wrattenzwijnen en wilde ezels spotten.

Mauritanië ligt aan de westkust van Afrika en grenst aan de Westelijke Sahara, Algerije, Mali, Senegal en de Atlantische Oceaan. Er zijn weinig toeristische voorzieningen in dit islamitische land. Het hete land bestaat vooral uit woestijn, en heeft zandduinen, rotsachtige plateaus, diepe ravijnen en heuvels. Er is enkel vruchtbare grond bij de oasen en de vlakke kustvlakten, die in het zuiden doorkruist worden door de Senegal. Deze rivier vormt de natuurlijke grens met buurland Senegal.

Mauritantië kent een mix van West-Afrikaanse invloeden aan de kust en de Oriëntaalse cultuur rond de oases. In het Banc d’Arguin National Park is het op twee na grootste vogelreservaat van de wereld. In de winter komen er zo’n 2 miljoen Noord-Europese vogels overwinteren. De groene oase Diawling park is een toevluchtsoord voor vele diersoorten, zoals pelikanen, zwarte ooievaars en flamingo’s. Doordat hier ook water is, kun je er ook apen, wrattenzwijnen en wilde ezels spotten.

Reizen naar Mauritanië is risicovol en voor een groot deel van het land worden alle reizen ontraden. Er zijn sinds 2007 terroristische organisaties actief, zoals Al Qaida in de Maghreb (AQIM). AQIM heeft verklaard dat zij in Mauritanië doorgaan met de ‘oorlog tegen het Westen’ en zij hebben verschillende aanslagen gepleegd tegen westerlingen. Daardoor is er een verhoogde kans op ontvoeringen en terroristische aanslagen, ook tegen Mauritaniërs die zich inzetten voor de veiligheid. Wees alert op plekken waar veel buitenlanders komen.

Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië. Neem voor je reis contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal) en vraag daar naar de veiligheidsrisico’s en adviezen. Laat je eenmaal in het land begeleiden door iemand die Mauritanië goed kent. LET OP: de situatie ter plekke kan snel veranderen. Controleer altijd het meest recente reisadvies bij de ambassade. Dat kan hier.

Criminaliteit

Het is in Mauritanië erg lastig om te betalen met een pinpas of creditcard. Neem niet te veel (contant) geld mee op zak. Dat kan gevaarlijk zijn. U loopt dan het risico op een beroving.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en overheidsdienaren zoals de politie en het leger in Mauritanië. Dit is verboden.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Mauritanië. Er staat in de wet de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop je je opstelt en uit.

Streng islamitisch land

Mauritanië is een streng islamitisch land. Vrouwelijke reizigers moeten zich bedekt  kleden: broek of rok tot ruim onder de knie en geen blote armen.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Mauritanië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Mauritanië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mauritanië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Een gele koorts inenting wordt aanbevolen in gebieden ten zuiden van de Sahara.

Malaria

Er komt in Mauritanië malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Mauritanië.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Mauritanië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië meer. De ambassade in Dakar is het meest dichtbij.

Belgisch Ereconsulaat Nouakchott

Tel. + () (222) 52 524 82

E-mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Mauritanië

Voor Mauritanië heb je nodig:

– Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is
– Boekingsbevestiging of kopie van je (retour)ticket uit Mauritanië
– Een visum

Visum

Voor een verblijf in Mauritanië is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kan je aanvragen bij het Consulaat van Mauritanië in Hurdegaryp of de ambassade van Mauritanië in Brussel. Er zijn twee typen visa te verkrijgen:

– Een single-entry visum. Dit visum is één maand geldig en kost ongeveer € 32,-
– Een multiple-entry visum. Dit visum is drie maanden geldig en kost ongeveer € 47,-

Bij reizen over land door Mauritanië met je eigen vervoermiddel is geen Carnet de Passage nodig. Het voertuig wordt bijgeschreven in het paspoort. Bij verlaten van Mauritanië wordt hier een exit stempel bijgezet. De kosten bedragen zo rond de 10 Euro.

Adressen Consulaat/Ambassade Mauritanië in Nederland en België

Nederland
Consulaat-Generaal Mauritanië

Rijksstraatweg 24
9254 DJ Hurdegaryp

 

Tel: 0511-76 90 27

E-mail: [email protected]
Website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen/inhoud/mauritanie/consulaat-generaal-van-de-islamitische-republiek-mauritanie-hurdegaryp

België
Ambassade Mauritanië
Colombiëlaan 6
1000 Brussel

Tel nr. 02.672.18.02
Fax: 02.672.20.51

E-mail: [email protected]

In Mauritanië betaal je met de ouguiya. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 ouguiya en biljetten van 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 ouguiya.

Eén ouguiya is vijf khoums en is daarmee naast de Malagassische ariary de enige muntheenheid die niet is gebaseerd op decimalen. De khoums wordt echter nauwelijks gebruikt, hij is maar een fractie van een eurocent waard.

Pinnen en creditcard

Je kan niet pinnen in Mauritanië. Creditcards worden niet geaccepteerd. Neem contant geld of travellers cheques mee. Regulier bankverkeer is moeizaam. Neem echter niet te veel (contant) geld mee op zak, omdat je dan het risico op een beroving loopt.

Feestdagen Mauritanië

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mauritanië zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Afrika Dag 25 mei
Dag van de gewapende strijdkrachten 10 juli
Onafhankelijkheidsdag 28 november

 

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Tijdsverschil Mauritanië

In Mauritanië is het gedurende onze zomertijd 2 uur vroeger en gedurende onze wintertijd 1 uur vroeger dan in Nederland en België.

Taal in Mauritanië

De officiële taal van Mauritanië is het Hassaniyya.

Met Engels kun je maar zeer sporadisch terecht in

Hoogtepunten in Mauritanië

Banc d’Arguin Nationaal Park

Er overwinteren onder andere onze bontbekplevier, de zilverplevier, de knoop, de tureluur en de grutto.  Het gebied aan de Atlantische kust herbergt zandduinen, moerassen, kleine eilandjes en ondiepe kustwateren.

Reistips voor Mauritanië

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd.

Lees Meer

Inspiratie voor Mauritanië

Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

Dwars door de Sahara in het noorden van Mauritanië rijdt de "IJzertrein". De 700 km van het binnenland naar de kust is het enige stuk spoor in het land en veel passagiers trekt de lijn niet. Het spoor is dan ook nooit voor reizigers aangelegd

Lees Meer Door: Michiel van der Ark

Slimme Reistips

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer v

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Mauritanië