Iran, strenge bakermat van beschaving
De geschiedenis van Iran gaat terug tot de zesde eeuw voor Christus. Het streng islamitische land is niet eenvoudig te bereizen, maar wie er is geweest, is enthousiast over – met name – de vriendelijke bevolking, prachtige monumenten van de islamitische wereld en legendarische steden als Isfahan (met de beroemde Perzische tapijten), Shiraz en Persepolis.
Vrouwen moeten gesluierd reizen en een reis vraagt de nodige voorbereiding, maar het is een ontdekkingsreis vol cultuur en natuur. Neem de eeuwenoude universiteitsstad Shiraz, waar bij het mausoleum van de meest vooraanstaande dichter Hafez nog steeds pasgetrouwde stellen bidden voor geluk. Onderweg tijdens je rondreis, want daar leent het land zich enorm voor, reis je langs rijstvelden, thee- en tabaksplantages en passeer je citrusvelden. De grond in de kustregio is zeer vruchtbaar. In het droge binnenland zijn zand- en zoutwoestijnen.
Voor veel reizigers zijn de strenge voorschriften door de rijke cultuur en gastvrijheid van de burgers geen belemmering om af te reizen naar Iran, zeker omdat toerisme het land nog niet heeft aangetast!
klimaat Iran
Klimaat: woestijn- en steppeklimaat
Gem. temperatuur zomer: 30-35 graden
Gem. temperatuur winter: 5 graden
Geen regenseizoen
Iran is een van de grootste landen van Azië en kent flinke extremen qua weer. In de zomer is het warm tot heet, op sommige plekken wordt het 40 tot 45 graden. Het zeewater van de Perzische golf is dan ook 30 tot 32 graden in juni en juli. In het zuidoosten is het in de zomer vaak maandenlang volkomen droog.
In de winter kan het daarentegen enorm koud worden, met harde wind die zelfs orkaansnelheden bereikt.
reisadvies Iran
Er zijn meerdere risico’s rond reizen naar Iran. Voor een deel van het land, dat grenst aan Pakistan, Iran en Afghanistan, geldt een negatief reisadvies. Het Iraanse rechtssysteem is gebaseerd op de islamitische wetgeving. De regels zijn niet altijd helemaal duidelijk. Voor westerse begrippen zijn de vonnissen van de rechter bijzonder streng. In het land komt de doodstraf regelmatig voor moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel, homoseksuele handelingen en geloofsafval. Of voor andere daden die tegen de islam ingaan.
Controleer gezien de risico’s altijd voor vertrek het meest recente reisadvies van het ministerie met alle precieze aanwijzingen. Dat kan hier.
Vrouwen
Voor meisjes vanaf 9 jaar en vrouwen gelden er dwingende kledingvoorschriften. Neem dat niet lichtzinnig op, te blote kleding kan ertoe leiden dat je in de gevangenis belandt.
Fotografie
Op veel plaatsen, uitgezonderd toeristische trekpleisters, mag je geen foto’s maken. Iraanse burgers mogen zeker niet gefotografeerd worden. Neem geen enkel risico, ook niet met het maken van videobeelden.
Op social media is censuur en al het internetverkeer wordt gecontroleerd. Je mag ook geen reisblog bijhouden over je reis.
Criminaliteit
Er zijn zwaar bewapende drugsbendes actief in de oostelijke provincies. Daarnaast moet je, net als elders in de wereld, alert zijn in de grote steden.
Tips van de ambassade
Door de sancties is Iran afgesloten van het internationaal bankverkeer. Dit betekent onder andere dat u in Iran geen geld kunt opnemen met uw Nederlandse bankpas. Ook kunt u niet betalen met uw Nederlandse creditcard. Dat kan alleen met een Iraanse creditcard. Het is ook niet mogelijk om geld over te maken naar Iran. Dit geldt ook als u tijdens uw reis geen contant geld meer heeft.
Zorg daarom dat u voldoende contant geld bij u heeft voor de kosten tijdens uw verblijf in Iran.
vaccinaties Iran
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Iran alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Iran binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Iran aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Iran.
Malaria
Er komt in Iran malaria voor van maart tot en met november, in het zuidwestelijke en zuidelijke deel van Iran. Hiervoor worden malariamiddelen geadviseerd. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze delen van Iran.
Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.
ambassades Iran
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Iran
Nederlandse Ambassade
No.60,
West Arghavan,
Dibaji North Street,
Farmanieh
Tehran, 1953623253
Tel. +98 21 23 66 00 00
E-mail: [email protected]
Website: http://iran.nlambassade.org/
Openingstijden: zondag-woensdag 07:30-16:00, donderdag 07:30-13:30
Belgische Ambassade
Avenue Shadid Fayazi 155-157
16778 Teheran
Iran
Postadres:
P.O. Box 11365 – 115 Teheran
Tel. + (98) (21) 2204.92.47
Fax + (98) (21) 2204.46.08
E-mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/tehrannl
visumplicht Iran
Voor Iran heb je nodig:
– Een paspoort dat na vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum
– Een uitnodiging van een persoon of organisatie in Iran
– Geen Israëlische stempels in het paspoort
Visum
Voor een bezoek aan Iran is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Het visum voor Iran is verkrijgbaar bij de Iraanse ambassades in Den Haag en Brussel of via deze site. Het visum kost € 50,-. Voor zakenreizen naar Iran heb je een ander visum nodig. Dit visum is eveneens verkrijgbaar bij de Iraanse ambassades in Den Haag en Brussel. Dit visum kost ongeveer € 60,-. Je hebt pasfoto’s nodig voor je visum
Uitnodiging
Om Iran te bezoeken heb je een uitnodiging nodig van een persoon of organisatie in Iran. Wanneer je je reis naar Iran via een reisbureau boekt zijn deze vaak in staat om een uitnodiging voor je te regelen.
Adressen Iraanse ambassade in Nederland en België
Nederland:
Ambassade Iran
Duinweg 20
2585 JX Den Haag
070-3548483/3384000
070-3503224
Email :[email protected]
Website: http://thehague.mfa.gov.ir/
Openingstijden: maandag-vrijdag 08:30-17:00
België:
Ambassade Iran
Tervurenlaan 415
1150 Pieters-Woluwe
Tel nr. 02.762.37.45
Fax: 02.762.39.15
E-mail: [email protected]
valuta Iran
De munteenheid van Iran is de rial. Er zijn sinds kort bankbiljetten van 500.000 rial (15 euro). Over het algemeen rekent men in toman. De prijs in toman krijg je door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 rial is 1000 toman.
Bekijk hier de actuele koers.
Pinnen in Iran
Er zijn geen ATM automaten in Iran en creditcards worden bijna nergens geaccepteerd. Dollars en euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren. Ook wisselen veel buitenlanders hun geld ‘op straat’. Je moet je geld dus contact meenemen.
Fooi
Het geven van fooien is in Iran vanzelfsprekend, zeker ook aan je lokale gids, chauffeur en hun bijrijders. Ook in de horeca wordt een fooi verwacht. Taxichauffeurs verwachten daarentegen weer geen fooi.
feestdagen Iran
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Iran zijn
Dag van de Revolutie |
11 februari |
Dag van de Nationalisatie van de olie |
20 maart |
Persisch Nieuwjaar |
21-24 maart |
Dag van de Islamitische republiek |
1 april |
Sizdah-bedar |
2 april |
Dood van Iman Khomeini |
4 juni |
Revolt van Khordad 15 |
5 juni |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Iran nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Iran
In Iran is het over het algemeen 2,5 uur later dan in Nederland en België.
Omdat de zomer- en wintertijd in Iran op een andere datum beginnen is het in Iran van 22 maart tot 26 maart echter 3,5 uur later en van 22 september tot 29 oktober 1,5 uur later dan bij ons.
taal Iran
De officiële taal van Iran is het Perzisch, ofwel Fârsi.
In een aantal regio’s in Iran worden ook wel andere talen gesproken, zoals het Koerdisch, Turkmeens en Arabisch.
In de grote steden van Iran spreekt men bovendien vaak ook wel wat Engels.