Mozambique reisinformatie voor jouw vakantie

Mozambique

Natuur boven en onder water in Mozambique

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika en grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Swaziland en de Straat Mozambique (Indische Oceaan). Daar ligt het eiland Madagaskar. Mozambique is te bereizen, maar je moet je instellen op primitieve omstandigheden en er zijn ook risico’s, zoals het openbaar vervoer en criminaliteit.

Er is daarentegen volop natuur te ontdekken, boven en onder water. De kust is 2.655 km lang en dwars door het land stroomt de Zambezi rivier vanuit het buurland Zambia naar de oceaan. Naast het ongerepte koraalrif zijn er dolfijnen, walvissen en zelfs haaien die je kan tegenkomen als je gaat duiken. Ook op het land kan je onverwacht oog in oog komen te staan met wilde dieren.

Het land heeft nog onmiskenbaar Portugese invloeden, als de keuken. Er wonen zestien etnische bevolkingsgroepen, bijna de helft van de bijna 26 miljoen inwoners behoort tot de Makua-Lomwe stam, die ten noorden van de Zambezi woont. De Makonde wonen hoog in het noorden, de Sena in het midden van het land en de Shangaan in het zuiden.

Het ongerepte Niassa Game Reserve in het noorden herbergt het meeste wild van Mozambique. Goed om te weten: het reservaat is bijna twee keer zo groot als het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en nog bijna onontdekt. Er leven olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels, nijlpaarden, sabelantilopen, wildebeesten, kudu’s, zebra’s, impala’s en wilde honden. Plan je bezoek in het koele, droge seizoen van juni tot en met november.
Het Gorongosa National Park was tot de burgeroorlog één van de mooiste wildreservaten van zuidelijk Afrika. Het knapt langzaam weer op, en met name ook vogelliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen.
In het zuiden van Mozambique ligt het Limpopo National Park, dat opgaat in het grensoverschrijdende Great Limpopo Transfrontier Park. Het Kruger National Park in Zuid-Afrika, Limpopo National Park in Mozambique en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe zijn hierin deels samengevoegd tot één groot beschermd natuurgebied.