Natuur boven en onder water in Mozambique

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika en grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Swaziland en de Straat Mozambique (Indische Oceaan). Daar ligt het eiland Madagaskar. Mozambique is te bereizen, maar je moet je instellen op primitieve omstandigheden en er zijn ook risico’s, zoals het openbaar vervoer en criminaliteit.

Er is daarentegen volop natuur te ontdekken, boven en onder water. De kust is 2655 km lang en dwars door het land stroomt de Zambezi rivier vanuit het buurland Zambia naar de oceaan. Naast het ongerepte koraalrif zijn er dolfijnen, walvissen en zelfs haaien die je kan tegenkomen als je gaat duiken. Ook op het land kan je onverwacht oog in oog komen te staan met wilde dieren.

Het land heeft nog onmiskenbaar Portugese invloeden, als de keuken. Er wonen zestien etnische bevolkingsgroepen, bijna de helft van de bijna 26 miljoen inwoners behoort tot de Makua-Lomwe stam, die ten noorden van de Zambezi woont. De Makonde wonen hoog in het noorden, de Sena in het midden van het land en de Shangaan in het zuiden.

Het ongerepte Niassa Game Reserve in het noorden herbergt het meeste wild van Mozambique. Goed om te weten: het reservaat is bijna twee keer zo groot als het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en nog bijna onontdekt. Er leven olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels, nijlpaarden, sabelantilopen, wildebeesten, kudu’s, zebra’s, impala’s en wilde honden. Plan je bezoek in het koele, droge seizoen van juni tot en met november.
Het Gorongosa National Park was tot de burgeroorlog één van de mooiste wildreservaten van zuidelijk Afrika. Het knapt langzaam weer op, en met name ook vogelliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen.
In het zuiden van Mozambique ligt het Limpopo National Park, dat opgaat in het grensoverschrijdende Great Limpopo Transfrontier Park. Het Kruger National Park in Zuid-Afrika, Limpopo National Park in Mozambique en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe zijn hierin deels samengevoegd tot één groot beschermd natuurgebied.

Klimaat Mozambique

Er zijn warme subtropische klimaten en tropische klimaten in Mozambique. Grote delen van het land bestaat uit savanne, waarbij er niet veel meer regen valt dan in Nederland.

Mozambique kent een regenseizoen, dat gelijk valt met de lokale zomer, onze winter. Van januari tot maart is er een hoge luchtvochtigheid, en wordt het aan de kust 27 tot 29 graden. In het binnenland is het een aantal graden lager en in de hogere gebieden is er meer regen te verwachten.

Het droge seizoen is in de lokale winter (Nederlandse zomer). Van april tot september heeft Mozambique het beste klimaat: warm en meestal droog, afgekoeld met zwoele zeewinden.

Orkanen

Mozambique ligt op de aanvoerroute van orkanen, maar het ten oosten van Mozambique gelegen eiland Madagaskar werkt als een soort buffer die de meeste tropische depressies opvangt voordat ze Mozambique kunnen bereiken. In de periode van eind oktober tot medio maart moet je echter altijd rekening houden met de kans op zware buien, stormen of zelfs orkaankracht.

Er zijn risico”s voor reizen naar Mozambique. De situatie in heel Mozambique is onvoorspelbaar. Er kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden.

Daarnaast is het verkeer onveilig, met name het openbaar vervoer in Mozambique. De staat van onderhoud van de voertuigen is slecht en er wordt hard en slecht gereden. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. De wegen zijn onverlicht en er is een verhoogde kans op criminaliteit. Hou in je auto de ramen dicht en de deuren gesloten, ook als je in een taxi zit. Verzet je niet bij een overval of beroving.

LET OP: De situatie in Mozambique kan snel veranderen. Daarom is het belangrijk om voor vertrek altijd het meest actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken op haar site. Dat kan hier.

In 2016 zijn in de centrale regio’s van Mozambique bijvoorbeeld incidenten geweest tussen regeringspartij Frelimo en oppositiepartij Renamo. Sinds eind 2016 is een bestand van kracht tussen beide partijen en is het rustig gebleven, maar de situatie in het land blijft onvoorspelbaar.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan. Dat komt voornamelijk bij Somalië voor. Ook in Mozambique heeft zich een geval voorgedaan. Reist u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Houd hier dan rekening mee.

Criminaliteit

– Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.

Er komt in Mozambique malaria voor en malariatabletten worden aanbevolen, net als anti-muggenmaatregelen.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Mozambique alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je het land binnenkomt in een gele koorts land bent geweest of tijdens een overstap langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Vaccinatie tegen gele koorts is ook verplicht als je in de zeven dagen voordat je Mozambique binnenkomt een van de volgende landen met een laag risico op gele koorts hebt bezocht: Sao Tome en Principe, Somalië en Tanzania. Als je uit Zuid-Sudan, Argentinië, Frans-Guyana en Paraguay komt is een gele koorts vaccinatie niet verplicht.

Een cholerastempel is verplicht als je Mozambique over land binnenkomt.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mozambique aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Mozambique.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Mozambique

Nederlandse Ambassade

Tel. 00-258-1-490031

E-mail: [email protected]

Belgisch Ereconsulaat Maputo

Tel nr. + (258) (1) 492.009

E-Mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Mozambique

Voor Mozambique heb je nodig:

– Een paspoort dat na vertrek uit Mozambique nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum
– Retourticket en bevestiging van je verblijfadres

Visum

Voor een bezoek aan Mozambique is een visum verplicht. Je kunt kiezen tussen een visum voor 1 maand of een visum voor 2 maanden. Het visum waarmee je 1 maand in Mozambique mag blijven kost ongeveer € 60,- en het visum waarmee je 3 maanden in Mozambique mag blijven kost € 120,-. Beide visa voor Mozambique kun je aanvragen bij de ambassade van Mozambique in Brussel: hier.

Stempel

Let erop dat de immigratiedienst van Mozambique een inreis- of uitreisstempel in je paspoort zet als je het land binnenkomt of verlaat.

Tips van de ambassade

Je bent in Mozambique verplicht je te identificeren met een geldig paspoort of geldig identiteitsbewijs uit Mozambique. Je bent strafbaar als je dit niet kunt laten zien. Een gestempelde kopie van een paspoort wordt niet geaccepteerd als origineel. Zorg dat je goede kopieën op een veilige plek bewaart.

Adressen ambassades Mozambique in Nederland en België

Nederland

Mozambique heeft geen ambassade in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Mozambique bevindt zich in België.

België

Ambassade Mozambique
Sint-Michielslaan 97
1040 Etterbeek

Tel nr. 02.736.00.96
Fax: 02.732.06.64

E-mail: [email protected]

De munteenheid voor Mozambique is de Metical. Er zijn momenteel biljetten in omloop van 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 meticais en munten van 1, 5, 10, 20 en 50 cent (centavos) en van 1, 2, 5 en 10 meticais.

Pinnen en creditcard

Je kunt in de grote steden van Mozambique gewoon pinnen, met name bij de bank Millennium Bim. Maar reken op het platteland niet al te vaak op een pinautomaat. Internationale creditcards worden in luxe hotels, een aantal winkels en restaurants in Maputo geaccepteerd. Buiten Maputo worden creditcards niet gebruikt. Je kan contant geld als

Banken

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 11.00.

Feestdagen Mozambique

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Mozambique zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Helden 3 februari
Vrouwendag 7 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Onafhankelijkheidsdag 25 juni
Dag van de Overwinning 7 september
Dag van de Strijdkrachten 25 september
Dag van de Vrede 4 oktober
Maputo Dag 10 november
Family Day 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Tijdsverschil Mozambique

In Mozambique is het tijdens onze wintertijd één uur later dan in Nederland en België. Gedurende onze zomer is er geen tijdsverschil met Nederland en België.

Taal in Mozambique

De officiële taal in Mozambique is het Portugees.

Hoogtepunten in Mozambique

Reis naar het noorden

In het slechts sporadisch bezochte noorden van Mozambique zijn de paradijselijke eilanden met totaal verlaten stranden. Ook vind je hier de ruige wildernis van Afrika waar je het grote wild kan spotten.

Reistips voor Mozambique

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Reisorganisaties Mozambique

Reisboeken en gidsen over Mozambique

Reisverhalen

Reisverhaal Mozambique Mysteries - Lisa St. Aubin De Teran | Lisa St. Aubin De Téran

MOZAMBIQUE MYSTERIES is about turning fifty and finding a new direction. Lisa St Aubin de Teran travelled to Mozambique and, for the first time in her much-travelled life, felt at home - in a place 'so remote that few have visited it since the time

Land : Mozambique
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.50
Lees Meer

Duikgidsen

Duikgids Dive Sites South Africa - Mozambique | MapStudio

Overzichtelijke en informatieve duikgids van de belangrijkste plekken in Zuid Afrika en Mozambique. Een korte beschrijving, vaak met kaartjes van 180 duikspots.  Dive Sites of South Africa and Mozambique Introducing the first comprehensive div

Land : Mozambique
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 32.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Mozambique | Bradt

Voor Afrikaanse landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! This new seventh edition of Bradt's Mozambique remains the mos

Land : Mozambique
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Mozambique | MapStudio

Duidelijke overzichtskaart van Mozambique, met kleine stadskaart van het centrum van Maputo. The Adventure Road Map Mozambique offers travellers and adventurers the most up to date geographical information of Mozambique.   The map includes:

Land : Mozambique
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Globetrotter Mozambique | New Holland

Handzame reisgids over Mozambique, met uitneembare kaart. Packed with useful information, tips and recommendations, accompanied by photographs, charts and maps for the first-time traveller who wants to experience the major highlights that Mozambi

Land : Mozambique
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Wereldwijzer Mozambique | Elmar

Nederlandstalige reisgids. De opvolger van het reishandboek: vooral veel praktische informatie en streekbeschrijvingen. Sober uitgevoerd, wel veel zeer veel details en achtergrondinformatie. Goede algemene reisgids. Exotisch en koloniaal, Brazilië

Land : Mozambique
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Reisen in Mosambik - Mozambique | Hupe Verlag

Erster deutschsprachiger Reiseführer für alle Landesteile und alle Wildschutzgebiete Mosambiks. Ein umfangreiches Werk für die Sehenswürdigkeiten des südostafrikanischen Landes am Indischen Ozean. Hier wurde sehr viel Pionierarbeit geleistet

Land : Mozambique
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 26.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Pocket map Mozambique | MapStudio

This new edition convenient pocket size map of the Mozambique includes the latest up-to-date information, key tourist areas and street plans.    The map includes a detailed map at 1:3 100 000 scale and street plans of Beira, Inhambane, Tofu &

Land : Mozambique
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer