Reizen naar het dak van de wereld

Tibet is een magische bestemming voor veel reizigers. De inmiddels autonome regio van China is nog niet zo lang toegankelijk voor buitenlanders, en de reis is ook niet voor iedereen geschikt. Het zuidelijke deel van het gebied ligt in de Himalaya en de rest in het Tibetaans Hoogland. Het risico op hoogteziekte is aanzienlijk en je moet tijd inbouwen om te acclimatiseren in hoofdstad Lhasa.

Maar meteen in Lhasa al is veel te zien. De stad bestaat uit twee delen: het Chinese deel, dat lijkt op andere Chinese steden, met brede boulevards en immense gebouwen. Het authentiekere Tibetaanse deel zal meer aanspreken, met smalle, kronkelige straatjes en witte huizen, aangetast door de felle zon en extreme kou. De vele kloosters die tijdens de Culturele Revolutie werden vernield, zijn voor een groot deel hersteld. Het Potalapaleis is het meest indrukwekkend, het werd in de 17e eeuw in vijftig jaar tijd gebouwd in opdracht van de vijfde Dalai Lama.

Ga als je de kans hebt ook naar het het Mount Everest Base Camp op 5.200 meter hoogte. Een indrukwekkende tocht!

Tibet heeft een droog bergklimaat en is het hele jaar door koud. Door de grote hoogte in het Himalaya gebergte, absorbeert de ijle lucht geen warmte en kan dus ook geen warmte afgeven. De zon, waar je dichterbij bent, voelt dus niet warm aan, maar zorgt wel voor mooi licht.

Je kan het land zowel in de zomer als winter wel bezoeken, uitgezonderd januari en december, dan is het echt te koud. In de periode mei tot en met oktober kan het behoorlijk hard regenen, waardoor wegen onbegaanbaar kunnen worden als gevolg van landverschuivingen.

Tibet is een relatief veilige reisbestemming. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Tibet onder dat van China laten vallen. Ze geeft enkele adviezen specifiek voor Tibet. Raadpleeg altijd het meest recente advies op de site, dat kan hier.

Vergunning

Reizen naar de autonome regio Tibet kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Niet iedereen mag Tibet in. Zo’n permit kan je vooraf aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dat leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af.

Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio

De Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio, bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan, kan je soms niet bezoeken omdat er geen toestemming wordt gegeven. Lokale autoriteiten kunnen je identiteit en bagage aan de grens controleren.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Tibet alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je China binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor China/Tibet aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor China/Tibet.

Hoogteziekte in Tibet

Bij een verblijf op meer dan 2.500 meter hoogte bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek versnelt je ademhaling en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2.500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!
Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op en hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom. Als je direct op

Nederland kent geen vertegenwoordiging in Tibet. De Nederlandse Ambassade China is het meest dichtbij:

Liangmahe Nanlu 4,

Tel: 0086 (0)10 8532 0200

Voor reizen naar Tibet heb je nodig:

– een paspoort dat nog minimaal 7 maanden geldig;
– een visum
– een reisvergunning voor Tibet

Visum

Een visum voor China is verplicht. Deze is 3 maanden geldig en aan te vragen bij het consulaat van China in Den Haag, via visaforchina.org. Het kost ongeveer 126 euro.

Naast een geldig visum voor China heb je een reisvergunning nodig voor Tibet, dat enkel wordt verstrekt aan groepen en dus wordt geregeld door je reisorganisatie.

Als je buiten de hoofdstad Lhasa wilt reizen heb je naast de standaard permit nog een Alien Travel permit of Military Permit nodig. Een visum voor China is niet geldig als je Tibet vanuit Nepal inkomt. Dan moet je een Chinees visum aanvragen via de Chinese ambassade in Kathmandu.

De Chinese ambassade is gevestigd in Den Haag. De website is hier te vinden.

De munteenheid van Tibet is de Renminbi (RMB) of Yuan (CNY). De yuan is verkrijgbaar in briefjes van 1, 5, 10, 50 en 100 yuan. Eén yuan is onderverdeeld in 10 mao.

Pinnen en creditcard

In Lhasa en Shigatse kun je pinnen met een bankpas met Maestro- of Cirrus logo. Het is altijd verstandig om ook cash op zak te hebben voor als de pinautomaten kapot zijn. Met een creditcard kun je bij de meeste banken geld opnemen, je betaalt dan ongeveer vier procent provisie.

Als je wisselgeld krijgt, accepteer dan geen gescheurde of kapotte biljetten. Kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan. Als je een groot bedrag opneemt, dan kan je dat het beste bij een bank doen zodat je de biljetten op echtheid kan laten controleren.

Fooi

Fooien zijn heel gebruikelijk in Tibet, bijvoorbeeld hotelpersoneel verwacht een fooi.

Nieuwjaarsdag 1 januari
Chinees nieuwjaar 28 januari
Losar (Tibetaans nieuwjaar) nieuw maan februari/maart
Mönlam (Grote Gebedsfestival) 4e t/m 11e dag 1e nieuwe
maand Tibetaanse kalender
Dag van de Tibetaanse opstand 10 maart
Dag van de Tibetaanse slavenemancipatie 28 maart
Qing Ming Jie (Gravenfeest) 4 april
Dag van de arbeid 1 mei
Dag van het 17 puntenakkoord 23 mei
Drakenbootfestival 30 mei
Sagfa Dawa Düchen 15e dag van 4e Tibetaanse maand
Yoghurtfestival 21-27 augustus
Nationale dag 1 oktober
Midherfstfestival 4 oktober
Sterfdag Tsongkhapa 12 december

Tijdens onze zomertijd is het in Tibet 6 uur later en tijdens onze wintertijd is het 7 uur later.

 

In Tibet wordt Tibetaans en Chinees gesproken. In de steden wordt vooral Chinees gesproken.

Het Tibetaans en Chinees hebben weinig overeenkomsten. De zinsstructuur van beide talen is compleet anders, net als het schrift.

Hoogtepunten in Tibet

De klassieke route van 1.100 kilometer leidt vanuit het Tibetaanse Lhasa naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepel. Je komt langs het turquoise meer Yamdrok-Tso, de stad Gyantse en de voet van de Mount Everest. Je klimt tot 4.700 meter hoogte om vanaf de Kamba-la berg op het enorme meer neer te kijken. Het heeft de vorm van een schorpioen!

Potala bestaat uit dertien verschillende verdiepingen en precies 999 vertrekken. Op de bovenste etage ligt het witte paleis en bevinden zich de oude privé-kamers van de dalai lama’s.

Bijzonder zijn de dagelijkse debatmiddagen, uitgezonderd de zondag, in het Sera klooster. Ooit woonden hier 5.000 monniken, nu nog maar een paar honderd.

Hoofdstad van het dak van de wereld

De lucht heeft er door de hoogte minder zuurstof dan je gewend bent. Je kan er hoogteziekte krijgen. Lhasa is de plek waar je kan acclamatiseren voor je bezoek aan de rest van Tibet. Bezoek de tempels en zie de mensenmassa bij de Jokhang tempel, waar pelgrims de gebedsmolens draaiend houden.

Reistips voor Tibet

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Tibet

Verre Avonturen

Al jaren heb ik als wens om een kora rondom Mount Kailash te lopen. Mount Kailash is een heilige berg voor zowel Boeddhisten, Hindoes, Jaïnisten en aanhangers van de Bönreligie. De berg ligt in het westen van Tibet, een paar dagen rijden

Lees Meer Door: Ronnie Dankelman

Reisorganisaties Tibet

Reizen naar Tibet

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreis

Groepsreis Tibet & Nepal ; Het dak van de wereld: een adembenemend avontuur

Een rondreis vol overweldigende natuur, enorme bergmassieven en mythische culturen. Je ziet de historische koningssteden van Nepal en maakt een prachtige wandeltocht aan de rand van de fotogenieke Kathmanduvallei. Je doorkruist de onmetelijke hoogvla

Land : TIBET
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 2599.00
reisduur : 23 dagen / 22 nachten
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis CHINA EN TIBET - 18 dagen; Hemeltrein, monniken en panda's

Oude pelgrimsroutes, gebedsvlaggen en kloosters zijn vaak de enige tekens van menselijk leven in het prachtige Tibet, ook wel het 'Dak van de Wereld' genoemd. De ‘Hemeltrein’ leidt je tijdens je rondreis China en Tibet over de spoorlijn naar Lhas

Land : TIBET
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2295.00
reisduur : 18
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Tibet Hoogtepunten

Tijdens deze rondreis door Tibet reizen we rond door de spectaculaire ruige natuur van de Tibetaanse hoogvlakte en maken het Tibetaanse kloosterleven van dichtbij mee. Onderweg passeren we dorpjes en een enkel nomadenkamp. Met een beetje geluk kun je

Land : Tibet
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2298.00
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Tibet in 2 weken; Het spirituele 'Dak van de Wereld'

Het land van de Dalai Lama spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Het desolate landschap op grote hoogte maakt een onuitwisbare indruk; je staat op het 'Dak van de Wereld'. Het enige geluid dat je hoort als je op een pas staat, is de wind die langs je

Land : TIBET
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 2199.00
reisduur : 15 dagen / 14 nachten
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis CHINA, TIBET EN NEPAL - 29 dagen; Per spoor naar het 'Dak van de Wereld'

Een avontuurlijke tocht brengt je vanuit Beijing naar Kathmandu. Heb je via de Chinese steden Pingyao en Xi’an en de onmetelijke landschappen Lhasa eenmaal bereikt, dan ben je een kleine twee weken lang getuige van het echte Tibetaanse leven. Je re

Land : TIBET
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 3395.00
reisduur : 29
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Tibet

Wandelkaarten

Wandelkaart Mount Kailash - Darchen - Tibet | Gecko Maps

Dé kaart om de beroemde trek rond Mount Kailash te lopen, voor Boedhisten de meest heilige tocht ter wereld. Deze kaart geeft een mooi beeld van de trek met veel detail, hoogtelijnen, een plattegrond van Darchen en op de achterzijde een panoramaka

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 16.00
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Tibetaanse perziken | Carolijn Visser

Na jarenlange omzwervingen arriveert Samuel van der Putte in 1730 in Tibet. Wat de Zeeuwse wereldreiziger daar heeft meegemaakt, is niet bekend; er zijn slechts enkele papiersnippers van zijn hand overgeleverd. Carolijn Visser trok naar Tibet, in d

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Fotoboeken

Fotoboek Honderd dagen Tibet | Fontaine

York Hoverst maakte een adembenemende expeditie: honderd dagen lang reisde hij door Tibet - te voet, op de fiets en met de auto. Steeds weer slaagde hij erin door te dringen in moeilijk toegankelijke en vaak verboden gebieden - iets dat alleen lukt

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Woordenboeken

Woordenboek Kauderwelsch Tibetisch - Tibetaans - Wort für Wort | Reise Know-How Verlag

Die Sprechführer der Kauderwelsch-Reihe orientieren sich am typischen Reisealltag und vermitteln auf anregende Weise das nötige Rüstzeug, um ohne lästige Büffelei möglichst schnell mit dem Sprechen beginnen zu können, wenn auch vielleicht ni

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Natuurgidsen

Natuurgids Wildlife of the Tibetan Steppe | Chicago Press

Voor de ware liefhebbers een uitputtende, welhaast wetenschappelijke beschrijving van de fauna op de hoogvlakte van Tibet. Geschreven door de autoriteit op dit gebied: George B. Schaller, al jarenlang actief in deze regio. The Chang Tang, the vast,

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 25.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Tibet | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 25.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Tibet | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Tibet is fascinating and controversial. It has been occupied by China s

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal - Opruiming Het spoor naar Tibet | Abrahm Lustgarten

In de zomer van 2006 voltooide de Chinese overheid een spoorlijn naar Tibet, waarmee het regime definitief greep wilde krijgen op dit afgelegen, mysterieuze grensgebied vol rijke bodemschatten. Lustgarten beschrijft hoe het project de levens van ve

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Adventure Map Tibet | TerraQuest

  The map covers the most interesting region of Tibet. The southern boundary of the map range is the Sino-Nepalese border (from Shishapangma summit to Sikkim border) as well as the Sino-Indian and the Sino-Bhutanese borders. The map extends to t

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Tibet - The Friendship Highway | Charlie Carroll

Tibet was not just on the horizon, it capped it. Four thousand metres above this city was a country of stone and ice, and, even though it was officially closed, there was still a way in.A compelling and unforgettable encounter on the roof of the wo

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Tibet | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Woordenboeken

Woordenboek Phrasebook & Dictionary Tibetan - Tibetaans | Lonely Planet

Handige taalgids voor basis Tibetaans. Zowel woorden, phonetisch uitgelegd, als zinnen. Speaking Tibetan is the key to understanding the unqiue culture, lifestyle and history of the country. This phrasebook will help you communicate with Tibetans

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 7.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Tibet | Bradt Travel Guides

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Tibet
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer