Tibet reisinformatie voor jouw vakantie

Tibet – Klimaat

Klimaat Tibet

Tibet, ook wel bekend als het “Dak van de Wereld”, heeft een hooggebergteklimaat en staat bekend om zijn extreme weersomstandigheden en grote temperatuurverschillen. Het klimaat in Tibet wordt beïnvloed door de hoge ligging en de aanwezigheid van het Himalayagebergte. Tibet heeft een droog bergklimaat en is het hele jaar door koud. Door de grote hoogte in het Himalaya gebergte, absorbeert de ijle lucht geen warmte en kan dus ook geen warmte afgeven. De zon, waar je dichterbij bent, voelt dus niet warm aan, maar zorgt wel voor mooi licht.

Je kan het land zowel in de zomer als winter wel bezoeken, uitgezonderd januari en december, dan is het echt te koud. In de periode mei tot en met oktober kan het behoorlijk hard regenen, waardoor wegen onbegaanbaar kunnen worden als gevolg van landverschuivingen.

Tibet kent vier seizoenen: het voorjaar, de zomer, de herfst en de winter. Het voorjaar (april en mei) en de herfst (september en oktober) zijn over het algemeen de beste seizoenen om Tibet te bezoeken, met aangename temperaturen en relatief stabiel weer. De zomermaanden (juni tot augustus) kunnen warmer zijn, maar kunnen ook gepaard gaan met regenval. De winter (november tot maart) is koud en kan erg koud worden, vooral in de hoger gelegen gebieden.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperaturen per stad in Tibet:

Stad Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Lhasa -2°C 0°C 4°C 9°C 14°C 19°C 21°C 20°C 17°C 11°C 4°C -1°C
Shigatse -7°C -4°C 0°C 6°C 11°C 16°C 18°C 17°C 13°C 6°C -2°C -6°C
Gyantse -6°C -3°C 1°C 8°C 12°C 17°C 19°C 18°C 14°C 7°C -1°C -5°C