
Een vrouw naast ons, zit in zichzelf psalmen te galmen, verkopers hangen verveeld rondom een oude transistorradio en een kind zit een kip achterna, terwijl de regen zich tussen de spleten van het golfplaten dak dringt. De Spartaanse houten banken
De archipel Filipijnen ligt in Azië en bestaat uit 7107 eilanden, waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Het land was driehonderd jaar een Spaanse kolonie en dat is nog altijd te merken. Het land telt bijvoorbeeld duizenden kerken, kloosters en kapellen, zo”n negentig procent van de bevolking is katholiek.
De tegenstelling tussen de kleine rijke elite en de arme bevolking is groot.
De mooiste eilanden zijn volgens velen Luzon met hoofdstad Manilla, Cebu, Bohol en Palawan. Bezoek zeker de rijstterrassen bij Banaue, die ook wel het ‘Achtste Wereldwonder’ worden genoemd. Meer dan 2.000 jaar geleden door de Ifuago stam geheel met de hand aangelegd op de hellingen van de Cordillera Central. Via een ingenieus irrigatiesysteem worden de terrassen bewaterd. Nog steeds wordt dit oude irrigatiesysteem gebruikt om de terrassen van water uit het omliggende regenwoud te voorzien. De terrassen hebben een oppervlakte van meer dan 6000 km² en staan sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Op de Filipijnen heerst een tropisch klimaat. Het hele jaar zijn er hoge temperaturen, een hoge relatieve luchtvochtigheid en veel neerslag. De hoeveelheid neerslag verschilt per regio, maar allen kennen een regentijd.
Tijdens deze moessonperiode kan het soms dagen vrijwel aaneengesloten regenen. De oostelijke regio’s hebben geen duidelijk droog seizoen, maar er valt in de periode november tot en met januari meer neerslag. In centrale deel van de Filipijnen valt het hele jaar vrijwel een gelijkmatig verspreide regen, in westelijke richting overgaand in een zone waar de periode november tot en met april relatief droog is.
Het westen van de Filipijnen, met hoofdstad Manila, heeft een droog seizoen van november tot en met april en een zeer nat seizoen van mei tot en met oktober.
In vrijwel het hele land is gedurende het hele jaar overdag tropische hitte met maximumtemperaturen tussen de 30 en 34 graden Celsius. Het heetste wordt het in het westelijke deel van Luzon waar voorafgaand aan het regenseizoen de thermometers vrijwel alle dagen 34 of 35 graden is. Ook het zeewater is erg warm.
Jaarlijks trekken zo’n vijftien tot vijfentwintig tyfoons door dit gebied waarvan er gemiddeld zes tot zeven over de Filipijnen trekken. Met name het eiland Luzon wordt regelmatig getroffen door een tyfoon die door de harde wind en grote hoeveelheden neerslag voor veel ellende kan zorgen.
De sterke UV-straling in de Filipijnen is gevaarlijk.
Er zijn in meer en mindere mate risico’s voor reizen naar de Filipijnen. De Filipijnse autoriteiten geven aan dat de terroristische dreiging rondom de meest zuidelijke eilanden van de Visaya groep is toegenomen. Het gaat hierbij om de kans op ontvoeringen en (bom-)aanslagen. Plaatsen op de Filipijnen waar veel mensen bij elkaar komen, kunnen een doelwit zijn van een aanslag. Wees in heel het land alert en blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke toeristische kust- en eilandbestemmingen komen ook ontvoeringen voor. Op de Filipijnen komt het voor dat buitenlanders in bars en taxi’s worden gedrogeerd. Wees alert als iemand u benadert en beweert u te kennen van bijvoorbeeld de luchthaven of een hotel.
Op de Filipijnen is het drugsbeleid van de regering aangescherpt. Dat heeft tot veel geweld geleid.
Bekijk altijd voor vertrek het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier. Daar staat ook welke gebieden te onveilig zijn om naartoe te reizen.
Het wegverkeer op de Filipijnen is chaotisch. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Reis zo min mogelijk met veerboten, vooral tijdens slecht weer. Reizen met veerboten kan op de Filipijnen erg gevaarlijk zijn.
Reizen per bus kan ook gevaarlijk zijn, vooral in het donker en tijdens de regentijd door plotseling opkomend slecht weer. Reis je met het openbaar vervoer, wees dan vooral na zonsondergang alert. Reis alleen met gerenommeerde busbedrijven.
Vaccinatie tegen gele koorts is voor de Filipijnen alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je de Filipijnen binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor de Filipijnen aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen voor de Filipijnen.
Op de Filipijnen komt Malaria voor. Je moet maatregelen nemen om te voorkomen dat je wordt gestoken, en tabletten nemen.
Adres Nederlandse vertegenwoordiging op de Filipijnen
Nederlandse Ambassade
26th Floor BDO Equitable Tower
8751 Paseo de Roxas
Makati City
Metro Manila
Tel. 00-63-2-812 5981
E-mail: [email protected]
Openingstijden: maandag-donderdag 08:00-17:00, vrijdag 08:00-14:00
Voor de Filippijnen heb je nodig:
– Een paspoort dat na vertrek uit de Filippijnen nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum als je langer als 30 dagen wilt blijven
Visum
Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst een visum voor een verblijf van 21 dagen. Verlengen kan bij de Bureau of Immigration in Intramuros, Manila, Telefoon: (+632) 527-3257, (+632) 527-3257of 527-3279, of bij een lokaal kantoor. Kijk voor meer info op http://www.thehaguepe.dfa.gov.ph/example-pages/2014-03-12-03-41-00
Ook kun je een visum aanvragen bij de Filippijnse ambassade in Den Haag of Brussel. Dit visum kost ongeveer € 40,- Met dit visum, dat drie maanden geldig is, mag je 60 dagen in de Filippijnen verblijven.
Adressen Filippijnse ambassade in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Filippijnen
Laan Copes van Cattenburch 125
2585 EZ Den Haag
Telefoon :070-3604820/3648566
Fax :070-3560030
Email :[email protected]
Openingstijden:
maandag-vrijdag 09:00-12:00 en 13:00-16:30
België:
Ambassade Filippijnen
Molierelaan 297
1050 Elsene
Tel nr. 02.340.33.77
Fax: 02.345.64.25
De peso is de lokale munteenheid. Deze is verdeeld in 100 centavos. Er zijn briefjes van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 peso’s en de meest voorkomende munten zijn die van 1,5 en 10 peso’s.
Pinnen en creditcard
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van de Filippijnen zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
People Power Day | 25 februari |
Goede Vrijdag en Pasen | maart/april |
Bataan Day | 9 april |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Onafhankelijkheidsdag | 12 juni |
Manila Day | 24 juni |
Aquino Day | 21 augustus |
Dag van de Helden | laatste zondag van augustus |
Allerheiligen | 1 november |
Kerst | 25 december |
Rizal Day | 30 december |
Oudjaar | 31 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent de Filippijnen nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
Op de Filipijnen is het in gedurende onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland en België. In onze zomer is het op de Filippijnen 6 uur later.
De officiële taal van de Filippijnen is het Filipino. Naast het Filipino worden echter ruim tachtig andere talen en dialecten gesproken op de Filippijnen. De belangrijkste hiervan zijn het Tagalog en Cebuano.
Op de Filippijnen kan je overigens ook prima terecht met Engels. Bijna alle mensen op de Filippijnen spreken namelijk uitstekend Engels en veel kranten en televisie-programma’s zijn in het Engels.
Het koraal is in zeer goede staat, er zijn prachtige koraalwanden en geweldige eilanden om tot rust te komen. De enige manier om er te komen is immers via een liveaboard, een duikreis per schip. Het duikseizoen bij Tubbataha is van maart tot juni en er zijn maar een beperkt aantal plaatsen op de boten, dus de natuur wordt goed beschermd.
Ze zijn namelijk geheel met de hand zijn aangelegd in een tijd dat er nog geen machines beschikbaar waren. UNESCO zette in 1995 de terrassen op haar werelderfgoedlijst. De rijstterrassen liggen op zo’n 1700 meter boven zeeniveau en beslaan een oppervlakte van ongeveer 6400 km². Lees hier meer over de rijstterrassen.
Don Arsenio Escudero was een pionier in de agricultuur en bouwde de dam om zijn kokosnoot plantage van water te voorzien. In 1981 is de plantage geopend als toeristische attractie die een impressie van het leven op een plantage biedt. Het reservoir van de dam is omgetoverd tot meer waar bezoekers kunnen raften in inheemse bamboe bootjes. En je kan er dus ook eten. Lees hier meer over dit restaurant.