The last Shangri-la
Over een afstand van niet meer dan 150 km tref je een grote diversiteit aan ecosystemen aan. Bhutan is bijna geheel bedekt met bos en kent een zeer rijke flora en fauna. In het zuiden zijn de meeste mensen Hindoes, zij zijn van Nepalese afkomst. De rest van de bevolking is Boeddhistisch. Bhutan is het enige onafhankelijke land waar een Tibetaanse variant van het Boeddhisme beleden wordt. Bijzonder in Bhutan is de unieke architectuur: huizen, tempels, kloosters, maar vooral de dzongs, de kloosterburchten zijn zeer indrukwekkend. De mensen zijn vriendelijk en voorkomend.
Bhutan is een koninkrijk sinds 1907, toen de Penlop van Trongsa, Ugyen Wangchuk, unaniem tot erfelijk leider van Bhutan werd gekozen. Tot de 50er jaren van de vorige eeuw was Bhutan een feodale samenleving, zo goed als afgesloten van de buitenwereld. De derde koning is begonnen met de modernisering, o.a. door landhervormingen en het afschaffen van lijfeigenschap, en de oprichting van seculiere scholen. Die modernisering vond zijn voorlopig hoogtepunt in 2007, toen op initiatief van de vierde koning het politieke stelsel werd omgevormd tot een constitutionele monarchie. Er volgden vrije verkiezingen. Het koningshuis blijft onveranderlijk zeer geliefd.
Die combinatie van bovengenoemde elementen heeft Bhutan de naam “the last Shangri-la” bezorgd. De koning en de regering hebben besloten dat geluk en welzijn de grondslagen voor het beleid dienen te zijn. Bruto Nationaal Geluk is belangrijker dan het Bruto Nationaal Product. Bhutan zoekt een evenwicht tussen traditie en modernisering. Oude gewoonten en waarden worden zorgvuldig in stand gehouden. Zo dragen de meeste mensen nog de traditionele en kleurrijke Gho en Kira (verplicht op school en kantoor).
Bhutan heeft al in een vroeg stadium besloten dat het toerisme ‘low volume, high value’ moet zijn. Dat betekent wel dat toerisme behoorlijk strak gereguleerd is, je kunt niet zomaar de grens over stappen, je trip moet via een lokale reisagent georganiseerd worden. Om het aantal toeristen te beperken en er toch een behoorlijk inkomen uit te genereren, heeft de overheid de tarieven vastgesteld op $250 per persoon per nacht. Buiten het hoogseizoen geldt een tarief van $200 per dag. Die tarieven zijn all-in: overnachtingen, alle maaltijden, transport en gids.
Bhutan is geheel omsloten door China (Tibet) in het noorden en India in het zuiden. De noordgrens wordt gevormd door de hoge Himalayatoppen, waaronder de Jhomolhari en de Gangkhar Puensum, met 7541 meter de hoogste onbeklommen berg ter wereld. Het ziet er trouwens naar uit dat die berg ook voor altijd onbeklommen al blijven, want hoge bergtoppen zijn het domein van de goden, bergen beklimmen boven een bepaalde hoogte is verboden.
klimaat Bhutan
Klimaattype: hooggebergteklimaat in de bergen in het noorden en een tropisch klimaat in het zuiden
Door de grote hoogteverschillen zijn er verschillende klimaatzones, tropisch warm en nat in het zuiden tot alpine toendra in het hoge noorden. De zone waar het toerisme plaatsvindt, het middengebergte tussen 1500 en 3000 meter, kent een gematigd klimaat, overdag veel zon en aangename temperaturen, “s nachts fris tot koud. De regentijd is in de maanden juni t/m augustus.
Beste reistijd
De beste periode om Bhutan te bezoeken is in het voorjaar en najaar. In het voorjaar bloeit de rododendron (er zijn 46 soorten in Bhutan!), de magnolia en nog veel meer. In het najaar is de kans op helder weer het grootst waardoor je magnifieke vergezichten hebt over de hoge Himalaya.
Buiten de regentijd is het goed toeven in het middengebergte, al kan het in hoger gelegen plaatsen als Bumthang en Phobjikha “s nachts behoorlijk koud zijn in de winter, met temperaturen onder het nulpunt. Trektochten in het hooggebergte zijn alleen mogelijk in de maanden april, oktober en november. Sinds een 2012 is het mogelijk om het Royal Manas Park (neushorens, olifanten, buffels) aan de zuidgrens te bezoeken, vanwege de lage ligging met bijbehorende hoge temperaturen vooral een winterbestemming.
Hou altijd rekening met grote temperatuurverschillen op één dag door hoogteverschillen en het sterke contrast tussen dag en nacht.
reisadvies Bhutan
Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bhutan.
De wegen in Bhutan zijn wel vaak smal en onverlicht. De wegen gaan altijd door de bergen en vangrails zijn er meestal niet. Vooral in het regenseizoen (moessontijd) kunnen er aardverschuivingen zijn. Reis daarom niet in de avond en in de nacht.
Let op: controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
vaccinaties Bhutan
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Bhutan, tenzij je net in een gele koorts land bent geweest.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bhutan aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Inentingen bij langer verblijf
Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Bhutan inenting tegen buiktyfus aangeraden.
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Bhutan inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Bhutan vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf.
Malaria
Er komt in Bhutan in de zuidelijke gebieden malaria voor en daar moet je malariapillen gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Bhutan.
visumplicht Bhutan
Voor Bhutan heb je nodig:
– Een paspoort dat bij vertrek uit Bhutan nog 6 maanden geldig is
– een visum (het visum voor Bhutan krijg je bij aankomst, maar moet vooraf geregeld zijn door de lokale agent bij wie de reis geboekt is)
– (als je via India reist), een visum voor India
Visuminformatie Bhutan
Als je via een reisorganisatie in Nederland of België hebt geboekt, zorgt die reisorganisatie voor het visum. Je staat dan op een lijst en het visum wordt afgegeven bij aankomst. Als je je reis direct geregeld hebt via een lokaal Bhutanees reisbureau, zorg dan dat je van die organisatie een “visa clearance letter” krijgt. Die heb je nodig om aan boord van het Drukair vliegtuig te komen, of om over land, bij Phuentsoiling of Samdrup Jongkhar, het land binnen te komen. Het visum kost 40 dollar.
Als je via India reist dan heb je een visum voor dat land nodig, in de meeste gevallen een double-entry visum omdat je immers twee keer door India komt. De aanvraag voor het visum dient online te geschieden, in Nederland via www.bisindia-nl.com. Aangezien de procedure nogal ingewikkeld is en fouten kunnen leiden tot vertragingen, is het aan te bevelen een bemiddelingsbureau te gebruiken.
LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Bhutan.
Adressen ambassade van Bhutan in Nederland en België:
Nederland:
Consulaat Bhutan
Koningin Marialaan 176
2595 GE ‘S-Gravenhage
Tel. nr. 070 778 62 15
België:
Ambassade Bhutan
Avenue Jules Cesar 70
1150 Brussel
Tel. nr. + 32 2 761 95 70
E-mail: [email protected]
valuta Bhutan
De munteenheid in Bhutan is de Ngultrum. De Ngultrum is gekoppeld aan de Indiase Rupee. Je kunt dan ook met Indiaas geld betalen. Officieel mogen briefjes van 500 en 000 Rupee niet gebruikt worden, maar in de praktijk vormt het geen probleem.
Pinnen en creditcard
Pinnen met je pinpas met Maestro-logo is in Bhutan op veel plaatsen mogelijk. In de wat meer afgelegen gebieden zijn de mogelijkheden om te pinnen beperkter. Het is dan ook aan te raden om voldoende cash-geld mee te nemen. Creditcards worden geaccepteerd in de grotere souvenirwinkels.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Bhutan geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur en sommige banken zaterdag van 9:00 uur tot 12:00.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Bhutan een stuk lager dan dat in Nederland en België, maar hoger dan in India.
Fooien
Het geven van fooien in hotels (50-100 Nu pp per nacht) en voor gids en chauffeur aan het einde van de reis (100 Nu per persoon per dag) is heel gebruikelijk.
feestdagen Bhutan
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Bhutan zijn:
Verjaardag 5e koning |
21-23 februari |
Geboortedag 3e koning |
2 mei |
Kroning 4e koning |
2 juni |
Kroning 5e koning |
6 november |
Constitution day, verjaardag 4e koning |
11 november |
National day |
17 november |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Bhutan nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen. Naast deze nationale feestdagen kent Bhutan nog een aantal feestdagen die de Chinese kalender volgen en dus elk jaar op een andere datum vallen, zoals:
– Zhabdrung Kuchoe (sterfdag van de stichter van Bhutan) april/mei
– Losar (Nieuwjaar) januari/februari
– Geboortedag Guru Rinpoche (bracht het Boeddhisme naar Bhutan) juni/juli
– Boeddha”s verlichting en sterfdag mei/juni
– Eerste preek van Boeddha juli
De belangrijkste festivaldata zijn ook vakantiedagen in het desbetreffende district.
tijdsverschil Bhutan
In Bhutan is het tijdens onze zomertijd 4 uur later dan in Nederland en België en wanneer wij wintertijd hebben 5 uur later.
taal Bhutan
De officiële taal van Bhutan is het Dzongkha, verwant aan het Tibetaans, maar iedereen die naar school geweest is spreekt ook Engels. Er wordt namelijk in het Engels lesgegeven.
Andere talen in Bhutan
Naast het Dzongkha zijn er in Bhutan nog een stuk of 15 lokale talen. Als kinderen naar school gaan, moeten ze dus meestal twee nieuwe talen leren: Dzongkha en Engels. In het zuiden spreekt men over het algemeen Nepalees. Door de wijde verspreiding van het Engels, is Bhutan een gemakkelijke bestemming voor toeristen.