The last Shangri-la

Over een afstand van niet meer dan 150 km tref je een grote diversiteit aan ecosystemen aan. Bhutan is bijna geheel bedekt met bos en kent een zeer rijke flora en fauna. In het zuiden zijn de meeste mensen Hindoes, zij zijn van Nepalese afkomst. De rest van de bevolking is Boeddhistisch. Bhutan is het enige onafhankelijke land waar een Tibetaanse variant van het Boeddhisme beleden wordt. Bijzonder in Bhutan is de unieke architectuur: huizen, tempels, kloosters, maar vooral de dzongs, de kloosterburchten zijn zeer indrukwekkend. De mensen zijn vriendelijk en voorkomend.

Bhutan is een koninkrijk sinds 1907, toen de Penlop van Trongsa, Ugyen Wangchuk, unaniem tot erfelijk leider van Bhutan werd gekozen. Tot de 50er jaren van de vorige eeuw was Bhutan een feodale samenleving, zo goed als afgesloten van de buitenwereld. De derde koning is begonnen met de modernisering, o.a. door landhervormingen en het afschaffen van lijfeigenschap, en de oprichting van seculiere scholen. Die modernisering vond zijn voorlopig hoogtepunt in 2007, toen op initiatief van de vierde koning het politieke stelsel werd omgevormd tot een constitutionele monarchie. Er volgden vrije verkiezingen. Het koningshuis blijft onveranderlijk zeer geliefd.

Die combinatie van bovengenoemde elementen heeft Bhutan de naam “the last Shangri-la” bezorgd. De koning en de regering hebben besloten dat geluk en welzijn de grondslagen voor het beleid dienen te zijn. Bruto Nationaal Geluk is belangrijker dan het Bruto Nationaal Product. Bhutan zoekt een evenwicht tussen traditie en modernisering. Oude gewoonten en waarden worden zorgvuldig in stand gehouden. Zo dragen de meeste mensen nog de traditionele en kleurrijke Gho en Kira (verplicht op school en kantoor).

Bhutan heeft al in een vroeg stadium besloten dat het toerisme ‘low volume, high value’ moet zijn. Dat betekent wel dat toerisme behoorlijk strak gereguleerd is, je kunt niet zomaar de grens over stappen, je trip moet via een lokale reisagent georganiseerd worden. Om het aantal toeristen te beperken en er toch een behoorlijk inkomen uit te genereren, heeft de overheid de tarieven vastgesteld op $250 per persoon per nacht. Buiten het hoogseizoen geldt een tarief van $200 per dag. Die tarieven zijn all-in: overnachtingen, alle maaltijden, transport en gids.

Bhutan is geheel omsloten door China (Tibet) in het noorden en India in het zuiden. De noordgrens wordt gevormd door de hoge Himalayatoppen, waaronder de Jhomolhari en de Gangkhar Puensum, met 7541 meter de hoogste onbeklommen berg ter wereld. Het ziet er trouwens naar uit dat die berg ook voor altijd onbeklommen al blijven, want hoge bergtoppen zijn het domein van de goden, bergen beklimmen boven een bepaalde hoogte is verboden.

Klimaattype: hooggebergteklimaat in de bergen in het noorden en een tropisch klimaat in het zuiden

Door de grote hoogteverschillen zijn er verschillende klimaatzones, tropisch warm en nat in het zuiden tot alpine toendra in het hoge noorden. De zone waar het toerisme plaatsvindt, het middengebergte tussen 1500 en 3000 meter, kent een gematigd klimaat, overdag veel zon en aangename temperaturen, “s nachts fris tot koud. De regentijd is in de maanden juni t/m augustus.

Beste reistijd

De beste periode om Bhutan te bezoeken is in het voorjaar en najaar. In het voorjaar bloeit de rododendron (er zijn 46 soorten in Bhutan!), de magnolia en nog veel meer. In het najaar is de kans op helder weer het grootst waardoor je magnifieke vergezichten hebt over de hoge Himalaya.

Buiten de regentijd is het goed toeven in het middengebergte, al kan het in hoger gelegen plaatsen als Bumthang en Phobjikha “s nachts behoorlijk koud zijn in de winter, met temperaturen onder het nulpunt. Trektochten in het hooggebergte zijn alleen mogelijk in de maanden april, oktober en november. Sinds een 2012 is het mogelijk om het Royal Manas Park (neushorens, olifanten, buffels) aan de zuidgrens te bezoeken, vanwege de lage ligging met bijbehorende hoge temperaturen vooral een winterbestemming.

Hou altijd rekening met grote temperatuurverschillen op één dag door hoogteverschillen en het sterke contrast tussen dag en nacht.

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bhutan.

De wegen in Bhutan zijn wel vaak smal en onverlicht. De wegen gaan altijd door de bergen en vangrails zijn er meestal niet. Vooral in het regenseizoen (moessontijd) kunnen er aardverschuivingen zijn. Reis daarom niet in de avond en in de nacht.

Let op: controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Bhutan, tenzij je net in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bhutan aangeraden:

– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)

– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Bhutan inenting tegen buiktyfus aangeraden.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Bhutan inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Bhutan vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf.

Malaria

Er komt in Bhutan in de zuidelijke gebieden malaria voor en daar moet je malariapillen gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Bhutan.

Nederlandse Ambassade

Bhutan valt onder de Nederlandse ambassade in New Delhi.

Adres:

6/50 F, Shantipath
Chanakyapuri
New Delhi

Contactgegevens:

Tel: +91 11 24197600
Email: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/india/over-ons/ambassade-in-new-delhi

Belgische Ambassade

Bhutan valt onder de Belgische ambassade in New Delhi.

Adres:

50-N Shantipath
Chanakypuri
New Delhi

Contactgegevens:

Tel: +91 11 42428000
Email: [email protected]

Voor Bhutan heb je nodig:

– Een paspoort dat bij vertrek uit Bhutan nog 6 maanden geldig is
– een visum (het visum voor Bhutan krijg je bij aankomst, maar moet vooraf geregeld zijn door de lokale agent bij wie de reis geboekt is)
– (als je via India reist), een visum voor India

Visuminformatie Bhutan

Als je via een reisorganisatie in Nederland of België hebt geboekt, zorgt die reisorganisatie voor het visum. Je staat dan op een lijst en het visum wordt afgegeven bij aankomst. Als je je reis direct geregeld hebt via een lokaal Bhutanees reisbureau, zorg dan dat je van die organisatie een “visa clearance letter” krijgt. Die heb je nodig om aan boord van het Drukair vliegtuig te komen, of om over land, bij Phuentsoiling of Samdrup Jongkhar, het land binnen te komen. Het visum kost 40 dollar.

Als je via India reist dan heb je een visum voor dat land nodig, in de meeste gevallen een double-entry visum omdat je immers twee keer door India komt. De aanvraag voor het visum dient online te geschieden, in Nederland via www.bisindia-nl.com. Aangezien de procedure nogal ingewikkeld is en fouten kunnen leiden tot vertragingen, is het aan te bevelen een bemiddelingsbureau te gebruiken.

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Bhutan.

Adressen ambassade van Bhutan in Nederland en België:

Nederland:

Consulaat Bhutan
Koningin Marialaan 176
2595 GE ‘S-Gravenhage

Tel. nr. 070 778 62 15

België:

Ambassade Bhutan
Avenue Jules Cesar 70
1150 Brussel

Tel. nr. + 32 2 761 95 70
E-mail: [email protected]

De munteenheid in Bhutan is de Ngultrum. De Ngultrum is gekoppeld aan de Indiase Rupee. Je kunt dan ook met Indiaas geld betalen. Officieel mogen briefjes van 500 en 000 Rupee niet gebruikt worden, maar in de praktijk vormt het geen probleem.

Pinnen en creditcard

Pinnen met je pinpas met Maestro-logo is in Bhutan op veel plaatsen mogelijk. In de wat meer afgelegen gebieden zijn de mogelijkheden om te pinnen beperkter. Het is dan ook aan te raden om voldoende cash-geld mee te nemen. Creditcards worden geaccepteerd in de grotere souvenirwinkels.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Bhutan geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur en sommige banken zaterdag van 9:00 uur tot 12:00.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Bhutan een stuk lager dan dat in Nederland en België, maar hoger dan in India.

Fooien

Het geven van fooien in hotels (50-100 Nu pp per nacht) en voor gids en chauffeur aan het einde van de reis (100 Nu per persoon per dag) is heel gebruikelijk.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Bhutan zijn:

Verjaardag 5e koning 21-23 februari
Geboortedag 3e koning 2 mei
Kroning 4e koning 2 juni
Kroning 5e koning 6 november
Constitution day, verjaardag 4e koning 11 november
National day 17 november

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Bhutan nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen. Naast deze nationale feestdagen kent Bhutan nog een aantal feestdagen die de Chinese kalender volgen en dus elk jaar op een andere datum vallen, zoals:
– Zhabdrung Kuchoe (sterfdag van de stichter van Bhutan) april/mei
– Losar (Nieuwjaar) januari/februari
– Geboortedag Guru Rinpoche (bracht het Boeddhisme naar Bhutan) juni/juli
– Boeddha”s verlichting en sterfdag mei/juni
– Eerste preek van Boeddha juli

De belangrijkste festivaldata zijn ook vakantiedagen in het desbetreffende district.

In Bhutan is het tijdens onze zomertijd 4 uur later dan in Nederland en België en wanneer wij wintertijd hebben 5 uur later.

De officiële taal van Bhutan is het Dzongkha, verwant aan het Tibetaans, maar iedereen die naar school geweest is spreekt ook Engels. Er wordt namelijk in het Engels lesgegeven.

Andere talen in Bhutan

Naast het Dzongkha zijn er in Bhutan nog een stuk of 15 lokale talen. Als kinderen naar school gaan, moeten ze dus meestal twee nieuwe talen leren: Dzongkha en Engels. In het zuiden spreekt men over het algemeen Nepalees. Door de wijde verspreiding van het Engels, is Bhutan een gemakkelijke bestemming voor toeristen.

Hoogtepunten in Bhutan

In de tempels mag je niet fotograferen. De dzong van Thimphu is de grootste van Bhutan en op de binnenplaats zie je veel imposante tempels.

Reistips voor Bhutan

Iedereen die veel reist moet het wel eens zijn opgevallen. Zijn de Nederlanders in verre streken relatief oververtegenwoordigd ten opzichte van de meeste andere Europese landen, Belgen zie je vrij weinig. Daarom is het des te opvallender dat er uit dat land mooie reisprogramma’s komen die verder gaan dan het in beeld brengen van ex soapsterren op exotische locaties.

Lees Meer

Inspiratie voor Bhutan

Verre Avonturen

Iedereen die veel reist moet het wel eens zijn opgevallen. Zijn de Nederlanders in verre streken relatief oververtegenwoordigd ten opzichte van de meeste andere Europese landen, Belgen zie je vrij weinig. Daarom is het des te opvallender dat er ui

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Reisorganisaties Bhutan

Reizen naar Bhutan

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

individuele reis met gids/chauffeur

Highlights of Bhutan

In tal van opzichten is het fascinerende koninkrijk Bhutan op de hellingen van de Himalaya unieke te noemen. De geïsoleerde ligging in combinatie met een bewust beleid om westerse invloeden zoveel mogelijk te weren zorgen voor een ware reis in de ti

Land : Bhutan
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 2250.00
reisduur : 10
Lees Meer

Actieve rondreizen

Rondreis Bhutan, 13 dagen

Tijdens deze reis ontdekken we de mooiste plekjes van het 'onbekende' Bhutan. Prachtige valleien en kleurrijke dzongs - kloosterburchten - wisselen elkaar af. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan het beroemde Tijgernest.

Land : Bhutan
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 3095.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Sikkim en Bhutan

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Sikkim en Bhutan reis je tussen de overweldigende, hoge bergtoppen van de Himalaya. Door de geïsoleerde ligging van deze twee oude koninkrijken is veel van de traditionele boeddhistische cultuur bewaard geble

Land : Bhutan
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 3948.00
Lees Meer

Pioniersreis

Rondreis BHUTAN - 22 dagen; Geluk is heel gewoon

In het ‘Land van de Donderende Draak’ bestaan geen lelijke vergezichten. Je reist tijdens deze Bhutan rondreis door een bergachtig landschap, dat wordt opgeluisterd door monniken in bordeauxrode pijen, gebedsvlaggetjes en boeddhistische monumente

Land : BHUTAN
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 5095.00
reisduur : 22
Lees Meer

individuele reis met gids/chauffeur

Highlights of Bhutan

In tal van opzichten is het fascinerende koninkrijk Bhutan, gelegen op de hellingen van de Himalaya, uniek te noemen. De geïsoleerde ligging in combinatie met een bewust beleid om westerse invloeden zoveel mogelijk te weren zorgen voor een ware reis

Land : Bhutan
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 2250.00
reisduur : 10
Lees Meer

Groepsrondreizen

Groepsrondreis West Bhutan Pop-Up

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bhutan verblijven we maar liefst 11 dagen in dit prachtige, mystieke koninkrijk. We brengen een bezoek aan de beroemde dzongs (kloosterburgten) in Thimpu, Paro en Punakha, en ook aan authentieke dorpjes die do

Land : Bhutan
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 3299.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 20 dagen

Bhutan is een van minst ontdekte landen ter wereld. Deze rondreis brengt je van Calcutta, via de zuidelijke Himalaya naar de mooiste plekjes van dit bijzondere koninkrijkje in de bergen.

Land : Bhutan
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 3295.00
reisduur : 20 dagen
Lees Meer

Actieve rondreizen

Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 20 dagen

Bhutan is een van minst ontdekte landen ter wereld. Deze rondreis brengt je van Kolkata, via de zuidelijke Himalaya naar de mooiste plekjes van dit bijzondere koninkrijkje in de bergen.

Land : Bhutan
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 3295.00
Lees Meer

Nieuwe reis

Groepsreis Sikkim & Bhutan; Verscholen koninkrijken in de Himalaya

Je trekt door de nog ongerepte Indiase deelstaat Sikkim en bezoekt afgelegen boeddhistische kloosters. De besneeuwde bergtoppen van de Himalaya, de theeplantages en de rijstterrassen vormen een prachtig decor voor onvergetelijke ervaringen! In Bhutan

Land : BHUTAN
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 2999.00
reisduur : 16 dagen / 15 nachten
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Bhutan, 13 dagen

Tijdens deze reis ontdekken we de mooiste plekjes van het 'onbekende' Bhutan. Prachtige valleien en kleurrijke dzongs - kloosterburchten - wisselen elkaar af. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan het beroemde Tijgernest.

Land : Bhutan
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 3095.00
reisduur : 13 dagen
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Bhutan

Natuurgidsen

Natuurgids A Naturalist's Guide to the Mammals of India | John Beaufoy

This easy-to-use identification guide to the 280 mammal species most commonly seen in India is perfect for resident and visitor alike. High quality photographs from India's top nature photographers are accompanied by detailed species descriptions

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Te gast in Bhutan | Informatie Verre Reizen

De landenserie TE GAST IN is uitgebreid met een uitgave over Bhutan. Het is de eerste Nederlandstalige reisuitgave over het Himalaya koninkrijk. De eerste exemplaren van deze uitgave zijn zaterdag 26 februari j.l. in ontvangst genomen door de heer

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Bhutan | Trescher Verlag

Goede Duitstalige reisgids over Bhutan met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.  Bhutan,

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Pocket Guide Bhutan | Berlitz

Handzame reisgids over Bhutan. The extraordinary Himalayan kingdom of Bhutan is one of the world's most exciting new travel frontiers, a picture-book-beautiful mountain landscape with a rich Buddhist culture. The only country in the world to me

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.95
Lees Meer

Wandelgidsen

Wandelgids Trekking in Bhutan | Cicerone

Bijzondere uitgave van deze gerenommeerde wandelgidsen-uitgever: vol met dagtochten en meerdaagse trekkings in dit fascinerende koninkrijk. Praktische informatie als route, zwaarte etc en schetsmatig kaartmateriaal. A guidebook to 22 multi-day tr

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 27.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Hidden Bhutan - Entering the Kingdom of the Thunder Dragon | Martin Uitz

In 2006, Time magazine listed the King of Bhutan, Jigme Singye Wangchuk, as one of the 100 'leaders and revolutionaries' who are changing our world today. Yet it was only in the 1960s that the first road linking The Kingdom of the Thunder Dragon wi

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Fotoboeken

Fotoboek Bhutan - The Land of Serenity | Thames & Hudson Ltd

Fotoboek in pocketformaat, daardoor zeer betaalbaar. Kwaliteit van de foto's blijft goed. Tucked away between China and India in the heart of the Himalayas,Bhutan remains a uniquely distinct country. Few photographers havebeen granted permission

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Insight Pocket Guide Bhutan | Insight Guides

De pocket guide serie van Insight Guides is een zeer compacte reisgids die makkelijk in een jas- of broekzak past. Veel informatie over bezienswaardigheden, maar ook praktische zaken als vervoer, accommodaties etc.  The extraordinary Himalayan k

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Bhutan | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids a Naturalist's guide to the Birds of India | John Beaufoy

This easy-to-use identification guide to the 280 bird species most commonly seen in India is perfect for resident and visitor alike. High quality photographs from one of India's top nature photographers are accompanied by detailed species descrip

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 16.50
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids Birds of the Indian Subcontinent | Bloomsbury

This is the second edition of the authors' groundbreaking Birds of the Indian Subcontinent (1998) and covers all the bird species found in India, Pakistian, Sri Lanka, Nepal, Bhutan, Bangladesh and the Maldives. The plates face the descriptions and

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 46.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Bhutan | Odyssey

Mooie algemene reisgids over het land met veel thematische hoofdstukken. Weinig praktische info, des te meer achtergrondverhalen, reisgids en veel illustraties. Engels. An up-to-date, in-depth introduction to Bhutanese history, culture and ecolog

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 21.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Bhutan | Kuperard

De Culture Smart!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied va

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.50
Lees Meer

Fotoboeken

Fotoboek Bhutan | Edition Panorama

Schitterend fotoboek gemaakt door fotograaf Harald N. Nestroy van dit relatief onbekende land. Dieser Bildband über das unabhängige Himalaja-Königreich Bhutan liegt nun in der vierten, neu bearbeiteten Auflage 2018 vor. Mit aktuellen Texten un

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 59.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 05 (Geografische versie) Tibet - Bhutan - Nepal | Gizi Map

Natuurkundige overzichtskaart Tibet, Bhutan, Nepal met veel plaatsen en wegen, spoorlijnen en rivieren, hoogten, lengte- en breedtegraden - zeer gedetailleerd schaal. Deze kaart is meer gericht op geografische details, minder op het wegennetwerk, d

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.25
Lees Meer

Fotoboeken

Wandelgids - Fotoboek Der Snowman Trek in Bhutan | Conrad Stein Verlag

Der legendäre Snowman Trek in Bhutan, dem "Land des Donnerdrachen", gilt als eine der schönsten und zugleich härtesten Trekkingrouten der Welt. 365 km führt der Weg durch die faszinierende Bergwelt des Himalayas und überwindet dabei 13 Pässe

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 33.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Bhutan | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Bhutan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer