Jemen, onveilig werelderfgoed

Jemen is door de grote onveiligheid niet geschikt als vakantieland. Er is een sharia, islamitische wetgeving en er zijn onderlinge conflicten.

Voor de onrust was het de moeite waard de vier werelderfgoed-plekken te bezoeken: de oude ommuurde stad Shibam in Wadi Hadhramaut, het oude gedeelte van Sanaa, het historische plaatsje Zabid en de Socotra-archipel. Shiban wordt het Manhatton van de woestijn genoemd, door de hoge gebouwen. Het oude gedeelte van hoofdstad Sanaa wordt al 2500 jaar bewoond. Het ligt op 2.000 meter hoogte. Er zijn nu nog 103 moskeeën, 14 hamams en ruim zesduizend huizen van voor de 11e eeuw.

De bevolking van Jemen is erg jong, zo”n 44 procent is jonger als 15 jaar. Slechts 2,5 procent van de mensen is ouder als 65 jaar.

Klimaat: warm woestijnklimaat
Gem. temperatuur: 20-25 graden (hogere gebieden), 30-45 graden (lagere gebieden)
Regentijd: maart-april kleine moesson, juli-september grote moesson
Beste reistijd: januari, februari, oktober, november, december

In Jemen kent voor het overgrote deel een warm woestijnklimaat met warme tot hete zomers, warme winters en weinig neerslag. In het westelijke berggebied is een warm steppeklimaat. Daarbij lopen de temperaturen minder hoog op dan elders. Er valt ook aanzienlijk meer regen, tot wel vijfhonderd millimeter op jaarbasis.

De zomer is zeer, zeer warm, uitgezonderd hoofdstad Sanaa.

Heel Jemen is onveilig om te bereizen. Bekijk hier het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade is tijdelijk gesloten (begin 2017).

In het algemeen gelden voor Jemen de volgende adviezen volgens de Landenlijst LCR.

– Als men UIT een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht

Er komt in heel Jemen malaria voor, behalve in de hoofdstad Sanaa en gebieden boven de 2000 meter. Malariapillen worden aanbevolen. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Jemen.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

LET OP! Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen je nodig hebt.

De Nederlandse Ambassade in Jemen is tijdelijk gesloten door de onveilige situatie in het land.

E-mail: [email protected] of [email protected]

Website: bekijk hier

Belgische consul

+967 1 279 235

E-mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Voor Jemen heb je nodig:

– Een paspoort dat na vertrek uit Jemen nog minimaal 3 maanden geldig is
– Boekingsbevestiging of kopie van je (retour)ticket uit Jemen
– Een visum
– Je mag geen Israëlische stempel in je paspoort hebben staan

Visum

Voor een verblijf in Jemen is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kan je aanvragen bij de ambassade van Jemen in Den Haag of in Brussel.
Voor Jemen is slechts een single-entry visum te verkrijgen. Dit visum is 1 maand geldig en kost ongeveer 50,-.

Adressen ambassade Jemen in Nederland en België

Nederland
Scheveningseweg 68
2517 KX ‘S-Gravenhage

Tel: 070-3653936/7
Fax: 070-3563312

E-mail: [email protected]

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-16:00

België
Ambassade Jemen
F.D. Rooseveltlaan 114
1050 Elsene

Tel nr. 02.646.52.90
Fax: 02.646.29.11

E-mail: [email protected]

In Jemen wordt betaald met de Jemenitische rial (YER). Er zijn b

Naast de Jemen Rial wordt de US Dollar goed geaccepteerd, neem voldoende US Dollars in verschillende coupures mee.

Pinnen en creditcard

Er zijn een beperkt aantal pinautomaten (ATM), betalen met credit card is ook nog lang niet overal mogelijk, zeker niet buiten de grote steden.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Jemen zijn:

Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Eenheid 22 mei
Dag van de Revolutie 26 september
National Day 14 oktober
Onafhankelijkheidsdag 30 november

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Jemen nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

In Jemen is het gedurende onze zomertijd 1 uur later en gedurende onze wintertijd 2 uur later dan in Nederland en België.

De officiële taal van Jemen is het standaard Arabisch,

Naast het standaard Arabisch worden er in Jemen ook

Hoogtepunten in Jemen

Het eiland Socotra

Het ligt in de Indische Oceaan, in de monding van de Golf van Aden, op 380 km ten zuidoosten van Jemen en 250 km uit de kust van Somalië. Het wordt ook wel het Galapagos van de Indische Oceaan genoemd.

Oude binnenstad van Sana’a

Het staat terecht op de Unesco werelderfgoedlijst. De meeste huizen zijn meer dan vierhonderd jaar oud en vaak wel vijf tot zes verdiepingen hoog.

Oude binnenstad van Sana’a

Het staat terecht op de Unesco werelderfgoedlijst. De meeste huizen zijn meer dan vierhonderd jaar oud en vaak wel vijf tot zes verdiepingen hoog.

Reistips voor Jemen

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Jemen

Verre Avonturen

Een reis naar Jemen zal op het moment niet bij heel veel mensen hoog op de verlanglijst staan, maar dat komt misschien omdat niet veel mensen in het westen op de hoogte zijn van het bestaan van het Jemenitische eiland Socotra.
Socotra ligt in

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Jemen

Reisboeken en gidsen over Jemen

Reisverhalen

Reisverhaal Yemen - Travels in Dictionary Land | Mackintosh-Smith

Our ideas of the Arabian Peninusula have been hijacked: by images of the desert, by oil, by the Gulf War. But there is another Arabia. For the Classical geographers Yemen was a fabulous land where flying serpents guarded sacred incense groves. Medi

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Jemen | Reise Know-How Verlag

Uitstekende - meest uitgebreide - reisgids van dit land. Hoge kwaliteit, veel kaartjes en praktische informatie. Duits, 552 (!) bladzijden. Ausstattung: komplett in Farbe, ca. 100 Fotos, 40 Stadtpläne und Karten, kleine Sprachhilfe Jemenitisch-A

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 27.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Oman & Yemen - Jemen | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken.    We were in Oman a couple of weeks before year end and can cert

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Yemen - Jemen | Gizi Map

Yemen, including the Gulf of Aden, at 1:1,250,000 on an excellent and informative map from Gizi Maps, with a street plan of central Sana’a and enlargements of the environs of the capital and Aden, plus the Aden Peninsula.   The map has the p

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.25
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Yemen - Jemen | Freytag & Berndt

Uitstekende kaart van Jemen. Met index, Nationale parken en afstanden in kilometers. Goed kaartbeeld, register. Wel een vrij grote lap van een kaart, maar prima in detail en geen probleem in de auto / camper. De berijdbare wegen zijn goed weergev

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Jemen | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Jemen
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer